minasz 12.08.07, 12:22 strasznie mnie to wkur--wia jak sama chce słuchac tych pierdoł to niech sobie słucha - ale po co ogłupia nasze3 dziecko :( niecierpie was katole Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazria Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 12:30 Twoje poglądy chyba nie są takie od dzisiaj:) Ja też nie chodzę do kościoła. Chociaż w Boga głęboko wierzę. Tylko po co się wściekasz? Jak chce to niech idzie. Dziecko i tak jak Będzie dorosłe - będzie robiło co zechce. Wiem, bo mnie rodzice też ciągali na msze. Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 12:30 Nie dogadaliscie sie na poczatku w sprawach swiatopogladowych i sposobu wychowania dziecka? Gratuluje dojrzalosci, teraz pozostaje Ci nienawisc... Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 12:31 Siedz cicho, bo jeszcze obiadu nie dostaniesz.A teraz idz sobie poplakac do kata jaki ten swiat jest okropny i niesprawiedliwy:). Po co sie zadawales z katoliczka, jak ich tak nienawidzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.magdalena Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 13:55 a ja mam 21 lat i każa mi starzy chodzić do kościoła, ale ostatnio bardzo skutecnzie buntuję się mówię coś w stylu,że oddam ich do domu opieki społecznej, ośmieszę ich, popełnię samobójstwo, nie bylam 3 tyg w kościele(bo ja nie wierzę a,że moi starzy wierza to ich sprawa) ale w ta srodę chca mnie zaciągnąc siła bo święto Odpowiedz Link Zgłoś
kunegunda_reich Magdaleno 12.08.07, 14:10 siostra.magdalena napisała: > a ja mam 21 lat i każa mi starzy chodzić do kościoła, ale ostatnio > bardzo skutecnzie buntuję się mówię coś w stylu,że oddam ich do domu > opieki społecznej, ośmieszę ich, popełnię samobójstwo, nie bylam 3 > tyg w kościele(bo ja nie wierzę a,że moi starzy wierza to ich > sprawa) ale w ta srodę chca mnie zaciągnąc siła bo święto A ja nie wierzę, że masz 21 lat. Chyba 12. Nie wiem jaki masz problem. Jesteś dorosła. Nie zgadzasz się ze światopoglądem rodziców? Żaden problem. Wyprowadź się, utrzymuj sama. I żyj jak chcesz. Twoje argumenty (o oddaniu rodziców itp.) są żałosne:(. Odpowiedz Link Zgłoś
ag_07 Re: Magdaleno 12.08.07, 14:20 moja mama też mnie ciągała. nawet jak miałam 23 lata. w końcu jej powiedziałam, że nie identyfikuję się z dewotkami. podziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Magdaleno 13.08.07, 12:46 Jak można "ciągać" 23-letnią osobę?? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_04 Re: Magdaleno 13.08.07, 07:12 Za to ja wiem jaki ona ma problem. Z ortografią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazria Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 12:32 Aha, po co dziecko chrzciłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
summerwine Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 12:36 ktos tu przesadza... Odpowiedz Link Zgłoś
mazria Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 12:38 Tylko pytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 13:17 SłONKO, a ślub katolicki brałeś? No, to nawet jak brałeś go jako osoba niewierząca z katoliczką, to podpisałeś zobowiązanie do wychowania waszego potomstwa w wierze katolickiej i z tego, co wiem, to żaden kat nad tobą wtedy nie stał. Odpowiedz Link Zgłoś
starykawaler_jarek_k A po jaki ch... poślubiłeś, albo spłodziłeś dzieck 12.08.07, 13:52 A po jaki ch... poślubiłeś, albo spłodziłeś dziecko z katolicką parafianką? Gdybyś myślał Kartofu, czarni dzisiaj by nie triumfowali ! Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.tt Re: Jesteś nudny i mało oryginalny 12.08.07, 14:07 Za szybko mi sie kliknęło pl.wikipedia.org/wiki/Trolling Fragmencik: "Troll rozpoczyna dyskusję przede wszystkim po to, aby wywołać zamieszanie, wyładować w niej swoje negatywne emocje, oraz aby poczuć się ważnym i zauważonym (u trolli cechą charakterystyczną jest konfabulowanie dotyczące własnej pozycji społecznej, zawodu, wykształcenia, doświadczeń życiowych etc.). Rzadziej spotykanym powodem jest chęć popisania się elokwencją i sztuką erystyki." Odpowiedz Link Zgłoś
anna723 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 14:17 To po jaką cholerę wiązałeś się z katoliczką?Jesteś żałosny z tym swoim postem. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 16:10 dzidzie powiadsz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kunegunda_reich Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 17:29 lacido napisała: > dzidzie powiadsz :)) też zwróciłam na to uwagę. Wygląda na to, że Minasz docenia swoją rodzinę. Nigdy nie widziałam aby napisał coś nieprzyjemnego o swojej żonie lub dziecku:). Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 20:32 myślałam, że tylko kobiety i to we wczesnym etapie macierzyństwa używają tego określenia :)) wg mnie jest okropne To jest w takim razie jego 1.raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
merediith Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 17:40 :) Cóż "widziały gały co brały"-prawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
bleblebubu Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 17:54 Facet, Ty się lecz! Podpisałeś zobowiązanie, że pozwolisz wychowywać dziecko po katolicku to teraz weź odpowiedzialność za te słowa i się przymknij. A poza tym, jak nie wierzysz to nie obrażaj katolików, bo nie masz w tej sprawie zbyt wiele do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 12.08.07, 21:42 nie wrocila. jak chcesz wychowac dziecko w tolerancji,jesli ziejesz nienawiscia do ludzi wierzacych, a moze i jestes tez rasista? mam 17 letniego syna, wychowywalam go na katolika. juz do bierzmowania szedl niechetnie, ale powiedzialam,ze musi wziac wszystkie sakramenty , a potem sam dokona wyboru. i dokonal. mowi,ze nie wierzy w Boga, nie chodzi na religie. czy mam teraz napisac,ze nienawidze was ateisci? nie, bo szanuje jego wybor. i z doswiadczenia wiem, ze w zyciu wszystko sie zmienia, nic nie jest stale. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 12.08.07, 22:36 nie tyle do ludzi co do informacji jaka nosza i jaka probuja wpajac innym ale ty jestes smieszna - piszac "wychowywalam go na katolika. juz do bierzmowania szedl niechetnie, ale > powiedzialam,ze musi wziac wszystkie sakramenty , a potem sam dokona wyboru" to tak jakby kogos zgwałcic a potem dac mu wybor czy bedzie dziewica czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 12.08.07, 22:39 a ty jeszcze o tym kosciele???? po nocach? tak cie trzyma temat? idz moze sie przespij z tym, rano poczujesz sie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 02:03 A ja w tym aspekcie Minasza troche rozumiem. W sumie to nie wiadomo, czy wzieli slub koscielny, bo chyba o tym w watku nie bylo, i nie wiadomo jakie byly ustalenia co do wychowania dziecka. Chodzi tylko o to, ze jeden z partnerow sie uprze, to pomimo ustalen np. bierze dziecko do kosciola, albo zabrania mu tam chodzic, i drugi partner nic nie moze na to poradzic. Oczywiscie latwiej jest potajemnie zabrac dziecko do kosciola, niz zabronic mu tam chodzic... Co do bycia przeciwnym religijnemu wychowaniu wlasnych dzieci, nie ma to nic wspolnego z nietolernacja. Chodzi o wpojenie pewnego, dla rodzicow waznego, swiatopogladu. Np., jezeli kots wychowuje dzieci na katolikow, nie zonacza to automatycznie, ze wychowyje namawiajac do nietolerancji wobec wszystkich innych wyznan. Ja tez nie chcialabym by moje (potencjalne) dzieci zostaly zarazone wirusem religii, ktora w przypadku dzieci, i szczegolnie w polsce posluguje sie bardzo urposzczonym obrazem swiata z naciskiem na epatoanie strachem, zamiast odwolujac sie do rozumu i tlumaczac, dlaczego nalezy postepowac tak nie inaczej. IWele sie dzieciom naucza, a nie zacheca do powatpiewania i poszukiwania. Taka "wiara" nie ma nic wsplnego z wiara, jest niemadra i nieprzemyslana i zazwyczaj ogranicza sie do rytualizmu. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 07:35 Kociamama, zgadzam się. Nie rozumiem, dlaczego światopogląd katolicki uważany jest z definicji za nadrzędny. I wkurza mnie to zmuszanie do wychowywania w wierze katolickiej w momencie brania ślubu. Co to za przymus? Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 09:22 NIestety wielu rodzicow uwaza swoje dzieci za swoja wlasnosc. Nawet jesli nastolatek zaczyna miec swoje przemyslenia, sprzeczne z przemysleniami rodzicow, ktore nie sa jakies agresywne czy nie do przyjecia przez spoleczenistwo (np. moze nie chce chodzic na religie, ale nikomu tym nie szkodzi, bo nie oppiera faszyzmu, czy innych agresywnych ideologii) to i tak narzuca sie mu swoje poglady. Dzieki temu, albo sztucznie zawyza sie ilosc katolkow w POlsce, albo naucza mlodych ludzi komformizu i robienia roznych rzeczy nie z idealitycznych pobudek na podstawie wlasnych refleksji natury racjonalnej badz duchowej, ale w oparciu o zasade, ze wszyscy tak robia i kiedys to siemoze przydac. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
cingle.shaker Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 00:20 aha, a później byłby problem tuż przed ślubem 'jak szybko załatwić bierzmowanie, bo narzeczony nie miał'. bardzo dobrze że poszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 02:07 a co to za porblem? PO pierwsze nie wiadomo, czy ow syn bedzie chcial brac slub w ogole, albo brac slub koscielny. Po drugie, bierzmowanie powinno byc swiadomym aktem potwierdzenia wiary. Przystepuje sie do niego w wieku juz w miare dojrzalym i powinno byc przezyciem natury duchowej, a nie "odwalanie" papierka, bo kiedys sie moze przyda. W koncu, nawet jak sie ktos decyduje na slub koscielny bez jakichkolwiek sakramentow, przy odpowiednim "co laska" mozna zalatwic chrzest, komunie, bierzmowanie i nauki przedmalzenskie w ciagu 15 minut. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 11:29 Ludzie, do cholery, czy wy, jako katolicy nie zdajecie sobie sprawy, że CHRZEST jest dla ludzi wierzących, BIERZMOWANIE też, ŚLUB KOŚCIELNY też. Idioctwem jest, ze bierze się ślub kościelny, bo co? bo ładniej wygląda? Wyżej już napisałam: przyjmowanie sakramentów, jeśli się w nie nie wierzy, jest świętokradztwem, grzechem ciężkim. Niewierzących to nie interesuje, ale katolików chyba powinno, skoro wy w to wierzycie? Od kilku lat jestem osobą niewierzącą. Byłam bierzmowana, wtedy było to dla mnie ważne. Później odszedł ktos z moich bliskich, a ksiadz powiedział mi, że Bóg zabrał go do siebie, bo był dobrym sługą. A ja pomyślałam, że Bóg w takim razie jest cholernym egoistą, że zabrał człowieka, który mial całe życie przed sobą... I stopniowo przestawałam chodzić do kościoła. Dziś wiem, że ślubu w obrządku katolickim nie wezmę, mimo że jestem bierzmowana i mam pełne prawa. Nie, bo nie wierzę. Jeśli mój mąż będzie katolikiem, on może sobie złożyć przysięgę katolicką, ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 11:48 Absolutnie popieram! Moj maz tak mysli jak Ty i dlatego nasze malzenstwo moze w ogole istniec. Odpowiedz Link Zgłoś
papierowa.szklanka Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 17:08 nienormalnym, jest to, ze kogoś kto nie wierzy, straszysz świętokradztwem.. heheh...taki ktoś ma cały kośció i te świętokradztwa w dupie, baardzo głęboko Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 18:36 Ale, kobieto, jak ktoś ma w dupie kościół, to co mu zależy na bierzmowaniu i ślubie kościelnym? To jest właśnie ta dwulicowość. Nie wierzę, a zachowuję się jak katolik. Durnoctwo. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 18:37 Aha, a ja odpowiadam na post kobiety, która podaje się za katoliczkę i "zmusiła" syna do bierzmowania. Zwróć na to uwagę, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 07:31 juz do bierzmowania szedl niechetnie, ale > powiedzialam,ze musi wziac wszystkie sakramenty , a potem sam dokona wyboru. A to dobre. Tak jakby nastolatek nie mógł zadecydować, czy chce mieć bierzmowanie, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: ja na jej miejscu bym juz z tego kosciola 13.08.07, 10:50 Tez tak uwazam. Nie zmuszalabym do bierzmowania, jesli do kosciola chodzilby niechetnie. Na pewno rozmawialabym i probowala zachecic, ale nie zmuszalabym. Jest takie powiedzenia-przymuszone pacierze Panu Bogu niemile. Nie rozumiem faceta-podejrzewam ze jesli zona chodzi do kosciola, to RACZEJ na slubie koscielnym jej zalezalo. Jesli wzial , to podpisal . Jak podpisal, to po co teraz z geby cholewe robi? Moj maz jest niewierzacy, ale gdyby mial taki, pelen jadu stosunek do mojej wiary, na pewno bym za niego nie wyszla.Malo tego, jaz bym z taka osoba w ogole zadnych kontaktow nie utrzymywala z wlasnej nieprzymuszonej woli. Moj ojciec, ktory tez jest niewierzacy, NIGDY nie krytykowal wiary, krytykowal i nadal krytykuje niektorych przedstawicieli KK i niektore posuniecia(w niektorych sprawach zgadzam sie z nim). Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a A to ciekawe... (do kobiety_na_pasach) 13.08.07, 11:23 A szanowna pani mama jako katoliczka wie, że przyjmowanie sakramentów, jeśli się nie wierzy w ich moc i w Boga to świętokradztwo i grzech ciężki? I jak zmuszanie kogoś do grzechu (co też jest grzechem) ma się do wiary katolickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
papierowa.szklanka Re: A to ciekawe... (do kobiety_na_pasach) 13.08.07, 17:12 a szanowna pani eluch_a wie, ze jak ktoś nie wierzy to ma w dupie to całe świętokradztwo, grzech ciężki i inne wymysły? Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: A to ciekawe... (do kobiety_na_pasach) 13.08.07, 18:33 To jeżeli ktoś nie wierzy i ma to w dupie, to po co zmusza swoje dziecko do bierzmowania? (Pytanie było skierowane wprost do kobiety_na_pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 12.08.07, 22:40 w nocy kosciół zamkniety pewnie, dzidzia tez juz pewnie śpi. pogadałbys o czyms przyjemniejszym..... Odpowiedz Link Zgłoś
stefajna Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 08:54 Po pierwsze człowieku, po co Ci żona-katoliczka skoro jej nienawidzisz? Co to za związek, w takim razie, i na czym się opiera? Nie zachowuj się jak ograniczony, wiadomo, że nikt nikogo nie zmusi do wiary bądź niewiary, zaakceptuj to, że Twoja żona z powodu Twojej nienawiści do "katoli" najprawdopodobniej nie odejdzie od kościoła. Aha i jeszcze jedno, kościoł to nie rydzyk i petz, więc życzę Ci poszerzenia swoich horyzontów w tym zakresie, zamiast zamykania się w swoim ciasnym czarno-białym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 09:18 Jasne, ze kosciol to nie tylko Rydzyk i Paetz, ale niestety tenze nurt w kosciele katolickim w polsce jest bardzo silny i najbardziej wyrazisty, i tak naprawde cieszy sie ogromnym poparciem wiekszosci ludzi kosciola. KOsciol jest instytuscja bardzo hierarchczna i gdyby byla taka wola o Rydzyku od dawna nikt by nie slyszal, tylko siedzial by grzecznie w jakiejs dzungli w Ameryce Pd i tam nauczal skruszony, zamiast szerzyc nienawisc tu na miejscu. Tylko Rydzk jest na reke instytucji kosciola z powodow finansowych, bo to swietnie prosperujacy biznesmen. PO drugie, nawet jesli, w zalozeniu, kosciol rozni sie zupelnie od oburzajacej dzialanosci rydzka, namawiajacego do nienawisci, to i tak przeciez mozna nie zgadzac sie z katolicyzmem, co w POlsce wielu wydaje sie nie do pomyslenia. Z puntku widzenia ateisty, wiara sama w sobie jest niekorzystna. Jezeli bez przemyslen, tylko na wiare przyjmuje sie pewne dogamty, korych podwazac nie wolno, stoi to w opozycji do racjonalizmu, kotry promuje krytyczne myslenie i powatpieanie we wszelkie aksjomaty. Jezeli ine pormuje sie wlasnie rajonalnego, krytycznetgo myslenia, czlowiek pozbawiony tychze yumiejetnosci jest bardziej podatny na manipulacje i na to, by nim rzadzic. Pzdr, kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 10:56 Ty tez niewiele wiesz op KK i o tym co promuje. Masz o tego prawo, ale podkresl, ze to TWOJ OSOBISTY POGLAD. Ciekawe ze bardzo duzo maja do powiedzenia osoby , ktore zostaly wychowane w sposob niereligijny i tak naprawde wiedze czerpia z argumentow ktore uslyszaly w domu. A z tego co obserwuja wogol siebie dopasowuja do tego, co juz wiedza. Kwadratura kola. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:20 Po co taki atak? Rozumiem, ze sens wiary w POlsce nie podlega krytyce? Wiem wioecej o kosciele katolickim, niz katolicy o ateizmie. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:39 Jaki atak ? Prosilam tylko, zebys poprzedzala, swe opinie, do ktorych masz prawo slowami MOIM ZDANIEM. Piszesz autorytatywnie o czyms co znasz jedynie z zewnatrz. Jesli pisalabym o islamie, tez opatrzylaby moja opinie zastrzezeniem, ze MI SIE TAK WYDAJE a nie na przyklad ze JEST szowinistyczny i hedonistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:43 W takim razie nie mozna wydawac zadnych sadow na zaden temat. Oczywsice, ze pisze z mojego ouktu widzenia. Tak jak Ty piszesz z Twojego punktu widzenia, co Tobie sie wydaje. Katolicyzm ma rozne oblicza, ile wiernych tyle percepcji religii i wiary. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:49 Tak, oczywiscie, chodzilo mi jedynie o forme wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:48 Poza tym, droga bBao, nie trzeba byc katolikiem, zeby moc sie wypowiadac na temat katolicyzmu, autorem ksiazki zeby sie o niej wyopwiadac, czy politykiem powiedzmy PISu, zeby miec prawo PIS oceniac, bo tak mniej wiecej wyglada argumetn,. ze zna sie cos tylko z zewnatrz. Nie trzeba koniecznie byc w cos zaangazowanym emocjonlanie, zeby miec prawo ocenic cos na podstawie distepnych faktow i danych, ale z zewnatrz. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:56 No pewnie ze tak,. Gdybym byla religioznawca na pewno wypowiadalabym sie o buddyzmie. Moglyby to nawet byc dosyc kompetentne. Natomiast stwierdzenie, ze religie sa be bo opieraja sie na pewnych niepodwazalnych zasadach nie nazwalabym ani kompetentna ani tez nie tylko po prostu dziwna. Czy tez ludzie sa ograniczani w swym mysleniu, bo KK proponuje im to co proponuje. Ja sie nie czuje ograniczana . Brak wiary tez sie opiera na niepodwazalnym zalozeniu, ze zadnego Boga czy tez boga( nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 12:00 Czyli jedynie specjalista w danej dzidzinie moze sie wypowiedziec na jakis temat? Tylko jak zmirzyc te specjalitycznosc? Czy jak powiem, ze mam dr z religionzastwa to moge sie wypowiedac, a jak tylko czytam na ten temat to juz nie? Czy "eskpert" z dziedziny prawa prof Kaczynski hjest absolutnym autorytetem w tej dziedzinie?;) PZdr, kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 12:41 Mozesz sie wypowiadac nawet na temat lotu gesi gegawej i jej obyczajow godowych bedac mechanikiem precyzyjnym-cala rzecz w formie. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:23 Droga Babo, rozumiem, ze ponosza Cie emojce, ale przeczytalam mojego posta i zastanawim sie, kotry fragment swiadczy o mojej niewiedzy a propos kosicola?? Negujesz istnienie dogmatow i przyjmowanie na wiare? O ile wiem, nie mozna sie tytulowac katolkiem o ile nie wierzy sie w zmartwychstanie chrystusa. a to przeciez dogmat, a nie fakt naukowy?? Zapraszam do merytorycznej dyskusji. Pzdr, KOciamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:47 Tak, sa dogmaty, ale to jest wlasnie wiara, na tym polega wiara, o tym sie nie da dyskutowac.Nazywanie osob, ktore wierza w cos, czego nie da sie zmierzyc ograniczonymi ma ostrze obosieczne.Bo dla niektorych to Ty mozesz sie wydac ograniczona. Moze lepiej nie oceniac. Twoja wypowiedz zrozumialam jako krytyke nauczania KK katolickiego na rozne tematy. Sa te bulle, nieomylnosc papieza w sprawach wiary itp-to moze byc kontrowersyjne, ale zeby sie wypowiadac na taki lub iny temat trzeba by to znac. Podobnie jak nauke etyczna KK. Tymczasem ludzie z zewnatrz maja pojecie zupwlnie z czuba(na ogol)-pokutuja jakies sredniowieczne opinie, czasem wrecz zabawne . Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:57 Gdzie ja pisalam, ze yuwazam, ze katolicy sa ograniczeni?? PIsalam jedynie, ze dogmatyczne nauczanie dzieci nie zacheca do krytycznego myslenia (co z reszta nie jest niestety w ogole jakas wartoscia w polskiej szkole, z czego chyba sobie zdajesz sprawe, jak nauczycielka). Pewne jest to, ze bardzo trudno jest sie pozbyc pewnych obrazow z dziecinstwa. IWele osob, wyksztlconych, madrych itd., ktorym udalo sie rozwinac umiekjetnosc krytycznego myslenia w wielu dziedzinach,. czesto powtarzaja bezmyslnie rzeczy, kotrych nauczyli sie w dziecisntwie, bo bardzo zapadaja w pamiec, a takze z przyczyn psychologicznych - chcemy sie identyfikowac z wartosicaimi przekazywanymi przez rodzicow, lub do nich odnosci, bo w ten spoosb podkrelsa sie role rodzicow w naszym zyciu, czyz nie? A co do ludzi z zewnatrz, zazwyczaj wlasnie postronnych prosi sie o zdanie, bo jako ze nie tkwia w czyms moga sie do tego odniesc bardziej z dystansem. Np. kwestia, czy Chrystus zmartwychwstal, dla wierzacego jest filarem wiary, ale dla racjonalisty powstaje pytanie, jak to jest technicznie mozliwe i jakie sa dowody empiryczne? PZdr, kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 12:33 To przepraszam, zle Cie zrozumialam. Niemniej zupelnie sie z Toba nie zgadzam. O wielu rzeczach w SP mowi sie i naucza dzieci, ktore nie sa w stanie same empiryczne tego sprawdzic. Z ich punktu widzenia to tez dogmat.Wierza pani lub panu oraz podrecznikom i juz. Chodzilam na religie jeszcze kiedy nie bylo jej w szkole i nauczycielki nigdy nie zarzucaly mi braku krytycznego myslenia, powiedzialabym ze wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 14:27 Babo!! Troszke sie nie rozumiemy. Oczywiscie, ze dzieci w szkole wierza swoim nauczycielom na slowo, bo taki nauczyciele maja autorytet, Tyle, ze nauczcyiel jest czlowiekiem, a czlowike jest istota omylna. Zatem madry nauczcyiel bedzie zachecal uczniow, by weryfikowali jego slowa, czytali o porblemie z roznych punktpow widzenia. Taki nauczcyiel nie ma sie za zrodlo wiedzy, ale raczej za tego, co pokazuje jakas droge, a ostateczne wnioski niech wyciaga uczen. Sama jestes nauczcyielka angielskiego, wiec pewnie dobrze jest ci znana porblematyka wspierania learner autonomy. I to jest metodyka nowoczensa. Z calym szcunkiem, ale kiedy ty czy ja chodzilysmy do szkoly, (choc moze ty trafilas do jakichs wyjatkowcyh nauczcyeieli, nie wpisujacych sie w ten sterepotyp co opisze) to krolowala inna metodyka - typu nauczcyiel ma zawsze racje. I niestety taka w sumie do dzis kroluje, nawet jeszcze na uniwerkach sa jej relikty. Zatem, oczywiscie, ze nauczycielki nie krytykowaly Cie za brak umiejetnosci krytycznego myslenia. PO porstu sie go nie ocenia(lo) w polskiej szkole. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 15:29 A to mozlliwe-to bylo tak dawno temu, ze dobrze nie pamietam :-) Ale dociekliwa bylam, nie z tych tylko slucha i przelyka. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 11:50 Tam na dole drobny zjazd z tematu się wydarzył, a ja do głównego wątku chciałabym dodać, że na szczęście wystarczy wychować dziecko na istotę myślącą. Bylam bierzmowana, potem coś we mnie pękło. Deklaruję się jako niewierząca, mimo że cała rodzina katolicka, mój wybór jest inny. Twoje dziecko też samo wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 12:45 1. Ślub macie kościelny? 2. Po co się z nią żeniłeś? Wiedziałeś chyba, że jest katoliczką? Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 14:29 A dlaczego to ma byc oczywiste, ze skoro sie niewierzacy zeni z katoliczka, to dzieci sie wychowuje w katolickiej wierze?? To kwestia do uzgodnienia. Pzdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 15:21 A gdzie ja napisałam, że to oczywiste, że dzieci wychowuje się w tej wierze? Napisałam tylko, że żeniąc się z nią, wiedział, że jest katoliczką. Nie rozumiem jedynie, dlaczego ożenił się z przedstawicielką znienawidzonej przez siebie grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 15:33 Niewierzacy sie podpisuje na specjlnym oswiadczeniu, ze NIE BEDZIE SIE SPRZECIWIAL jesli zona czy maz beda chcieli wychowac w wierze. Teoretycznie choc szalenie rzadko, katolik ustepuje-bierze sprawe na swoje sumienie.Ale ja bym za takiego nie wyszla, choc trudno mnie posadzic o brak tolerancji po kilkunastu latach udanego mieszanego malzenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 15:35 To znaczy nie wyszlabym za takiego niewierzacego, ktory sklania mnie do podobnej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 15:39 Ale tu chodzi tez o to, ze ten pajac pisze o nienawisci do katolikow.To po co sie z katoliczka zenil? Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 19:07 Ok, zgadzam sie, ze jezeli pala nienawiscia do katoli to po co sie z katoliczka zenil> Z drugiej strony, znacze nie chce tu nikogo bronic, moze jestem ciut nieobiektywna, ale w zlosci czasem pisze sie pierdoly, a chodzi powazny porblem - dogadanie sie a propos swiatopoglady w kwestii wychowania dzeicka. Czesto niestety, zaklada sie, ze wychowanie w religii niczego zlego dziecku nie przyniesie, a ateista mozna zostac zawsze. Rzadko kiedy uznaja sie prawo ateistow do wychowania dziecka w swiatopogladzie ateistycznym. PZdr, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 a dziecko ochrzczone?? 13.08.07, 14:15 jeśli tak, to znaczy, że przysięgałeś wychować je po katolicku - wygląda teraz, że gowno twoje słowo warte.. Odpowiedz Link Zgłoś
zwroclawianka Re: Zona zabrała dzidzie do koscioła :((((((((((( 13.08.07, 15:22 > niecierpie was katole Bozia rozumku poskąpiła jak się żeniłeś, a teraz na katolikach się odgrywasz? skargi do góry pisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Szkoda, że sam zainteresowany... 13.08.07, 15:22 ...tak mało się wypowiada w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś