Dodaj do ulubionych

dziecko tylko moje

22.11.06, 00:09
mam pytanie czy jesli ojciec dziecka to cudzoziemiec a slub byl zagranica i
nie jest wazny dotychczas w Polsce to czy ojciec dziecka ma prawo mi je
odebrac ? czy jesli kiedys wyjade do jego kraju on ma prawo zabrac mi
dziecko? slub byl 2 mies po porodzie.
Obserwuj wątek
    • raggety Re: dziecko tylko moje 23.11.06, 23:37
      Bardzo dziwne pytanie. Nie jestem prawnikiem, ale sądzę, że prawa ojciec mogą
      być różne w zależności od jego kraju pochodzenia. Są kraje (muzułmańskie), w
      których dziecko jest własnością ojca i ojciec może je zabrać matce. Kilka lat
      temu GW napisała o Polce, która zostawiła męża Włocha i wróciła z dzieckiem do
      Polski. Nie zawracała sobie głowy kwestiami prawnymi. We włoskim sądzie mąż
      uzyskał rozwód i opiekę nad dzieckiem. Przyjechał do Polski i zabrał matce
      dziecko - zupełnie legalnie. Jeśli w twojej sytuacji zachodzi ryzyko, że
      mąż/eks-mąż może Ci odebrać dziecko, to skonsultuj się z prawnikiem JAK
      NAJSZYBCIEJ.
      Jaki ty miałaś ślub jeśli jest nieważny w Polsce? Czy za granicą nie musiałaś
      przedstawić dokument z USC czy ambasady polskiej, aby legalnie wyjść za mąż? Ja
      jestem cudzoziemką, wyszłam za mąż za cudzoziemca w Polsce, ale nasz ślub jest
      legalny zarówno w mojej ojczyźnie jak i ojczyźnie mego męża - pomimo to, że nie
      zarejestrowałam ślubu w ambasadzie (wice konsul powiedział, że nie ma takiego
      wymogu).
      • inezka13 Re: dziecko tylko moje 24.11.06, 00:14
        wietaj dzieki ze zainteresowalas sie moja sprawa to jest kraj w ktorym
        muzulmanie stanowia 70% spoleczenstwa slub byl w tym kraju niechce pisac na
        forum szczegoly mojej sprawy gdyz kobiety z tego kraju czesto zagladaja po
        forumy gazety bo studiuja w Polsce.slub wziety zagranica aby byl wazny w Polsce
        trzeba w Polsce tlumaczyc dokumenty poswiadczac notarilnie a ja nie chce
        tego,mam zagraniczny nietlumaczony na polski dokument i to wszystko, slub byl w
        USC.
        • inezka13 Re: dziecko tylko moje 24.11.06, 00:18
          nasz synek ma teraz dwa latka i bardzo sie o niego boje wyjechalam do Polski za
          zgoda meza teraz pracuje i sama wychowuje syna ale wiem ze maz chcialby abysmy
          zyli wszyscy razem w jego ojczyznie a ja tam absolutnie niechce
          • raggety Re: dziecko tylko moje 26.11.06, 15:14
            Inezka, musisz koniecznie poradzić się prawnika. Nie wiem w jakich jesteś
            stosunkach z mężem i jego rodziną, ale to nieważne - oni są tam a ty tu, więc i
            tak różnie może być. Istnieją pewne konwencje uznające zagraniczne orzeczenia,
            do których Polska i kraj twego męża być może są stronami. Jeśli tak jest i
            twojemu mężowi przyjdzie do głowy (może ot tak, może pod wpływem rodziny), że
            syna należy wychować w jego kraju, to może pójść do sądu (tak jak Włoch, o
            którym napisałam) i dostać orzeczenie, które Polska musiałaby uznać (jeśli oba
            kraje są stronami takiej konwencji. Jak nie, prawdopodobnie musiałby starać się
            o uznanie przez polski sąd takiego orzeczenia). I ty nie miałabyś niczego do
            powiedzenia. Twój mąż może powołać się na to, że opuściłeś go, bo tak może
            wygladać (masz jego zgodę na piśmie? prawdopodobnie nie, poza tym może taka
            zgoda nie miałaby żadnej wartości w sądzie). Być może jedynym sposobem ochrony
            syna przed wyjazdem do kraju ojca jest prawna separacja lub rozwód i ubieganie
            się o wyłączną opiekę nad synem - nie wiem, bo nie jestem prawnikiem. Jeśli
            chcesz, mogę dopytać się kilka znajomych prawników, czy znają adwokata, który
            jest dobry w takich sprawach. Daj mi znać.
    • hellena8 Re: dziecko tylko moje 10.12.06, 04:31
      Mnie też interesuje to pytanie. Tylko, że ja mam slub ważny, urodziłam dziecko
      w Polsce, ale chciałabym wrócić do swego kraju. Tu nie mam własnego mieszkania
      i zarobki są niższe od męża, więc chyba sprawę mam przegraną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka