dyszel2 24.10.07, 01:40 Sławomir Kłusek, analityk niezależny, Rzeczpospolita, 18 X 2007, komentarz giełdowy długoletni komentator giełdowy ,,Rzepy" (od 1997 roku) i ,,Parkietu" (od 2002 roku) ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harrystreet Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 24.10.07, 05:20 No i dobrze ze Pan Prezydent nie bedzie mial poparcia w tym wzgledzie w nowym sejmie. Niestety Polskie spoleczenstwo nie jest na tyle wyedukowane aby decydowac czy wejscie do strefy Euro jest dobrym rozwiazaniem czy nie. I na szczescie partia ktora te wybory wygrala chce wprowadzenia Polski do strefy euro jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 24.10.07, 08:21 Ciekawe. Czyli jakby społeczeństwo nie chciało euro to byłoby wyedukowane a jak chce to nie jest? Czy jak? Bo ja tak zrozumiałem przekaz :) Odpowiedz Link Zgłoś
harrystreet Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 24.10.07, 15:45 Trypel, Chodzilo mi o to ze wiekszosc spoleczenstwa nie posiada na tyle wiedzy ekonomicznej aby sie wypowiedziec na temat tego czy mamy czy nie mamy wejsc do strefy euro. Dla mnie to nie jest kwestia dumy narodowej, niepodleglosci itd. To po prostu czysta kwestia ekonomiczna i dlatego ja jestem jak najbardziej za!! Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 24.10.07, 09:25 powinno być referendum ja chce zostać przy naszej kochanej złotówce Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 24.10.07, 09:38 no to powinno bo ja jestem za szybkim wejsciem w euro :) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 LUDZIE!!! 24.10.07, 10:02 Przecież społeczeństwo nie ma w tej kwestii już nic do powiedzenia. Jakie referendum? Polska zgodziła się na euro podpisując traktat akcesyjny. Teraz tylko jest kwestia tego, kiedy wejdzie, ale jest to nieuniknione, że musi wejść w przeciągu kilku następnych lat. Na przykład w WB nie ma Euro, ale oni wchodzili na innych zasadach, podpisali wcześniej inne umowy, wiele ulg dla WB wywalczyła "żelazna dama". Ale my jesteśmy zobligowani przyjąć Euro i nikt się nie będzie już nas o to pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 DYSZEL? 24.10.07, 10:09 A w tym wątku chciałaś pokazać głupotę tego analityka? Nie chciałabym aby taki analityk giełdowy doradzał mi w co mam zainwestować.;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: LUDZIE!!! 24.10.07, 10:47 avital84 napisała: > Ale my jesteśmy zobligowani przyjąć Euro i nikt się nie będzie już nas o to pytał. Ufff :) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: LUDZIE!!! 24.10.07, 10:59 Może i uff:)...zobaczymy. Swoją drogą denerwowało mnie używanie takich i podobnych argumentów w kampanii...większość polityków powinna zostać wysłana na jakiś przyśpieszony kurs prawa, ekonomii i wiedzy o UE. No, ale w ten sposób wypowiada się analityk finansowy to już przesada. Zwłaszcza, że pisuje on do poważnego pisma. Gronkiewicz Waltz ostatnio też powiedziała coś niesłychanie mądrego. W czasie nocy powyborczej...mianowicie pani Hanna zamierza obniżyć podatki, podwyższyć świadczenia socjalne i pensje w budżetówce za co? Za fundusze unijne. Dla mnie to żenada. Aż mnie krew zalewa jak słucham takich bzdur. Ehhhh.... Odpowiedz Link Zgłoś
dyszel2 Re: LUDZIE!!! 24.10.07, 14:06 avital84 napisała: > Może i uff:)...zobaczymy. > Swoją drogą denerwowało mnie używanie takich i podobnych argumentów w > kampanii...większość polityków powinna zostać wysłana na jakiś przyśpieszony > kurs prawa, ekonomii i wiedzy o UE. > No, ale w ten sposób wypowiada się analityk finansowy to już przesada. > Zwłaszcza, że pisuje on do poważnego pisma. > a może on jest po prostu sympatykiem PiS ? Odpowiedz Link Zgłoś
pientak Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 24.10.07, 21:16 Polska ma obowiązek przyjąć euro, czyżby ten analityk tego nie wiedział ???????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 25.10.07, 22:36 Ale może przekładać ten moment ile tylko zechce. Odpowiedz Link Zgłoś
dyszel2 Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 25.10.07, 22:56 dokładnie ! w końcu jeżeli strony podpisujące Traktat Akcesyjny nie uzgodniły daty to ich intecnją było to aby daty nie podać lecz abyśmy swobodnie datę ustalili. Odpowiedz Link Zgłoś
rosane1 Re: Ale ciemnota panuje w tym kraju. n/t 25.10.07, 21:48 Z tych powodów, o których piszą Avital84 i Inwestor_Giełdowy. Społeczeństwo może nie wierzyć, bo jest wprowadzane w błąd między innymi przez polityków, którzy rozmawiają o tym nawet podczas poważnej debaty. Rozumiem, że jeden chce tym przyciągnąć elektorat, ale jeżeli ktoś nie umie mu na to odpowiedzieć posługując się wiedzą to świadczy tylko o tym, że mu jej brak. Wychodzi na to, że politycy nie wiedzą na jakich warunkach wstąpiliśmy do UE. Mało tego, ekonomiści również nie mają pojęcia o tym czym się zajmują. Poważny analityk, a roztrząsa rzeczy absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
inwestor_gieldowy Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 25.10.07, 17:50 nie wiem czy to było by zgodne z prawem unijnym ---------------- Europa zaskoczona pomysłem referendum Prezydent Lech Kaczyńskiego powiedział, że w sprawie przyjęcia euro zostanie zorganizowane w Polsce referendum. Postawił w ten sposób Komisję Europejską w niezręcznej sytuacji Poparcie dla euro w Polsce rośnie- Nie będziemy tego komentować - taka była jedyna oficjalna reakcja rzeczniczki unijnego komisarza ds. monetarnych Joaquina Almunii na wywiad prezydenta Kaczyńskiego w dzienniku "El Mundo". W rozmowie z hiszpańską gazetą prezydent zadeklarował, że Polska przeprowadzi w sprawie wejścia do euro referendum (najprawdopodobniej w okolicach 2010 r.). Kaczyński stwierdził też, że "euro jest ciągle eksperymentem". Słysząc te słowa, unijni urzędnicy znaleźli się w bardzo kłopotliwej sytuacji. Komisja nigdy nie miała w zwyczaju komentować - nie mówiąc już o otwartej krytyce - wypowiedzi głów państw członkowskich UE. Z drugiej jednak strony, to, co powiedział Kaczyński, jest sprzeczne z oficjalnym stanowiskiem Komisji Europejskiej. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,3674648.html Odpowiedz Link Zgłoś
dyszel2 Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 25.10.07, 21:09 a Szwecja ? było referendum i co ? NIE dla euro ! Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 25.10.07, 21:21 Może to Ci coś wyjaśni: www.naszawitryna.pl/europa_263.html Odpowiedz Link Zgłoś
dyszel2 Re: Polski analityk giełdowy żąda referendum ws. 25.10.07, 22:19 Jeśli na przykład Polska spełni kryteria konwergencji w roku 2009 to można by przeprowadzić referendum w roku 2010 wraz z wyborami prezydenckimi i wtedy zadać pytanie ,, czy opowiada się Pan / Pani za przystąpieniem Polski do strefy euro z dniem 1 stycznia 2012 roku?” --------------------------------- przecież można zadać pytanie z datą ! daty w Traktacie nia ma Odpowiedz Link Zgłoś
dyszel2 Sławomir Skrzypek poparł pomysł referendum 28.10.07, 20:27 FT: Polska zmienia stanowisko w sprawie euro ! Jak pisze "FT", stanowisko Skrzypka w sprawie euro stanowi zdecydowanie zerwanie ze sposobem myślenia jego poprzednika, Leszka Balcerowicza. "Do tej pory bank narodowy zajmował bardzo zdecydowane stanowisko i był de facto stroną w sporze - cytuje 'FT' Skrzypka. - Tymczasem przy podejmowaniu decyzji w tej sprawie nie powinno się nikogo łamać, tylko budować konsensus". Skrzypek ocenił także, że przeprowadzenie referendum w sprawie wprowadzenia euro ma sens, bo "naród jest ostatecznym suwerenem". - Polska powinna wejść do strefy euro, gdy będzie to najbardziej korzystne - dodał. -------------------------- www.tvn24.pl/0,1515894,wiadomosc.html czyli za referendum są: Sławomir Skrzypek, prezes NBP oraz Sławomir Kłusek, analityk giełdowy Odpowiedz Link Zgłoś