Dodaj do ulubionych

Dziwna Rada

16.05.24, 11:00
Mały ruch dziś to czytam sobie nternet i patrze a tu zmiany, zmiany, zmiany, wszystko pisaćinaczej. Jeszcze dobrze nie ogarnełam niekótych zasad a jakieś zudzone dziady borowe z Rady Jezyka Polskiego wszystko zmieniają. Po co to coś w ogóle istenieje, ja się pytam? Po drugie pyta się, z nadzieją się pytam w głosie, czy to funckja społeczna, jakiś rodzaj wolontariatu? My chyba za to nie płacimy, bo to zgroza człowieka ogarnia kiedy pomysli że są ludzie biorący piniondz za coś takiego:

wprowadzenie pisowni wielką literą nie tylko nazw firm i marek wyrobów przemysłowych, ale także pojedynczych egzemplarzy tych wyrobów (samochód marki Ford i pod oknem zaparkował czerwony Ford);

kogo kuźwa obchodziczy napisze ford czy Ford?

albo to

ustanowienie bezwyjątkowej pisowni łącznej nie- z imiesłowami odmiennymi (bez względu na interpretację znaczeniową: czasownikową lub przymiotnikową), tj. zniesienie wyjątku zezwalającego na "świadomą pisownię rozdzielną".
Już nie mogi sie szarpnąć i dać łącznie we wszystkich przypadkach? nas****ne tych wyjątków - chyba tylko po to, zeby te dziady borowe miały zajęcie

Tu reszta ich wymysłow
businessinsider.com.pl/wiadomosci/nadchodza-zmiany-w-ortografii-rada-jezyka-polskiego-oglosila-liste/gdkxwm9
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:06
      Bo ta Rada to ona wzięła sobie głęboko do serca słowa Naszego Pana Prezydenta o tym, że warto się uczyć cały czas. I teraz będziemy się uczyć nowych zasad pisowni. Ja już się cieszę, że dzięki Radzie będę mogła być jak Najukochańszy Pan Prezydent, Słońce Narodu!
      • marta.graca Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:39
        Mi tam w zupełności wystarczy do nauki liczba kolejnych nowelizacji przepisów, zwłaszcza kpc.
        • ayelen40 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:34
          Mnie (nie bierz osobiście) 😀
          • is-laura Re: Dziwna Rada 16.05.24, 14:50
            To nie ten przypadek. Komu? czemu? A nie kogo? co?
            • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:10
              Ten. Na początku zdania i w pozycji akcentowanej zawsze mnie, nie mi. W celowniku.
          • sajgonetka Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:51
            Ci?
        • daniela34 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:37
          marta.graca napisała:

> ,
          > zwłaszcza kpc.
          >

Weeeeź, przez tę ostatnią nowelizację dotyczącą zdalnych posiedzeń w sprawach toczących się z wyłączeniem jawności mamy teraz w kancelarii dramat.
          • marta.graca Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:00
            Musicie urządzić sobie kancelarię tajną tongue_out
            • daniela34 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:05
              🤣🤣🤣
            • maslova Re: Dziwna Rada 16.05.24, 16:53
              marta.graca napisała:

> Musicie urządzić sobie kancelarię tajną tongue_out
              >
              Biorac pod uwagę, że Daniela tak naprawdę nie istnieje, to wcale nie jest takie trudne do wykonania 😏
              • daniela34 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:00
                To prawda. Zniknę biuro i po problemie wink

• borsuczyca.klusek Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:07
      A pamiętacie jak zabrali nam świnkę morską? 🙄
      • mamkotanagoracymdachu Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:10
        borsuczyca.klusek napisała:

> A pamiętacie jak zabrali nam świnkę morską? 🙄
        >

Ja wciąż nie mogę przeboleć, że zabrali Pluton sad
        • karyna-z-tarchomina Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:20
          mamkotanagoracymdachu napisała:

> borsuczyca.klusek napisała:
          >
          > > A pamiętacie jak zabrali nam świnkę morską? 🙄
          > >
          >
          > Ja wciąż nie mogę przeboleć, że zabrali Pluton sad
          >
          >

O czym wy piszecie???
          • mika_p Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:27
            Od jakiegoś czasu Pluton nie jest planetą sad
            • berdebul Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:35
              Od 2006 roku :p kawał czasu.
              • mika_p Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:37
                Najpierw napisałam "od kilku lat", ale potem coś mnie tknęło, że to może być już znacznie dłużej. I popatrz, jak mi się udało uniknąć kompromitacji. 2006, powiadasz smile
            • karyna-z-tarchomina Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:55
              A to wiem, ale myslalam ze to robota Nasa a nie dziwaków od języka
        • szare_kolory Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:15
          Ale to nie oni Pluton zabrali. Pluton zabrali inni.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:33
            szare_kolory napisała:

> Ale to nie oni Pluton zabrali. Pluton zabrali inni.
            >

A co za różnica, którzy oni, zabrali, to się liczy.
        • eglantine Re: Dziwna Rada 16.05.24, 16:07
          Wątek taki, że grzech się nie przeczepić. tongue_out
          Astronomowie zabrali nam co najwyżej PlutonA. Pluton to złole kradną, żeby bomby konstruować.
        • la_felicja Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:55
          Zabrali mi piec
          podobny do triumfalnej bramy

Czyj to był wiersz?
          • demodee Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:45
            > Czyj to był wiersz?

Mirona B.
      • karyna-z-tarchomina Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:16

> A pamiętacie jak zabrali nam świnkę morską? 🙄
        >

Jak to? Nie wiem nic o śwince morskiej, ta Rada zajmuje sie tez zwierzątkami?
        • borsuczyca.klusek Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:26
          Nie ma już świnki morskiej, poprawna nazwa teraz to kawia domowa 😔
          • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:31
            Zabrali też Birmę. Niby nie oni, a jednak żal.
            • ayelen40 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:52
              A co teraz jezd?!
              • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:58
                Mjanma.
          • karyna-z-tarchomina Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:54
            I co z tych ich dorad skoro i tak kazdy mowi "świnka morska"
            • borsuczyca.klusek Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:39
              Jak mówisz świnka morska głośno i publicznie to robisz to nielegalnie 🙄
              • szare_kolory Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:43
                Widocznie lubi życie na krawędzi.
          • primula.alpicola Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:10

> Nie ma już świnki morskiej, poprawna nazwa teraz to kawia domowa 😔
            >

CO.
          • agnes_gray Re: Dziwna Rada 16.05.24, 14:42
            Stowarzyszenie Pomocy Świnkom Morskim chyba się tą zmianą niezbyt przejęło ☺️
            • berdebul Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:06
              Jak i większość właścicieli. Ostatnie lata spędzałam na częstych wizytach u weta i nikt nie umawiał „kawi domowej” wszyscy umawiali na wizyty świnki tongue_out
          • panna.nasturcja Re: Dziwna Rada 16.05.24, 16:31
            A właściwie w czym był problem z nazwą „świnka morska”?
            • eglantine Re: Dziwna Rada 16.05.24, 16:38
              To wszystko wina Polskiej Komisji Faunistycznej.
              poznan.wyborcza.pl/poznan/7,105531,22816155,nie-ma-juz-swinek-morskich-teraz-sa-kawie-dlaczego-w-polsce.html
              • panna.nasturcja Re: Dziwna Rada 16.05.24, 16:40
                Dzięki! Ale sądzę, źe to się nijak nie zmienia wśród posiadaczy tego zwierzaka.
            • ayelen40 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:51
              Właśnie? 😳
          • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:18

> Nie ma już świnki morskiej, poprawna nazwa teraz to kawia domowa 😔
            >
            To tak jak z Rondem Babka w Warszawie. Niby Radosława, a jednak Babka.
            • nunia01 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:36
              To rondo babki radosława
              • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:44
                Sława babce Radka wink
      • vivi86 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 20:28
        Jak to??
    • mamkotanagoracymdachu Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:09
      ustanowienie bezwyjątkowej pisowni łącznej nie- z imiesłowami odmiennymi (bez względu na interpretację znaczeniową: czasownikową lub przymiotnikową), tj. zniesienie wyjątku zezwalającego na "świadomą pisownię rozdzielną".
      Już nie mogi sie szarpnąć i dać łącznie we wszystkich przypadkach? nas****ne tych wyjątków - chyba tylko po to, zeby te dziady borowe miały zajęcie

Chyba właśnie znieśli wszystkie, nie?
      • karyna-z-tarchomina Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:19
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> ustanowienie bezwyjątkowej pisowni łącznej nie- z imiesłowami odmiennymi (be
        > z względu na interpretację znaczeniową: czasownikową lub przymiotnikową), tj. z
        > niesienie wyjątku zezwalającego na "świadomą pisownię rozdzielną".
        > Już nie mogi sie szarpnąć i dać łącznie we wszystkich przypadkach? nas****ne ty
        > ch wyjątków - chyba tylko po to, zeby te dziady borowe miały zajęcie

>
        > Chyba właśnie znieśli wszystkie, nie?
        >

chyba nie, co z tymi nieodmiennymi? i dlaczego tylko z imiesłowami?a inne wyrazy to co?
        Jakaś różnica czy napiszę "nie wiem" czy "niewiem"??? młodzi i tak teraz piszą "nwm"

• ayelen40 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:59
          Czesi już "od zawsze" piszą nie z czasownikami łącznie i jakoś żyją.
    • mika_p Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:35
      kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,30972606,przewrot-kopernikanski-w-jezyku-polskim-rada-jezyka-polskiego.html

Niektóre zmiany są tak oczywiste, że aż dziwne, że jeszcze nie obowiązują, np. wielka litera we wszystkich członach nazwy własnej (oprócz spójników i przyimków).
      Podobnie - pisownia "nie" z przymiotnikami w stopniu wyższym i najwyższym. Ja bym już teraz pisała "nienajlepszy"
      • mamkotanagoracymdachu Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:52
        mika_p napisała:

> kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,30972606,przewrot-kopernikanski-w-jezyku-polskim-rada-jezyka-polskiego.html
        >
        > Niektóre zmiany są tak oczywiste, że aż dziwne, że jeszcze nie obowiązują, np.
        > wielka litera we wszystkich członach nazwy własnej (oprócz spójników i przyimkó
        > w).
        > Podobnie - pisownia "nie" z przymiotnikami w stopniu wyższym i najwyższym. Ja b
        > ym już teraz pisała "nienajlepszy"
        >

Jezu, a taka byłam zawsze dumna z siebie, jak pamiętałam, że NIE NAJLEPSZY.
        A teraz wszystko na nic.
      • maslova Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:03
        Lub pisanie wielką literą nazw mieszkańców miejscowości.
        • ga-ti Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:06
          O tak, bo niby co gorszy jest mieszkaniec Krakowa od mieszkańca Małopolski, czy choćby i Polski samej?
    • bigzaganiaczzz Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:35
      Ta rada to jak menadzerek sredniego szczebla w korpo, zupelnie nie potrzebny ale wymysla jakies pierdoly zeby uzasadnic swoje istnienie
      • iwles Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:31
        bigzaganiaczzz napisał(a):

> Ta rada to jak menadzerek sredniego szczebla w korpo, zupelnie nie potrzebny al
        > e wymysla jakies pierdoly zeby uzasadnic swoje istnienie

A jednak się kręci 🤪
    • kadfael Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:46
      Tylko ciekawe, jak oni chcą to wprowadzić.
      • mika_p Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:50
        Normalnie, tak jak poprzednio - od dołu, od szkół.
        Dorośli, jak nie będą na bieżąco, po prostu będą się lekko kompromitować.
        Przez półtora roku ci, dla których będzie to istotne, dowiedzą się. A reszcie i tak wszystko jedno
        • mamkotanagoracymdachu Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:53
          Komus nie jest wszystko jedno poza organizatorami konkursów ortograficznych i egzaminatorami na maturach?

Ale zobaczcie, jakie to durne - będą dzieciaki uczyć przez 12 lat, że "nie najlepszy", a potem matura i cyk, "nienajlepszy" albo pała.
          • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:56
            Oczywiście. Tym, którzy wydają książki i publikują inne teksty.
          • misiamama Re: Dziwna Rada 16.05.24, 11:58
            owszem, też uważam że najgorzej mają licealiści. Zdążyli już nauczyć się określonych zasad, a teraz nalezy przyswoić zupełnie inne.
            • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:02
              Nie jest ich tak dużo. Dadzą radę. Radzie dadzą radę.
          • karyna-z-tarchomina Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:55
            No właśnie. Po co to mieszac w te i wewte
    • misiamama Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:01
      Zasady pisowni bezboleśnie przyswajałam z literatury, tego samego uczyłam dzieci - że nie trzeba uczyć się regułek, wystarczy czytać książki. No i teraz wielkie BUM, bo z książek (najlepszych autorów, najlepszych wydawnictw) nie da się nauczyć nowych zasad pisowni, a wręcz, należy ich nie przyswajać, bo są przypuszczalnie nieaktualne. Fatalna sytuacja, młodsze dzieci naprawdę dużo przyswajają wzrokowo.
      • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:08
        Zawsze tak było. Język się zmienia cały czas. Zasady oczywiście skokowo, ale nie od dziś.
        • misiamama Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:54
          racja, ale ja mówię o współczesnej literaturze. Takiej, gdzie było że np. Jaś i Małgosia pojechali nad morze Bałtyckie.
          • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:00
            Tuż po wprowadzeniu nowej ustawy w 2002 też istniały książki wydane chwilę wcześniej. Jak zawsze.
          • pampelune Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:06
            misiamama napisała:

> racja, ale ja mówię o współczesnej literaturze. Takiej, gdzie było że np. Jaś i
            > Małgosia pojechali nad morze Bałtyckie.

Akurat nigdy nie jechali nad morze Bałtyckie tylko nad Morze Bałtyckie, bo Bałtyckie to przymiotnik. Natomiast dotąd była zasada że półwysep Hel, ale Półwysep Helski. A teraz jest też Półwysep Hel. Moim zdaniem jest teraz łatwiej i mniej głupich pułapek językowych na upierdliwe dyktanda, w rodzaju kiedy pisać mickiewiczowski, a kiedy Mickiewiczowski.
            Trochę mnie dziwi pisownia Warszawianin, Nowohucianin, no ale przywyknę. A bąbelkom będzie łatwiej zapamiętać, że wszyscy mieszkańcy są pisani wielką literą, czy to Czesi, czy Prażanie. Serio baby! To jest ułatwienie!
            • droch Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:35
              Nazwy geograficzne były konikiem naszego nauczyciela polskiego.

Jeździliśmy nad Jezioro Myśliborskie tudzież nad jezioro Morzycko smile
          • panna.nasturcja Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:24
            A kiedy pisało się „morze Bałtyckie”? Wydaje mi się, że to nigdy nie była prawidłowa forma.
      • balladyna Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:54
        Całe lata - na różne sposoby - przyswajałam zasady pisowni i pisałam poprawnie (a w każdym razie starałam się). Inni mieli w tym czasie wywalone na ortografię, pisali jak chcieli. I dzisiaj Rada Języka Polskiego uprości reguły, robiąc ukłon w stronę tych, którzy z ortografią byli na bakier. Bo nie oszukujmy się, to żadne tam ujednolicanie, naturalne zmiany języka, żywy język i inne bla bla bla, tylko zmiana zasad tak, żeby niechluje językowe miały łatwiej. Teraz ci, którzy do tej pory mieli w nosie poprawną pisownie, będą ją tam mieli dalej, a tacy jak ja będą musieli od początku wszystko sprawdzać. Naprawdę nie wiem, czy mam ochotę równać w dół.
        • misiamama Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:55
          też tak to odbieram.
        • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:03
          Oczywiście, tak to działa. Niektóre z tych zmian prawdziwie mnie bolą. Zapewne również dlatego, że jestem dosyć podstarzała. Zasady, których tak się starałaś przestrzegać, też zostały wprowadzone z tego powodu.
          • balladyna Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:05
            I pewnie poprzednie pokolenie miało z tego powodu ból. I ja ten ból rozumiem!
            • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:23
              Ja też. Trzeba będzie to przyjąć na boląco. Gdybyśmy nie przyjmowali, to mówilibyśmy dzisiejszą polszczyzną, ale pisali jak Kochanowski.
    • primula.alpicola Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:13
      No to odpadam. Wchłaniam wzrokowo, czytając, więc trochę czasu minie, zanim przyswoję nową, poprawną pisownię z nowych książek.

Błagam powiedz, że "naprawdę" nadal będzie się pisało łącznie!
      • misiamama Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:53
        sama sobie sprawdź, ja nie wiem!
      • karyna-z-tarchomina Re: Dziwna Rada 16.05.24, 12:56
        W jezyku mlodziezy to nprde
        • borsuczyca.klusek Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:18
          Nie bo fr 🙄
      • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:04
        Nadal będziemy pisać "naprawdę". Chyba że będziemy mieć na myśli "na prawdę".
      • skumbrie Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:04
        Na szczęście tak 😀
      • danaide2.0 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:21
        Naprawdę razem ma sens tylko gdy na pewno jest rozdzielnie.
        Bo chodzi o to, żeby się ludziom myliło.
        • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:32
          Jako dowcip albo wyraz żalu może być. A tak naprawdę (!) na pewno to to samo co na biało, na czczo, na zimno. Musi być osobno. A naprawdę to coś innego niż na prawdę.
          • ga-ti Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:11
            Dobre!
            • atoness Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:02
              Bo prawdziwe 🙂
        • z_lasu Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:45
          👍😄
    • skumbrie Re: Dziwna Rada 16.05.24, 13:08
      >Jeszcze dobrze nie ogarnełam niekótych zasad a jakieś zudzone dziady borowe z Rady Jezyka Polskiego wszystko zmieniają.
      Na czele RJP od jakiegoś czasu stoi baba Borowa i mamy pierwsze efekty 🤪

>kogo kuźwa obchodziczy napisze ford czy Ford?
      Nikogo, dlatego to ujednolicili.

>Już nie mogi sie szarpnąć i dać łącznie we wszystkich przypadkach?
      Właśnie to zrobili.

Dlaczego jednak upierają się przy pisowni wielką literą nazw typu: poznaniakom, warszawianki itd., nie rozumiem. Społeczeństwo już jest głupie, będzie jeszcze bardziej.
      • misiamama Re: Dziwna Rada 16.05.24, 15:59
        bo głupio by wyglądało: jechała warszawianka Fordem.
      • eglantine Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:21
        Ale Ford Prefect zawsze dużą literą. wink
        • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:28
          A ciekawe co będzie z nazwami marek, które weszły do biegu jako nazwy przedmiotów danego typu, np. adidasy, geberit czy cola. Duża litera nie ma sensu.
          • skumbrie Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:06
            >ciekawe co będzie z nazwami marek, które weszły do biegu jako nazwy przedmiotów danego typu, np. adidasy, geberit czy cola. Duża litera nie ma sensu.

Czepiasz się. Reformy z dudy wzięte, a ty chciałbyś, żeby bez błędów się obyło 😝
          • mika_p Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:17
            To samo co z rowerami czy kserem.

pl.wikipedia.org/wiki/Pospolicenie_nazw_marketingowych
            • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:56
              No ale teraz, jeśli mamy być konsekwentni, powinniśmy wszystkie takie rzeczowniki pisać wielką literą. Bo która cola to ta prawdziwa? Jak dla mnie kolejna bezsensowna inicjatywa.
              • mika_p Re: Dziwna Rada 16.05.24, 19:18
                Coca-Cola
                Pepsi
                Cola Original
                Polo Cocta

cola

- Mogę zaproponować ci kawę, herbatę, colę i kompot.
                - Masz Coca-Colę czy Pepsi?
                - Pepsi.
                - To nie, dziękuję, każda Pepsi ma słodzik, nawet ta, która wygląda na klasyczną.

Btw, dawno temu Pepsi nazywała się Pepsi-Cola
                • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 19:27
                  Wypowiedź pisemna na egzaminie - uczeń w zdaniu, w którym pisze, że kelner przynosi colę do stolika pisze colę mała literą. Kto teraz zdecyduje, czy błąd, czy nie? Przecież może chodzi o Colę, a tu napisane cola. Albo pisząc o remoncie uczeń używa terminu geberit. Dobrze czy źle? Żeby uznać, że wszystkie nazwy "pojedynczych egzemplarzy wyrobów przemysłowych" muszą być pisane dużą literą, trzeba być w stanie jednoznacznie odgraniczyć sytuacje, w których o takich przedmiotach mowa od tych, w których mowa o "spospoliconych nazwach marketingowych". W przeciwnym razie to pole minowe.
                  • mika_p Re: Dziwna Rada 16.05.24, 19:43
                    W artykule, który linkowałam, masz tak sformułowaną zasadę:

"Wprowadzenie pisowni wielką literą nie tylko nazw firm i marek wyrobów przemysłowych, ale także pojedynczych egzemplarzy tych wyrobów (samochód marki Ford i pod oknem zaparkował czerwony Ford)".

Powiedz, o jaką Colę ci chodzi, skoro uważasz, że możliwa jest dwuznaczność cola-Cola.
                    • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 20:23
                      Jeśli zobaczysz tekst, w którym jest mowa, że kelner serwuje „colę” uznasz to za błąd czy nie? Nie wiadomo o jaką colę chodzi.
                      • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 20:42
                        Dodajmy, że cola istnieje jako jako nazwa napoju w typie coli. Niezależnie od marki. Podobnie jak geberit oznacza powszechnie stelaż podtynkowy, nie tylko ten produkowany przez firmę Geberit. I tak dalej. Na tym polega właśnie pospolicenie "nazw marketingowych". I teraz przy nowej zasadzie nie ma obiektywnego sposobu na weryfikację, czy słowo geberit pisane małą literą w tekście jest poprawne, czy nie. Bo być może był to stelaż marki Geberit, a zatem mała litera jest błędem. Nie powinno się wprowadzać zasad prowadzących do arbitralnych rozstrzygnięć.
    • ga-ti Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:14
      A ja przez pół życia staram się to "nie" ogarnąć i te imiesłowy od czego pochodzące, wrrr.
      A do "bym, by, byśmy" też się przyczepili? Bo z nimi podobnie się gimnastykowałam i już nawet pojęłam i przyjęłam zasady 😆
      • ayelen40 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 17:27
        Partykuła by w połączeniu ze spójnikami osobno, jak to nieszczęsne "toby" w przysłowiu o kózce. Z czasownika mi dalej łącznie, to nie rosyjski 😀.
    • la_felicja Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:14
      Ortografię można przyswoić, byle się gramatyki nie czepiali.
      Jak zaczną twierdzić, że "słucham muzykę" potrzebuję torebkę" "nie umyłam zęby" "nie nakarmił dziecko" to formy poprawne, to chyba się całkowicie przestawię na angielski

Ortografii przynajmniej nie słychać
    • bene_gesserit Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:47
      Rada powinna zabrać się za oczyszczanie polszczyzny z angielszczyzny oraz za koszmarnie kaleczące język reklamy. To byłaby oczywiście walka z wiatrakami, ale i tak sensowna. Reszta nieliczysię
      • taje Re: Dziwna Rada 16.05.24, 18:52
        Proponuję zacząć od łamiącej wiadomości i lokowania produktu.
    • mamamisi2005 Re: Dziwna Rada 16.05.24, 21:19
      karyna-z-tarchomina napisał(a):

>
      > kogo kuźwa obchodziczy napisze ford czy Ford?

CKE i biedaków, których egzaminują

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka