beatrix01 21.08.07, 17:42 jak najlepiej najskutezniej i najtaniej uzupelnic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingerman Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 17:56 Zależy co rozumiesz przez "tanio". Odpowiedz Link Zgłoś
fr-edza Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 18:11 No wiesz tanio to dostaniesz protzkę...ale to dobre dla emerytów,koronki tez sa nie zdrowe dla sąsiednich zębów.Ale jak masz mało pieniedzy to pewnie tylko ta forma bedzie dla Ciebie osiagalna , bo co do implantu to ceny sa od 2tys nawet do 4tys zalezy gdzie... (za 1 ząb). Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 19:09 Najlepiej i tanio to sie wyklucza. Najtansza bylaby proteza,ale tego nie chcesz i na dluzsza mete uszkodzi dalsze zeby i dziasla. Dowiaduj sie o mostek,wyjdzie taniej niz implant i lepsze to niz proteza,ktora bedziesz musiala moczyc w szklance. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina81 Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 19:27 nie jest prawdą, że mosty i korony są niezdrowe dla innych zębów, do bardzo dobry sposób odbudowywania brakującego uzębienia, dopóki mamy własny korzeń zęba, dopóty możemy zrobić koronę na danym zębie, nie warto usuwać korzenia, by wstawić implant. to jest bez sensu, nigdy nie mamy pewności czy implant się przyjmie, jakby nie było to ciało obce dla orgsanizmu i ten może je odrzucić (nie podlega to reklamacji, jeśli jest odrzut kasa za implant po prostu przepada) nadto implant jest to po prostu sztuczny korzeń, na którym dopiero osadza się koronę, dokładnie taką samą, jaką osadza się nie na naturalnym korzeniu zęba. Lecz faktycznie dobrze i tanio się w protetyce wyklucza:( Odpowiedz Link Zgłoś
hanwar Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 19:56 wszystko zależy jakie to braki.to po pierwsze. po drugie, stomatologia to bardzo fajna dziedzina, dająca niesamowite efekty, ale też niesamowity jest wkład finansowy.na tanią protetykę, to raczej nie licz, bo nawet jak ktoś zrobi jakąś "tanią"odbudowę, to rezultaty mogą być marne, jak nie od razu, to po jakimś czasie. po trzecie, o wielkiej szkodliwości uzupełnień stałych nie słyszałam,ale widocznie się nie znam,kto chce niech wierzy. po czwarte....ten, kto moczy protezę w szlance ma przestarzałe informacje :P pozdrawiam i powodzenia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 20:53 To prosze mnie oswiecic jak dba sie o proteze wyjmowana z ust? Bo ja to nawet nakladke retencyjna musze moczyc zeby bakteriami nie zarosla. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 20:55 Wyglada na to,ze twoj post jest odpowiedzia na moj jesli tak to ja nigdzie nie napisalam,ze koronki i mostki sa szkodliwe dla reszty zebow bo tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
fr-edza Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 08:40 Kalinka81 jesteś w błedzie , aby założyź koronke lekarz stomatolog musi spiłować nam sąsiednie zęby , co może (oczywiscie nie musi) doprowadzić do nadwrażliwosci tych zębów , a w najgorszym przypadku do jego martwicy.doswiadczony i przede wszystkim uczciwy stomatolog uswiadomi Cię przed tym faktem , a ten ktoremu bedzie zalezało tylko na Twojej kasie ...to wiadoma sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 18:44 >fr-edza napisała: Kalinka81 jesteś w błedzie , aby założyź koronke lekarz stomatolog > musi spiłować nam sąsiednie zęby , co może (oczywiscie nie musi) > doprowadzić do nadwrażliwosci tych zębów Fredzie sorry,ale tak po..s wszystkie terminy,ze glowa boli wiec lepiej juz nic nie mow. Koronki nie zaklada sie na zadnych haczykach ani nie trzeba dla koronki pilowac sasiednich zebow. Koronka jest odbudowa korony zniszczonego zeba. Jest on najpierw opilowany i na tego opilowanego zeba cementuje sie koronke. Nie zawiesza sie jej na zadnych haczykach,a sasiednie zeby piluje sie pod mostek, a nie koronki. To dwa calkiem inne pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
fr-edza Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 20:39 To widocznie mój stomatolog się nie zna:P Jak ktos nie ma juz korzeni to ciekawe gdzie ma sobie je dokleić. Odpowiedz Link Zgłoś
fr-edza Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 08:42 Poza tym ty mowisz o "doklejanej"koronce a z tego co pisze ta dziewczyna nie ma braki w uzebieniu więc watpię zeby miała korzenie zęba.A koronka trzyma sie na haczykach. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 16:51 > zęba, dopóty możemy zrobić koronę na danym zębie, nie warto usuwać korzenia, by > wstawić implant. ona nie napisala ze ma korzen. napisala o braku..wiec najwyrazniej korzenia tez nie ma... to jest bez sensu, nigdy nie mamy pewności czy implant się > przyjmie, jakby nie było to ciało obce dla orgsanizmu i ten może je odrzucić > (nie podlega to reklamacji, jeśli jest odrzut kasa za implant po prostu > przepada) mylisz sie. fakt, ze jest to cialo obce nie jest jednoczesnie 100% gwarancja odrzucenia. Implanty sa robione z tytanu...i szansa na odrzucenie jest bardzo mala. Glownei u osob chorych na cukrzyce..lub np z paradontoza. No i u kobiet w trakcie menopauzy tez jest nieco wieksza. Poza tym szanujace sie kliniki daja 10 gwarancje na korony, a wiele po odrzuceniu implantu zaklada drugi "gratis"... Wie cn ie plec o wyrzuconej kasie. >nadto implant jest to po prostu sztuczny korzeń, na którym dopiero > osadza się koronę, dokładnie taką samą, jaką osadza się nie na naturalnym > korzeniu zęba. No ale autorka nie napisala, ze ma korzen..a pozniej dodala, ze dentysta proponowal oszlofowanie sasiednich zebow..wiec chyba jednak nie ma. > Lecz faktycznie dobrze i tanio się w protetyce wyklucza:( No tak....tu si ezgadzam Choc czasem 2 rozne kliniki biora 2 rozne ceny za 2 te same produkty. Klinika w Poznaniu za implanty bierze 4000 plus 3000 korona. Klinika w Tomaszowie Maz. za te same implanty bierze 2500 plus 500 korona. (lub 3000 w przypadku implantow dwufazowych). Odpowiedz Link Zgłoś
an_droid Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 20:08 Proszę bardzo sposób elegancki www.allegro.pl/item212484254__grillz_gold_nakladka_na_zeby_bling_z_us a_.html Odpowiedz Link Zgłoś
an_droid Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 20:30 Powtórka:P, niestety www.allegro.pl/item212484254__grillz_gold_nakladka_na_zeby_bling_z_usa_.html Odpowiedz Link Zgłoś
an_droid Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 21:19 Cała rodzina może korzystać:D Tylko na mszę muszą chodzić w różnych godzinach:), niewielka niedogodność... Odpowiedz Link Zgłoś
lopi1 Re: braki w uzebieniu 21.08.07, 21:18 Z chleba, trza se wymodelowac zeba i w dziurze to umocowac. Mozna pociagnac lakierem bezbarwnym, by dluzej pociagnal. Generalnie temat trudny jest dosyc. Oczywiscie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
atari800xl implanty:) 22.08.07, 08:42 > jak najlepiej najskutezniej i najtaniej uzupelnic? no fakt, ze nie sa najtansze..ale za to sa twalsze i estetyczne. Poza tym sa jeszcze korony, mosty,protezy i protezy elastyczne:))) zalezy gdzie i jakie masz te braki. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina81 Re: fredza 22.08.07, 15:20 Ja jestem stomatologiem i protetykiem na dodatek, a farmazony jakie tu wypisujesz wołają o pomstę do nieba rotfl:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
atari800xl do stomatologa 22.08.07, 16:38 a przepraszam. co jest nie tak? a. czy implanty nie sa estetczne? b. czy tez moez nie ma protez, koron, mostow itd? skoryguj. Bo skrytykowac latwo, ale nappisac cos konstruktywnego juz mniej, prawda? > Ja jestem stomatologiem i protetykiem na dodatek, a farmazony jakie tu > wypisujesz wołają o pomstę do nieba > rotfl:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix01 Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 15:48 w sumie dentysta nie uprzedzil mnie ze aby moc zalozyc mostek to musi wyszlifowac sasiednie zeby .nie wiem czy bedzie to mialo jakis negatywny wplyw w pzyszlosci na nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
atari800xl Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 16:42 wiec tak. slyszalem rozne opinie. od roznych stomatologow i kyzdy uwaza, ze ma racje. a. niektorzy uwazaja, ze "zabetonowany" zab nie jest tak poddatny na wplywy z zewnatrz no i sila rzeczy nie psuje sie... i polecaja mostek plus oszlifowanie zeba. b. inni uwazaja, ze "to juz mimo to" nie jest ten prawdziwy zab i raczej odradzaja taki zabieg, jezeli cie stac np na implant. c. Slyszalem ostanio o moztach na wloknach szklanych (chba tak) ktore nie wymagaja szlifowania zegow. Moge ci dac namiary na te klinike (kosztowalo 1200 PLN)...ale nie wiem jak to sie sprawdza w praktyce. moze jakis stomatolog pomoze. > w sumie dentysta nie uprzedzil mnie ze aby moc zalozyc mostek to > musi wyszlifowac sasiednie zeby .nie wiem czy bedzie to mialo jakis > negatywny wplyw w pzyszlosci na nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
fr-edza Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 20:42 Niestety czesto ma , szkliwo to przecież ochrona naszych zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina81 Re: braki w uzebieniu 22.08.07, 21:09 ząb szlifuje się po to, by założyc na niego koronę, która chroni go przed czynnikami z zewnątrz, to raz. Jesli sąsiadujące z luką zęby są absolutnie zdrowe, bez ubytków, dużych wypełnień, nieleczone kanałowe wtedy jak najbardziej warto zrobić implant, to dwa. Implant nie ma NIC wspólnego z estetyką, bo wkręca się go w kość i go nie widać, na nim dopiero osadza sie koronę protetyczną TAKĄ SAMĄ jaką osadza się na oszlifowanym własny korzeniu zęba, to trzy. Odpowiedz Link Zgłoś