Gość: J IP: *.biaman.pl 11.10.03, 16:14 Jak preznet z Polski mozna podarowac przyjacielowi mieszkajacemu za granica. Tylko prosze nie mowcie nic o wodce. Pozdrawiam i dziekuje za Wasze wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurczak1976 Re: prezent z Polski 11.10.03, 16:47 Ja ostatnio dawalam : albumy o Polsce kalendarze z Polska bursztynowe korale wazon ozdobiony srebrem i bursztynami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.cobra Re: prezent z Polski IP: *.ci.uw.edu.pl 11.10.03, 17:07 a może koszulka z nadrukiem orzełka??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: prezent z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 17:28 nie wiem w jakim regionie polski mieszkasz, ani czy jakies zarcie wchodzi w gre, ale moze sekacz? nie wiem tylko czy robi sie go w calej polsce czy tylko na podlasiu... albo moze odwiedz cepelie? nie chodzi mi o jakies tandetne pseudoludowe durnostojki, ale moze mozna tam dostac cos ladnego i funkcjonalnego? [nie wiem, nigdy nie bylam]. moze jakis ladnie recznie tkany koc czy narzuta na lozko? albo obraz? fajne sa czesto szkice u ulicznych artystow, prosto spod reki :) z jakims widoczkiem np z krakowa. [nie wiem czy tam takie rysuja, wiem ze w kazimierzu na pewno]. imo sa bardziej gustowne niz oprawione malowidla olejne ktore zazwyczaj sa tandetne i kolorowe, takie pod nowobogackich. Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 Re: prezent z Polski 11.10.03, 18:43 Gość portalu: cinka napisał(a): > > albo moze odwiedz cepelie? nie chodzi mi o jakies tandetne pseudoludowe > durnostojki, ale moze mozna tam dostac cos ladnego i funkcjonalnego? [nie wiem, > > nigdy nie bylam]. moze jakis ladnie recznie tkany koc czy narzuta na lozko? > To jest dobry pomysl z tymi narzutami tylko takie rzeczy sa drogie i teraz pytanie za ile to ma byc prezent bo jesli kasa cie nie ogranicza to rzeczywiscie jakis wytwor ludowy jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: prezent z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:25 ha, a ja mam dwie takie narzuty na lozko - z recznie robionej i farbowanej welny, recznie tez oczywiscie tkane - od babci :) swoja droga jak kiedys wszystko sie przydawalo... najpierw sobie szyli ubranie ktore bylo odswietne, potem kiedy sie znosilo - na codzien, potem przeszywali na ubranka dla dzieciakow, potem na szmatki na podlogi albo sie cielo na paski i robilo chodniki :) a ze skrawkow zszywalo patchworkowe koce, koldry, zaslonki :) cinka - chwalipieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tele Re: prezent z Polski IP: 64.202.17.* 11.10.03, 18:44 Gość portalu: cinka napisał(a): > nie wiem w jakim regionie polski mieszkasz, ani czy jakies zarcie wchodzi w > gre, ale moze sekacz? nie wiem tylko czy robi sie go w calej polsce czy tylko > na podlasiu... > > albo moze odwiedz cepelie? nie chodzi mi o jakies tandetne pseudoludowe > durnostojki, ale moze mozna tam dostac cos ladnego i funkcjonalnego? [nie wiem, > > nigdy nie bylam]. moze jakis ladnie recznie tkany koc czy narzuta na lozko? > > albo obraz? fajne sa czesto szkice u ulicznych artystow, prosto spod reki :) z > jakims widoczkiem np z krakowa. [nie wiem czy tam takie rysuja, wiem ze w > kazimierzu na pewno]. imo sa bardziej gustowne niz oprawione malowidla olejne > ktore zazwyczaj sa tandetne i kolorowe, takie pod nowobogackich. sekacz bym uzaleznil nie od zamieszkania dawcy tylko od upodoban odwiedzanego wiem, ze sekacz jest uwazany w niekotorych okolicach za luksus, dla wielu sekacz to po prostu ciasto, ogolnie jedzenie to klopot z przewozeniem i czasami tez na kontroli celnej moze dobry polski film na dvd (musi byc na odpowiedni system inny w USA inny w Europie!), albo cd z muzyka bursztyny, oryginalny wazon najwiecej zalezy od osoby obdarowanej, facet? kobieta? hobby? ulubiona muzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: prezent z Polski 11.10.03, 21:08 jadlo polska kielbase! polski chrzan w sloiczku grzyby suszone (zalezy za ktora granice) powidla rozane codziennego uzytku polskie srebro i bursztyny krysztaly - najlepiej szklanki i kieliszki albo polski len (len jest bardzo modny) adamaszek np posciel albo obrus z kultury: albumy sztuke dobrych polskich artystow (np.mleczko zawsze mile widziany) polska muzyke klasyczna polskie plakaty to lista prezentow ktora napisalam mojej mamie mieszkajacej w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: prezent z Polski IP: *.chello.pl 11.10.03, 21:13 Gość portalu: tele napisał(a): sekacz bym uzaleznil nie od zamieszkania dawcy tylko od upodoban odwiedzanego > wiem, ze sekacz jest uwazany w niekotorych okolicach za luksus, dla wielu > sekacz to po prostu ciasto, Najlepszy sekacz jest z jajek rajskich kurek;), wtedy mozna mowic o rarytasie! To tak na marginesie;). Ja proponuje bursztyny, bursztyny, bursztyny:), ewentualnie odwiedzic cepelie. Kiedy ostatnio przyjechala do mnie kuzynka z USA, to dalam jej plyte Brathankow, tak z polska;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: prezent z Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 23:13 dla mezczyzny (ale nie tylko, ja bym chciala dostac!) bardzo fajnym pomyslem sa kostki do gry z bursztynu: eleganckie, a kiedys moze uzyje i opowie gosciom skad i od kogo, urozmaicajac gre i odpowiadajac na okrzyki zachytu ;D . na pewno takie kostki sa na mazurach, w mikolajkach etc. roznej wielkosci i z bursztynow roznego koloru i relatywnie niedrogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: prezent z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 23:15 ale wypas :) gdzie oprocz mikolajek moge kupic takie kosci? :) ktos widzial gdzies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: prezent z Polski IP: *.biaman.pl 11.10.03, 23:37 Z tymi kostkami to fajny pomysl... Szkoda, ze nie mieszkam w Mikolajkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: prezent z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 21:39 nie chodzilo mi o luksus - bo dzis nie ma problemu z 60 jajkami - tylko o cos co oryginalnie wyglada, jest smaczne, polskie i czym mozna pochwalic sie za granica. mozemy lansowac sekacz jak wlosi parmezan ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: prezent z Polski IP: *.biaman.pl 11.10.03, 22:42 Album odpada bo juz go dostal. A co do Cepelii to moze tam zajde. :o) (Ale czy tam znajde cos dla faceta?) Jezeli ktos z Was ma jeszcze jakies pomysly to prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: prezent z Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 23:15 spojrz na moja podpowiedz, ktora dokleila sie do listu o bursztynach - bursztynowe kostki do gry pozdrawiam, e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blast2 Re: prezent z Polski IP: *.client.attbi.com 12.10.03, 05:37 jesli go znasz i wiesz skad pochodzi to mozesz mu sprawic najwieksza przyjemnosc dajac mu z pozoru mala rzecz na przyklad przyjezdzajac do USA nieznosilem jedzenia wydawalo mi sie ze jest okropne zwlaszcza pieczywo po roku sie przyzwyczailem a na wakacje przyjechala kuzynka i dostalem od niej 4 bulki(takie male okrogle :) jakbyscie zobaczyli jej mine jak je pozeralem to byscie pekali ze smiechu ps. zazdroszcze wam ze macie to zarcie na codzien tak wiec widzisz ze nie prezent jest wazny ale pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania :) IP: *.chello.pl 12.10.03, 08:54 www.art-navigator.com/ Troche drogie, ale moze...szachy bursztynowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś