Dodaj do ulubionych

Twój Styl - felietony Agaty Passent

15.09.06, 15:33
dziewczyny bardzo mnie interesuje co sadzicie na temat tej pani.
Nie jestem stala czytelniczka TS, wiec byc moze trafiam pechowo na jakies
wyjaktowo nieudane felietony... W kazdym razie za kazdym razem mam wrazenie,
ze z autorka jest cos porzadnie nie halo. Wczoraj przeczytalam felieton w
ostatnim TS i tym razem zroblilo mi sie AP szczerze zal. Autorka wydaje mi
sie strasznie zagubiona w zyciu osoba, jedyna rzecz jaka drazni, to to, ze
dorabia do tego jakas ideologie, ktora stara sie sprzedac czytelniczkom.
Aaalee o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • miauka Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 15:36
      Przyznam, żę nie czytuję AS ostatnio, ale zawsze lubiłam jej felietony i miałam
      całkiem odwrotne wrażenie, co do jej osoby - że jest niesamowicie poukładaną
      dziewczynką. Choć to oczywiście jakaś kreacja, więc nie można na tej podstawie
      oceniać osobowości.

A co właściwie Cię irytuje? Dorabianie ideologii to akurat w takim gatunku jak
      felieton nic złego ;-)
      • polla4 Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 15:44
        Lubię i czytam jak tylko dopadnę TS. Ma lekkie pióro i poczucie humoru które mi
        bardzo odpowiada. Poza tym to bardzo inteligentna osoba
    • aiczka Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 15:47
      Ja czytywałam "ją" kiedyś w City Magazine. To było już jakiś czas temu - wtedy
      była raczej nienajlepsza (po prostu jako autorka felietonów). Wyrobiła się
      trochę w międzyczasie?
    • azazela Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 18:01
      wiesz diabe, nie wiem o co ci chodzi, moze jakis maly cytacik na poparci twoich
      teorii na temat autorki, hm?
      pamietam jej feliatony jeszcze z czasow "starej" filipinki, zawsze byla
      inteligenta, dowcipna i miala lekkie pioron, i na szczescie nic sie nie zmienila
      • paulinaa Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 18:04
        dla mnie takie średnie te jej felietony
      • polla4 Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 18:06
        Otrzymała ten talent po Agnieszce Osieckiej. Podobieństwo można zauważyć w stylu
        pisania, a zwłaszcza podobnym poczuciu humoru, podszytym lekka ironią.
    • pinup Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 18:07
      nie mam teraz dostepu do TS ale kiedys czytalam i potem przestalam. zrazilam
      sie do niej po tym jak widzialam ja kilka razy w tv. wydala mi sie bardzo
      zmanierowana i zgorzkniala. nie cyniczna, bo cynizm bywa zabawny, ale jakos
      lekcewazaco nastawiona do innych. nie przecze, ze jest inteligentna i ma dobre
      spostrzezenia, ale wole ludzi, ktorzy maja wiecej zdrowego dystansu.
      agata pisze od niedawna bloga, ktorego poczytuje.
      • news21 Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 15.09.06, 18:23
        Nie czytuję czasopism kobiecych. Jeśli Agata P. odziedziczyła talent po tacie,
        Danielu Passencie felietoniście z Polityki to dobrze, bo stary Passent pisywał
        cudownie.
        • becikowe5 Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 16.09.06, 13:56
          Czy ktoś wie kto teraz jest jej mężem? Rozwiodła się wcześniej.
        • caprissa Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 16.09.06, 14:40
          A jej książka jest równie pasjonująca co felietony?
          • polla4 Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 19.09.06, 23:55
            Właśnie, czytał ktoś?
    • krusiak Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 17.09.06, 09:55
      ja tam lubie felietony tego pana - nie pamietam nazwiska
      ostatni tez jest rewelacyjny
      tez chcialbym miec takie sny ;)
    • alpepe Re: Twój Styl - felietony Agaty Passent 17.09.06, 10:46
      ona zawsze taka była, niestrawna już w Filipince. Pisze ze straszliwą manierą.
      Ale nie kupuję TS od dłuższego stylu, bo mi uszami wychodziły te wszystkie
      pochwalne pienia TWA.
      • zdzichu-nr1 Agata Passent 17.09.06, 14:21
        Ona prezentuje wyłącznie tzw. "salon towarzyski". Wszystko komentuje z pozycji
        lepiej wiedzącej członkini elity intelektualnej, której poglądy zresztą sama
        chce wyznaczać.

Większość tych felietonów opiera się na wskazywaniu co jest trendy i cool, a co
        nie. Stąd też opisy jakiś żałosnych knajpek, złośliwe komentowanie różnych
        ludzi, wymądrzanie się na temat zwyczajów i stylu życia poszczególnych grup
        społecznych (często grupy te sztucznie wymyśla!) itp. itd.

W porównaniu z mamusią to są żałosne popłuczyny tamtego talentu. Seniorka nawet
        na ciężkiej bani mówiłaby znacznie ciekawsze rzeczy. Agatka poza tym się na
        niczym konkretnym nie zna, ani na teatrze, ani na piosence, ani na kabarecie, po
        prostu nic! Włada biegle językami i ma światową ogładę towarzyską - to
        absolutnie wszystko.

Podobno przeciwieństwa się przyciągają, ale związek mgławicowo ulotnej poetki o
        artystycznej duszy z dyżurnym publicystą partyjnym o duszy politruka jakoś nie
        stworzył nowej wybitnej jakości. Szkoda.
        • feminasapiens Re: Agata Passent 17.09.06, 16:31
          Co prawda, nie czytuję felietonów owej pani, ale kiedyś widziałam z nią wywiad
          i jakoś mnie do niej zniechęcił.
          Paniena "z wyżyn intelektualnych", zapamiętałam jedno jej zdanie nt. wakacji
          nad polskim morzem - powiedziała że jej się nie podoba bo rybę się serwuje na
          plastikowych tackach z plastikowymi sztućcami i w związku z tym ona jeździ na
          wakacje tylko za granicę.
        • diabe Re: Agata Passent 18.09.06, 16:52
          nic dodać nic ująć - zgadzam sie w stu proc
          • kinia1987 Re: Agata Passent 19.09.06, 22:36
            gdzie tam jej do matki, Agnieszka Osiecka umiała pisać, nie tylko prozą.
            przepraszam, ale jako wielbicielka Agnieszki nie mogłam uniknąć tego porównania.

natomiast felietony Agaty Passent lubię, jedne podobają mi się mniej, drugie
            bardziej, ma dziewczyna lekkie pióro, pisze sprawnie i zgrabnie

i tylko wkurza mnie to, że usilnie kreuje się ją na córkę TYCH rodziców.
            dlaczego w każdej notce biograficznej jest napisane mniej więcej tak: "Agata
            Passent, ur. 4.02.1973, dziennikarka, felietonistka, córka Agnieszki Osieckiej i
            Daniela Passenta, bla, bla, bla"??
            • e2006 Re: Agata Passent 20.09.06, 05:20
              Passent jest straszliwie zmanierowana. Pisze właściwie tylko i wyłącznie
              krytyczne uwagi pod adresem wszystkich dookoła, ludzi biznesu, "warszawki"
              lansującej się wszędzie, kobiet goniących za modą, nowobogactwa. Na każdy temat
              ma coś zgryźliwego i w efekcie końcowym głupiego do powiedzenia. Dla niej
              wszystko jest godne wyśmiania. Trudno jej chyba dogodzić. Bycie trendy nie jest
              ok, ale z kolei nie bycie na bieżąco z byciem trendy też nie jest ok. W swoich
              felietonach daje się poznać jako przemądrzała baba, której nic nie pasuje, nic
              nie jest wystarczająco wartościowe, żeby było godne uznania. Omijam juz jej
              felietony, bo za każdym razem jak je czytałam, krew mnie zalewała. Kupuję TS i
              patrzę u niej tylko na tytuł i pierwsze zdanie i już jestem zła.
              • vivis_cortez Re: Agata Passent 20.09.06, 06:31
                lubię felietony Agaty, poza tym to miła osoba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka