Dodaj do ulubionych

Wiek partnera

25.09.06, 17:03
Dziewczęta, co uważacie na temat różnicy wieku między partnerami. Oczywiście
w normalnych związkach, nie mówię tu o czysto seksualno-sponsorowanych
relacjach, tylko o normalnych związkach, byciu razem, może założeniu rodziny
itd. Czy dziwnie wyglądają związki np. 26-27 letniego chłopaka z dziewczyną
19-20 letnią lub facet 33-35 a dziewczyna 24-26, lub odwrotnie, chłopak 26 a
dziewczyna 33-35.
Napiszcie co sądzicie.
Obserwuj wątek
    • calypsa Re: Wiek partnera 25.09.06, 17:16
      Nie mam nic przeciwko. Sama jestem w związku, gdzie mój facet jest starszy ode
      mnie o 13 lat i jest cool!
    • maialina1 Re: Wiek partnera 25.09.06, 17:20
      Moj facet jest w moim wieku, i uwazam ze tak jest super.
      Wczesnie mialam facetow zazwyczaj o dwa lata starszych, moj rekord to o 9 lat
      starszy - i to byl moj najgorszy zwiazek. Czulam sie jakbym byla z dziadem. To
      byl bardzo przystojny facet, ale z rana, kiedy pierwsze promnienie slonca padaly
      mu na twarz, nie moglam na niego patrzyc, normalnie widzialam STAROSC :/
    • dr.verte Re: Wiek partnera 25.09.06, 17:33
      kacperek2231 napisał:

> Dziewczęta, co uważacie na temat różnicy wieku między partnerami. Oczywiście
      > w normalnych związkach, nie mówię tu o czysto seksualno-sponsorowanych
      > relacjach, tylko o normalnych związkach, byciu razem, może założeniu rodziny
      > itd. Czy dziwnie wyglądają związki np. 26-27 letniego chłopaka z dziewczyną
      > 19-20 letnią lub facet 33-35 a dziewczyna 24-26, lub odwrotnie, chłopak 26 a
      > dziewczyna 33-35.
      > Napiszcie co sądzicie.

Sądze,że jesteś młoda.
      • kacperek2231 Re: Wiek partnera 25.09.06, 17:36
        Oj, kolega nie czyta uważnie, nie moge być młoda ponieważ NIE JESTEM
        KOBIETĄ !!! A lat mam 26
    • c_amala Re: Wiek partnera 25.09.06, 17:52
      Z mojego doświadczenia wynika, zę takie związki są super:) Moja druga połówka
      jest ode mnie o 11 lat starsza (ja 20 on 31).Świetnie się dogadujemy i nigdy
      nie zamieniłabym go na młodszego. Znam wiele takich związków w których
      mężczyzna jest starszy od kobiety o kilkanaście lat i są naprawdę szczęsliwi.

a odwrotnie? Mój kuzyn jest już 4 lata ze starsza o 6 lat dziewczyną i... w
      maju biorą ślub:)

bo wiek tak naprawdę nie gra dużej roli... o wiele ważniejszy jest
      charakter...itp.

pozdrawiam serdecznie
    • lajton Re: Wiek partnera 25.09.06, 17:56
      Sądzimy, że różnica 10 lat to żadna różnica. Znamy z autopsji.
    • rlena Re: Wiek partnera 25.09.06, 22:08
      W roznym czasie roznica wieku wyglada inaczej. Np.zwiazek 27-letniego mezczyzny
      z 19- latka moze byc porazka, ale ta sama roznica wieku 10 lat pozniej (on -37,
      ona 29) to co innego.
      Wiele zalezy od dojrzalosci, priorytetow, oczekiwan od zycia.
    • cala_w_kwiatkach Re: Wiek partnera 25.09.06, 22:13
      dla mnie wszystkie te przypadki sa ok, jesli ludzie wiedza czego chca i nie
      krzywdza drugiej osoby
      roznica wieku sie zaciera bardzo szybko
      miedzy 16 a 26 jest duza ale juz miedzy 26 a 36 raczej nie
      zalezy od pogladow, charakterow, etapow zycia ludzi...od masy rzeczy
      pamietam ze 'kochalam sie' jak mialam 16 lat w chlopaku ktory mial 23, byl dla
      mnie super dojrzalym facetem, samodzielny a ja jeszcze na garnuszku mamy,
      malolata, nie wiedzaca nic o zyciu, za bardzo mijalismy sie, bylismy na innych
      etapach zycia i nic oczywiscie nie wyszlo
      ale im ludzie starsi tym łatwiej pokonac roznice
      • krwawabestia Re: Wiek partnera 25.09.06, 22:15
        kiedy facet jest starszy 10 lat ok kiedy dziewczyna 10 lat to mysle ze jakis
        przyugłup
        • armagedon6661 Re: Wiek partnera 26.09.06, 10:29
          Tu masz rację, ale jak dziewczyna jest starsza tylko o 3 lata. To nie problem.
          Przecież ma to coś w sobie co przyciąga inna i to się liczy.
    • iwionna Re: Wiek partnera 25.09.06, 22:25
      nie jestem za tym
      • noirdesir2 Re: Wiek partnera 25.09.06, 22:37
        nie ma różnicy, jeśli sie super dogadujesz i macie podobne poglądy itp itd, życie kolego, życie..... a teraz dobranoc... milusich snów zyczę :)
    • bitch.with.a.brain Re: Wiek partnera 25.09.06, 22:47
      O innych związkach to nic nei sadzę,wszystko zalezy od ludzi.Od 5 lat jestem z
      mężczyzną starszym o 13 lat.Jak zaczynaliśmy ja mialam 18 on 31.Jest nam razem
      bardzo dobrze
      • krwawabestia Re: Wiek partnera 26.09.06, 09:45
        heheh teraz juz wiem dlaczego taki nik hehe
        • bitch.with.a.brain Re: Wiek partnera 26.09.06, 11:28
          to znaczy? dlaczego?
          • krwawabestia Re: Wiek partnera 26.09.06, 11:32
            nie powiem Ci tego :)
            ale jak to zapamietsaz kiedys ta zagadke rozwiazesz lub nie
            • bitch.with.a.brain Re: Wiek partnera 26.09.06, 11:33
              Z moje strony zagadka jest rozwiązana: mam taki nick bo taki jest napis na mojej
              ulubionej koszulce a inne fajne nicki były zarezerwowane.Ale ciekawi mnie jakie
              ty sobie wytłumaczenei znalazłeś
              • krwawabestia Re: Wiek partnera 26.09.06, 13:35
                no nie wazne :)
                powiem tylko ze mi sie skojarzyło z pewna manipulacja ale nie ma co rozkrecac
                tematu
                • bitch.with.a.brain Re: Wiek partnera 26.09.06, 20:14
                  rozkręć,czemu nie.Jak już zacząłeś to teraz wyjasnij o co ci chodzi,o jak.ą
                  manipulację
    • little_ladybird Re: Wiek partnera 25.09.06, 22:48
      jak się tacy kochają, rozumieją, sami dobrze się z tym czują itd to różnica
      wieku nie ma znaczenia.
    • enith Re: Wiek partnera 26.09.06, 04:10
      Wiek nie ma wielkiego wpływu na związek. Liczą się charaktery partnerów,
      zdecydowanie. Mój partner jest starszy ode mnie o 14 lat (ja 28, on 42).
      Tworzymy związek (w naszym odczuciu, rzecz jasna) niemal doskonały od lat 4.
      Różnica wieku nigdy nie stanowiła żadnej przeszkody. Trudniej było mi się
      porozumieć z poprzednim partnerem (o rok młodszym ode mnie), a najgorzej z
      facetem starszym ode mnie o lat 7. Na każdym kroku dawał mi do zrozumienia, jaka
      jestem dziecinna, każdy mój sprzeciw traktował jak fanaberie kilkuletniej
      dziewczynki, która nie wie, co jest dla niej najlepsze, bo jest na to za
      głupia/za młoda/za dziecinna. Wszystko więc zależy od tego, kto tworzy związek,
      a nie metryka partnerów. No... chyba, że nastolatka spotyka się z 50-latkiem,
      ale wtedy faktycznie można sobie zadawać pytanie o podłoże takiej relacji.
    • undyna Re: Wiek partnera 26.09.06, 07:02

ja to myślę, że jak człowiek ma 35, to tylko może się związać z 35-latkiem i analogicznie w innym wieku, w żadnym wypadku nie należy mieszać się wiekowo, to skandaliczne jest po prostu, sic!
    • martita503 Re: Wiek partnera 26.09.06, 07:45
      ja mam 22. on 39 jest nam razem bardzo dobrze. mieszkamy razem, z jego 16-
      letnia corka. zwiazek bez zarzutow, wszyscy czuja sie ok.
      mysle ze jest roznica miedzy facetem 39-letnim i facetam 39-letnim. sa tacy
      ktorych patykiem bym nie dotknela, starzy, zdziadziali, niezadbani. moj kochany
      jest inny, znalazlam w nim to czego szukalam w plci przeciwnej.
      i czy tylko przez ta ogromna roznice wieku mam to co mam zakonczyc? bo ludzie
      zyja stereotypami? i uwazaja ze jak im jest dobrze z kims w adekwatnym wieku to
      calej populacji napewno bedzie koniec i kropka. chore?
      • ewelita Re: Wiek partnera 26.09.06, 09:42
        martita503 napisała:

> ja mam 22. on 39 jest nam razem bardzo dobrze. mieszkamy razem, z jego 16-
        > letnia corka. zwiazek bez zarzutow, wszyscy czuja sie ok.

He, he. Jakby się facet ciut wcześniej postarał, to mógłby mieć córeczkę w
        twoim wieku. Byłaby koleżanka:-)))
        • martita503 Re: Wiek partnera 26.09.06, 16:33
          ewelita napisała:
          > He, he. Jakby się facet ciut wcześniej postarał, to mógłby mieć córeczkę w
          > twoim wieku. Byłaby koleżanka:-)))

no i co z tego?
    • kotbehemot6 Re: Wiek partnera 26.09.06, 09:51
      mam trochę obserwacji potwierdzonych upływem czasum. wszystkie są niewesołe.
      Związek dziewczyny ok 20 z facetem starszym o 15 i więcej lat , na początku jest
      super. Ona zadowolona , ma stabilizację, facet w sile wieku(przeważmie) jest jej
      wsparciem i emocjonalnym i finansowym , w zsadzie ok. On też zdowolony , bo
      wiadomo nowa partnerka, młoda .... Po latach Ona w pełni sił kobieta, ale
      samotna.... bo on straszy pan, już mu sie nie chce , nie ma sił, i ona też już
      nie tak jak kiedys. I tak tkwią w takim związku -razem ale osobno- niestety czas
      jest nieubłagany i ma swoje prawa. kobieta 40 letnia jest jeszce w pełni sił
      kobietą ale 60 letni pan to nie to samo co 40 latek . I to nie są obserwacje
      dot. 1 pary tylko wileu
      • slodkirudzielec Re: Wiek partnera 26.09.06, 10:02
        ja byłam zawsze ze starszymi o minimim 8 lat partnerami...ostatni miał 30 lat i
        był strasznie zakochany w sobie i nastawiony tylko na siebie....z doświadczenia
        mojego wynika, że najlepiej było mi z facetem starszym ode mnie o 21 lat...nie
        wiem tylko dlaczego środowisko tak źle patrzy na dziewczyny, które sa w takich
        związkach...ja przezyłam taki etap, gdzie każdy wytykał mnie palcami za to, że
        mama starszego faceta
      • enith Re: Wiek partnera 27.09.06, 05:14
        Tu gdzie mieszkam nie są rzadkim widokiem mężczyźni po 60-tce wyglądający lepiej
        niż spora liczba polskich 40-latków. Doskonała kondycja (ciężko wypracowana),
        zadbany ubiór, pewność siebie i dystans do własnej osoby. Rzadko widuję to u
        mężczyzn po 40-tce w Polsce. Raczej podtatusiałych, z rosnącym brzuszkiem,
        wchodzący w kryzys wieku średniego. W siłowni, do której chodzę czasem widywałam
        pewnego mężczyznę. Zwróciłam na niego uwagę, bo zawsze jak przychodziłam on już
        był na bieżni i biegł z prędkością 7 mil. Gdy schodziłam z bieżni po godzinie,
        czasem półtorej, on dalej biegł. Pomyślałam sobie: dbający o siebie
        50-kilkulatek. Mocno się pomyliłam. Facet ma 72 lata, a kondycji i wyglądu mogą
        mu pozazdrościć mężczyźni o 20 lat od niego młodsi. Gdy ja będę miec lat 50, mój
        pan będzie miał 64 i widząc jak w tej chwili dba o siebie, zupełnie nie martwię
        się tym, że może przestać być dla mnie atrakcyjny. Nie wyolbrzymiajcie problemu
        różnicy wieku.
    • cofeina1 Re: Wiek partnera 26.09.06, 10:32
      hmm dla mnie to nie ma różnicy bo mnie wielokrotnie namawiali młodsi na związek
      ze mna ale sama była w innym. Jak się kochają to czemu nie maja być razem?
    • only-i Re: Wiek partnera 26.09.06, 10:41
      poznałam mojego chłopaka kiedy miałam 17 lat, potem miałam zaraz skończyc 18,
      dzis mam 19 on 27. wydaje mi się, że różnica tak naprawdę nie przeszkadza tylko
      TO MY SAMI STWARZAMY OBAWY, PROBLEMY, SPOŁECZEŃSTWO WYTWARZA OGÓŁ ZACHOWAŃ, no
      bo jak to on taki stary a ona jeszcze taka młoda (?). Mi to nie przeszkadza,
      ale potrzeba dużej tolerancji i ogromnego uczucia ze strony obojga.
      p.s. poza tym jestem za starszymi :)
    • lemoorka Re: Wiek partnera 26.09.06, 11:25
      Wszystko zalezy czy się dogadują....
    • miauka Re: Wiek partnera 26.09.06, 11:35
      Dziwne pytanie. Kto by się przejmował, jak to wygląda? Ważne, żeby się ludziska
      kochali :-)
    • spacecoyote Re: Wiek partnera 26.09.06, 12:15
      Moj facet jest 12 lat starszy. Na poczatku (5 lat temu) bylo ok, sama
      twierdzilam, ze wiek nie gra roli, tylko osobowosc. Podobalo mi sie, ze jest
      dojrzaly, faceci w moim wieku mnie nie krecili, nigdy nie lubilam chloptasiow,
      tylko mezczyzn.

Teraz ja mam 27, on 39 i sie strasznie zestarzal niestety. Nie pociaga mnie
      fizycznie. Mysle o nim prawie jak o tatusiu, nie partnerze. Wiem, ze on mnie
      kocha, ale jednoczesnie postawil sobie za cel uswiadomienie mnie, jaka jestem
      dziecinna i naiwna, ze swojej perspektywy mentora, ktory swoje przezyl i wie o
      zyciu... Nie robi nic szalonego; nie chce mu sie przejsc kawalka na piechote,
      tylko bierze taksowke; kiedy odwiedzamy rodzine czy znajomych w innym miescie,
      woli nocowac w hotelu niz u nich... Wiek wychodzi na kazdym kroku.

Jezeli ten zwiazek sie kiedys skonczy, na pewno nie zwiaze sie z kolejnym
      facetem o tyle starszym.
    • lilarose Re: Wiek partnera 26.09.06, 14:59
      Ja mam 26 lat, mój facet 34. I uważam, że to jest optymalny układ. Wcześniej
      byłam z facetami niewiele starszymi lub młodszymi ode mnie, i zawsze czułam się
      od nich dojrzalsza, czułam, że ich jakoś przerastam, niektórzy przyznawali, że
      za mną nie nadązają itp. Jeśli o mnie chodzi, lepiej się czuję w związku ze
      starszym od siebie mężczyzną, ale jesli różnica byłaby duża (20-25 lat),
      różnice w mentalności, sposobie myslenia, poglądach są u partnerów wyraźniejsze
      i przez to związek jest trudniejszy. Ale to nie jest reguła, jesli ludzie się
      kochają i dogadują, to wiek nie gra dużej roli.
    • walutka Re: Wiek partnera 26.09.06, 15:06
      Wiek nie jest ważny w tym sensie kalendarzowym. W przeciwnym sensie jest ale to
      zalezy czy chce się być bardziej z przeciwiństwem czy nie.
    • yagiennka Re: Wiek partnera 26.09.06, 20:51
      Temat wałkowany setki razy.
      Niezmiennie mam to samo zdanie od kilku lat - wolę aby różnica była
      jaknajmniejsza. Ideałem byłby dla mnie równolatek :) Jestem w stanie zdecydować
      się na partnera o 4 lata młodszego i o 4 lata starszego, inne opcje bardzo
      niechetnie - musiałabym spotkać jakiś totalny wyjątek. Każdy wiek ma swoje prawa
      i opowieści że wiek nie ma znaczenia wkładam między bajki - oczywiście że ma.
      Pewnych rzeczy się nie przeskoczy.
    • rogeriz28 Re: Wiek partnera 25.10.06, 21:44
      a Ja miałem 20 lat, podczas gdy mój kochany skarbuś ledwie kończył 15 :) dzis
      Mam prawie 22, i jest cudownie, w zyciu boga nie prosiłem az o tak wiele,
      strasznie Mocno Ją kocham, i w zyciu nikt tak mocno Mnie nie kochał jak Ona...
      • olianka Re: Wiek partnera 25.10.06, 22:05
        Mój Ukochany jest młodszy ode mnie o 2,5 roku i bardzo to sobie chwalę:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka