Dodaj do ulubionych

Nazwa waszego forum; Prawniczki :)

23.07.06, 11:42
No coz na pierwszy rzut oka kojarzy sie bardziej z forum dla dojrzewajacych
chlopcow ktorzy nigdy nie mieli seksu z kobieta...czyli Prawiczki :)

Czy nie powinno byc "Prawnicy"?
Obserwuj wątek
    • tennesee Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 12:04
      coraz cześciej się przymuje, że można dodawać żeńskie końcówki do zwczajowo
      meskich nazw zawodów- profesorki, socjolozki, antropolożki, adwokatki...
      Do niedawna też mnie to raziło, ale teraz zaczęłam się przyzwyczajać.
      • waldek1610 Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 12:19
        Pozostaje jeszcze zeby kobiety sporcmenki podnoszace ciezary nazywaly sie
        ciezarowkami, a kobiety ksiaza, gdy kosciol katolicki dopusci je do kaplanstwa
        nazywac sie beda ksiezniczkami :)
        • tennesee Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 12:33
          to by było naprawde straszne! W końcu są sprawy zarezerwowane wyłącznie dla
          mężczyzn i od nich babom WARA. Niech sie rodzeniem dzici i gotowaniem zajmą!
          • waldek1610 Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 12:43
            Nie te czasy, kobieta powinna miec taka karere jaka chce i powinna wykonywac
            taki zawod jaki sobie zyczy...

Ale skoro w USA czy Wielkiej Brytani zarowno kobiety i mezczyzni to lawers, to
            dlaczego kobieta w Polsce po prostu nie moze byc po prostu prawnikiem?
      • fiordilligi Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 13:34
        No drogie dziewczyny - zaraz się zacznimy zastanawiac, czy pobyt na stronie
        głównej wyszedł nam na dobre. Zobaczymy, jakie beda dalsze pomysły niestałych
        bywalców.
    • mamakruszynki Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 12:04
      prawniczka to kobieta prawnik, jakbys nie wiedział...
      niektórym to się wszytsko z jednym kojarzy ;-)
      • akikoo Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 13:19
        mamakruszynki napisała:
        > niektórym to się wszytsko z jednym kojarzy ;-)

Oj Waldek, Waldek... ;)
    • fiordilligi Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 23.07.06, 13:54
      Wnikliwy Waldku
      Dziękujemy za konstruktywne uwagi.
      W odpowiedzi nadmieniamy, że umiejętnośc czytania polega na odpowiednim
      złożeniu WSZYSTKICH literek znajdujących się w danym słowie. Radzimy tak czynić
      po to, aby uniknąc nieporozumień mogących wiele skomplikować.

Kwestia zaś co się ze słowem dobrze przeczytanym kojarzy, to już jest rzecz
      odmienna. Polega zasadniczo na procesach myślowych i interpretacyjnych.
      To tak jakby zastanawiać się czy latajaca ryba to ptak, a muł to osioł.
      Jak wiadomo o procesach myslowych nie decyduje li tylko umiejętnośc czytania.

Bywało zaś już od dawna przyjete w opiniach językoznawców, ze w tworzeniu nazw
      tego rodzaju nie ma błędu. Pamietamy wszyscy audycję " z pamiętnika młodej
      LEKARKI"?
      • k_j_z Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 24.07.06, 08:30
        www.pinezka.pl/content/view/549/312/
        polecam ten artykuł, może rozjaśni nieco wnikliwemu w głowie
        • mansfeld Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 25.07.06, 13:55
          A ja uważam, że nazwa naszego - prawniczego forum "prawniczki" jest wspaniała!
          Drogie dziewczyny - czyż prawniczka nie brzmi dumnie? Dla mnie jako prawnika
          oznacza to tylko jedno: wspniałą, elokwentną, zadbaną, elegancką, kulturalną,
          pracowitą i wymagającą (od siebie i od innych) kobietę. Na mnie koleżanki "po
          fachu" robią największe i najlepsze wrażenie! Jestem pewien, że taka nazwa
          forum jest najlepsza! Zresztą, panie Waldku, to my, mężczyźni jesteśmy tu
          gośćmi... Pozdrowienia dla wszystkich Prawniczek!
          • fiordilligi Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 25.07.06, 20:49
            Witam
            Prawniczka brzmi po prostu fajnie i jest odpowiednikiem pewnej przynależności
            zawodowej. W dzisiejszych czasach oprócz więzów rodzinnych ludzi przecież łączą
            wspólne zainteresowania i pasje - a prawo potrafi pasjonować i interesować.
          • anaxia79 Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 26.07.06, 08:39
            mansfeld - usmiechy lacze, jaki pan empatyczny....no no
            • mansfeld Re: Nazwa waszego forum; Prawniczki 26.07.06, 09:30
              Dzieki za uśmiechy Anaxia, ale nie musisz mi mówić "pan", jestem w Twoim wieku.
              Poza tym jestem dumny, że jestem prawnikiem - czyż to nie zaskakujące, że tak
              wielu ludzi traktuje prawo jak czarną magię? A czasami wystarczy tylko poczytać
              kodeks... Jesteśmy prawnie jak magowie. A tak poważnie, to podziwiam Panie
              Prawniczki. Od jakiegoś czasu czytam to zajmujące forum i nie mogę wyjść z
              podziwu jak Wy - dziewczyny, to wszystko godzicie! Ale myślę, że ten typ tak
              ma... Ciągła nauka, dokształcanie, praca, kursy... I marzenie o tym, żeby
              wreszcie nic nie musieć się uczyć. A gdy przychodzi wreszcie ten czas to ma się
              poczucie stania w miejscu i zastoju. I dalsza nauka... A Wy do tego zajmujecie
              się jeszcze domem, dziećmi, mężem... Podziwiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka