extraterrestrial 06.10.07, 13:36 Głosujecie w nadchodzących wyborach, czy nie? Kiedyś emancypantki wywalczyły dla Polek prawa wyborcze, a dziś często kobietom nie chce się iść do urn... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patty.diphusa Re: kobiety i wybory 06.10.07, 13:38 Facetom też się często nie chce iść do wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: kobiety i wybory 06.10.07, 13:42 nie pojde bo nie ma na kogo glosowac,mam dosc wybierania mniejszego zla, ktore i tak nie wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: kobiety i wybory 07.10.07, 00:18 iberia.pl napisała: > nie pojde bo nie ma na kogo glosowac,mam dosc wybierania mniejszego > zla, ktore i tak nie wygrywa. Nie idąc do wyborów najprawdopodobniej głosujesz na PiS (obnizając frekwencję - wzmacniasz partię, która uzyska najlepszy wynik). Wiem, ze nie będzie Cię w miejscu zamieszkania w dniu głosowania - ale i tak nalegam, żebyś rozważyła wszystkie "za" i "przeciw". Wiem, że jesteś rozsądna, więc ciągle mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: kobiety i wybory 07.10.07, 16:57 sytuacja sie zmienila i wszystko wskazuje, ze jednak w te nieszczesna niedziele bede w Ktw, ale poki co nie mam zamiaru isc i glosowac....mam dosc marnowania swojego czasu skoro i tak sie nic nie zmienia.Bylam glosowalam i co?Wygral PiS, jak nie pojde to tez PiS wygra,nawet jelsi pojde to i tak Kaczory wygraja..pomijam, ze nie ma na kogo glosowac, czyli nic sie nie zmieni.Czy cale zycie mam wybierac mniejsze zlo, ktore i tak przegrywa? Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: kobiety i wybory 15.10.07, 12:28 Gratuluje podejscia do zycia... 'jelsi pojde to i tak Kaczory wygraja..' Jak nie pojdziesz, to wygrają tym bardziej... I wyobraz sobie, ze znam co najmniej 20 osob, ktore mysla tak samo jak Ty! I to ma byc ta czesc spoleczenstwa, ktorej nie podobają się rządy pisowców... Żałosne, po prostu żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: kobiety i wybory 06.10.07, 13:57 Podaj dane statystyczne dotyczące ogółu wyborców np. z 2005 roku. Sprawdzimy, czy dysproporcja między głosującymi kobietami, a mężczyznami jest tak duża, że należy sobie gębę emancypantkami wycierać. Odpowiedz Link Zgłoś
agaduch Re: kobiety i wybory 06.10.07, 14:32 Idę, uważam, że kto nie głosuje nie ma prawa wypowiadać się na temat rządzących. A mniejsze zło jest mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
patty.diphusa Re: kobiety i wybory 06.10.07, 14:54 Też tak uważam. Jeżeli ktoś nie idzie na wybory to narzekać może tylko na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: kobiety i wybory 06.10.07, 15:09 agaduch napisała: > Idę, uważam, że kto nie głosuje nie ma prawa wypowiadać się na temat rządzących . wybacz na PiS nie glosowalam... > A mniejsze zło jest mniejsze. a jesli to mniejsze zlo przegrywa to co? Odpowiedz Link Zgłoś
agaduch Re: kobiety i wybory 06.10.07, 17:31 ja też nie głosowałam na PiS, ale uważam, że mam prawo głośno i wyraźnie mówić, że mi się nie podoba, jak ktoś głosował na PiS to też ma prawo wypowiadać się.Ale odebrałabym prawo do narzekania tym, co nie głosowali. Odpowiedz Link Zgłoś
olanna Re: kobiety i wybory 06.10.07, 15:51 Zawsze chodze na wybory, wiec i tym razem ide i bede glosowac na Partie Kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: idę, oczywiście n/t 06.10.07, 16:20 tez idę,mimo,że brak jakiś sensownych kandydatów Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Do Patty i Funny 07.10.07, 00:37 Słuchajcie Dziewczyny - pytanie brzmi raczej, czy tak łatwo przychodzi Wam rezygnacja z tego, co Wasze babaki z taką determinacją dla Was wywalczyły. Postawa, którą prezentujecie przypomina mi nieci dowcip z czasów zamierzchłych: ZSRR pochwaliło się, ze skonstruowało superkomputer, który potrafi odpowiedzieć na kazde zadanre mu pytanie. Chruszow pokazuje wynalazek Kennedy'emu i poleca technikowi - spytaj maszyny, w jakim kraju produkuje się najwięcej stali. P{o chwili maszyna wpluwa odpowiedź: Najwiekszym producentem jest ZSRR - produkcja wyniosła 8,6 mld ton, tj więcej, niż łączna produkcja imperialistycznychg USA, Wielkiej Brytanii I RFN. Kennedy przełknął pigułkę i poleca technikowi - niech pan spyta, w jakim kraju robotnik osiaga najwyższe wynagrodzenie w stosunku do wniesionej pracy. Technik wprowadził dane, maszyna zaczęła iskrzyć, po czym odpowiedziała: Ale u Was biją Murzynów!" Taka analogia mi przyszła na myśl... Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Do Patty i Funny 07.10.07, 16:43 Lupus, a skąd pomysł, że rezygnujemy? Proszę tylko o podanie danych demograficznych dotyczących wyborców np. z 2005 roku i porównanie ich z danymi z poprzednich wyborów parlamentarnych. Czy odsetek kobiet był dużo mniejszy, niż mężczyzn? Czy rósł w kolejnych wyborach? Może lepszy byłby wątek konstruktywny, typu: Co zrobić, żeby kobiety liczniej szły do urn i dzielić się pomysłami, jak je do tego zachęcać. Bo ten wątek jest tylko pretekstem do pomarudzenia, jakie to my niewdzięczne jesteśmy, nawet pracy własnych babek nie szanujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: kobiety i wybory 07.10.07, 11:28 oczywiscie ze glosuje i nawet jestem w komisji Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: kobiety i wybory 07.10.07, 17:05 Nigdy nie opuściłam żadnych wyborów, to nie tylko przywilej, ale i obowiązek.Kto nie głosuje, nie ma potem prawa (żadnego) krytykować otaczającej rzeczywostości. Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: kobiety i wybory 07.10.07, 17:51 Kolejny wątek założony przez kobietę przeciw kobietom. W Polsce nikt nie jest większym wrogiem kobiety niż same kobiety. Na tym forum pełno jest jazgotliwych wątkow autorstwa pań dyskredytujących inne kobiety: Miss Polnia - brzydka i głupia, Miss Polski - paskudna, prezenterka - paskudna i nie można jej słuchać, paznokcie miała nieumalowane, Iksińska- nieelegancka,narzeczona prezentera - gruba i niezgrabna, pani polityk - głupia i bez klasy itd. itd. I ten wątek od razu sugeruje, że panie nie chodzą na wybory, co narzuca nieciekawe skojarzenia na temat kobiet. Ciekawe na jakiej podstawie autorka wciska te swoje głupoty na wszystkich forach. Odpowiedz Link Zgłoś
extraterrestrial Re: kobiety i wybory 08.10.07, 09:33 News21, ja nie dyskredytuję kobiet. Nie twierdzę, że kobiety nie głosują, a mężczyźni tak. Po prostu nie zastanawiam się w tym momencie nad całością sytuacji, a jedynie na tym, jak to wygląda od strony kobiet. Bo nie minęło jeszcze 100 lat od momentu, jak Polki wywalczyły sobie prawo do głosowania. Zastanawiam się, czy pamięć o tym wydarzeniu trwa. Ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: kobiety i wybory 08.10.07, 18:52 Ja myślę, że przeciętna kobieta doskonale pamięta o tym, że nasze pra- pra- wywalczyły nam prawa obywatelskie.Rozpoczynanie tego wątku poddaje jednak, w moim odczuciu,w watpliwość chodzenie kobiet na wybory, stanowi przypomnienienie, że iść należy. Gdyby tego przypomnienia nie było, to by kobiety nie wiedziały? Nie stawiajmy się same w roli idiotek. Przyglądam się temu co się dzieje w Polsce i muszę stwierdzić, że kobiety ciężko pracują na to, że zajmują podrzędną pozycję w społeczeństwie. Podkopują się, zwalczają, nie mogą znieść, że inna kobieta odniosła sukces, trzeba czy nie trzeba krytykują się, jednym słowem - kobieta kobiecie wilkiem. Panowie natomiast są solidarni, trzymają sztamę, stoją za sobą murem, choćby nie wiem co inny facet wyrabiał. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Ja protestuję! 08.10.07, 19:23 news21 napisała: >Podkopują się, zwalczają, nie mogą znieść, że inna > kobieta odniosła sukces, trzeba czy nie trzeba krytykują się, jednym > słowem - kobieta kobiecie wilkiem. Wilkiem - to jestem ja. I nie jestem kobietą. Ech, Hobbes tak niefortunni to sformułował i ciągnie się za mną, kurna chata... Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: kobiety i wybory 08.10.07, 18:57 Prawo wyborcze nie jest tylko przywilejem. jest takze obowiazkiem... A tak nawiasem mowiac.. wszedzie sie slyszy, ze nic sie nie zmienia.. caly czas jest zle... otworzcie oczy.. chciejcie zobaczyc jak Polska sie zmienia jak sie rozwija.. Jak sie staje to co 18 lat temu wydawalo sie niemozliwe, nieosiagalne... Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: kobiety i wybory 08.10.07, 22:04 Ja zawsze głosuję. A to, że większość Polaków (płci obojga) wybory olewa to insza inszość. Odpowiedz Link Zgłoś
zoskasamoska2 Re: kobiety i wybory 09.10.07, 05:33 A ja jestem załamana, bo czytałam ostatnio jakieś badania frekwencji i wynika z nich jednoznacznie że kobiety nie głosują znacznie częściej niż faceci (spora różnica procentowa)... Każda sobie myśli że przecież jej głos nic nie zmieni, i tak kamyczek do kamyczka układa się wielka pustynia bezsensu, marazmu i tego, czego wcale nie chcemy. Oczywiście jak każda myśli o swoim jednym glosie- to dochodzi do wniosku, że on przecież nic nie zmieni, ale jak sie o tym pomyśli w sposób "kantowski"- czyli "jeśli każda laska podobnie do mnie myśląca zachowa się tak jak ja, to nigdy nie będziemy miały rządów które mi odpowiadają" albo "jeśli każda z nas pójdzie do tej cholernej urny, to uda się coś zrobić"- to wszystko się zmienia. Moim zdaniem w sprawach takich jak wybory nie można myśleć jednostkowo, tylko trzeba myśleć właśnie o postawie. Nie dajmy się zdominować laski! To jakiś absurd że jesteśmy statystycznie inteligentniejsze, lepiej wykształcone itp, ale do urny już statystycznie nie chodzimy... Nie będę ukrywać że taka postawa u mnie wykształciła sie dopiero niedawno, bo też jestem bardzo zrezygnowana tym wszystkim co sie dzieje. Trochę pomogła i nadała mi optymizmu śmieszna akcja społeczna dajglos.com/ dzięki której podeszłam do tego z troszke mniejszą powagą, a poza tym stwierdziłam że to dobra okazja- niech sobie komisja obwodowa zaprotokołuje co myślę! ; ) Pozdrawiam i namawiam jednak do głosowania... choćby po to żeby nie było znowu że kobiety nawalają.... Odpowiedz Link Zgłoś
zoskasamoska2 Re: kobiety i wybory 11.10.07, 07:12 znalazłam jakieś linki do tej akcji o której pisałam, w tym jeden BARDZO o kobietach :) z magdaleną środą. www.youtube.com/watch?v=jGnSmCwiB1M akcja wyborcza- Magdalena Środa youtube.com/watch?v=xdRY38-8sFk akcja wyborcza - natalia Sistars youtube.com/watch?v=H6zerkaxtas akcja wyborcza- sejm www.youtube.com/watch?v=KquvUvg-C6s akcja wyborcza- warszawa chlodna 25 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.mikulska Re: kobiety i wybory 14.10.07, 17:49 super akcja : )) a ja też się zgadzam z poglądem że kobiety rzadziej głosują. z moich znajomych większość (mimo że wykształcone i mają poglądy polityczne) zawsze znajduje sobie jakieś usprawiedliwienie... dlatego zaraz zaczne je molestować tą akcją, może to je przynajmniej zmotywuje... Odpowiedz Link Zgłoś
trusia29 Re: kobiety i wybory 14.10.07, 20:07 Glosuję zawsze, odkad osiagnelam wiek wyborczy. Nie lubie, gdy ktoś decyduje za mnie. Nie znosze narzekajacych na rzeczywistośc, którzy nie robia nic, żeby ja zmienic tylko marudza. Odpowiedz Link Zgłoś
rudaklara Re: kobiety i wybory 16.10.07, 20:49 youtube.com/watch?v=Kdfmyjkl23c youtube.com/watch?v=jGnSmCwiB1M youtube.com/watch?v=xdRY38-8sFk youtube.com/watch?v=H6zerkaxtas youtube.com/watch?v=KquvUvg-C6s dajglos.com Ostatnie chwile! Podaj dalej! (przerobilam te linki tak i jeszcze jakies ktore znalazlam z ta akcja tak zeby sie latwo dalo skopiowac i przeslac dalej znajomym. pozdrawiam.) Odpowiedz Link Zgłoś
baaba Re: kobiety i wybory 20.10.07, 01:45 rudaklara napisała: > youtube.com/watch?v=Kdfmyjkl23c > youtube.com/watch?v=jGnSmCwiB1M > youtube.com/watch?v=xdRY38-8sFk > youtube.com/watch?v=H6zerkaxtas > youtube.com/watch?v=KquvUvg-C6s > dajglos.com > Ostatnie chwile! Podaj dalej! > > (przerobilam te linki tak i jeszcze jakies ktore znalazlam z ta akcja tak zeby > sie latwo dalo skopiowac i przeslac dalej znajomym. pozdrawiam.) ja napisze na karcie ze kobiety które nie głosują to frajerki ; ) ( a tak na serio to pewnie napiszę gdzie stało ZOMO ) Odpowiedz Link Zgłoś
lady284 Re: kobiety i wybory 20.10.07, 20:35 a co jesteśmy zwierzętami czy jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: kobiety i wybory a panowie? 21.10.07, 23:07 "Według badań głosowało 58,3 proc. kobiet i 53 proc. mężczyzn." fakty.interia.pl/raport/wybory_2007/news/zdecydowane-zwyciestwo-platformy,997418 Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: kobiety i wybory a panowie? 21.10.07, 23:24 To ten wątek trzeba albo skasować, albo odszczekać ;))) Sęks! Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie Re: kobiety i wybory 22.10.07, 01:32 Tak, i to z powodu kobiet sytuacja POlski jest do wielkiego zadka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś