Dodaj do ulubionych

Rozpoznawanie przez slepych kolorow.

10.01.02, 19:52
Co o tym sadzicie, ma miejsce, czy nie? Jedna z uczestniczek forum wysnula teorie , ze niewidomi
rozpoznaja kolor dotykiem, przy pomocy dlugosci fal jakie maja te kolory..(?). Jak ktos wie cos na ten
temat, to niech napisze. Temat dla mnie bardzo ciekawy...
Obserwuj wątek
    • Gość: EF Re: Rozpoznawanie przez slepych kolorow. IP: *.fnet.pl 10.01.02, 20:47
      A SLEPY to kto?
    • Gość: Ola Re: Rozpoznawanie kolorow przez niewidomych. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.02, 22:12
      "Slepy " to bardzo ublizajace okreslenie. Chodzi ci konkretnie o rzeczowa
      dyskusje czy tylko zeby komus tam dolozyc???? Ja mam w rodzinie osobe, ktora
      jest niewidoma, co do kolorow to nie wiem, ale osoby te maja nieprzecietnie
      rozwiniete inne zmysly np. wech, sluch, dotyk. Mysle,ze w nielicznych
      przypadkach mogloby sie to zdarzyc i z tymi kolorami.Kolory emituja ponoc
      energie, czerwone wieksza, sa to tzw. kolory cieple, natomiast niebieskie i
      fioletowe mniejsza. To, ze przecietny czlowiek tego nie odbiera nie swiadczy,
      ze takie zjawisko nie wystepuje. Tak czy inaczej wiecej tolerancji. Pozdrawiam.
      • bernacha Re: Rozpoznawanie kolorow przez niewidomych. 11.01.02, 12:52
        Jest takie powiedzienie "rozmawiac jak ze slepym o kolorach" bez urazy!
        Bardzo mnie interesuje, na ile jest to powszechne wsrod niewidomych, to rozpoznawanie barw przez
        dotyk.
        • Gość: Ola Re: Rozpoznawanie kolorow przez niewidomych. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.02, 17:19
          Czesc Bernacha, osobiscie nie znam nikogo kto mialby takie zdolnosci. Czy sa
          napewno tacy ludzie, ktorzy je maja, nie wiem. Wiem natomiast ,ze jest wiele
          zjawisk na tym swiecie, ktorych istnieniu sie zaprzecza bo nie mamy jak na
          razie mozliwosci ich poznac czy odkryc, co nie znaczy ,ze kiedys ktos tego nie
          zrobi. Na przyklad fale elektromagnetyczne istnialy zawsze, ale my o nich
          dowiedzielismy sie stosunkowo niedawno i cieszymy sie ogladajac telewizje czy
          sluchajac radia. Co do powiedzenia, to jest jasne i zrozumiale, ze na
          dzisiejszym etapie niewidomy nie ma pojecia o kolorach, nieslyszacy o muzyce, a
          my, ktorzy i widzimy i slyszymy byc moze nie mamy pojecia o wielu innych
          rzeczach. Co nie znaczy, ze kiedys bedzie to mozliwe. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka