katharina2402 10.12.07, 18:46 Czy to prawda, że jak już raz się odda krew to później TRZEBA to robić znowu??? Z góry dziękuje za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 19:06 katharina2402 napisała: > Czy to prawda, że jak już raz się odda krew to później TRZEBA to robić znowu??? jak to TRZEBA?Jakis nakaz jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
agaoki Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 19:10 mówiła mi dziewczyna, która oddaje krew, że faktycznie po jakimś czasie zaczęły jej krwawić dziąsła i musiała ponownie oddać. na ile to prawda i czy tak jest u wszystkich - tego nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
katharina2402 Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 19:43 NAWET MNIE NIE STRASZ :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 11:13 niech paniena odweidz w koncu po 10 latcah dentyste to sie dowie czemu jej dziąsła krwawią czy wy skonczykiscie podstawówkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
katharina2402 Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 19:11 Miałam na myśli to CZY ORGANIZM TEGO WYMAGA??? Odpowiedz Link Zgłoś
nin4 Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 19:46 chodzi o to ze jak czesto oddajesz krew, to organizm zaczyna jej wiecej produkowac i w pewnym momencie jest jej za duzo zebys sama mogla ja przerobic. Ale to trzeba naprawde czesto oddawac, po jednym razie nie grozi ci taka nadprodukcja Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 20:15 nin4 napisała: > chodzi o to ze jak czesto oddajesz krew, to organizm zaczyna jej wiecej > produkowac i w pewnym momencie jest jej za duzo zebys sama mogla ja przerobic. > Ale to trzeba naprawde czesto oddawac, po jednym razie nie grozi ci taka > nadprodukcja Jasne. I przelewa się przez dziąsla. Czy Wyscie się szaleju najadły? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 11:13 nin4 - a moze tak czas głowke przewietrzyc gdzie sie takei kretynki rodzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 20:42 No pewnie! Dziąsła to mały pikuś, pomyśl jaki okres będziesz miała! Nic, tylko tydzień spędzony na wiaderku, bo żadna podpaska tego nie wytrzyma ...! Buhahahaha...! Czy teraz nie ma w szkole biologii? Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 21:22 Krew oddaje się dobrowolnie. Nie ma trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 21:32 Taaa, ale ona myśli, ze jak odda krew, to organizm zacznie tyle produkować, ze jej się dziąsłami będzie przelewało :-D Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 22:32 Nie ma sie z czego nabijać. Po 1 oddaniu nic takiego nie bedzie mialo miejsca, ale jak zacznie oddawac regularnie to organizm może (chociaz nie musi) nie poradzic sobie z nadprodukcją krwinek Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 22:58 I obie kończyny :-D Trzeba troszkę o fizjologii poczytać :D Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 23:24 no to obyś się nie myliła, bo wiele razy słyszałam o tym, że organizm sobie nie radzi po prostu, może nie bede pisac o dolegliwosciach, bo nie o to chodzi, tez mozna poczytac :) i moja przyjaciolka, ktora zaczela oddawac krew tez zostala uprzedzona o takiej mozliwosci ("uzaleznienia"). I juz na marginesie - co tez jest podawane czasem jako mit.. kobiety raczej nie powinny oddawac honorowo, regularnie krwi. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskobiala Prawda.. 10.12.07, 21:55 Tak to prawda. Moj ojciec miał problem po czestym oddawaniu krwi jest nadprodukcja krwinek czerwonych. Kiedys bylo czyms posiadanie karty honorowego dawcy krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
katharina2402 Re: Prawda.. 11.12.07, 10:19 Mam tylko nadzieje,że po 1 razie nie szkodzi mi uzależnienie organizmu i nadpodukcja krwi :(((((?! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 22:29 Nie, ale organizm uzależnia się od oddawania krwi (dot. honorowych krwiodawcow) Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 11:15 vandikika - zamiat wypiswyac takei kretynizmy to moze byc poczytała troche o fizjlogii , co Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Czy to prawda że...?? 10.12.07, 23:29 katharina2402 napisała: > Czy to prawda, że jak już raz się odda krew to później TRZEBA to robić znowu??? > Z góry dziękuje za odpowiedź! tak...przez 12 dni aż całą wyciągną z ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
pawel19799 Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 10:45 Witam, Oddaje od 8 lat, mam 28 nic takiego się nie dzieje, to jakaś bzdura. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 10:48 A jak raz Ci krew pobiorą, to później MUSZĄ pobierać znowu? ;-) Skąd taką bzdurę wytrzasnęłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 12:03 mój ojciec jest honorowym dawcą i wiem, że co jakiś czas po prostu musi oddać bo kiepsko sie czuje. organizm tak jakby sie uzależnial. krwi jest wiecej i jest gestsza wiec cisnienie mu troszke wzrasa i boli go golwa. po oddaniu objawy te ustepuja. od razu chce zaznaczyc ze mowie to tylko na podstawie jego doswiadczen (25 lat oddawania), sama niestety nie moge byc dawca. jakby nie bylo, po jednym razie napewno nic Ci nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 15:15 kr_ka_11 napisała: > mój ojciec jest honorowym dawcą i wiem, że co jakiś czas po prostu musi oddać b > o > kiepsko sie czuje. organizm tak jakby sie uzależnial. krwi jest wiecej i jest > gestsza wiec cisnienie mu troszke wzrasa i boli go golwa. po oddaniu objawy te > ustepuja. od razu chce zaznaczyc ze mowie to tylko na podstawie jego doswiadcze > n > (25 lat oddawania), sama niestety nie moge byc dawca. Niech twój ojciec przebada się pod kątem nadciśnienia, a nie opowiadaj bzdury, że uzależniony. Boszszsz.... ręce opadają do samej ziemi jak się takiebrednie czyta... Odpowiedz Link Zgłoś
poprostu_basia Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 12:08 po jednym razie na pewno Ci nie grozi, a wogóle to kobietom wolno oddawać max 3 razy w roku i przerwa musi wynosić min 4 miesiące więc chyba nie jest łatwo się tak uzależnić, jeśłi to wogóle możliwe:] Odpowiedz Link Zgłoś
mariel8 Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 15:03 Niektóre odpowiedzi naprawdę są w stanie przestraszyć człowieka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Czy to prawda że...?? 11.12.07, 15:19 mariel8 napisała: > Niektóre odpowiedzi naprawdę są w stanie przestraszyć człowieka :/ No - swoją głupotą. Litości, jakieś podstawowe pojęcie o fizjologii człowieka przeciętnie wykształcona osoba powinna jednak mieć... Jak widać poziom edukacji obecnie jest co najmniej żenujący Odpowiedz Link Zgłoś