Dodaj do ulubionych

Postęp i końcówki

09.05.24, 20:10
Oesu, jak mi przeszkadzają końcówki bez -ę. Macie tak?

Na każdym kroku 1 os. lp jest teraz pisana z -e, zamiast -ę, np. "ide", "pisze", itp. Ja wiem, że język się zmienia i reguły nie są na wieki wieków, ale co zrobię, jak mnie to mega drażni.

"Zaczekaj już ide" pisze mi koleżnka. "Zaraz będe". "Pisze do pani w sprawie..."

Interpunkcję jestem w stanie przełknąć, z ortografią typu ż- rz, ó-u sama bywam na bakier, ale te końcówki są jakieś najbardziej niestrawne.
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:11
      Mnie najbardziej przeszkadza rozumię i imię.
      • ayelen40 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:11
        Umię
    • berdebul Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:20
      Automatyczny słownik w komórce. 🤷‍♀️
      • berdebul Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:20
        Albo nawyk z czasów jak polskie znaki byli liczone za kilka zwykłych w SMS.
      • wakacje_50 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:34
        Jaki automatyczny słownik, przecież słownik podąża za użytkownikiem, zapamiętuje słowa, których używasz.
        Specjalnie sprawdziłam, nie mam końcówek bez -ę tam, gdzie -ę powinno być.
        • memphis90 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 22:56
          Mój jest chyba wyjątkowo ułomny w takim razie, bo poprawia na jakieś totalne kosmosy…
        • eliszka25 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 23:28
          A mnie bardzo często słownik wstawia ą czy ę tam, gdzie być nie powinno. Albo poprawia słowa polskie po niemiecku i na odwrót.
        • grruu2.0 Re: Postęp i końcówki 10.05.24, 07:24
          Przecież istnieje zarówno słowo pisze jak i piszę i ona są używane, więc nie będzie to dla automatycznej korekty błędem.
    • alpepe Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:22
      Nie znoszę, i jak mnie samej się przydarzy, to się bardzo denerwuję.
      • memphis90 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 22:56
        A najgorzej jak, sam wrzuca przecinki…
    • taje Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:29
      Czy to jest na pewno "Zaraz będe", czy "Zaraz bede"? Może to konsekwencja nieużywania polskich znaków? Ja to nawet rozumiem, jeżeli się funkcjonuje w kilku językach i pisze się z komórki - czasami słownik tak mi wariuje, że wyłączam.
      • wakacje_50 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:35
        Rzeczywiście to z "bede" jest możliwe.

Jeszcze nagminny jest ten brak -ę na instagramie. "Widze sie za 10 lat...." pisze instaautorka
    • lucadimontezemolo Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:30
      Mnie z kolei przeszkadzają np. mój mąż gotuję, moje dziecko pracuję.
      • wakacje_50 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:32
        A to też dobre smile
      • eliszka25 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 23:30
        Mój słownik mi tak poprawia i muszę bardzo uważać, żeby to wyłapać, a czasem zauważę dopiero po wysłaniu
    • la_felicja Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:44
      Mnie przeraża, że istnieją ludzie, którzy nie wiedzą, kiedy pisze się "zginął, minął" a kiedy "zginą, miną" - nie czują różnicy, nie rozumieją podstaw własnego języka
      • ayelen40 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:45
        No i słynne "dziecią"
        • chatgris01 Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:56
          I "kotą"!
      • usha Re: Postęp i końcówki 10.05.24, 07:05
        Tak - to koszmar - pisanie umię, rozumię, dziecią itp. Mam wrażenie, że kiedyś nie popełniano tego błędu. Teraz jest nagminny. Niestety piszą tak osoby nawet z wyższym wykształceniem. Świadczy to elementarnym braku znajomości własnego języka ojczystego i zwykłej niedbałości językowej.. Mnie to bardzo razi, wręcz "wypala oczy" i automatycznie czuję do takiej osoby, w sumie niczym nieuzasadnioną niechęć...
        • ayelen40 Re: Postęp i końcówki 10.05.24, 07:19
          Już chyba "włanczać" mniej razi...
    • panna.nasturcja Re: Postęp i końcówki 09.05.24, 20:45
      Ale „oesu” uważasz za poprawny zwrot, tak?
      • dominika9933 Re: Postęp i końcówki 10.05.24, 05:58
        Używam polskich znaków, błędów takich nie robię, ale mój telefon ma tak, że nie mogę wysłać smsa z polskimi znakami. Strasznie mnie to denerwuje, nie wiem czemu tak jest.
        • banicazarbuzem Re: Postęp i końcówki 10.05.24, 08:14
          A mnie irytuje używanie słowa posiada tam gdzie powinno być ma.
          Widzę, że coraz więcej ludzi ma problem z rozróżnieniem znaczenia tych dwóch słów.
          Jeśli chodzi o końcówki ę, ą, to myślę, że błędy często wynikają z pośpiechu. Ktoś pisze szybko i nie poprawia słownika z telefonu...
    • heca7 Re: Postęp i końcówki 10.05.24, 08:22
      To co mnie irytuje to słownik, który w dłuższych, bardziej skomplikowanych słowach z żeńską końcówką (męską też mają) najpierw uparcie i zawsze podpowiada mi męską. Np zamiast "teraz zrozumiałam" dostaję podpowiedź "zrozumiałem". I tak jest ze wszystkim- pouczałem, pojechałem, dojechałem, skomplikowałem, rozpuściłem, przewróciłem... Jakby do cholery nie mógł się łaskawie nauczyć, że telefonu używa kobieta, która używa żeńskich końcówek!
    • pseudo_stokrotka Re: Postęp i końcówki 10.05.24, 08:26
      W ogóle mi to nie przeszkadza. Mój telefon też nie zawsze wybiera właściwą wersję, a nie chce mi się poprawiać.
      Za to blędy ortograficzne przeszkadzają mi bardzo, i niestety od razu postrzegam ich autora jako... lepiej nie napiszę. Wiem, pewnie to niesprawiedliwe, bo przeciętna osoba pisząca "wogle" jest ukrytym Einsteinem, ale tak mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka