pyskata.dziewucha 13.05.08, 12:59 spotkałam się z opinią, że całowanie kobiet w rękę jest seksistowskie, dlaczego?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3.14-czy-klak Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:03 bo to początek gry wstepnej:) Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:03 Bo to jest naruszenie twojej strefy prywatności. Totalna poufałość. Mało kto lubi być dotykany i całowany przez byle kogo. Poza tym to jest obrzydliwe i niehigieniczne. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bucky.katt Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:06 Bo kobieca ręka nie jest do całowania :). Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:07 Nie cierpie calowania w reke. Dobrze ze sie odchodi od tego zwyczju Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Niemodne jest 13.05.08, 13:08 pyskata.dziewucha napisała: > spotkałam się z opinią, że całowanie kobiet w rękę jest > seksistowskie, dlaczego?? Głównie jest niemodne. A jeśli seksistowskie, to dlatego, że kobieta nie ma nic do powiedzenia i powinna grzecznie dać rączkę do cmoknięcia. Najdziwaczniej ten proceder wyglądał (nie wiem, czy pamiątacie) w wykonaniu byłego premiera i okupujących jego biuro pielęgniarek. Tak uroczo mechanicznie wykonywał ten gest, że aż miło było patrzeć. A w międzyczasie nasyłał na nie aparat represji i zagłuszał im telefony komórkowe. A, fajnie też było jak próbował pocałować w rękę ministra Sikorskiego (wtedy się jeszcze lubili, dziś chyba by mu to nie przyszło do głowy). Odpowiedz Link Zgłoś
misia12347 Re: Niemodne jest 13.05.08, 13:26 > A jeśli seksistowskie, to dlatego, że kobieta nie ma nic do > powiedzenia i powinna grzecznie dać rączkę do cmoknięcia. To nieprawda. Według zasad zachowania, to kobieta pierwsza wyciąga dłoń przy powitaniu. A więc w tym momencie (inaczej układa się dłoń, gdy chcemy wymienić uściski dłoni, a inaczej gdy chcemy aby nas ktoś pocałował) to kobieta decyduje. Facet powinien się dostosować, ale jesli całuje dłoń, powinien się schylić, a nie ciągnąć jej ręke do ust. Ja byłam 2 razy całowana w dłoń, zawsze mnei to zaskakiwało, ale jakiejś szczególne traumy nie mam z tego powodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Niemodne jest 13.05.08, 13:34 > To nieprawda. Według zasad zachowania, to kobieta pierwsza wyciąga > dłoń przy powitaniu. To prawda, zakładając, że facet rozumie te gesty. A jak ktoś jest tak uparty, jak wspomniany przeze mnie polityk, to nawet jak się mu nogę poda, to do pyska będzie ciągnął. A nie, przepraszam, z podawaniem nogi to była inna scenka i zupełnie inny wódz naszego narodu. :) > Ja byłam 2 razy całowana w dłoń, zawsze mnei to zaskakiwało, > ale jakiejś szczególne traumy nie mam z tego powodu :) Nie mówię, że to trauma jakaś ma być. Mówię, że jest staromodne i przeważnie nie na miejscu. Choć pewnie niektóre panie to lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: Niemodne jest 13.05.08, 13:47 milleniusz napisał: > A jeśli seksistowskie, to dlatego, że kobieta nie ma nic do powiedzenia i > powinna grzecznie dać rączkę do cmoknięcia. > > Najdziwaczniej ten proceder wyglądał (nie wiem, czy pamiątacie) w wykonaniu > byłego premiera i okupujących jego biuro pielęgniarek. Tak uroczo mechanicznie > wykonywał ten gest, że aż miło było patrzeć. A w międzyczasie nasyłał na nie > aparat represji i zagłuszał im telefony komórkowe. no właśnie dlatego . to był gest zakłamany i seksistowski i najczęściej taki jest. ja czasem sama podaję rękę do całowania dla zabawy jak kogoś lubię ale jak jakiś stary nieznajomy dziad chce mnie całować to ble Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:15 bo mężczyzna całuję kobietę a na rewanż nie ma co liczyć <lol> swoją drugą fuuuuj Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:28 w sumie zwyczaj nie najgorszy ale powoli sie robi passe klasyczna piątka jest mniej obciążająca dla obu stron powitania:) Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:29 nie masz oporów przed całowaniem cudzej ręki??? Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:35 a.part napisała: > nie masz oporów przed całowaniem cudzej ręki??? nie mam, tzn nie miałem jak jeszcze praktykowałem tą formę nawet pamietam taka sytuacje , zakonczenie szkoły sredniej na scenie odbieralismy od naszej wychowawczyni jakieś pamiątki i wszyscy dziekowali usciskiem dłoni a ja cmoknałem i zebrałem burze braw od sali:) sympatyczne ale nie tęsknie specjalnie za cmokaniem pań po łapkach Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:41 forumowicz_pospolity napisał: > a.part napisała: > > > nie masz oporów przed całowaniem cudzej ręki??? > > nie mam, tzn nie miałem jak jeszcze praktykowałem tą formę > > nawet pamietam taka sytuacje , zakonczenie szkoły sredniej > na scenie odbieralismy od naszej wychowawczyni jakieś pamiątki > i wszyscy dziekowali usciskiem dłoni a ja cmoknałem i zebrałem burze braw od sa > li:) > > sympatyczne ale nie tęsknie specjalnie za cmokaniem pań po łapkach :)))))))))))))) ja sobie nie wyobrażam całowania po rękach innych ludzi to niehigieniczne, przecież niektórzy rąk nie myją błeeee Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:43 no ale przeciez tej ręki sie nie liże, ją sie powinno musnac tak samo mozna miec opory przed podaniem reki - ktos mogl swojej nie umyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:46 :))) vandikia napisała: > no ale przeciez tej ręki sie nie liże, ją sie powinno musnac > tak samo mozna miec opory przed podaniem reki - ktos mogl swojej nie > umyc nie lize - teoretycznie nie w sumie fakt ryzyko jest po stronie całującego na marginesie mam opory w podawniu ręki ludziom którzy nie grzeszą higieną Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:31 Ja też dokładnie nie wiem, dlaczego seksistowskie, ale nie lubię, nie lubię, nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:32 Jak dla mnie to objaw rzadkiej dżentelmenerii. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:34 bez przesady to raz a dwa - jezeli mezczyzna umie pocalowac w reke to jest to raczej przyjemne, ale ze malo jest takich ktorzy to potrafią, to jest to odbierane wlasnie jako atak na prywatnosc, zlamanie linii intymnej, czy cos obrzydliwego Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:36 Rozumiem, że może być obrzydliwe, głupawe, nieuzasadnione, niezręczne itp.(dla niektórych). Ale konkretnie: dlaczego to seksizm? Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:43 bo kobieta jest bierna a mężczyzna czynny i nigdy odwrotnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:48 nie jest bierna bo musi pierwsza wystawić łapkę Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:52 chyba żartujesz ja jakos zawsze jestem zaskakiwana że ktoś wyciąga rekę po moją i niestety przecież jej nie wyrwę, czasem chcę podać rękę a kolo podnosi ją do ust błe Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:54 a.part napisała: > chyba żartujesz ja jakos zawsze jestem zaskakiwana że ktoś wyciąga rekę po moją > i niestety przecież jej nie wyrwę, czasem chcę podać rękę a kolo podnosi ją do > ust błe to nie wiem , to noś w ręce kabanosa na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:55 :DDDDD czyli codziennie zaczynać poranek od miesnego :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:48 Czy na tym polega seksizm? Na tym, że w tej czynności kobieta jest bierna, a facet czynny? A co, gdy mi fryzjer podcina włosy? Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:54 Seksizm (z ang. sexizm, sex = 'płeć') - przekonanie o biologicznej, intelektualnej, moralnej lub ustanowionej przez bóstwo wyższości jednej płci nad drugą, lub o istnieniu innych przyczyn, dla których jedna płeć miałaby być uznana za wyższą od drugiej. Przekonanie o wynikającej z tej wyższości słuszności lepszego traktowania jednej z płci; dyskryminacja osób danej płci wynikająca z przekonania o różnej wartości przedstawicieli różnych płci. no to że facet to robi a kobieta nie nie wystarczy??? kobieta jest wrażnie gorsza i dyskryminowana :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:09 Ja definicję seksizmu znam, i tą i inne. Ale to, że mężczyzna jest w tej czynności "czynny", a kobieta "bierna" (z czym się zresztą nie zgadzam), nie jest warunkiem wystarczającym, by całowanie w rękę uznać za seksizm. Ja nie bronię cmoków w dłoń, tylko chcę to porządnie wyjaśnić. Żeby nie było, że to dorabianie rozdmuchanej ideolo. Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:18 o matko to nie wiem jak bardziej łopatologicznie Ci to wajaśnić, całują w ręce tylko meżczyźni wiec kobiety są zdyskryminowane na czym polega strona czynna kobiety w tej sytuacji?? aaa trzepocze rzęsami :D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:24 Ależ całuj facetów w rękę, albo nie podawaj im dłoni do całowania, albo jak już całują, to Ty nagle myk, dwa palce do góry i w nos im, i w nos! Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:29 ale to nie ja seksizm w tym wymyśliłam :))) ja tylko ideologię dorabiam jak mogę :DDD z tym niepodawaniem to nie tak łatwo :) z zaskoczenia mnie biorą :D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:33 Och, ach, jakaś Ty bezwolna istotka, przed ręką się wyciągniętą jeno obronić nie potrafisz. A do ziemi delikwenta przygiąć spojrzeniem nie łaska, niech sobie poczeka zgarbiony na dłoń, czy sie doczeka to inna sprawa, od Ciebie zależy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:35 eeeeeeeeee no z dziadkami mam się pojedynkować??? Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:52 jeżeli nie zyczylabym sobie pocalunku w rękę to bym tej ręki nie podala, albo uscisnela dlon i nie interesowaloby mnie to ze wyszlo to jakos niegrzecznie Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 13:54 e tam podobno to świadczy o złym wychowaniu takie "niedawanie" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:02 e tam zmuszać sie nie bede :P Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:10 to zalezy od 'całowacza' :D Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:13 taaa nie bedw świnią i starszemu panu ręki nie wyrwę - tylko tacy mi się trafiają :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:26 starszemu panu wyrwac to i ja bym serca nie miala :D no fakt, mlodzi calowac nie chcą :P Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:28 no tak, niech sie staruszek cieszy ze choć za rękę potrzyma :D ale najgorsi są tacy obleśni co tak ucapią i obslinią fuuuj i jeszcze przyciagają do siebie zeby uścisnać Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:32 i najgorzej jesli to Twoj wujek bo wtedy jeszcze milym trzeba być :PP Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:40 'oo jak wyroslas! choc przywitaj sie z wujkiem' xD Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:42 <lol> przypomina mi sie scena z Bridget Johns :)) jak ją wujcio po tyłek macolił :D Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: Ja też chcę wiedzieć. 13.05.08, 14:56 dokladnie ta sama scena mi sie przypomniala :DD tace poddziadziali wujaszkowie mysla ze sa atrakcyjni dla mlodych dziewcząt, smieszne smutne i niesmaczne zarazem Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:56 krainaczaruff napisała: > a ja tam lubie :D Też bym lubił, jakby mnie od czasu do czasu jakaś fajna laska pocałowała w rękę, ale do tego, to chyba trzeba by być papieżem. Za dużo wyrzeczeń z drugiej strony. :P Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: całowanie w ręke 13.05.08, 13:58 e tam to nie jest znowu takie zajefajne są lepsze miejsca do całowanie :DDD i papieżem być nie trzeba :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: całowanie w ręke 13.05.08, 14:09 a.part napisała: > e tam to nie jest znowu takie zajefajne są lepsze miejsca > do całowanie :DDD i papieżem być nie trzeba :DDDDD No dlatego mówię, że bycie papieżem ma parę zalet i mnóstwooo wad. :) jednak pozostanę sobą. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: całowanie w ręke 13.05.08, 14:16 poza tym papież to sie chyba w pierścień całuje :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: całowanie w ręke 13.05.08, 14:29 a.part napisała: > poza tym papież to sie chyba w pierścień całuje :)))) Ojtam w pierścień. Kto by nie chciał polizać papieża. :D Zmykam z tego wątku. Muszę dokończyć swój ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.dziewucha Re: całowanie w ręke 13.05.08, 14:00 możesz byc po prostu kapłanem na wsi, calowanie w reke gwarantowane, ale chyba nie o takie laski Ci chodzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: całowanie w ręke 13.05.08, 14:12 > ale chyba nie o takie laski Ci chodzi :P Zdecydowanie nie o takie. Zresztą, do takich, to wystarczy zostać Papą Rydzem, a on w sumie ma lepiej niż papież. Więcej fajnych zabawek, mniejsza odpowiedzialność. Luz, blues i palenie fajki. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Nie ma o czym dyskutowac.Ten zwyczaj jest na 13.05.08, 15:14 wymarciu.Niedlugo w ramach rownouprawnienia zaden facet nie bedzie wam otwieral drzwi,pomagal wskakiwac w plaszcz czy okazywal w inny nadmierny sposob szacunku.Przeciez to takie seksistowskie i ponizajace dla kobiety, gdy jest przedstawiana jako istota potrzebujaca przy tak latwych czynnosciach pomocy faceta.;) Faceci po zatym powinni w ramach rownouprawnienia tak samo mocno sciskac kobiecie przy powitaniu reke jak mezczyznie:) Niech zyje feminizm:) Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Nie ma o czym dyskutowac.Ten zwyczaj jest na 13.05.08, 15:44 magnusg napisał: > wymarciu.Niedlugo w ramach rownouprawnienia zaden facet nie bedzie > wam otwieral drzwi,pomagal wskakiwac w plaszcz czy okazywal w inny > nadmierny sposob szacunku.Przeciez to takie seksistowskie i > ponizajace dla kobiety, gdy jest przedstawiana jako istota > potrzebujaca przy tak latwych czynnosciach pomocy faceta.;) No i bardzo dobrze. Codzień robię dużo bardziej skomplikowane rzeczy niż zakładanie płaszcza, czy otwieranie sobie drzwi i jakoś świetnie sobie radzę! Nie rozumiem, czemu widzisz jakąś konieczność pomagania w tym kobietom. Sami z nas robicie "kaleki", a potem odczuwacie potrzebę ratowania nas z opresji, od czasu do czasu wasza frustracja się wylewa i muszę słuchać, jakie to kobiety są głupie i bezradne. A okazywanie mi szacunku to należy do mojego męża, braci i może bliższych kolegów i wystarczy! Każdy napotkany na drodze facet nie musi mnie szanować, bo i za co? Zresztą ten szacunek jest taki zwodniczy. Co mi po tym, że mi ktoś drzwi przytrzyma, skoro i tak mnie traktuje jak kawał mięsa ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nie ma o czym dyskutowac.Ten zwyczaj jest na 13.05.08, 15:49 Jak facet otworzy mi drzwi, to lubię. Podawania mi płaszcza już nie, bo za dużo ceregieli. Całowania w rękę nienawidzę, bo to mi granicę intymności narusza. A seksistowskie całowanie jest chyba nie samo w sobie, tylko przez to, że to taki pusty gest - co, jak ktoś wspomniał, dobrze było widać przy Kaczyńskim i pielęgniarkach. Na zasadzie: my was całujemy po rączkach, to się nie domagajcie równych płac. Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: całowanie w ręke 13.05.08, 20:20 Ja np nie caluje kobiet w reke. Witajac sie nigdy tego teraz nie robie (robilem wczesniej). Inne obyczaje. Jezeli juz mam okazje by pocalowac (oficjalnie) to w policzek. Kobiete mozna i trzeba calowac wszedzie, tylko zeby nikt tego nie widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
juliadruzylla Re: całowanie w ręke 14.05.08, 09:21 Mój M twierdzi że w rękę całuje się tylko własną kobietę. I ja się z tym zgadzam i bardzo to lubię:-) I bardzo nie lubię kiedy w rękę całuje mnie obcy facet Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: całowanie w ręke 14.05.08, 18:33 juliadruzylla napisała: > Mój M twierdzi że w rękę całuje się tylko własną kobietę. I ja się z > tym zgadzam i bardzo to lubię:-) I bardzo nie lubię kiedy w rękę > całuje mnie obcy facet Sa tez i odwrotnosci ciebie, ktore lubia kiedy obcy caluje, a kiedy swoj, wtedy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: całowanie w ręke 14.05.08, 09:27 ja tam nie lubię jak obcy facet mi całuje łapy, bo to jeden z czulszych punktów na mojej eromapie:) ale jak mi mój tż obcałowuje górne kończyny to jestem wniebowzięta! Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: całowanie w ręke 14.05.08, 10:15 Tylko prostacy naprawde caluja podana dlon dotykajac jej ustami. To symboliczny gest i kazdy dobrze wychowany czlowiek wie o tym, ze nie dotyka sie ustami kobiecej dloni. No ale przyklad idzie z gory! Narod patrzy na nieokrzesanego prezydenta i mysli, ze slinienie kobiecych rak to normalna rzecz! Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka87 Re: całowanie w ręke 14.05.08, 10:17 Teraz sie nie caluje w reke. teraz jest ŻÓŁWIK :D Odpowiedz Link Zgłoś