Dodaj do ulubionych

może ktoś wie, jak powinnam postąpić

IP: *.visp.energis.pl 10.05.03, 23:27
Mam taką sytuację:
15 lat małżeństwa w stanie rozkładu, wspólnota majątkowa, 13-letnie dziecko,
dziewczynka.
Mąż z założoną sprawą sądową na solidarny ze spółką z o.o. nakaz spłaty
poręczonego majątkiem osobistym weksla. Weksel złożony w imieniu spółki,
której był prezesem na kwotę 100000, do zapłaty obecnie około 140000 zł.
Weksel poręczany 5 lat temu jako zabezpieczenie za towar, bez mojej wiedzy i
bez pokrycia we własnym majątku. Stan wspólnego majatku w momencie poręczenia
niewiele przekraczający 100000zł. Obecnie złożył sprzeciw o uznanie
nieważnosci poręczenia z powodu braku zgody małżonki. Mam mieć wezwanie na
świadka. Sprzeciw przyjęty i opłacony. Czeka na rozprawę.Obecny stan majątku:
dom w trakcie remontu i nadbudowy, samochód- współwłasność. Nie mam pojęcia
ile warte, może ze 250.000zł. Rozdzielność majątkowa nie pomoże w stosunku do
weksla, bo sprawa jest wcześniejsza.
Co mam robić? Nawet jeśli poręczenie zostanie uznane za nieważne, bo jest
podobno taki wyrok SN, nadal grozić będzie sprawa z powództwa cywilnego jako
członkowi zarządu spółki. Spółka z o.o. nie poczuwa się do odpowiedzialności,
wezwania do sądu były nie odbierane od 2 lat. Podobno nie ma żadnego majątku,
ale upadłość nie jest ogłoszona, wniosek też nie złożony.
Brak kontaktu z współmałżonkiem. Całkowita nonszalancja w stosunku do
problemu.
Twierdzi, że jakoś będzie. Nie będzie ze mną na ten temat rozmawiał. Mam
zeznawać, potem się okaże.
Rozwód za obopólną zgodą uzgodniony. Ale co dalej? Z dzieckiem i podziałem i
kiedy to zrobić. Chyba planuje mnie załatwić na szaro. Byłam u adwokata, ale
proponował, by czekać na wyrok, bo i tak nie można go uniknąć. Mówił o
ewentualnym wytoczeniu sprawy karnej za psychiczne znęcanie się. Nie
chciałabym tego robić córce, bo jest z ojcem związana. Radził rozmawiać i
sprawdzić czy nie poręczał przypadkiem innych weksli. Nie mogę się dogadać z
małżonkiem. Mówi, że nie poręczał innych, ale też nie pamięta czy do tego
zaskarżonego podpisywał deklarację wekslową. Nie wiem, co o tym sądzić. Już
chciał mnie namówić na przepisanie samochodu na swojego ojca.
Mam pracę, ale nie mam gdzie mieszkać. Małżonek twierdzi, że po ewentualnej
egzekucji będzie niebieskim ptakiem. Czy separacja coś pomoże? Adwokat
twierdził, że wystarczy separacja w łóżku. Ale byłam u faceta. Co z tym
dalej robić?
Dziękuję z góry za pomoc.
Aneta
Obserwuj wątek
    • melinek Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić 10.05.03, 23:37
      Powiedz mu, ze zgodzisz sie na rozwod bez orzekania o winie,
      jesli wycofa sprzeciw o uznanie nieważnosci poręczenia
      z powodu braku zgody małżonki. Na rozwod bez orzekania
      o winie nie musisz sie zgadzac. Nawet jesli to wczesnej
      ustalilas, masz prawo zmienic zdanie, chyba ze mu nie zalezy
      na rozwodzie bez orzekania o winie.
      • Gość: Charmer Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić IP: *.acn.pl / 10.69.5.* 11.05.03, 00:19
        w tych skomplikowanych zawiłościach się nie orientuję,
        ale w ogóle chyba najlepiej pogadać z jakimś prawdziwym
        przyjacielem, przyjaciółką;

Powodzenia
        • Gość: Aneta Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić IP: *.visp.energis.pl 11.05.03, 15:24
          Kłopot w tym, że mam przyjaciół od zabawy i do śmiechu. Rodzice są za starzy,
          by mi pomóc i zbyt schorowani, by im w ogóle zawracać głowę.
          Tesciowie natomiast ignoruja problem i polecaja go opiece boskiej.
          Taak.
          Poproszę Boga o pomoc. Pomodlę się i znajdzie sie rozwiązanie.
          Dzieki
      • Gość: Aneta. Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić IP: *.visp.energis.pl 11.05.03, 15:21
        Dzięki. Chodzi też o dziecko...
        Do faceta nie mam złudzeń.
        • melinek Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić 11.05.03, 15:29
          Gość portalu: Aneta. napisał(a):

> Dzięki. Chodzi też o dziecko...

Czy to znaczy, ze jesli go w ten
          sposob zaszantazujesz, to on bedzie
          sie staral odebrac ci dziecko?
          • Gość: Aneta Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić IP: *.visp.energis.pl 11.05.03, 15:34
            Dokładnie to znaczy. A mnie się zdaje, ze zmarnuje dziewczynę.
            Tylko, że to ona chyba będzie musiała wybierać. Ma 13 lat i kocha ojca.
    • ola2002 Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić 11.05.03, 02:17
      Czy weksel był z pieczatka firmową? wówczas spółka nie może się od tego
      odżegnywać.
      Poradz sie innego prawnika , niech sprawdzi dokumenty w sądzie , uważam ,że nie
      ma czasu czekac na wyrok , tylko trzeba działać póki nie wszystko stracone.
      Spółka ma majatek i w pierwszej kolejności roszczenie winno byc zaspokojone z
      jej majątku.
      w/g mojej wiedzy poręczenie współmałzonka nie jest konieczne i nie potrzeba
      delaracji wekslowej , aby dochodzić roszczeń z weksla.
      Samochód powinien byc przepisany (jak już) na kogos z Twojej rodziny, bo Ty
      jesteś w tym wszystkim osoba najbardziej poszkodowaną , aczkolwiek
      wierzyciel , który domaga sie zapłaty może wniesc skarge pauliańska , która
      unieważni teki zapis majatkowy .
      Czy rozwód za obopólną zgodą musi miec miejsce?Chodzo o to , abys w razie czego
      miała karte przetargową.
      • Gość: Aneta Re: może ktoś wie, jak powinnam postąpić IP: *.visp.energis.pl 11.05.03, 15:19
        Na wekslu była pieczątka firmowa, ale były tez powiązania finanasowe, że nie
        powiem malwersacje, między właścicielami obu społek. Po zmianie władz w spółce
        pozywającej postanowiono ściagac z kogo się da. Ale to jest inna historia...
        Chodzi mi o to co mam robić? Sprzeciw jest oparty na trwałosci małżeńskiej
        wspólnoty majątkowej. Jesli ustanie, pojawia sie majątek odrębny. A rzecz idzie
        oprzekroczenie zarządu wspólnotą majątkową.

Dzięki.
    • helaraja zmień adwokata 11.05.03, 13:51
      a przynajmniej pójdż do innego, aby skonsultować ich opinie. To zbyt poważne,
      aby tak zostawić, a my Ci wiele nie pomożemy, chyba tylko wsparciem:)
      Gdzie mieszkasz? Jeśli w okolicach Warszawy, mogę służyć sprawdzonymi namiarami
      uczciwej kobiety.
      • Gość: Aneta Re: zmień adwokata IP: *.visp.energis.pl 11.05.03, 15:08
        Dzieki, Warszawa jest za daleko.
        Ale zmienię adwokata.
        • Gość: B dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: *.mtnet.com.pl 11.05.03, 16:08
          (do odnalezienia na stronach www Sądu Najwyższego, można też zadzwonić do Biura
          Orzeczeń SN i poprosić o pomoc)

1995.02.10 uchwała SN III CZP 2/95 Wokanda 1995/5/7

Dla ważności poręczenia wekslowego, udzielonego przez jednego małżonka w
          czasie trwania wspólności ustawowej, wymagana jest zgoda drugiego małżonka
          wówczas, gdy poręczenie to jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego
          zarządu majątkiem wspólnym. Zgoda taka powinna być wyrażona na piśmie.

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna

z dnia 20 września 1994 r.
          III CZP 113/94
          Publikowane w:
          Glosa 1995/5 str. 32
          Monitor Prawniczy 1995/2 str. 47
          Wokanda 1994/12 str. 2
          Prokuratura i Prawo - dodatek 1995/2 poz. 31

Ważność poręczenia wekslowego uzależniona jest od zgody współmałżonka
          poręczyciela, jeżeli stanowi ono czynność przekraczającą zakres zwykłego
          zarządu majątkiem wspólnym.

Z uzasadnienia:
          (...) ważność czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem
          wspólnym zależna jest od zgody drugiego małżonka, jednakowoż w konkretnym
          układzie faktycznym, przy spełnieniu przesłanek z art. 37 Kodeksu rodzinnego i
          opiekuńczego, może się okazać, że mimo braku zgody, dana czynność będzie
          całkowicie ważna.
          • Gość: aneta Re: dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: *.visp.energis.pl 11.05.03, 19:00
            Ale co mam robić? Nie dopasuję sie przecież do orzeczenia, jeśli chodzi mi o
            podmiot mojej córki. I o to, by nie dziedziczyła długów ojca. Ja jestem
            stracona, ale ona może jeszcze nie.
            Bardzo serdeczne dzięki.
            Prawnik wziął za to spore pieniądze. Naprawdę dzięki.
            Aneta
            • Gość: finka Re: dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: *.de.ibm.com 12.05.03, 12:47
              Ja nic z tego nie rozumiem - o jakią odpowiedzialność za długi chodzi? Przecieś
              z tego co pamiętam, w przypadku spółki z o.o. właściele odpowiadają za
              zobowiazania do wysokości kapitału założycielskiego firmy? Własnym majątkiem
              odpowiada się za zobowiązania w przypadku spółki cywilnej? To chyba lepiej dla
              ciebie, jeśli ten weksel będzie uznany za nieważny? I co ma do tego ewentualna
              rozdzielność majątkowa? Chyba im szybciej, tym lepiej, bo nie wiadomo, co
              jeszcze małżonek wykombinuje?
              • Gość: Anton Re: dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: 195.94.204.* 12.05.03, 12:59
                Gość portalu: finka napisał(a):
                > Ja nic z tego nie rozumiem - o jakią odpowiedzialność za długi chodzi?
                Przecieś
                > z tego co pamiętam, w przypadku spółki z o.o. właściele odpowiadają za
                > zobowiazania do wysokości kapitału założycielskiego firmy?

Koleś był w zarządzie, a członcy zarządu odpowiadają całym majątkiem... Masz tu
                kodeks spółek handlowych:

Art. 299. § 1. Jeżeli egzekucja przeciwko spółce okaże się bezskuteczna,
                członkowie zarządu odpowiadają solidarnie za jej zobowiązania.
                § 2. Członek zarządu może się uwolnić od odpowiedzialności, o której mowa w §
                1, jeżeli wykaże, że we właściwym czasie zgłoszono wniosek o ogłoszenie
                upadłości lub wszczęto postępowanie układowe, albo że niezgłoszenie wniosku o
                ogłoszenie upadłości oraz niewszczęcie postępowania układowego nastąpiło nie z
                jego winy, albo że pomimo niezgłoszenia wniosku o ogłoszenie upadłości oraz
                niewszczęcia postępowania układowego wierzyciel nie poniósł szkody.
                § 3. Przepisy § 1 i § 2 nie naruszają przepisów ustanawiających dalej idącą
                odpowiedzialność członków zarządu.
            • ruda_kasia Włos się jeży... 12.05.03, 14:18
              • ruda_kasia Re: Włos się jeży... 12.05.03, 14:23
                Sorry, ale mi się kliknęło... Czytając niektóre... "rady"
                Aneta, co ty chcesz osiągnąc??? Bo akurat jeśli małżonek broni się, że weksel
                był bez Twojej zgody, to idzie w dobrym kierunku, może nie będziesz odpowiadać,
                a raczej on z majątku waszego współnego. Co do odpowiedzialnośc z art. 299 ksh,
                który słusznie powołuje Anton, to owszem, ale najpierw ktoś musiałby tych
                członków zarządu pozważ, Sąd tego z urzędu nie zrobi. A w tym czasie wy możecie
                podzielić majątek tak, że będzie on w większości do Ciebie należał. Moim
                zdaniem jeśli stanie się to zanim ktoś ustali jego odpowiedzialnośc za
                zobowiązania spółki, to nic Ci nie grozi. Dziecku też, bo odpowiadałoby po
                smierci, a jako dziecko zawsze może spadek przyjąc z dobrodziejstwem inwentarza
                czyli do wartości czynnej spadku. Za życia tatusia co najwyżej może go
                alimentować, jak będzie w stanie, na razie nie grozi jej to, więc o co chodzi???
                NApisz do mnie, jeśli masz jakieś wątpliwości, pomyślimy, jak im zaradzić.
                kasia
                • Gość: Aneta Re: Włos się jeży... IP: *.visp.energis.pl 12.05.03, 19:09
                  Kasia, dziękuj, napisałam.mam nadzieje, że dojdzie.
                  Aneta
          • Gość: Aneta Re: dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: *.visp.energis.pl 11.05.03, 19:41
            B?
            Czy gdzies jest okreslona kwota przekraczajšca zarzad majštkiem wspolnym?
            Podobno przyjmuje sie 20.000 zł. Czy jest to gdzies zapisane?
            I co mam robić po ewentualnym uznaniu niewazno�ci poręczenia weksla?
            Bo grozi następna sprawa jako członkowi zarzšdu spółki.
            Czy dopóki jest wspólny majštek będzie niesciagalne? A co z poborami?
            Podobno do momentu wypłaty nie sš majatkiem wspólnym, więc komornik będzie mógł
            �ciagnać.
            Rozwód trwa.

• Gość: B Re: dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: *.mtnet.com.pl 11.05.03, 21:34
              kwota nie jest okreslona. To co jest przekroczeniem a co nie jest
              przekroczeniem okresla orzecznictwo. Nie ma przepisu tylko wiele orzeczen
              sadowych. W jakiejkolwiek czytelni/ksiegarni znajdziesz ksiazke z prawa
              rodzinnego i tam powinien byc rozdzial o czynnosciach zwyklego zarzadu w
              malzenstwie+ksiazka z prawa wekslowego (rozdzial o poreczeniu). Tam tez
              znajdziesz sygnatury orzeczen a te w pelnej krasie sa na www SN. Jezeli masz
              dostep do jakiejkolwiek uczelni to tam powinien byc w czytelni zainstalowany na
              PC LEX, gdzi esa kompletne uzasadnienia stanowiska SN.

Ja radze abys sama sie z tym zapoznale, bo nikt jak Ty nie znasz niuansow
              Waszego malzenstwa i majatku. Pzowoli CI to tez zorientowac sie czy Twoj
              prawnik jest dobry, a zajmie to dwa dni

Wydaje mi sie, ze glownym problemem jest weksel. Naprawde masz szanse sie z
              tego wybronic.

B
            • Gość: Anton Re: dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: 195.94.204.* 12.05.03, 13:03
              Gość portalu: Aneta napisał(a):

> Czy gdzies jest okreslona kwota przekraczajšca zarzad majštkiem wspolnym?
              > Podobno przyjmuje sie 20.000 zł. Czy jest to gdzies zapisane?

To zależy - zwykły zarząd to taki ot, zwykły zarząd, bo ja wiem zamówić wywóz
              śmieci czy naprawić samochód u majstra. Poręczenie weksla na sto tyśków to za
              chińczyka nie jest zwykły zarząd i tu sytuację masz jasną.

> I co mam robić po ewentualnym uznaniu niewazno�ci poręczenia weksla?

Wtedy to poręczenie mogą sobie wsadzić w buty - będą wyżsi.

> Bo grozi następna sprawa jako członkowi zarzšdu spółki.
              > Czy dopóki jest wspólny majštek będzie niesciagalne?

Cholera, to dobre pytanie - tego akurat nie wiem... Może jakiś podział majątku
              by pomógł? Ale tak późno, to pewnie będzie nieskuteczny.

Spółka to oczywiście wydmuszka bez majątku?

> A co z poborami?
              > Podobno do momentu wypłaty nie sš majatkiem wspólnym, więc komornik będzie
              mógł
              > �ciagnać.

To jego. Twoich nie ruszy, więc przynajmniej tyle.

> Rozwód trwa.

O Jezusie Nazareński. Kobieto, bądź dzielna.
              • Gość: Aneta Re: dopasuj orzeczenia do swojej sytuacji IP: *.visp.energis.pl 12.05.03, 19:07
                Anton, bardzo załuję, że nie znam takich, jak Ty mężczyzn.
                Dzięki, naprawdę. Za wsparcie. Dzielna będę. Obiecuję...
                Spółka jest prawdopodobnie tuż przed wnioskiem o upadłość.
                Ale póki co, nie ma go. Niestety.
                Mój Boże, ale facet z Ciebie!
                Aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka