Dodaj do ulubionych

Zaproponował mi intercyze :(

• azazela Re: Zaproponował mi intercyze :( 02.12.07, 17:41
      Rozdzielność majątkowa z wyrównaniem dorobków

Zawarcie umowy majątkowej wprowadzającej w małżeństwie ustroju rozdzielności majątkowej z wyrównaniem dorobków wywołuje takie same skutki we wzajemnych stosunkach majątkowych małżonków jak w przypadku wprowadzenia przez nich zwykłej rozdzielności majątkowej, z tą różnicą, że po ustaniu rozdzielności majątkowej, na przykład w przypadku zmiany lub rozwiązania umowy majątkowej małżeńskiej, którą małżonkowie wprowadzili rozdzielność lub w przypadku ustania małżeństwa, małżonek, którego dorobek jest mniejszy niż dorobek drugiego małżonka, może żądać wyrównania dorobków przez zapłatę lub przeniesienie prawa.
      Jak widać z opisanych powyżej zasad podstawowe różnice w stosunkach majątkowych małżonków w ustroju wspólności majątkowej i w ustroju rozdzielności majątkowej małżeńskiej dotyczą zarządzania majątkiem przez małżonków oraz odpowiedzialności majątkowej małżonków za zaciągnięte zobowiązania.
      W przypadku prowadzenia przez któregokolwiek z małżonków działalności gospodarczej ustrój rozdzielności majątkowej pozwala na szybkie i samodzielne podejmowanie przez niego decyzji gospodarczych przy jednoczesnym ograniczeniu jego odpowiedzialności majątkowej z tytułu prowadzonej działalności do jego majątku osobistego. Możliwość wprowadzenia w małżeństwie ustroju rozdzielności z wyrównaniem dorobków pozwala natomiast zabezpieczyć interesy ekonomiczne małżonka, który z różnych powodów ma ograniczone lub pozbawiony jest w zupełności możliwości zarobkowania i w zasadzie zapewnia mu ochronę majątkową taką, jaka daje ustrój wspólności majątkowej.
      Ewa Polz - notariusz w Warszawie

tu znajdziesz wiecej
      www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=rozdzielnosc+z+wyrownaniem+dochodow&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
      • elf1977 Re: Zaproponował mi intercyze :( 02.12.07, 18:51
        Ja również zwróciłam uwagę na to, że przyszły mąż zastrzega, że nikt
        nie będzie patrzył na to, co on robi z pieniędzmi w firmie. Myślę,
        że to nie jest prawidłowe podejście w małżeństwie.
        Zarabiam dziesięciokrotnie mniej niż mąż, wspónie zarządzamy
        pieniędzmi i decydujemy, na co je przeznaczać. Mamy wspólnotę
        majątkową, ja wgląd w to, co dzieje się na koncie...Dla mnie gadki
        typu : niech ona się dorobi, niech sobie zarobi - to głupota. W
        końcu pensje są różne, nie ukrywam rwnież, że czas, który mąż spędza
        w pracy, ja poświęcam w dużej mierze domowi i dziecku. Jest nam
        dobrze w tym układzie, ale gdybym polegała jedynie na swojej pensji -
        musiałabym żyć na granicy nędzy.
    • mari-is Re: Zaproponował mi intercyze :( 02.12.07, 20:21
      Wydawało mi się zawsze, że w celu ochrony majątku w przypadku
      prowadzenia firmy i jej ewentualnego bankructwa, przepisuje się
      wszystko na żone (jeśli to mąż prowadzi interesy) i robi
      rozdzielność majątkową. Wtedy i majątek jest bezpieczny i kobieta
      nie boji się, że zostanie na lodzie.
      • lynnl Re: Zaproponował mi intercyze :( 02.12.07, 21:06
        Pominęliśmy jeszcze taką trudnomierzalną kwestię- otóż żony, nawet kury domowe,
        będące w cieniu, często są w wielkim stpniu współautorkami karier swoich mężów
        poprzez wsparcie i ciepło jakie im dają.
        Ja zarabiam b. duzo, mam prestiżową, wymagającą pracę i uważam, że w tej kwestii
        bardzo wiele zawdzięczam mojemu partnerowi. Mogłabm powiedzieć, że wszyskto
        zawdzięczam sobie albo rodzicom, którzy za cięzkie pieniądze kształcili mnie
        zagranicą, ale: mój ukochany codziennie dodaje mi sił, wiary w siebie do walki w
        brutalnej biznesowej rzeczywistości, zachęcła mnie do nauki, odpytywał, dzieki
        czemu zdałam egzamin jako jedna z 10 majlepszych na ponad 1000 osób.
        Podobnie jest w wypadku żon. W wypadku dobrze zarabiających mężów, żony często
        zostają z dziecmi, bo mężowie tego chcą. A potem mówi się takiej kobiecie, że
        mogla iśc do pracy, dorabiac się, że nie miała udziału w majątku męża.
        Na tym polega małżeństwo-dzielenie się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka