Dodaj do ulubionych

forumowska ortografia

14.07.07, 18:44
ja rozumiem ze bledy ortograficzne tudziez skladniowe moga byc irytujace kiedy
sie cos czyta...ale czy nie uwazacie ze na forum nie skladnia i ortografia
jest najwazniejsza??

tak mnie denerwuje kiedy ktos pisze o swoim problemie a tu nagle wpada jakis
"poprawnik" i nie majac do powiedzenia nic madrego na temat watku poprawia
literowki w tekscie autora watku lub postu...:/

no to by bylo na tyle :D
Obserwuj wątek
    • ansag Re: forumowska ortografia 14.07.07, 18:49
      A mnie wkurza, jak ktoś nie używa polskich znaków, nic nie da się zrozumieć.
      • naga_bron Re: forumowska ortografia 14.07.07, 18:53
        jezeli nie zrozumialas tego co napisalam wyzej to szczerze Ci wspolczuje...
      • iberia.pl Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:10
        mowisz-masz :-DDDDD
    • slicznotkaa Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:15
      A mnie bardzo denerwują błędy ortograficzne. Normalnie jestem straszną
      bałaganiarą, ale w tekście pisanym ma być porządek, przecinki, kropki, szyk, ą,
      ę, ć.

Chociaż na pewno sama robię czasem błędy
    • obca1 Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:19
      wydaje mi się, że w netykiecie jest coś na ten temat..że to niegrzecznie wytykać innym błędy ortograficzne :)

zresztą nie bardzo rozumiem sens zwracania na to uwagi.. czy ludzie myślą, że w ten sposób nauczą kogoś poprawnej pisowni?
      • wredna.suka Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:24
        Gdzieś mam netykiete.
        Moim zdaniem wypowiedź w której są błędy ortograficzne traci na swojej wartości.
        • obca1 Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:26
          ok..każdy może mieć gdzieś co tylko chce..choćby netykietę czy ortografię :)
      • eeela Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:32
        > wydaje mi się, że w netykiecie jest coś na ten temat..że to niegrzecznie wytyka
        > ć innym błędy ortograficzne :)

Zle ci sie wydaje.
        Zasada niewytykania bledow nigdzie nie jest zapisana, chociaz panuje w necie
        dosc powszechne mniemanie, ze wytykac bledow nie nalezy.
        Osobiscie raczej bledow nie wytykam - chociaz czasami mnie cos podkusi,
        zwlaszcza jak widze niezwykle modna w ciagu ostatnich dwoch lat 'flustracje'.
        Bledy lub ich brak duzo mowia o forumowiczu. Kazdemu sie moze oczywiscie byk
        trafic, albo literowka, ale tez moje oczy nie widzialy jeszcze takiego przypadku
        (a forumuje 5 lat), ktory walilby byk za bykiem, a jednoczesnie mial cokolwiek
        madrego do powiedzenia.
        • obca1 Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:39
          > Zle ci sie wydaje.

możliwe..jednak w wielu miejscach można się spotkać z takimi wskazówkami:
          Etykieta sieciowa
          Staraj się nie wytykać błędów. Nie zwracaj publicznie uwagi na literówki, błędy ortograficzne i stylistyczne. Postingi pisze się szybko, bez redaktorów i korektorów, a za żywiołowość w dyskusji płaci się często precyzją wypowiedzi. Tobie prędzej czy później zdarzy się to samo. Spróbuj wybaczyć innym ich potknięcia.

www.winter.pl/internet/netykieta.html
        • syriana Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:42
          błędy się zdarzają wszystkim
          jednak jak obserwuję, jednym nad wyraz często, innym wcale

bywa, że wytykam ortografa jeśli wypowiedź z jakiś powodów mi się nie podoba
          (zaczepny styl autora, głupi pogląd na sprawę, etc.)

zdarza mi się również klikać w kosz gdy cały post usiany jest błędami - to
          zupełnie dyskwalifikuje taką osobę w moich oczach
          od współuczestników dyskusji wymagam minimum szacunku dla odbiorców ich
          wypowiedzi, a więc i o dbałość o formę postów przed wysłaniem

zupełnie nie zgadzam się z poglądem, że wytykanie błędów jest nieeleganckie
          tu przecież chodzi o nasz język!
          i dlatego nie powinno być przyzwolenia na twórcze podejście do zasad ortograficznych

a dysortografia czy inne dys-, to dla mnie zwykłe wymówki leniów
          • wredna.suka Re: forumowska ortografia 14.07.07, 19:44
            a dysortografia czy inne dys-, to dla mnie zwykłe wymówki leniów

DOKLADNIE, wszystkiego można się nauczyć, pisowni też!
            • nerri Re: forumowska ortografia 14.07.07, 21:19
              wredna.suka napisała:

> a dysortografia czy inne dys-, to dla mnie zwykłe wymówki leniów
              >
              > DOKLADNIE, wszystkiego można się nauczyć, pisowni też!

I tu się z Tobą zdecydowanie nie zgodzę.Są ludzie, którzy w jednej linijce mogą
              napisać "który" a w następnej "ktury" i po prostu tego NIE WIDZĄ.

A ja - nawet jak zrobię byka( zazwyczaj nie robię błędów,ale w necie piszę
              szybko i czasem kapnę się za późno) - widzę go.Coś mi po rpstu nie pasuje w
              pisowni.

A dysortografik(bo to odpowiada za "mimowolne" robienie błędów) tego nie widzi.
              • syriana Re: forumowska ortografia 14.07.07, 22:26
                wiem na czym polega dysortografia, ale dysortografik piszący na komputerze to
                leń - ma pod ręką choćby worda, który całą robotę za niego może odwalić

ja mam firefoxa i polecam wszystkim mającym kłopot z literówkami - podkreśla
                błędy tak jak word

mejle, smsy i wypowiedzi na forum traktuję jako pisaninę mniej formalną,
                niewymagającą trzymania się stricte zasad konstrukcji zdań - zapisuję luźne
                myśli, bez dużej litery na początku i kropki na końcu
                ale od ortografii nie ma przebacz

nie licytujmy się w tym wątku kto gdzie kiedy coś źle napisał, nie o to chodzi i
                każdemu się zdarza

chodzi o uznanie, że mimo że piszemy na gorąco, bez przemyślenia wcześniej
                konceptu wypowiedzi, staramy się nadać jej czystą, przejrzystą dla innych i
                poprawą językowo formę
          • obca1 Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:01
            > zupełnie nie zgadzam się z poglądem, że wytykanie błędów jest nieeleganckie
            > tu przecież chodzi o nasz język!

według mnie to nie wnosi niczego do dyskusji..co więcej może być dla kogoś obraźliwe lub przykre..
            jeżeli czyjś sposób pisania mi nie odpowiada nie uczestniczę w takiej dyskusji..
            • eeela Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:52
              > co więcej może być dla kogoś obra
              > źliwe lub przykre..

To pytanie wlasnie sobie zadaje. DLA KOGO zwrocenie uwagi na bledy moze byc
              obrazliwe lub przykre? Dla tego, kto dba o forme swoich wypowiedzi? Nie sadze.
              • obca1 Re: forumowska ortografia 14.07.07, 21:00
                > To pytanie wlasnie sobie zadaje. DLA KOGO zwrocenie uwagi na bledy moze byc
                > obrazliwe lub przykre? Dla tego, kto dba o forme swoich wypowiedzi? Nie sadze.

nawet dla kogoś takiego..napisał coś szybko i pojawił się błąd..i zamiast miło porozmawiać musi się tłumaczyć dlaczego tak napisał
                albo z uwagi na złośliwą formę niektórych takich uwag i poprawek
                ogólnie słuchanie przykrych słów od obcych ludzi nie jest miłe dla nikogo kto nie ma skóry nosorożca :/ obojętnie czego by to nie dotyczyło..
                • wredna.suka Re: forumowska ortografia 14.07.07, 21:04
                  Przeważnie najwięcej blędów można wylapać u ludzi którzy są tu pierwszy raz,
                  albo pojawiają się rzadko. Ich wątki są zazwyczaj długie i przemyślane, więc na
                  błędy zwrócić uwagę można.
                  Ale lenistwo nie pozwala im na to.
                  Ja w pasku narzędzi mam słownik na stałe. Jak tylko mam jakieś wątpliwości od
                  razu sprawdzam. Wstyd by mi było robić takie byki jak niektórzy tutaj.
              • kontik_71 Dla mnie 14.07.07, 21:37
                od 18 lat uzywam polskiego tylko sporadycznie.. Tez nie mam prawa zrobic bledu?
                • wredna.suka Re: Dla mnie 14.07.07, 21:38
                  No :/
                • eeela Re: Dla mnie 15.07.07, 13:00
                  > od 18 lat uzywam polskiego tylko sporadycznie.. Tez nie mam prawa zrobic bledu?

Znam pewnego pana, ktory polskiego uzywa sporadycznie od lat piecdziesieciu, i
                  nadal posluguje sie piekna, staranna polszczyzna - bo po prostu zalezalo mu, aby
                  tej umiejetnosci nie zatracic, duzo czytal, duzo PISAL. Ty masz nawet wieksze
                  mozliwosci, piszac i czytajac codziennie i regularnie na forach portalu gazety
                  na ten przyklad.
    • znowuwzyciuminiewyszlo Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:51
      ortografii nie wytykam, tym bardziej interpunkcji, bo sama popełniam błędy. ale
      czasem nóż mi sie w kiszeni otwiera na widok niektórych kwiatków. nasza nowa
      gwiazda 'polska_potega_swiatowa' w ostatnim wątku lansuje ciekawe słowo
      'kryteria' (to ma być liczba pojedyncza, liczba mnoga to kryterie). No i jak tu
      przemilczeć taki idiotyzm?
      • eeela Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:53
        Plus 'flustracja', ktora niedlugo ze wzgledu na powszechnosc ususu wejdzie do
        slownikow, oraz uzywanie slowa 'bynajmniej' zamiast 'przynajmniej'.
        • znowuwzyciuminiewyszlo Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:57
          tak, jedna z bardziej popularnych forumowiczek popełnia ten nieszczęsny błąd
          przynajmniej-bynajmniej. ale z tą 'flustrstracją' się nie spotkałam, chyba zaraz
          wrzucę w wyszukiwarkę.
          Ciekawe jakiego rodzaju byki ja robię :-)
        • wredna.suka Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:57
          - po prostu
          - na pewno
          - w góle

Przestałam reagować :/
          • znowuwzyciuminiewyszlo Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:58
            a mój nowy firefox podkreśla mi błędy :-) i dzięki niemu czasem wiem czy razem
            czy osobno coś napisać ;-)
            • wredna.suka Re: forumowska ortografia 14.07.07, 21:04
              Jak to nowy? Dawaj linka albo coś :)
              • znowuwzyciuminiewyszlo Re: forumowska ortografia 14.07.07, 22:34
                sam mi sie wpraszał żeby sie zaktualizować. wcisnęłam mu w końcu OK żeby się
                odczepił i przybrał nowe oblicze :-)
                • wredna.suka Re: forumowska ortografia 15.07.07, 12:01
                  Oj to ja nie chcę, bo mnie namierzą :D
    • wredna.suka Re: forumowska ortografia 14.07.07, 20:57
      No właśnie autorko wątku.
      Słowo - po prostu - pisze się osobno.
      • naga_bron Re: forumowska ortografia 14.07.07, 21:28
        a przeparszam w ktorym miejscu napisalam zle ?? poprosze o konkrety:)
        • wredna.suka Re: forumowska ortografia 14.07.07, 21:36
          Proszę:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=65913322&a=65913498
          • naga_bron Re: forumowska ortografia 14.07.07, 21:56
            ach dziekuje bardzo za zwrocenie mi uwagi .. i podziwiam pasje z jaka sledzisz
            moje wypowiedzi ....
    • anahella Re: forumowska ortografia 15.07.07, 04:56
      Jezyk ojczysty mamy jeden. Jesli ktos wali byki, obniza poziom ortografii u
      innych, bo wielokrotne czytanie wyrazow z bledem powoduje ze u wyedukowanego
      czytelnika postow zaczynaja sie rodzic watpliwosci.
    • kadfael Re: forumowska ortografia 15.07.07, 20:23
      Złapałam się na tym,że pisząc na komputerze robię błędy, których nie zrobiłabym
      pisząć ręcznie. Mam jednak na pasku narzędzi słownik ortograficzny i zawsze
      mogę sobie sprawdzić tekst. Zwykle nie wytykam błędów, ale jeśli są rażace, to
      zdarza mi się, choć staram się nie wyzłośliwiać. No jak nie zwrócić uwagi,
      jeśli ktoś pisze np. -lubieją?!
      • obca1 Re: forumowska ortografia 15.07.07, 21:04
        Mam jednak na pasku narzędzi słownik ortograficzny i zawsze
        > mogę sobie sprawdzić tekst

ja praktycznie nigdy nie sprawdzam tego co napisałam.. dla mnie jednak forum czy chat to rodzaj rozmowy a nie korespondencji, w której liczy się forma..tutaj jest żywa rozmowa :)
      • eeela Re: forumowska ortografia 15.07.07, 21:42
        No jak nie zwrócić uwagi,
        > jeśli ktoś pisze np. -lubieją?!

Na 'lubieja', 'lubialam' nie zwracam nikomu uwagi, bo polskie koniugacje sa tak
        skomplikowane i nieregularne, ze sama czasem mam watpliwosci - zwlaszcza przy
        tworzeniu trybu rozkazujacego w liczbie mnogiej :-) Mnie najbardziej denerwuje
        uzywanie roznych '-cji' i '-izmow', ktorych znaczenia sie nie pojmuje, albo tez
        - nie znajac dokladnie slowa - tworzy sie jakies cuda niewidy, jak to ma miejsce
        w przypadku 'flustracji'. Zwykle bledy ortograficzn czy gramatyczne popelnia
        mnostwo ludzi i nie ma w tym ich wielkiej winy - jak sie wyrasta w srodowisku, w
        ktorym wszyscy mowia 'lubiec' zamiast 'lubic', to trudno na to poradzic. Ale od
        uzywania slow bezmyslnie mozna sie jednak powstrzymac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka