znajoma_krolika Re: Wosk na dżinsach 30.06.03, 09:12 przyłóż bibułę albo kawałek papieru i przejedź lekko rozgrzanym żelazkiem. wosk powinien zostać na papierze. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Wosk na dżinsach 30.06.03, 09:16 znajoma_krolika napisała: > przyłóż bibułę albo kawałek papieru i przejedź lekko rozgrzanym żelazkiem. wosk > > powinien zostać na papierze. :-) A potem zostanie tlusta plama, ktora najlepiej zaprac plynem do mycia garow i znow spodnie do pralki - powinno byc ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Wosk na dżinsach IP: *.riz.pl / 192.168.15.* 03.07.03, 16:38 Ktora sie nie wypierze do konca, nawet z Vanishem... Ale to nic bo pralnia chemiczna ja usunie - sprawdzilem 2 tygodnie temu. Pzdr KR$ Odpowiedz Link Zgłoś
olinka_z_olinkowa Re: Wosk na dżinsach 30.06.03, 14:31 Inika wypróbowałaś ten sposób z bibułą? I jak? zadziałało? Pytam, bo wg mnie sposób jest niewart złamanego szeląga. Zrobiłam tak z sukienką, bluzką, spodniami. owszem, część wosku wsiąka w bibułę, ale część na zawsze pozostaje w tkaninie. Nie znam naprawdę skutecznego sposobu pozbycia się wosku z tkaniny. Trzy razy zachlapałam coś woskiem i trzy razy ciucha nie potrafiłam uratować. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Wosk na dżinsach 30.06.03, 14:45 Jeszcze nic nie robiłam, muszę najpierw skończyć pracę. :) Metodę z żelazkiem i bibułą (a w sumie gazetą) znałam, ale coś mi kołatało po głowie, że to jednak nie działa. Dlatego zapytałam na forum, zanim się wezmę za spodnie. Skoro jednak dziewczyny twierdzą, że tak można, więc spróbuję. Liczę na to, że jednak dżins jest nieco łatwiejszy do wyczyszczenia z tej plamy. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka_z_olinkowa Re: Wosk na dżinsach 30.06.03, 14:52 Na pewno najpierw zdrap i wykrusz możliwie jak największa część tego wosku. Żeby przynajmnije ewentualna plama, która (obawiam sie, mimo wszystko) pozostanie, byla jak najmnijesza. .... Powodzenia życzę w każdym razie i daj znać, czy ostatecznie zadziałało... Przypomniało mi się jak oczyścic z wosku zafajdany nim , na przykład słoik czy świecznik. Trzeba umyć przedmiot w możliwie jak najbardziej gorącej mydlanej wodzie. Wosk się normalnie rozpuszcza i spływa. Może zamiast żelazka lepiej wypróbowac pranie w maksymalnie wysokiej temperaturze w mocno mydlanej wodzie? Nie wiem, tak tylko kombinuję, bo wiem,ze moje doświadczenia z prasowaniem przez bibułę znisczyły mi ciuchy jeszcze bardziej niż sam wosk przed prasowaniem przez bibułę. Po prostu żelazkeim rozprasowałam wosk i plama była jeszcze większa i ciemniejsza, tak że ja naprawde radzę ostrożność jesli chodzi o wosk/bibułę/ żelazko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wosk na dżinsach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.03, 14:58 Olinko i Inkom, Mmmetoda z żelazkiem działa tyle, że musi to być faktycznie miękka bibulka lub papier toaletowy. Po prostu wosk musi dobrze wsiąkać.Sama wypróbowałam i doczyściłam spodnie :), czego i wam życzę Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
czarowna_ica Re: Wosk na dżinsach 30.06.03, 15:00 metoda dziala, tylko trzeba potem zaprac plynem do mycia naczyn, ot co!.. ktos to napisal juz i tego sie trzymajmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
olinka_z_olinkowa Re: Wosk na dżinsach 30.06.03, 15:02 :))) Ok, nie będe sie kłóciła z Koleżankami. Inika, nie zapomnij napisać jutro jak udała sie akcja ratowania dzinsów :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Wosk na dżinsach 03.07.03, 16:14 Wyprasować przez papier śniadaniowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Wosk na dżinsach IP: 132.198.175.* 03.07.03, 17:02 Plyn do usuwania wosku z nart (do nabycia w sklepie sportowym) albo zmywacz "pomaranczowy" do czyszczenia czesci rowerowych (ale nie taki co pachnie chemia tylko naprawde pomaranczami. Potem uprac w goracej wodzie z detergentem i bron boze nie suszyc w suszarce tylko na wolnym powietrzu. Sprawdzone wielokrotnie dziala nawet na materialach syntetycznych Lycra spandex ortaliony. Boze ile my sie tego naczyscilismy po woskowaniu nart. UWAGA ten srodek do czyszczenia jest latwopalny wiec nie uzywac w poblizu ognia lub nawet goracego zelazka. powodzenia Acha, jak zawsze sprawdz dzialanie na kolor w niewidocznym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś