agat-a361
03.04.08, 22:09
Proszę o pomoc, kogoś, kto zna sie choć troszkę na prawie dotyczących nieletnich.
Jestem mamą 16-latki, która jest ósmym miesiącu ciąży. Dowiedziałam sie o tym dzisiaj, pewnie nikt w to nie uwierzy, ale ja niczego nie zauważyłam, owszem widziałam, ze przytyła, pytałam nawet kilka razy czy nie jest w ciązy, ale nie, tak potrafiła mnie przekonać, ze jej wierzyłam, nie miałam z nią jakiś większych kłopotów wychowawczych, bardzo dobrze się uczy, miałam powody, żeby jej wierzyć. Ma swojego chłopaka, z którym spotyka sie od roku, ale zawsze mówiła, ze nic złego nie robią.
Dzisiaj byłam w szkole, powiedzieć dyrekcji. Bardzo grzecznie mnie wysłuchali i obiecali jej pomóc, zeby skończyła gimnazjum, w końcu za 3 tygodnie egzaminy.
Mam takie pytania, bo w szkole dali mi kilka wskazówek.
przede wszystkim powinnam iść do sądu zgłosić siebie jako rodzinę zastępczą, bo moja córka nie ma prawa do tego dziecka bo jest niepełnoletnia, a tym samym powinnam iśc na wychowawczy.
Druga sprawa to taka, ze ona nie może sobie po gimnazjum zrobić rok przerwy, musi iśc do szkoły średniej od razu, bo takie jest prawo.
Kolejna sprawa to taka, ze doszło do przestępsta i będzie szkoła to musiała zgłośić policji- czy to konieczne?
czy ktoś z was może mi coś na ten temat powiedzieć?