Dodaj do ulubionych

Warszawa vs Wrocław

26.09.06, 19:00
witam

pomieszkuje troche i tu i tu i zadzwiajace jak pod wzgledemmentalnym te dwa
miasta sie roznia. We Wro kierowcy sa o wiele milsi , nie ma sie wrazenia,ze
czas plynie szybko , ludzie sie usmiechaja, nie kradna na czesci mostow, ani
kublow na smieci z okolic rynku,remontuja wszystko co sie da - moze to nie
jest akurat pozytyw ale zawsze , i jak remontuja to widac,ze cos sie tam
dzieje, ludzie w korkach sie wpuszczaja nawzajem nie trabia na siebie,
autobusy nie wchrzaniaja sie na chama przed samochod i wogole to kameralne
miasto gdzie spotkac mozna w ciagu dnia paru znajomych - warszawa to same
jego przeciwienstwa choc wieksza, wiecej knajp, sklepow, firm , to wszyscy
gdzies biegna, zabija Cie na drodze a na lazienkowskiej jezdza po 170
km/h , ludzie sa gburowaci, ludnosc naplywowa jest malo ciekawa, z
samochodu ukradna Ci wszystko jak zapomnisz schowac straszne
...
wroclaw jest cudowny

zapraszam do polemiki ;)
Obserwuj wątek
    • krwawabestia Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 19:05
      wrocław to takie zpryczałe miasto pełne kosciołow i niemieckich emerytow
      z fajna "wenecja" szkoda ze ostatnio w remoncie
      najbardziej podobaja mi sie kwiaciarnie na rynku tak koło 23
      • krwawabestia Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 19:12
        ale do warszawy nie umywa sie jest tam poprostu nudno
        nawet nie macie klubu piłkarskiego ktory gra w pierszej lidze
        • sojers1 Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 22:09
          Może i nie ma klubu pierwszoligowego, no i co?
          Ja, mimo że mieszkam w Warszawie, zdecydowanie wolę Wrocław jako miejsce do
          życia -> z powodów opisanych przez autorkę/a tematu.
          Wg Twojego rozumowania Kielce mają pierwszoligowy klub, więc są jeszcze lepsze
          od Warszawy (zwłaszcza po ostatnim weekendzie). No ale to akurat jest prawda;)
          Pzdr
        • rycesz hahaha 27.09.06, 22:46
          Wy macie pierwszoligowy co pokazal klase w rozgrywkach europejskich
    • margot50 Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 19:05
      Podpisuje sie obiema nogami!
      Nie ma to jak miasto Wroclaw! ps. jednak idealizujesz nie jest tu az tak
      wspaniale, ale napewno lepiej sie mieszka niz w Wa-wie, pozdr.
    • nikita696 Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 19:12
      Zgadzam się, aczkolwiek nie jestem obiektywna, bo mieszkam we Wrocławiu...
      ale mam rodzine w Wawie;
      Ostrów Tumski, Pergola, Park Szczytnicki, Rynek......pięknie jest:)
      • allsweatness Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 19:14
        caly biskupin jest piekny, ja mieszkam na kazimierza ostatnio ;p a w warszawce
        na pradze ;)
        • krolewna.joanka a ja kocham Wroclaw.... 26.09.06, 19:21
          od kilku lat mieskzam tu i juz dzisiaj wiem,ze nawet jesli mnie gdzies wywieje
          to bede wracac...do tych parkow, atmosfery , architektury :) Chociaz stanie w
          korkach prawie jak w Wawie;0
        • nikita696 Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 19:28
          Biskupin, Zacisze, Zalesie, Sępolno, Krzyki(nie całe), ja mieszkam naprezciwko
          parku Szczytnickiego, także poranne spacerki z psem to tylko przyjemność:)
          cały park dla mnie:p
    • magnusg Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 20:35
      Wszedzie sa ludzie i ludziska.Ja poznalem wielu milych ludzi z Wawy,ktorzy
      calkowicie zaprzeczaja uprzedzeniom, ktore reszta Polski ma
      do "Warszawki".Chociaz takich cwaniaczkow z Wawy tez juz nie raz spotkalem.
      A co do Wroclawia masz oczywiscie wiele racji, bo miasto z roku na rok
      pieknieje.Ale poteznym minusem Wroclawia sa okolice.Szczegolnie w lecie nie ma
      gdzie pojechac na zagle czy gdzies z rodzina nad jezioro.Najblizsze wieksze
      akweny sa w Lubuskim, a to niezly kawalek drogi:(
      W zimie jest duzo lepiej, bo Karpacz czy Zieleniec sa blisko-na szczescie:)
      • slodkirudzielec Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 21:19
        Wrocław to cudowni ludzie, fajne czwartkowe imprezki do 6 rana i dobre jedzeoko
        w knajpkach gdzie czujesz się jak w domku....ja Wrocław KOCHAM
      • mala_mee Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:01
        Bliżej chyba sa okolice Leszna. Tam też można się wybrać nad jezioro.
    • sandrus84 Re: Warszawa vs Wrocław 26.09.06, 21:21
      WROCŁAW :))))
      • trypel Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 08:45
        Mieszkałem 7 lat we Wrocku. Cudowne miejsce. Zwłaszcza że trafiłem tam z
        Poznania (bleeeeeeeeee), potem rzuciło mnie do Wawy. Pierwsze lata tęskniłem jak
        cholera, za całonocnymi bibkami na rynku, za tym że to miasto żyje 24h/dobę, za
        śniadaniami w Misiu jak się wracało z imprezy, za zoo :), ale teraz jakoś
        przyzwyczaiłem się do Wawy odnalazłem się tutaj i myślę że już nie wrócę. Ale
        jak moja córa pójdzie na studia tobędę baaaarzdo namawiał na Wrocław.
    • izabellaz1 Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 09:52
      Zgadzam się, że Wrocław to piękne i zadbane miasto. Bardzo lubię tam
      przyjeżdżać:) Moja przyjaciółka się tam niedługo przeprowadza bo w Wawie mąż nie
      mógł znaleźć dobrze płatnej pracy jako informatyk a tak owszem.
      Ale ja jednak mieszkam od urodzenia w Wawie i mimo wszystko lubie to miasto.
      Wiele się w nim dzieje a na to na co zazwyczaj narzekam staram się nie zwracać
      uwagi bo jest też sporo plusów stolicy. A mieszkam prawie przy Lesie Kabackim
      więc jak się wraca ze śródmieścia to jakby na wczasy się jechało:) Cisza,
      spokój, mili ludzie, czas wolniej mi płynie:)))
      • walutka Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:04
        Szkoda,że tak lubi się narzekać na WArszawę ale ona ma kilka porządnych plusów,
        to fakt,że jest mniej zadbana od Wrocka ale ma wiele zadbanych bardzo ładnych
        parków i o nic innego tu tak bardzo się nie dba. Poza tym tutaj odbyło się
        wiele walk za ojczyznę, wielu honorowych odważnych ludzi zginęło chcąc ratować
        całą Polskę, ja jestem sentymentalna więc ten powód,że tu coraz widzę pomniki
        powstańców powoduje,że nie mogłabym tak źle wypowiadać się o tym mieście czując
        podziw i wdzięcznośc dla tyuch ludzi. A ludzie są różni, mają miłą
        powierzchownośc ogólnie..na cwaniaków jednak tzreba uważać i tu są według mnie
        mniej ufni ludzie mimo że bardzo rozgadani i to gfakt,że we Wrocku panuje
        klimat szczęśliwych bardziej ludzi.
        Jeszcze coś, gdyby w Wawie było takie samo zagęszczenie ludności co we Wrcku
        czyli mniejsze i Wawa byłaby takiej same wielkości to sądzę,że kultura jazdy
        byłaby podobna. Zastanów się nad tym.
      • izabellaz1 Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:06
        Aha i zapomniałam dodać, że w góry blisko z Wrocka:D I to moje ulubione:)))
    • nieodpowiedzialna Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:17
      Ja mieszkam w Warszawie. We Wrocławiu byłam kilka razy.
      Nie lubię Warszawy 90% dni w roku, kiedy mnóstwo tu przyjezdnych. Ale te kilka dni w roku (wolne dni majowe, Wigilia, ogólnie święta), kiedy wszyscy zmiataja z Wawy do domów w całej Polsce, jest poprostu piękne.
      Można spokojnie wyjść na ulicę. Cisza, spokój, zero korków. Jest cudnie i wtedy czuję, że kocham to moje miasto. Na codzien rzeczywiście wszystko dzieje się zbyt szybko i nerwowo.
      Marzę, by kiedyś każdy mógł znaleźć pracę tam gdzie chce... nie tylko w Warszawie.
      Bo i Warszawiacy i reszta Polski tu mieszkająca tylko dla pracy się męczą...
      • little_ladybird Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 14:16
        > Nie lubię Warszawy 90% dni w roku, kiedy mnóstwo tu przyjezdnych. Ale te kilka
        > dni w roku (wolne dni majowe, Wigilia, ogólnie święta), kiedy wszyscy
        zmiataja z Wawy do domów w całej Polsce,

a Warszawiacy to na te weekendy długie (na święta zresztą też w modzie)
        wcaaaaaleeee nie wyjeżdżają do Zakopanego, na mazury, nad morze itp.

>Marzę, by kiedyś każdy mógł znaleźć pracę tam gdzie chce... nie tylko w
        Warszawie.

Tak jak reszta Polski pewnie, chociaż teraz bardziej wyspy w modzie niż Wawa,
        to może i problem się rozwiąże.

> Bo i Warszawiacy i reszta Polski tu mieszkająca tylko dla pracy się męczą...
        nie przesadzajmy....

Pozdrawiam
    • mala_mee Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:20
      Kocham Wrocław z całego serca. Mieszkam tu od urodzenia, znam to miasto całkiem
      dobrze. Nie mam porównania z Warszawą ale obawiam się, że za jakiś nie tak
      bardzo długi czas nabędę tą wiedzę...
      Jeszcze jestem pełna optymizmu i mam nadzieję, że się nie rozczaruję. Trochę
      przeraża mnie to co piszecie - że tak trzeba uważać, że szybsze życie.
      Zobaczymy...
      Teraz cieszę się piękną złotą siesienią we Wrocławiu. Też mamy wiele parków,
      też są bardzo zadbane.
      Mogłabym jeszcze tak pisac cały dzień ale praca wzywa.
    • krwawabestia Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:27
      to wyjedzcie do tego smetnego wrocka takich niezadowolonych z zycia w wawie
      wcale nam nie potrzeba
      • mala_mee Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:36
        Oj, już nie przesadzaj, taki smetny nie jest. W Rynku, przktycznie przec cały
        tydzień o kazdej porze (chodzi mi szczególnie o noc) jest zawsze pełno ludzi,
        cos sie dzieje.
        Smętnie to akurat tu nie jest.
      • sabriel Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:39
        Jako rodowitej warszawiance trudno mi wypowiedzieć się obiektywnie.
        Warszawa to specyficzne miasto,napewno nie dla każdego.Tutaj zycie płynie
        szybko,zbyt szybko.Kazdy się dokądś spieszy.Jest się anonimowym,raczej zdanym na
        siebie.Są fajni ludzie,ale i pełno buractwa.No i faktycznie miasto czystością
        nie grzeszy.
        Jest masa napływowych co widać zwłaszcza w piątki i dni wolne...
        Wrocław natomiast bardzo mi się podoba,lubię to miasto,mam do niego chyba jakiś
        sentyment.
      • nieodpowiedzialna Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:41
        Zmieniłby się klimat w wawie jakby nikt nie musiał tu pracować tylko dlatego, że nigdzie indziej nie ma pracy.
    • loltka Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:38
      bywam czasami tu i tu i zgadzam sie w pełni.
      Warszawy nie cierpie, bywam tam z konieczosci i gdy tylko wysiade z pociagu, to
      chce uciekac. To miasto męczy przytłacza nie tylko klimatem a własciwie jego
      brakiem, ale brzydota, brudem i bezdusznościa. Ludzie... ludzie tacy jak
      wszedzie, moze tylko szybciej zyja, maja wieksze potrzeby, mysla głownie o
      kasie, ale oczywiscie nie wszyscy

wrocław jest pieknym miastem, kte sie rozbudowuje i za chwile nikt juz nie
      bedzie chciał bywac w warszawie ale we Wrocku:)
      • loltka ale kraków 27.09.06, 10:41
        i tak jest piekny:)))
    • cerber80 Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 10:54
      Wroclaw zdecydowanie;) Mam troche znajomych w Warszawie wiec porownujac:
      1. zarobki wcale nie wieksze a nawet nizsze
      2. kluby sa, ale kazdy w innej czesci miasta wiec o prawdziwym clubbingu to mozna tylko pomarzyc
      3. architektura a raczej jej brak;) wysokosciowce porozrzucane po miescie wygladaja jak pryszcze na twarzy, kontrasty: drogie biurowce a dookola dziurawe chodniki i bloki z lat 70tych; gdyby to wygladalo jak Canary Warf w Londynie czy La Defense w Paryzu... jeszcze byloby akceptowalne,
      4. jakby lepiej zorganizowana komunikacja i tansze bilety miesieczne, jedna linie metra pomijam:P
      • tidumek Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 14:07
        Porównując, to chyba akurat we Wrocławiu bilety okresowe są droższe..

Jednak i tak wolę Wrocław. Rynek.. Nigdzie nie widziałam paskudniejszego rynku
        jak ten w Warszawie. Niby mają 2 rynki, a żaden nawet do pl. solnego się nie
        umywa, nie wspoimnając o Wrocławskim rynku.
        • minasz Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 14:30
          warszawiacy w czasie wojny walczyli a nie pierdzieli ze strachu
          trzeba o ty pamietac wszak przed wojna to warszawa była nazywana wschodnim
          paryzem
          a wasza starowka sie nie umywa (nasza nalezy do dziedzictwa kulturowego europy
          a takich jak we wrocławiu w niemczech jest duzo)
          • cerber80 Re: Warszawa vs Wrocław 28.09.06, 10:36
            Dziedzictow kulturowe - lata 70te XX wieku:) Moze i byla ladna Warszawa przed wojna, teraz nic ciekawego. Oprocz nowych-starych kamienic trzy orginalne zostaly. Gdzie ta wasza starowka?
            I trzeba ci wiedziec, ze przed ostatnia wojna Wroclaw nie lezal w polskich granicach - sila rzeczy nie bylo zadnych powstan bo i mieszkancy w wiekszosci nie byli Polakami. A tak na marginesie wiesz skad w piosence Kazika slowa: "Wroclaw od zawsze poddaje sie ostatni"?
            Aha, spojrz jeszcze na date otrzymania praw miejskich... Wroclaw to ponad 1000lat.
        • cerber80 Re: Warszawa vs Wrocław 28.09.06, 10:38
          Tak, wroclawskie bilety drozsze. To wlasnie mialem na mysli.
    • onlyju Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 14:11
      We Wrocławiu nigdy nie byłam dłużej, niż parę dni.
      Ale wierzę Ci w stu procentach i przypuszczam, że miałabym podobne zdanie.
      Warszawa jest smutna i nudna.
      • cala_w_kwiatkach Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 14:18
        mieszkam od urodzenia we Wrocławiu, kierowcy wcale nie sa tacy mili jak by sie
        moglo wydawac;)
        korki to zmora potworna, caly rok remontuja najwieksze ulice i skrzyzowania:/
        ale wrocław jest pieknym klimatycznym miastem i im jestem starsza tym bardziej
        doceniam jego uroki i ciesze sie ze tu mieszkam
        • onlyju Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 14:20
          a ja im dłużej w Warszawie - z tym większym niesmakiem wyrażam się o tym mieście
    • izabellaz1 Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 23:02
      Wiecie co? Nie rozumiem takiego postępowania. Większość opinii osób z Warszawy o
      Wrocławiu jest ok. Natomiast osoby w Wrocka w większości postów "wieszają na
      Wawie psy" i na ludzich też. To chyba nie jest w porządku. A potem to się
      wszędzie słyszy, że ci z Wawy to chamy są nekulturalne i niesympatyczne. Czy
      aby na pewno. Wawa wcale nie jest taka nudna, szara, śmierdząca i nie trzeba
      patrzeć na każdym rogu ulicy czy ktoś z nożem w kieszeni nie depta innym po piętach.
      Zgadzam się raz jeszcze, że Wrocław jest pięknym miastem ale na pewno jak każde
      miejsce na tej ziemi ma swoje minusy. Więc nie gloryfikujcie tak Wrocka i nie
      mieszajcie z błotem Wawy. Bo nic nie jest tylko czarne albo tylko białe.
      • lajtowa Re: Warszawa vs Wrocław 29.09.06, 19:40
        izabellaz1 napisała:

> Wiecie co? Nie rozumiem takiego postępowania. Większość opinii osób z Warszawy
        > o
        > Wrocławiu jest ok. Natomiast osoby w Wrocka w większości postów "wieszają na
        > Wawie psy" i na ludzich też. To chyba nie jest w porządku. A potem to się
        > wszędzie słyszy, że ci z Wawy to chamy są nekulturalne i niesympatyczne. Czy
        > aby na pewno. Wawa wcale nie jest taka nudna, szara, śmierdząca i nie trzeba
        > patrzeć na każdym rogu ulicy czy ktoś z nożem w kieszeni nie depta innym po pię
        > tach.
        > Zgadzam się raz jeszcze, że Wrocław jest pięknym miastem ale na pewno jak każde
        > miejsce na tej ziemi ma swoje minusy. Więc nie gloryfikujcie tak Wrocka i nie
        > mieszajcie z błotem Wawy. Bo nic nie jest tylko czarne albo tylko białe.

Podpisuję się z całego serca. To podłe pluć na miasto, które nam daje pracę i
        pieniądze. A ojczysty piękny Wrocek jakoś tego nie zapewnił, co?
        Kto nie zna Warszawy, ten jej nie pokocha. A kto ją pokocha, to na zawsze i
        nigdy stąd nie wyjedzie za chlebem.
    • skrawek.papieru Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 23:02
      Kiedyś Warszawa i Wrocław na pewno różniły sie znacząco - dziś już tak nie
      jest.

Tak w Warszawie jak i we Wrocławiu można znależć "miejsca dla siebie" i spotkać
      fantastycznych ludzi.

• izabellaz1 Zgadzam się:))) 27.09.06, 23:07

• marta.uparta Re: Warszawa vs Wrocław 27.09.06, 23:14
      Wrocław mnie urzekł, mogłabym tam bywac kilka razy w roku i nigdy mnie nie
      znudzi. Do Wawy jadę tylko jak muszę.
    • rzulw Re: Warszawa vs Wrocław 28.09.06, 02:49
      podpisuję się pod Twoim postem ;)
    • tiuia Re: Warszawa vs Wrocław 29.09.06, 17:20
      Duzo prawdy jest w tym co piszesz. Mieszkalam pare lat we Wro. A potem losy
      rzucily mnie do Wawy. Na poczatku nie moglam przywyknac. Z cieplego, przytulnego
      Wroclawia do paskudnej, olbrzymiej, zadymionej stolicy.
      Ale...
      To w Warszawie znalazłam ukochaną pracę, poderwał mnie najfajniejszy facet, to
      tu urodzi się nasze dziecko... Znalazłam tu też przyjaciół, całkiem normalnych,
      fajnych ludzi, nie mających nic wspólnego z tzw wyścigiem szczurów. Okazuje się
      też, że są tu miłe i przyjemne zakątki, fajne knajpy... Tylko trzeba dobrze
      poszukać.
      Tak więc Wrocław jest spoko, ale ostatecznie u mnie wygrywa Warszawa:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka