Gość: pestka IP: *.pl 22.11.01, 15:56 Szukam informacji na temat ksiazek dla kobiet i o kobietach. Zadne Harlequiny mnie nie interesuja. Szukam dobrych ksiazek ....moze czytaliscie cos interesujacego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna27 Re: literatura gender IP: *.157.62.36.Dial1.Washington1.Level3.net 22.11.01, 16:28 Naomi Wolf "Beauty Myth' - o tym jak uroda kobieca lub jej brak jest wykorzystywana przeciw kobietom. Reviving Ophelia- ale nie pamietma kto to napisal Z Amerykanek warto czytac panie takie jak Sussie Orbach, Kim Chernin, Gloria Steinem, Barbara Epstein. Feminstyczny pismo ametykanskie MS. tez Ci ie pewnie przyda. Z polskich pozycji zacznij od Slawki Walczewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptasia Re: literatura gender IP: 212.76.35.* 22.11.01, 16:31 Jeśli nie czytałaś, to niektóre Winterson rzeczy są O.K. - "Nie tylko pomarańcze" i "Written on the body" (chyba "zapisane na ciele"), najlepiej w oryginale, jak się nie da, to tłumaczenie też O.K. Z kobietami to jest taki problem, że się zapędzają często w bełkot pseudofilozoficzny i New Age (Gretkowska i Winterson w gorszych momentach), albo to jeszcze mieszają z feminizmem (Filipiak), a to mnie osobiście odrzuca (grafomania). Albo piszą bajki dla dorosłych, oderwane od rzeczywistości - tej co nas otacza, wirtualnej czy literackiej (TokarczuK). Moją ulubioną jest Angela Carter - za świadome pisanie, błyskotliwość, wiedzę i treść, ale przede wszystkim formę. Niestety, często zarzynana w tłumaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wasia Re: literatura gender - do Ptasi... 22.11.01, 16:40 Teraz ja cie tropie, Ptasiu. See you offline. pzdr, wasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptasia Re: literatura gender - do Wasi... IP: 212.76.35.* 22.11.01, 16:51 No, wreszcie, już myślałam, że zdezertowałaś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wasia do Ptasi... 22.11.01, 16:53 Gość portalu: Ptasia napisał(a): > No, wreszcie, już myślałam, że zdezertowałaś :-) Ja, nigdy! Bede bronic mego pobytu na forum jak niepodleglosci ;-))) pzdr, w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: literatura gender IP: 212.244.29.* 27.11.01, 19:35 Jest cala masa b. interesujacych ksiazek genderowych. Ostatnio wyszly chyba za cztery "gender w humanistyce", gender w filmie", Gender w teatrze". Jest tez internetowa ksiegarnia poswiecona ksiazka z tej tematyki adres to www.feminoteka.pl Odpowiedz Link Zgłoś