hugolinka 21.08.08, 21:50 mam takie pytanie do osób które miały bądź mają takowy aparat. 1. Czy zakładanie aparatu boli? 2. Czy po założeniu odczuwa się ból? 3. Czy noszenie jest bardzo uciążliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katka_z_kwiatka Re: aparat ortodontystyczny 21.08.08, 22:19 1. nie 2. trochę 3. nie wszystkie odpowiedzi dotyczą mojej osoby a poza tym to należało zapytać tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23692 Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: aparat ortodontystyczny 21.08.08, 22:23 po aparacie ortodontySTYcznym ja miałam tak oto: - zęby mi się rozeszły za bardzo - nie wiedziałam jednak, czy to wina aparatu, czy niekompetentnej ortodontystki - ale gdy górna lewa jedynka po nocy - miałam aparat ruchomy, nosiłam go dzieckiem w kołysce będąc - mi wyszła niespodziewanie rano po zdjęciu, tzwn. wyszła razem z aparatem ortodotystycznym, to już wiedziałam, gdzie doszukiwac się przyczyn! Odpowiedz Link Zgłoś
smith78 Re: aparat ortodontystyczny 22.08.08, 09:03 Ale stały czy ruchomy? Moja siostra miała stały, przez 2tygodnie po założeniu chodziła i jęczała że boli. A potem po każdej korekcie (raz na miesiąc czy coś) też jęczała że boli ale krócej. Pozatym nie można wielu rzeczy jeść i po każdym posiłku myć zęby śmiesznymi wyciorkami. Teraz po zdjęciu aparatu ciągle robią się jej kieszonki. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: aparat ortodontystyczny 22.08.08, 09:07 Rozumiem, że pytasz o taki metalowy, przyklejany na szkliwo. Sama nie nosiłam, ale mój brat miał przez chwilę. Zakładanie w ogóle nie boli, ale noszenie trochę tak, w końcu działają siły, które mają za zadanie przesunąć zęby. Naprężenie reguluje się co jakiś czas, bo inaczej życie byłoby nieznośne. Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: aparat ortodontystyczny 22.08.08, 09:48 hugolinka napisała: > mam takie pytanie do osób które miały bądź mają takowy aparat. > 1. Czy zakładanie aparatu boli? Nie. Nie jest to zbyt przyjemne, ale nie boli. > 2. Czy po założeniu odczuwa się ból? W pierwszych dniach po zalozeniu, plus po kazdej wizycie kontrolnej mozesz odczuwac bol/dyskomfort przez kilka dni. Roznie to u roznych osob bywa. U mnie zupelnie do wytrzymania. > 3. Czy noszenie jest bardzo uciążliwe? Nie jest. Z czasem sie przyzwyczajasz i zapominasz, ze w ogole masz aparat :) Odpowiedz Link Zgłoś
eastindia Re: aparat ortodontystyczny 22.08.08, 11:09 a ja myslalam, ze to sie nazywa aparat ORTODONTYCZNY Odpowiedz Link Zgłoś
vayacondios Re: aparat ortodontystyczny 22.08.08, 11:42 a ja sie pochwalę : już za miesiąc sciągam druty, jupi Odpowiedz Link Zgłoś
katka_z_kwiatka Re: aparat ortodontystyczny 22.08.08, 16:49 vayacondios napisała: > a ja sie pochwalę : już za miesiąc sciągam druty, jupi szczęściara;) a dopiero od miesiąca noszę, ale już widać efekty Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: aparat ortodontystyczny 22.08.08, 18:44 1. nie 2. nie tyle co ból, ale dziwnie się przyzwyczaić i ból się pojawia przy gryzieniu (raczej jogurty i zupy można jeść). Ból nie jest nieznośny. 3. np uwazasz na to co jesz zwlaszcza jakis koper, pietruszka, bulka z makiem, seks oralny no way nie ma mowy, uciazliwe jest chodzenie co miesiac na wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś