koaa 06.05.03, 22:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=5889085 Może ktoś się dołączy i wyjaśni problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lyche1 Re: Wziąć :)) 06.05.03, 22:19 Moja koleżanka nie zdałaby do 3-ciej klasy ( liceum) za tego właśnie orta. Nie potrafię Ci wytłumaczyć dlaczego tą właśnie formę przyjęto. Nie jestem orłem z ortografii - ale ten właśnie wyraz utkwił mi w pamięci - ze względu na koleżankę :)) POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
daffne Re: Wziąć :)) 06.05.03, 22:37 Ja pisze wziac ,a mowie wziasc :)))))) Pozdrowionka :) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Wziąć czy wziąść 06.05.03, 23:23 A może wziąć – stosowało się kiedyś w zdaniu Np. Idę wziąć długopis Wziąść ślub (przenośnia) Ps Cenzura w wordzie::))))))))- nie można napisać wziąść Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Wziąć czy wziąść 06.05.03, 23:25 Tak, poczekaj kilka godzin, taka jedna ... z całą pewnością udzieli Ci niezbędnych wyjaśnień ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re:Jestem polonistką 07.05.03, 00:31 Ale dlaczego ? i dlaczego word tak się dziwnie zachowuje? Moja siostra zna się na tych klockach to jutro może mi objaśni:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re:Jestem polonistką 07.05.03, 06:40 koaa napisał: > Ale dlaczego ? > i dlaczego word tak się dziwnie zachowuje? > Moja siostra zna się na tych klockach to jutro może mi objaśni:))))))) chlopie nie przezywaj tak, niejednemu sie noga na ortografii podwinela... a w to co word mowi, nie wierz bezkrytycznie, boc to amerykanie pisali a managerowie z Polski "spolszczali". Nie takie kwiatki tam znajdziesz... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annie word IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 20:22 koaa napisał: > dlaczego word tak się dziwnie zachowuje? zachowuje sie tak, bo ma w Autokorekcie zdefiniowane by wziasc interpretowac jako wziac, jako ze ludzie czesto pisza wziaSC majac na mysli WZIAC :)) a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Helaraja nie spisałaś się IP: *.athens.access.acn.gr 12.05.03, 15:39 Jak na polonistkę to mogłaś zamiast caps locka kliknąc alta i wyszłoby eleganckie wziąć zamiast WZIAC. Poza tym polonistko, udziel nam wyjaśnienia DALCZEGO wziąć a nie wiąść. Bo zresztą chyba o to pytano na poczatku wątku. No to pogderałam sobie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aise_ renia 13.05.03, 08:02 "wziąć" a nie "wziąść" dlatego, ze tak własnie zapisuje sie ten czasownik... nie ma tu żadnej filozofii:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
brenya Re: renia 13.05.03, 12:13 aise_ napisała: > "wziąć" a nie "wziąść" dlatego, ze tak własnie zapisuje sie ten czasownik... > nie ma tu żadnej filozofii:-)) > Bardzo dobre wyjasnienie... :) Na glupie pytanie jedyna wlasciwa odpowiedz. A moze zalozycielka watku powinna sie zastanowic dlaczego kazde slowo pisze sie tak jak sie pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: renia IP: *.athens.access.acn.gr 13.05.03, 14:31 brenya napisała: > aise_ napisała: > > > "wziąć" a nie "wziąść" dlatego, ze tak własnie zapisuje sie ten czasownik. > .. > > nie ma tu żadnej filozofii:-)) > > > > Bardzo dobre wyjasnienie... :) Na glupie pytanie jedyna wlasciwa odpowiedz. > > A moze zalozycielka watku powinna sie zastanowic dlaczego kazde slowo pisze sie > > tak jak sie pisze... BArdzo zupelnie sie nie zgadzam z tym, ze pytanie jest glupie. Wiele rzeczy w jezyku ma swoje bardzo logiczne morfologiczne wyjasnienie i dociekanie jest dobra cecha a nie zadawaniem glupich pytan. Glupie jest drwienie z tego, ze ktos szuka odpowiedzi na nurtujace pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wziąć czy wziąść IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.05.03, 04:37 WZIAC dlatego ze np.ten towar ma WZIECIE U KONSUMENTOW a nie wziescie. Odpowiedz Link Zgłoś
lalka74 Wyjasnienia 07.05.03, 04:52 bezokolicznik - "wziac" odmiana - "ja wzielam" a nie "ja wzieslam", s najpierw bylo wstawiane tylko w jezyku mowionym - niepoprawnie - a pozniej zaczelo sprawiac klopoty ortograficzne :) PS: Nie mam polskich znakow - przepraszam, bo akurat w takim watku powinny byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Coś mnie LAlka nie przekonałas;) IP: *.athens.access.acn.gr 12.05.03, 15:43 lalka74 napisała: > bezokolicznik - "wziac" > odmiana - "ja wzielam" a nie "ja wzieslam", A dlaczego usiąść? Ja usiadłam, a nie ja usiałam? Jakos nie widzę uzasadnienia podaną przez Ciebie odmianą dlaczego pisać bez ś, chociaż oczywiscie wiem ze wziac, a nie wziąść. Moze wziąć bo brać? Nie ma braść to nie ma i wziąść ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dkenka Wziąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 09:48 zdecydowanie wziąć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE o rany! IP: *.acn.waw.pl 12.05.03, 19:49 co, nie wierzyłeś mi?! i nigdy ani rodzice, ani krewni, ani nikt w szkole Cie nie uswiadomil? rany!!! ale rozdmuchales te sprawe wziąć! - tak jest poprawnie, sprawdzilam to jeszcze, jak chodzilam do II klasy podstawowki. w tamtym watku pisalam jeszcze, ze sie mowi grzecznie: 'prosze pani, ....' (a nie 'proszę panią,...' jak mnostwo ludzi), wiec warto tez zapamietac (oprocz w bierniku, kiedy sie prosi panią o zrobienie czegos tam), no ale pewnie musisz to sprawdzic w jakims wiarygodnym zrodle, bo jakos nie mam autorytetu. na przyszlosc koaa - nie zwyklam wypowiadac sie z pewnoscia o sprawach, na ktorych sie nie znam.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: Wziąć czy wziąść IP: *.acn.waw.pl 12.05.03, 20:17 Wziąć. A przy okazji - na dworze, a nie na dworzu.I kupić kwiatek, a nie kupić kwiatka. I założyć sweter a nie ubrać swetr. To bilans dzisiejszego dnia - nieźle co? Zastanawiam się czasem czego właściwie uczą w szkole. Bo z tego, co słyszę w potocznych rozmowach raczej nie edukują w dziedzinie poprawnego wyrażania się. Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Wziąć czy wziąść 12.05.03, 23:30 co, nie wierzyłeś mi?! i nigdy ani rodzice, ani krewni, ani nikt w szkole Cie nie uswiadomil? rany!!! ale rozdmuchales te sprawewziąć! - tak jest poprawnie, sprawdzilam to jeszcze, jak chodzilam do II klasy podstawowki. Gratuluję pamięci:))) Ludzie od zawsze widzieli spadające jabłka a dlaczego tak jest objaśnił im dopiero Newton. Dlaczego wziąć a nie wziąść - A Ty nawet nie zrozumiałaś pytania :)))))))))))) Przytoczę teraz odpowiedzi z forum ortografia- dla porównania Wyczuwam tu pokrewieństwo z nająć, zająć, odjąć itd ,nie powiwemy przecież nająść czy odjąść. Nie wiem czy używa się jeszcze czasownika "jąć" w bezokoliczniku. Część mówiących pewnie sugeruje się brzmieniem często używanego czasownika usiąść. PS. Własnie sprawdziłem w googlu.Wziąć pochodzi od jąć. Zdaje się, że nie odkryłem Ameryki, ale miło, że intuicja mnie nie zawiodła. autor zbigniew_ Jak już zauważył Zbigniew, 'wziąć' jest członkiem licznej rodziny słów pochodzących od zanikającego czasownika 'jąć' (który sam w sobie znaczy mniej więcej 'rozpocząć', co nb. też jest ciekawe, bo czasownika 'cząć' już nie ma, więc 'jąć' zmierza jego śladem). 'Jąć', o czym mało kto jeszcze pamięta, mienia się z 'imać': jął się roboty, imał się różnych robót, ale w pochodnych czasownikach to '-imać' zostało już wyparte przez '-jmować': 'podjąć' - 'podejmować', nie 'podimać'. Od 'jąć' pochodzi także słowo 'sejm', staroć niesamowity, z czasów, kiedy przedrostek z- brzmiał z-: 'sjąć' - 'sejm', coś jak 'nająć' - 'najem', tylko z pojerowym 'e' po innej stronie. 'Wziąć' jest najbardziej wynaturzonym z wszystkich potomków 'jąć', nawet wykręcone 'zdjąć', z wtrąconym '-d-', wykazuje poza tym bliźniacze pokrewieństwo z innymi. Pierwsza osobliwość 'wziąć', to zmiękczenie spółgłoski przedrostka 'wz', co jest faktem nader rzadkim w polszczyźnie. Druga, to supletywizm form czasu teraźniejszego. Od 'wziąć' nie ma form 'wzimać' czy 'wzejmować', tylko 'brać'. Trzecia nietypowość, to odmiana w czasie przyszłym - mimo miękkiego 'wz-' bezokolicznika, tu mamy twarde 'ja wezmę' zamiast oczekiwanego 'weźmę' (ros. woz`mu) lub bardziej regularnego 'wzejmę'. Czwarta wreszcie odrębność, to rozkaźnik 'weź', zamiast 'weźmij' (choć Makuszyński tylko tak pisze) lub 'weźm'. Nic dziwnego, że lud nie czuje już żadnego związku 'wziąć' z 'jąć', i na dobrą sprawę nie ma co o tym związku wspominać w kontekstach pozahistorycznych. Przy braku poczucia pokrewieństwa dochodzi do dalszych wynaturzeń, jak tytułowe 'wziąść', co sensu żadnego nie ma, bo od '-ąść' mamy formy z głoską 'd': '-ądę', '-adłem', a nikt na razie nie mówi 'wziądę', 'wziadłem'. Na koniec rzec można, że Mańczaka prawo nieregularnego rozwoju fonetycznego spowodowanego frekwencją znajduje tu piękne potwierdzenie. 'Wziąć' dlatego uległo znaczącym uproszczeniom w różnych swoich formach, że jest tak często stosowanym słowem. autot - ja22ek, Ps A tak przy okazji wtedy użyłaś innego nika:) – ale po stylu i tak wiedziałem że to Ty:)))))))) Pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE Re: Wziąć czy wziąść IP: *.chello.pl 13.05.03, 10:33 Dlaczego wziąć a nie wziąść - A Ty nawet nie zrozumiałaś pytania :))))))) -- Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Do Ewok 13.05.03, 00:44 słyszę w potocznych rozmowach raczej nie edukują w dziedzinie poprawnego wyrażania się. A jadę nad morze ? I mnóstwo podobnych idiotyzmów w języku polskim:)) Debilny ten nasz język – dlatego nikomu się nie chce uczyć takich bzdur:)))))) Pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE Re: Do Ewok IP: *.chello.pl 13.05.03, 10:37 debilny jezyk, jak sie go uzywa niepoprawnie, :-) wszystko jest debilne, do poki sie nie nauczymy.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Do anE 13.05.03, 11:23 Dlaczego wziąć a nie wziąść - A Ty nawet nie zrozumiałaś pytania :))))))) -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE Do koee'a IP: *.chello.pl 13.05.03, 12:01 >to dla mnie to takie wiesniackie i prostackie. > Ale ja mieszkam w Konstancinie to prawie jak na wsi – to jestem wieśni > akiem > I mogę sobie pisać jak chce- w odróżnieniu od Ciebie- uważaj żebyś jakiegoś > byka > nie popełiła bo go znajde I utworze kolejny wątek:) > Pisze, ze dla mnie to jest proste. jezeli bylabym osoba, ktora np. prowadzi rozmowy o prace i uslyszalabym, ze kandytat w ten sposob mowi, to mialabym niesmak.. i tyle. tak samo, jakbym sie umowila z jakims kolesiem, powiedzialby: poszlem, prosze pania, wziasc - to jaki nie bylby przystojny, fajny i czarujacy (no czarujacy to juz by nie byl) - dla mnie skreslony. Nie mowie Ci, ze w moim odczuciu jestes skreslony, czy cos, ale jezeli ludzie posluguja sie schematami w ocenie in. - takie schematy poznawcze sa znacznie latwiejsze i ludzie posluguja sie nimi nieswiadomie - to moze byc tak, ze zagalopujesz sie kiedys w rozmowie, nieswiadom swoich bledow, a ktos Cie sklasyfikuje do osoby, ktora polskim jez. nie potrafi sie poslugiwac i w efekcie - zrobisz zle wrazenie. tak poprostu - ten temat mi sie kojarzy i wypowiadam swoje zdanie. jezeli nie obchodzi CIe, co mysla in. to super, jestes wolnym czlowiekiem i jezeli Ci z tym dobrze, to OK, :-) ale nawet,jezeli zazwyczaj nie przejmujesz sie zdaniem in., to nie wierze, ze zawsze jest Ci to obojetne. ps. b.bym chciala mieszkac w Konstancinie, :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE Re: Do anE IP: *.chello.pl 13.05.03, 12:07 >uważaj żebyś jakiegoś byka nie popełiła bo go znajde I utworze kolejny wątek:) Ty tez jakos malo skoncentrowany, przeciez napisalam wczesniej: "sama pewnie tez troche bledow popelniam, wiec jakby co - jestem otwarta na krytyke, :-)" jedyna moja wada jest to, ze (tez) nie jetem doskonala, :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Do anE 13.05.03, 11:24 <debilny jezyk, jak sie go uzywa niepoprawnie, :-) <wszystko jest debilne, do poki sie nie nauczymy.. Czy Ty naprawdę nie widzisz absurdu w zdaniu Jechać nad morze Skoncentruj się troszkę I czytaj co piszę – bo twoja odpowiedź jest conajmniej dziwna:) Pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Wziąć czy wziąść IP: 195.245.213.* 13.05.03, 11:50 Oczywiście, że 'wziąć". Tak jest poprawnie i namawiam wszystkich do mówienia w ten sposób. Bardzo ładnie brzmi i jak świetnie to słyszeć, że ktoś tak ładnie mówi. Od razu zwraca moja uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE Re: Wziąć czy wziąść IP: *.chello.pl 13.05.03, 12:09 ladnie tez brzmi, jak sie mowi: "tu jest napisane" a nie: "tu pisze" chyba, że "tu pisze ktos tam, cos tam".. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: do anE i koaa: apel 13.05.03, 12:47 pokoj, pokoj miedzy chrzescijany... ...pax vobiscum... Pozdrawiam, obawiajac sie ze pewnie mi sie oberwie z obu stron Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE Re: do anE i koaa: apel IP: *.chello.pl 13.05.03, 12:50 losiu drogi, a nie widziales tych usmiechow, ktore sobie z koaa posylami przy kazdej wypowiedzi?! ja tylko wyrazam swoje zdanie, on swoje i jest git. niektorych bledow nie potrafie zostawic bez komentarza, wiec i tym razem powstrzymac sie nie moglam, :-) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dkenka w ogóle nie zabierać nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.03, 12:47 Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Do anE:) 13.05.03, 13:36 A wiesz że takie łapanie za słowa jest domeną spryczałych profesorów którzy już nie są na tyle płodni żeby coś samemu wymyślić :))))) wtedy zajmują się opracowywaniem własnej terminologii , historią nauki i właśnie takimi piardami – bez różnicy czy to polibuda or uniwerek – ciekawe co:) A powiem że u Ciebie wyczuwam jeszcze coś z polityka (najbardziej kojarzy mi się Giertych )- odpowiadasz tylko na te pytania na które Ci wygodnie:))))))))))) Ps Może jeszcze będzie dziś ładna pogoda:))))) Pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anE Re: Do anE:) IP: *.chello.pl 13.05.03, 13:53 > A wiesz że takie łapanie za słowa jest domeną spryczałych profesorów --bynajmniej nic nie mam z nimi wspolnego > którzy już nie są na tyle płodni żeby coś samemu wymyślić :))))) - Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Do anE:) 13.05.03, 14:17 ale moja buzka az promienieje, :-))) Czy czasem mnie troszke nie kokietujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor nt I tak i tak IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 18:36 Dobry jestem, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Kiedys... Ale dzisiaj wziac IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 18:38 Gość portalu: znachor napisał(a): > Dobry jestem, co? Odpowiedz Link Zgłoś