Gość: Ryszarda IP: gw:* / 192.168.113.* 15.03.03, 06:06 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anahella Re: Dobra śmierć 15.03.03, 14:20 Piekny artykul. Nigdy tak nie myslalam o smierci, a tu ktos pokazal mi inna strone tego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
psycholog.w ten strach to przypomnienie własnego życia i... 15.03.03, 14:58 ... ostatni najbardziej decydujący moment z dobrym pytaniem do siebie samego "dlaczego inni ("społeczenstwo") niechcą mi pomóc w zmiejszeniu mojego cierpienia??? dlaczego???" (jego cierpienie to ... pytanie) a pytanie to hasło do "piekła"...(wiecznej pustki - weryfikacji własnego mózgu) porada: noś z sobą morfine (to dobry lek w razie wypadku) ale czasu może być za mało na wstrzykniecie... :-)) i znów winne ... KOZŁY OFIARNE :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Dobra śmierć IP: *.met.pl / 10.0.0.* 17.03.03, 13:45 Ostatnio uczestniczyłam w odchodzeniu dwóch bliskich mi osób.Wkrótce minie rok jak umarła moja Mamusia a kiedy odchodziła ja Ją trzymałam za rękę.Nie ma dnia abym nie myślała o temacie,który porusza artykuł.Dzisiaj wiem,że najważniejsze dla obu stron jest aby jak najwięcej w tych ostatnich chwilach być ze sobą,okazywać sobie miłość,czułość,oddanie.Potrzeba więcej takich artykułów abyśmy uczyli sie dobrych zachowań,abyśmy przestali się bać tematu i często właśnie w tych najważniejszych chwilach nie zostawiali swoich najbliższych samych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le Tour Re: Dobra śmierć IP: *.kalisz.mm.pl 21.03.03, 21:09 "...Na konferencji niejednokrotnie pojawiało się pytanie, czy środki przeciwbólowe podawać, kiedy pojawi się ból, czy uprzedzając jego wystąpienie. W Polsce, o ile wiem, uznaje się tylko tę pierwszą ewentualność. Ponieważ to, żeby pacjent nie odczuł bólu, nie jest zbyt wielką wartością. Zdecydowanie procedury leczące i utrzymujące przy życiu mają wysoki priorytet nad uśmierzającymi cierpienie, nawet kiedy je nasilają..." Jestem osobą bardzo chorą, po wielu operacjach i z przerażeniem myślę o umieraniu i czekającym mnie cierpieniu fizycznym widząc negatywny stosunek lekarzy do stosowania silniejszych środków przeciwbólowych i do uśmierzania bólu w zarodku. Wielokrotnie doświadczyłam tego na własnej skórze (w różnych szpitalach - żeby nie było wątpliwości). Niestety to, żeby pacjent nie odczuł bólu, naprawdę nie jest w Polsce zbyt wielką wartością. Nie wiem z czego to wynika, czy już na studiach medycznych, kształcąc nową kadrę medyczną, popełnia się błąd, nie przywiązując do tego wagi, czy wynika to z niewiedzy, czy "odgórnych" nakazów, czy może ze strachu? W każdym razie jest to problem. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Dobra śmierć 21.03.03, 21:37 Gość portalu: Le Tour napisał(a): > Niestety to, żeby pacjent nie odczuł > bólu, naprawdę nie jest w Polsce zbyt wielką wartością. Nie raz w mediach byl poruszany problem znieczulicy lekarzy na bol pacjenta. Przeswiadczenie, ze u dentysty "musi bolec" nadal jest u nas powszechne. U lekarzy innych specjalnosci podobnie. Mamy do czynienia z odhumanizowaniem zawodu lekarza, gdzie metody leczenia stawia sie wyzej niz dobro pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danuta Re: Dobra śmierć IP: *.tamqfl1.dsl-verizon.net 27.03.03, 03:13 Niedawwno zmarl moj Tata. Tak bardzo cierpial. Mimo ze staralysmy sie zapewnic wszystko. Wszystko aby przestalo Go bolec. Bylysmy przy Nim w dzien i w nocy. Nie opuszczalysmy Go nawet wlasciwie na minute. Otoczony byl przede wszystkim nasza miloscia, wiedzial ze nie jest sam .Spotkalysmy duzo dobrych i zyczliwych ludzi. A jednak tylko to ze bylysmy z mama tak zdeterminowane aby zapewnic mu dobra Smierc ,odszedl godnie. Kochajmy tych ,ktorzy umieraja ,moze sa bardziej przerazeni niz my. Boja sie ,potrzebuja naszej bliskosci i milosci. Ale ilu jest takich ,ktorzy nie maja nikogo. Sa samotni ,zostawieni "na pastwe" rzeczywistosci. Nie ma hospicjow, poradnie albo lekarze paliatywni nie funkconuja tak jak nalezy. Nie wszyscy lekarze czy pielagniarki sa zaangazowani tak jak by oczekiwala rodzina czy umierajacy. Walczmy o godna smierc dla obcych ,bliskich,dla siebie. Niech ktos nas potrzyma za reke kiedy bedziemy odchodzic,da morfine kiedy boli tak ze tylko krzyk pomoze. Pomodli sie. Zamknie oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
helaraja Re: Dobra śmierć 27.03.03, 07:34 Jeśli będziemy dobrze, pięknie żyć to i nasza śmierć będzie piękna: z kimś bliskim trzymającym za rękę, wspierającym. Głęboko w to wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś