Dodaj do ulubionych

Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy

09.04.07, 00:20
Mam taki problem - powazna wada wzroku( krotkowzrocznosc + astygmatyzm: - 6,0
dioptrii, tyle bylo pol roku temu, teraz czuje, ze juz wiecej). Zamierzam
niedlugo wymienic szkla na mocniejsze, a w zwiazku z tym czas najwyzszy na
oprawki. Jednak to nie takie proste, bo szkla sa bardzo grube, a do oprawek,
ktore mi sie podobaja odpadaja zupelnie. Podobno mozna przy duzych wadach
zmniejszyc grubosc szkiel (sa calkiem normalne, jak przy nieduzej wadzie),
cena jednak duzo wyzsza i wlasnie ciekawa jestem ile wyzsza... i czy ta
redukcja milimetrow wplywa na jakosc widzenia. Czy ktos ma pojecie o kosztach
takich szkiel i porownanie cen w zaleznosci od roznych sieci optycznych
(choc podejrzewam, ze sa podobne)?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • poranaherbate Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 00:29
      no faktycznie tanie nie sa, nie wpoeim Ci dokaldnie ile bo sa rozne rodzaje, od
      grubych po rozne "cienkosci" trzeba zobaczyc, tanie nei sa ale faktycznie przy
      tej wadzie mozna kupic cienkieno oplaca sie to, ja mam 5.5 na kazdym oku mneije
      wiecej i mam cienkie jzu nie pamietam ile placilam ale nie zaluje bo sa cienkie
      i lekkie.
      • alii1 Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 00:41
        Placilam za moje zwykle, czyli grube ok. 200 zl para. Poranaherbate, moze
        jednak kojarzysz ile drozsze byly te Twoje? P.S. Gdzie je 'robilas'?
        • poranaherbate Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 00:46
          u optyka))) oj nie pamietam to bylo z rok tem ale ze 400 dalam na pewno tak
          doklanei nie wpoeim poniewaz kupowalam rowniez oprawki wiec mialam rabaty:) a
          aogolnie to trojmiasto sie klania wiec tanio tu nie jest. za zwykle placialm z
          240 jakos kiedys, a na codzien to jednak soczewki nosze
    • turzyca Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 00:38
      Tu jest opis "o co w tym chodzi":
      www.optyka-sidor.pl/okulary.html z oferta jednej z firm. Poszukaj dalej -
      "cienkie szla korekcyjne". Google to przydatne narzedzie. :)

Mam jeszcze jedna rade:
      Jesli nie wyprobowalas jeszcze szkiel kontaktowych to sie nad nimi zastanow. Im
      wieksza wada tym bardziej warto sie nimi zainteresowac. Nie znieksztalcaja
      obrazu na obrzezach, umozliwiaja lepsza obserwacje katem oka (lapie sie na tym
      jak rozne sa moje ruchy zaleznie od tego czy chodze w szklach czy w okularach).
      Wada jest to ze rownolegle musisz miec tez okulary - przynajmniej moja okulistka
      zaleca mi, zebym zdejmowala szkla tuz po powrocie do domu i wieczor korzystala z
      okularow.
      • alii1 Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 01:01
        ok, dzieki :) Poszukalam troche w necie i juz wiem, ze sie nazywaja szkla
        wysokoindeksowe (np.Lantal 1,9) ;) Cennika jednak nigdzie nie ma, ale 2 (jak
        nie trzy razy) drozsze spokojnie.. Do tego oprawki, to jednak spory wydatek,
        ale chyba warto :)
        • turzyca Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 01:24
          Jesli nie szalejesz z moda to w oprawkach szkla mozna wymieniac.
          Poza tym w takim wypadku warto sie skusic na ktoras siec i skorzystac z
          promocji. Choc ja twardo chodze do optyczki na Hozej w Warszawie, dzieki ktorej
          w koncu zaczelam nosic wymarzone fasony okularow, bo z kazdego typu wybierze cos
          co idealnie pasuje - w sieciowkach rzadko sa tacy rewelacyjni fachowcy.
        • sapalka1 Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 09:25
          Byłam w ubiegłym tyg. w salonie i powiedzieli mi że "pocienienie"szkieł kosztuje 600zl. Odpadłam. Przerzucam się całkiem na soczewki kontaktowe - rownież polecam, wygoda itd. POzdrawiam
          • 83kimi Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 11:18
            Ja noszę soczewki od 7 lat, super sprawa, dlatego nie zależy mi, aby mieć
            pocieniane szkła w okularach.
    • squirrel9 Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 10:08
      Moja przyjaciółka ma taki sam problem. Zapytałam ją - cienkie szkła szklane
      kosztują mniej niż plastikowe, ostatnio kupowała kilka lat temu, z
      antyrefleksem kosztowały jakieś 120-160 zł za jedno szkło (nie potrafiła sobie
      przypomnieć)ale teraz mogą być tańsze. W niedużych okularkach wyglądają
      jak "normanle" cieniutkie szkiełko. Teraz akurat zmieniła na plastikowe, z
      największym (czy najmniejszym nie pamiętam ale takim powodującym,że są
      najcieńsze) indeksem, powłoką antyrefleskową, utwardzane i zapłaciła za obydwa
      szkła trochę ponad 600 zł. Ma je wprawione w taką oprawkę - sama czarmna cienka
      góra a reszta "szkło" i wygląda naprawdę ciniutko choć szkła są rozmiarowo
      spore.
      • 83kimi Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 11:16
        Ja mam -7 i mam zwykłe szkła, za które zapłaciłam 150 zł, nie wygląda to wcale
        bardzo źle, zresztą mam "oprawki bez oprawek" więc nie mogłabym mieć bardzo
        cieńkich szkieł. Moja siostra za pocieniane szkła zapłaciła chyba około 800 zł.
        Na jakość widzenia to nie wpływa.
        • squirrel9 Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 20:59
          Mogłabyś mieć cienkie tylko musiałyby być plastikowe :)
          • 83kimi Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 21:15
            Mam plastikowe i owszem mogą być trochę cieńsze, ale nie te najcieńsze - musi
            być w co wkręcić śrubki...
    • paulinaa Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 11:24
      a nie mozesz zamienic okularow na soczewki?"
      • alii1 Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 12:20
        Soczewki tez mam, jednodniowe, ale wole okulary, a soczewki nosze
        sporadycznie. 600 zl za szkla to rzeczywiscie duzo, gdybym wymieniala obecne
        na takie, to oprawki tez, bo wiadomo - takie szkla to raczej na kilka lat, a z
        oprawek juz teraz nie jestem zadowolona w 100 %. Kupowalam ostatnie okulary w
        vision express, racja, promocje sa atrakcyjne, ale slyszalam, ze takie same
        szkla, oprawki + robocizna wychodza duzo tanej w mniejszych optykach, bo tam
        podobno strasznie zawyzaja.
        • rozzetta Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 20:19
          ja mam tylko -3 (niestety nie moge nosic soczewek)ale zdecydowalam sie na szkla
          pocieniane - w ubieglym roku za taka przyjemnosc zaplaciłam ok. 400pln wiecej
          niz za zwykle szkla - ale nie zaluje! szkla sa zdecydowanie lzejsze od
          tradycyjnych i o niebo lepiej wygladaj w moich oprawkach, a przede wszystkim
          mam wrazenie lepszej ostrosci! jestem pewna,ze to nie byly pieniadze wyrzucone
          w bloto! polecam bo warto!
          • turzyca Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 22:13
            Przy -3 to ja bym sie zdecydowala na plastiki. Wada na tyle mala, ze brzegi
            szkiel nie beda grube (mam niewiele mniej), a plastiki sa leciutkie. I
            zdecydowanie tansze.
            • rozzetta Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 23:23
              mam oczywiscie pocieniane plastki - komfort noszenia gwarantowany ;-)
    • maretina Re: Pytanie do okularnikow - szkla o duzej mocy 09.04.07, 21:16
      a nie myslalas o korekcji wzroku w klinice w katowicach?
    • tracja4 Pikus. 09.04.07, 22:00
      Mam -7 + astygmatyzm.

Z całego serca radzę Ci: zainwestuj w przyzwoite szkła. Ja noszę plastikowe,
      pocieniane. Dzięki temu mogłam wybrać dowolne oprawki bez ograniczeń, a okulary
      są lekkie jak piórko. Powinni ogłosić świętym tego, kto wynalazł taki rodzaj
      szkieł;)

Rzeczywiście pocienianie sprawia, że cena jest wyższa, ale warto. Ja już
      dokładnie nie pamiętam, płaciłam coś ok. 150zł za szkło (jeszcze brałam z
      antyrefleksem). Redukcja milimetrów nie zmienia Twojego widzenia, to sa dalej
      szkła o takiej samej mocy, tyle że lekkie i cienkie. I oko wygląda naturalnie,
      taki rodzaj szkieł nie zniekształca go w oczach innych:]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka