Dodaj do ulubionych

ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!!

IP: 195.245.217.* 24.09.03, 14:00
WCZORAJ PO POŁUDNIU. OKROPNE, PRZYKRE, SMUTNE.....
Obserwuj wątek
    • Gość: Kocisz Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 24.09.03, 14:07
      kto to był? poetka? feministka? transwestyta?
      • pajdeczka Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! 24.09.03, 15:26
        Gość portalu: Kocisz napisał(a):

> kto to był? poetka? feministka? transwestyta?

pewnie lesbijka, bo dwa rozpaczliwe wątki założyła
        • hellio Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! 25.09.03, 18:58
          Pajdeczka!tyle razy się śmiałam beztrosko dzieki Twoim postom na różnych
          wątkach i mam dla Ciebie z tego powodu tyle życzliwości że ten Twój pomysł z
          lesbijką po prostu mnie przyłamał. Chądzyńska dała Polakom Cortazara i paru
          jezcze pisarzy ibero i był czas (piszę o prehistorii bo jestem starą dziewiątką)
          te książki się niemal przepisywało. Z rok temu czy dwa przeczytałam jej
          wspomnienia (cienka książeczka) i byłam pod wrażeniem niezwykłej klasy tej
          kobiety, poczucia humoru i takiej, no...w najlepszym gatunku elegancji. A,
          doliczyć się nie mogłam, ale jak te wspomnionka wyszły to miała chyba ze 100
          lat więc tym bardziej ją polubiłam, bo natchnęła mnie wiarą, że nie zawsze na
          starość jest się starą pierdołą. No, i umarła... Kiedyś trzeba.Smutno.
          Ciebie pozdrawiam,H
    • kobusk Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! 24.09.03, 15:48
      Naprawdę szkoda. W ostatnich "Wysokich" jest bardzo sympatyczny wywiad z z
      autorką. Czytałam go w sobotę, w we wtorek.....
    • ahnija Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! 24.09.03, 15:50
      Dla niezorientowanych: Zofia Chądzyńska to literat. Zajmowała się m.in
      przekładem Cortazara, może komuś z szanownego grona obił się o ucho/oko
      tytuł "Gra w klasy"..właśnie dzięki tej Pani mieliśmy możliwość poczytać tę
      książkę w naszym języku ojczystym..
      Oczywiście przełożyła także wiele innych książek, ale akutat mnie najbardziej
      utkwił Cortazar.
      Pozdrawiam
    • porzadkowy Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! 24.09.03, 15:56
      Gość portalu: Shiraz napisał(a):

> WCZORAJ PO POŁUDNIU. OKROPNE, PRZYKRE, SMUTNE.....

A kto to był?

p.
    • Gość: renia Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! IP: *.ath.spark.net.gr 24.09.03, 15:58
      No przykre, ale bez przesady z tymi emocjami. Wyrazy wspolczucia dla rodziny,
      nie bede jednak udawac, ze mnie ta smierc jakos szczegolnie obeszla.
      Kieslowski tez zmarl i Matejko i Pan Michowski z Zabrza, to wszystko tez
      bardzo okropne i straszne. Ale mniej wiecej tak samo wplywa na moje
      samopoczucie jak smierc p. Zofii.
      • leeshy Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! 24.09.03, 16:50
        Gość portalu: renia napisał(a):

> No przykre, ale bez przesady z tymi emocjami. Wyrazy wspolczucia dla rodziny,
        > nie bede jednak udawac, ze mnie ta smierc jakos szczegolnie obeszla.
        > Kieslowski tez zmarl i Matejko i Pan Michowski z Zabrza, to wszystko tez
        > bardzo okropne i straszne. Ale mniej wiecej tak samo wplywa na moje
        > samopoczucie jak smierc p. Zofii.

Ale jak z tego padolu lez odejdzie Karol "Jan Pawel II" Wojtyla, to Cie to
        obejdzie, i wszystkich w tym kraju tez to obejdzie.
        Mam nadzieje ze w ramach zaloby narodowej nie zamkna wtedy wypozyczalni wideo,
        bo przez miesiac nie da sie niczego sensownego w TV obejrzec!
        • Gość: Triss Merigold Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 23:00
          Przykre bo strata dla kultury narodowej ale chyba dość obojętne emocjonalnie
          wydarzenie. Do reni - nie wszyscy się wzruszą gdy umrze JPII - ja odpadam.
          Jestem niewierząca i uważam, że obecny papież zrobił wiele by utrwalić w KK
          konserwatyzm i ludową pseudoduchowość. Już mnie trzęsie jak pomyślę o tej
          ogólnonarodowej szopce jaka zostanie nam zafundowana w związku z żałobą.
          Ciekawe czy wprowadzą prohibicję i zamkną lokale?
          • Gość: renia Do Triss i Leeshy IP: *.ath.spark.net.gr 25.09.03, 11:56
            Akurat nie wiem dlaczego czepneliście sie mnie w kontekscie smierci JPII.
            Obejdzie mnie to osobiscie tak samo jak smierc P. Zofii czy innego czlowieka,
            z ktorym nei jestem zwiazana osobiscie. W moim prywatnym zyciu takie smierci
            nic nie zmieniaja, rowniez ew. smierc papieza nic nie zmieni. A ze zrobia
            szopke to inna spraw. Jak Madonna czy inny Jackson zejdzie z tego swiata to
            tez bedzie szopa i co z tego. Slawni i bogaci tak maja, ze sie im robi szopki
            za zycia i po smierci. Dobre wydarzenie, zeby podniesc oladalnosc, poczytnosc
            i pozbijac troche kasy na smsach w tele audio. Jak do tej pory naprawde
            poruszyla mnie smierc mojej bratowej i Mamy, to tyle.
            • leeshy Re: Do Triss i Leeshy 25.09.03, 19:38
              Szczerze mowiac watpie, czy z powodu smierci Madonny ogloszona zostanie w
              Polsce zaloba narodowa.
              No, chyba ze w gre wchodzilaby Madonna Jasnogorska.
              • Gość: renia Re: Do Triss i Leeshy IP: *.ath.spark.net.gr 25.09.03, 23:37
                leeshy napisał:

> Szczerze mowiac watpie, czy z powodu smierci Madonny ogloszona zostanie w
                > Polsce zaloba narodowa.

Ja szczerze mowiac tez, ale juz w USA to nie wiem, czy nie oglosza jakiejs
                zaloby. A poza tym nie mowilam o zalobie narodowej tylko o szopkach
                organizowanych przy okazjach smierci wielkich slaw, to raz, a dwa, dlaczego
                sie uczepile/as mnie co do JPII tak jakbym miala sie przejac smiercia jego, a
                to, ze smiercia p. Zofii sie nie przejmuje to jakas moja wielka wina jest czy
                co? Wiec gdybys mi uzasadnil/a o co sie przyczepila/es do mnie to byloby
                fajnie. Pozdro.

> No, chyba ze w gre wchodzilaby Madonna Jasnogorska.
                • leeshy Re: Do Triss i Leeshy 26.09.03, 07:57
                  Gość portalu: renia napisał(a):

> dlaczego
                  > sie uczepile/as mnie co do JPII tak jakbym miala sie przejac smiercia jego, a
                  > to, ze smiercia p. Zofii sie nie przejmuje to jakas moja wielka wina jest czy
                  > co? Wiec gdybys mi uzasadnil/a o co sie przyczepila/es do mnie to byloby
                  > fajnie. Pozdro.

Biorac pod uwage, ze podpisuje sie "Radykal", mozna by przypuszczac, ze
                  jestem "on" :)

Wyjasniam, ze nie przyczepilem sie do Ciebie. Chcialem tylko powiedziec, ze
                  niestety smiercia a to Stalina, a to Wojtyly ludzie sie beda przejmowali,
                  chocby sie osobiscie cieszyli z tego faktu, bo urzadzana z tej okazji szopka
                  moze dotknac ich osobiscie. Albo beda to obowiazkowe masowki i wiece, albo np.
                  pozamykane lokale i smuty ponure w TV. Oczywiscie nie porownuje JP2 do Stalina,
                  ale jedynie szopki zalobne.
                  Czyli - smiercia znakomitej tlumaczki nie ma co sie przejmowac, bo nas w zaden
                  sposob nie dotknie. Smiercia idoli politycznych mozemy sie nie przejmowac, ale
                  i tak nas dopadnie.
                  Pozdro.
        • wasza_bogini ale dlaczego tak sie martwisz 24.09.03, 23:06
          >> Mam nadzieje ze w ramach zaloby narodowej nie zamkna wtedy wypozyczalni
          wideo,
          > bo przez miesiac nie da sie niczego sensownego w TV obejrzec!

zostana ci gole laski w necie::::))))))
          • leeshy Re: ale dlaczego tak sie martwisz 25.09.03, 07:55
            wasza_bogini napisała:

> zostana ci gole laski w necie::::))))))

Gole laski wspanialomyslnie zostawiam Tobie.
            Ja wole jakis dobry film.
    • wasza_bogini jak mozna nie wiedziec kim byla p.Zofia 24.09.03, 23:08
      to byla najlepsza tlumaczka literatury hiszpanskiej i hispanojezycznej w
      polsce. widac, ze nie czytaliscie cortazara. co ty robilas pajda w latach
      szescdziesiatych?????
      • capa_negra Re: jak mozna nie wiedziec kim byla p.Zofia 25.09.03, 12:15
        po takim pytaniu do pajdy ciesze sie , ze pod koniec lat 60 byłam na etapie
        embrionalnym....
      • oberver Pajda jest w moim wieku, więc w latach ... 25.09.03, 12:22
        wasza_bogini napisała:

> to byla najlepsza tlumaczka literatury hiszpanskiej i hispanojezycznej w
        > polsce. widac, ze nie czytaliscie cortazara. co ty robilas pajda w latach
        > szescdziesiatych?????

60-tych była w żłobku :-)))
        Cortazara czytałam w latach 80-tych i czytuję do dzisiaj.

• wasza_bogini Re: Pajda jest w moim wieku, więc w latach ... 25.09.03, 18:14
          oberver napisała:

> wasza_bogini napisała:
          >
          > > to byla najlepsza tlumaczka literatury hiszpanskiej i hispanojezycznej w
          > > polsce. widac, ze nie czytaliscie cortazara. co ty robilas pajda w latach
          > > szescdziesiatych?????
          >
          > 60-tych była w żłobku :-)))
          > Cortazara czytałam w latach 80-tych i czytuję do dzisiaj.

myslalam, ze juz byla na studiach;;))
      • mickey.mouse To moze maly quiz 26.09.03, 06:11
        Wskaz nazwiska najlepszych polskich tlumaczy literatury anglo, francusko,
        niemiecko i rosyjskojezycznej. A jezeli nie jestes w stanie, to wytlumacz, jak
        mozna tego nie wiedziec.
    • czort Re: ZOFIA CHĄDZYŃSKA ZMARŁA!!! 25.09.03, 18:26
      taaa, nie tylko Cortazar i Maruqez. A jej dziewwczynskie "Statki, ktore mijaka
      sie noca" Oj, lza sie w oku kreci.
      przykre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka