Dodaj do ulubionych

radca prawny - zarobki

04.08.06, 10:46
mam 32 lata
jestem po aplikacji sędziowskiej wpisałem się na listę radcowską
pracuje jako prawnik w in house średniej wielkości firmie we Wrocławiu
jakie są średnie zarobki radcy prawnego na takim stanowisku ?
muszę wiedzieć jak rozmawiać ze swoim szefem :))
Obserwuj wątek
    • zebrusia6 Re: radca prawny - zarobki 04.08.06, 10:53
      to wszytsko zalezy - pełna dyspozycyjność 5 dni w tygodniu?, czas pracy...??
      trudno tak od razu powiedziec.
      • pete29 Re: radca prawny - zarobki 04.08.06, 11:02
        umowa o prace pełen etat
        nadgodziny są ale bez szaleństw ( jak trzeba zrobic coś naprawde pilnego )
    • marscha Re: radca prawny - zarobki 05.08.06, 20:10
      Sama jestem ciekawa jak to wygląda gdzie indziej, pracuję w zawodzie też od
      niedawna , ja za pełen etat -3 dni w tygodniu dostaję ok. 2 tys + 100% kosztów,
      za 1 dzień w innej firmie ( ok 6 godz. w tygodniu) 700 zł , oczywiście netto,
      zastanawiam sie czy to mało, oczywiście nie jest to warszawa lecz miejscowośc
      średniej wielkości, a o prace z wywiadów wśród znajomych radców nie jest łatwo,
      • pete29 Re: radca prawny - zarobki 07.08.06, 10:05
        ja mam ok 4,5 k netto - pensja + premia. Do tego dochodzą jeszcze koszty
        zgodnie z ustawą 65 % brutto
        płatnych na końcu - czyli po wyegzekwowaniu całej kwoty ( oczywiście tam gdzie
        jesteśmy powodem ). - ale te koszty bardzo szefa bolą miałem juz je kilka razy
        płatne zawsze się oburzał , że ci prawnicy to sobie jakieś nieuzasadnione
        przywileje do ustaw wprowadzą :)))
      Sama jestem ciekawa jak to wygląda gdzie indziej, pracuję w zawodzie też od
      niedawna , ja za pełen etat -3 dni w tygodniu dostaję ok. 2 tys + 100% kosztów,
      za 1 dzień w innej firmie ( ok 6 godz. w tygodniu) 700 zł , oczywiście netto,
      zastanawiam sie czy to mało, oczywiście nie jest to warszawa lecz miejscowośc
      średniej wielkości, a o prace z wywiadów wśród znajomych radców nie jest łatwo,
      Sama , jestem ciekawa jak to wygląda gdzie indziej bo pracuję w zawodzie też od
      niedawna , ja za pełen etat -3 dni w tygodniu dostaje ok. 2 tys, za 1 dzień w
      innej firmie ( ok 6 godz. w tygodniu) 700 zł , oczywiście netto, zastanawiam
      sie czy to mało, oczywiście nie jest to warszawa lecz miejscowośc średniej
      wielkości, a o prace z wywiadów wśród znajomych radców nie jest łatwo,
      • marscha Re: radca prawny - zarobki 05.08.06, 20:13
        przepraszam za zaśmiecanie ale komputer mi sfiksował, chyba z wrażenia :)
    • lizavieta1 Re: radca prawny - zarobki 06.08.06, 01:02
      Skoro nie wiesz jak rozmawiać z szefem, to chyba masz problem....
      A tak bardziej serio, to my nie znamy realiów twojej firmy, zakresu Twoich
      obowiązków, stopnia skomplikowania spraw, Twoich kompetencji, tego, ile płacą
      ludziom w tej firmie i na ile jesteś ceniony przez swojego szefa.
      To wszystkie czynniki płacotwórcze, które przyszły mi do głowy. Prawdopodobnie
      jest ich więcej.
      Pytanie tego rodzaju ze strony 32-letniej osoby, która funkcjonuje w zawodzie
      parę lat brzmi....nieco dziwnie.
      • slaiderka1 Re: radca prawny - zarobki 06.08.06, 14:20
        u mnie w katowicach trudno znalezc kogoś kto nie żada mniej niz 200 zł / netto
        za 1 h pracy...
      • mstawarz Re: radca prawny - zarobki 06.08.06, 15:48
        Wlasnie chyba nie funkcjonuje w zawodzie pare lat, tylko od niedawna. Przeciez
        autor postu napisal, ze jest po sedziowskiej i wpisal sie na liste radcow, wiec
        mogl to zrobic niedawno, (od wrzesnia 2005 jest/byla ta mozliwosc) i zapewne
        stad pytanie o ewentualne zarobki. Mnie rowniez interesuje jak sie one
        ksztaltuja, bo jestem w podobnej sytuacji zawodowej, tyle ze na razie jeszcze w
        zawieszeniu tj. wpisana na liste, ale nie wykonuje zawodu, co wkrotce byc moze
        sie zmieni.
    • banylus Re: radca prawny - zarobki 07.08.06, 00:02
      przechodzac do meritum: inna stawke zadasz za godzine porady, inna za 5 godz.
      ryczaltu w miesiacu, a inna za 160 godz. w miesiacu. A zatem, po kolei:
      1. za porade: od 200 PLN/h (musisz wyczuc klienta, nikt sie nie zdziwi, jak
      powiesz 200 PLN/h)
      2. ryczalt: 150 - 250 PLN/h (im mniej godzin, tym wiecej za godzine)
      3. 160 godz. w miesiacu: nie wiem, pracuje na ryczalt albo od dziela.
      pozdr, B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka