Dodaj do ulubionych

Za co szanować kobiety w ciąży?

IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 12:45
Tytuł jest nieco przewrotny ale: oczywiste wydaje się, że kobiety w ciąży/
osoby starsze/chore ze względu na stan zdrowia powinny mieć określone
przywileje np. owo ustępowanie miejsca w autobusie. Kultura i dobre
wychowanie wymagają pewnych zachowań.
Ale szacunek? Za co powinnam szanować kobietę w ciąży? Za to, że poczęła? Za
to, że urodzi przyszłego podatnika/obrońcę ojczyzny/kolejną matkę?
Chyba Wam się pomyliła kultura z szacunkiem, żeby szanować trzeba mieć powód,
a samo zajście w ciążę szczególne trudnym wyczynem dla większości nie jest (z
góry przepraszam te kobiety, które miały problemy i lata starały się o
dziecko).
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 12:48
      Zgadzam sie w zupełnosci, na szacunek trzeba zasłuzyc, czy jest sie kobieta w
      ciazy czy staruszka.
      Sam fakt, iz za jakis czas zostanie sie matka nie daje podstaw do żadania, czy
      okazywania szacunku.
    • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 12:50
      Gość portalu: Triss Merigold napisał(a):

> Tytuł jest nieco przewrotny ale: oczywiste wydaje się, że kobiety w ciąży/
      > osoby starsze/chore ze względu na stan zdrowia powinny mieć określone
      > przywileje np. owo ustępowanie miejsca w autobusie. Kultura i dobre
      > wychowanie wymagają pewnych zachowań.
      > Ale szacunek? Za co powinnam szanować kobietę w ciąży? Za to, że poczęła? Za
      > to, że urodzi przyszłego podatnika/obrońcę ojczyzny/kolejną matkę?
      > Chyba Wam się pomyliła kultura z szacunkiem, żeby szanować trzeba mieć powód,
      > a samo zajście w ciążę szczególne trudnym wyczynem dla większości nie jest (z
      > góry przepraszam te kobiety, które miały problemy i lata starały się o
      > dziecko).

W srodowisku katolickim, fakt zajścia w ciążę, jest jak najbardziej powodem do
      szacunku.
      • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 12:51
        Chyba nawet w środowiskach katolickich ludzie wiedzą, że nie było to
        niepokalane poczęcie. :))) Ponawiam pytanie - za co szanować?
        • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 12:53

> Chyba nawet w środowiskach katolickich ludzie wiedzą, że nie było to
          > niepokalane poczęcie. :))) Ponawiam pytanie - za co szanować?

Cóż, Ty Triss, raczej nigogo nie szanujesz, potrafisz tylko głupim małolatom
          nawyzywać od kurew (vide wątek o numerku za 3 tys, na forum cosmo)...
          • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 12:54
            A odpowiadając na Twoje pytanie, sznowa za to, że pomimo sytuacji w kraju i na
            świecie, wbrew problemom jakie wiążą się z ciążą i wychowniem dziecka,
            zdecydowały się na ten krok.
            • euphemia Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:04
              po pierwsz, to czyjaś prywatna sprawa, że się decyduje na dziecko i nie wydaje
              mi się, żebym z tego powodu maiła komuś okazywać zsacunek
              po drugie - gdyby isć twoim tokiem myślenia - po czym poznać, że ciąża nie jest
              wynikiem "wpadki"? kobiety mają wypisane na czole, że zdecydowały się na taki
              krok po długim namyśle i rozwazeniu sytuacji w kraju i na świecie oraz
              wszytskich za i przeciw?
              • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:07
                euphemia napisała:

> po pierwsz, to czyjaś prywatna sprawa, że się decyduje na dziecko i nie
                wydaje
                > mi się, żebym z tego powodu maiła komuś okazywać zsacunek
                > po drugie - gdyby isć twoim tokiem myślenia - po czym poznać, że ciąża nie
                jest
                >
                > wynikiem "wpadki"? kobiety mają wypisane na czole, że zdecydowały się na taki
                > krok po długim namyśle i rozwazeniu sytuacji w kraju i na świecie oraz
                > wszytskich za i przeciw?

Idąc tym tropem, nie powinniśmy szanować nikogo, nigdy, ponieważ nigdy nie
                będziemy wiedzieć jakimi pobudkami kieruje się drugi czlowiek.
                • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 13:28
                  > Idąc tym tropem, nie powinniśmy szanować nikogo, nigdy, ponieważ nigdy nie
                  > będziemy wiedzieć jakimi pobudkami kieruje się drugi czlowiek.

To czyny swiadcza o tym, czy ktos na szacunek zasługuje.
                  • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:30
                    Gość portalu: lola napisał(a):

> > Idąc tym tropem, nie powinniśmy szanować nikogo, nigdy, ponieważ nigdy nie
                    >
                    > > będziemy wiedzieć jakimi pobudkami kieruje się drugi czlowiek.
                    >
                    > To czyny swiadcza o tym, czy ktos na szacunek zasługuje.

Ale to implikowało by konieczność rozgłaszania swoich zasług wszem i wobec, w
                    celu uzyskania szacunku....
                    • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 14:03
                      Dlatego tez niemozliwym jest byc szanowanym wszem i wobec, o ile nie ma sie
                      mozliwosci prezentowania swoich czynów, pogladów w mass mediach.
                      Szacunek rezerwuję dla osób mi znanych bezposrednio lub za pomocą róznej masci
                      mediów.Osoby o których nic nie wiem nie moga oczekiwac szacunku, no bo
                      przeciez nie wiem za co mogłabym je szanowac.
                      • aguszak Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:37

> Dlatego tez niemozliwym jest byc szanowanym wszem i wobec, o ile nie ma sie
                        > mozliwosci prezentowania swoich czynów, pogladów w mass mediach.
                        > Szacunek rezerwuję dla osób mi znanych bezposrednio lub za pomocą róznej
                        masci
                        > mediów.Osoby o których nic nie wiem nie moga oczekiwac szacunku, no bo
                        > przeciez nie wiem za co mogłabym je szanowac.

Czyli Twoją świdomość kreują media...? Nie bieżesz w ogóle pod uwagę, że możesz
                        być przez nie w ten sposób manipulowana?
                        • aguszak Rerrata 06.11.03, 14:39
                          aguszak napisała:

> bieżesz

Sorki za byczka ;-) oczywiście, że powinno być: "bierzesz"
                        • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 14:56
                          > Czyli Twoją świdomość kreują media...? Nie bieżesz w ogóle pod uwagę, że
                          możesz
                          >
                          > być przez nie w ten sposób manipulowana?

Oczywiscie ze biore to pod uwage.Dlatego na palcach 1 reki moge policzyc
                          osoby, co do których uzyłabym zwrotu "szanuje".Bo jestem w sadach
                          ostrozna.Natomiast takie ryzyko istnieje zawsze, osoba która znamy i szanujemy
                          po blizszym poznaniu moze okazac sie zupełnie kims innym.
                      • Gość: ice Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chello.pl 21.01.04, 23:50
                        Coś podobnego, jak zasłużę sobie na szacunek, to zacznę wydawać swoją gazetę
                        piejącą peany na cześć moich zasług.Klękajcie narody i szanujcie mnie...
                • euphemia Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:27
                  mike_mike napisał:

> Idąc tym tropem, nie powinniśmy szanować nikogo, nigdy, ponieważ nigdy nie
                  > będziemy wiedzieć jakimi pobudkami kieruje się drugi czlowiek.

idziesz w złym kierunku - nie mówimy teraz o ludziach w ogóle, ale o kobietach
                  w ciąży. Kiedy widzę np. w tramwaju kobietę w ciąży, nie obchodzą mnie ani jej
                  pobudki, ani żadne jej sprawy, a więc i powody, dla jakich zaszła w tę ciążę

Ludzi szanuje się za to, co się o nich wie - o ich poglądach,osiągnięciach itd.
                  Nie interesują mnie poglądy i opinie przypadkowo spotkanych kobiet w ciąży, tak
                  samo jak i nie wydaje mi się, żebym na wieść o tym, że kobieta, którą szanuję
                  zaszła w ciążę, zaczęla ją szanować bardziej
                  • aguszak Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:43
                    euphemia napisała:

> idziesz w złym kierunku - nie mówimy teraz o ludziach w ogóle, ale o
                    kobietach
                    > w ciąży. Kiedy widzę np. w tramwaju kobietę w ciąży, nie obchodzą mnie ani
                    jej
                    > pobudki, ani żadne jej sprawy, a więc i powody, dla jakich zaszła w tę ciążę
                    >
                    > Ludzi szanuje się za to, co się o nich wie - o ich poglądach,osiągnięciach
                    itd.
                    >
                    > Nie interesują mnie poglądy i opinie przypadkowo spotkanych kobiet w ciąży,
                    tak
                    >
                    > samo jak i nie wydaje mi się, żebym na wieść o tym, że kobieta, którą szanuję
                    > zaszła w ciążę, zaczęla ją szanować bardziej

Ja z kolei myślę, że mylisz pojęcia: "szanować" i "podziwiać".
                    Wg mnie szanuje się drugiego człowieka z założenia, gdyż jest on człowiekiem.
                    Podziwiać należy czyny, osiągnięcia, poglądy...
                    • Gość: ice Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chello.pl 22.01.04, 00:00
                      Aguszak, jest dokładnie tak, jak mówisz.Szanować się powinno każdego jednego
                      człowieka.Empirycznie nie jest to jednak możliwe.Szacunek to pojęcie bardzo
                      szerokie.Szanuje się ludzi, których się podziwia, których się lubi, którzy mają
                      osiągnięcia...itd.To wszytsko powoduje, że słowo szacunek zatraca swoje
                      pierwotne znaczenie, a szanować zaczyna się za coś.Równie dobrze można by
                      potraktować "szanować" jako synonim "podziwiać".
                      Szacunek jest pojęciem "kompleksowym", stanowi jedną z podstaw więzi
                      międzyludzkich.
                      Triss, to pytanie jest trochę nie na miejscu.

• aguszak Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:35
                euphemia napisała:

> po pierwsz, to czyjaś prywatna sprawa, że się decyduje na dziecko i nie
                wydaje
                > mi się, żebym z tego powodu maiła komuś okazywać zsacunek
                > po drugie - gdyby isć twoim tokiem myślenia - po czym poznać, że ciąża nie
                jest
                >
                > wynikiem "wpadki"? kobiety mają wypisane na czole, że zdecydowały się na taki
                > krok po długim namyśle i rozwazeniu sytuacji w kraju i na świecie oraz
                > wszytskich za i przeciw?

Słyszałaś o czymś takim, jak domniemanie niewinności...? A poza tym skąd takie
                pomysł, że mamy nie szanować kobiet, które "wpadły"...? Można nie zgadzać się z
                ich podejściem do życia, stylem ułożenia sobie tego życia, ale dlaczego nie
                mamy ich szanować, choćby tylko z tego powodu, że... też są ludźmi?
              • Gość: ice Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chello.pl 21.01.04, 23:44
                Wyobraź sobie, że każda kobieta będąca w ciąży przez pewien okres jej trwania
                może z niej zrezygnować.W związku z powyższym każda jedna kobieta, która jest w
                ciąży, nawet będącej wynikiem "wpadki", musiała przemyśleć ten fakt, a
                następnie zastanowić się czy ma zamiar urodzić dziecko.
                Niczego nie trzeba mieć wypisanego na czole, przydałaby się natomiast
                umiejętność wnioskowania i nieco głębsza znajomość samego, niewątpliwie,
                zjawiska, jakim jest ciąża..., jak również szeregu innych aspektów z ciążą
                związanych.
            • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 13:10
              Niektóre z nich za jakis czas zatłuka to dziecko, utopia Mimo ze zdecydowały
              sie na krok donoszenia ciazy nie zdecydowały sie tak naprawde na danie mu
              zycia i wychowywanie.
              • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:12

> Niektóre z nich za jakis czas zatłuka to dziecko, utopia Mimo ze zdecydowały
                > sie na krok donoszenia ciazy nie zdecydowały sie tak naprawde na danie mu
                > zycia i wychowywanie.

Cóz, nie jesteśmy w stanie przewidzieć która z nichtak zrobi. Czy taka
                możliwość odbiera prawo do szacunku wszystkim?
                • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 13:18
                  Mysle ze inaczej pojmujemy szacunek.Jesli chodzi ci o traktowanie kobiet w
                  ciazy jako grupy uprzywilejowanej w pewnych sytuacjach to sie zgadzam, ale
                  szanowanie zapijaczonej przyszłej mamuski jest dla mnie nieporozumieniem.
                  • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:20

> Mysle ze inaczej pojmujemy szacunek.Jesli chodzi ci o traktowanie kobiet w
                    > ciazy jako grupy uprzywilejowanej w pewnych sytuacjach to sie zgadzam, ale
                    > szanowanie zapijaczonej przyszłej mamuski jest dla mnie nieporozumieniem.

Zgadzam się, myślę, że powinno się stosować selekcję negatywną - szanować
                    wszystkich by default, dopóki taka osoba, swoim postępowaniem nie wykaże, że
                    jest niogodna tego szacunku.
                    • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 13:35
                      Dalej nie wiem co rozumiesz pod pojeciem "szacunek".
                      Nie moge szanowac obcej osoby o której wiem tylko tyle ze jest w ciazy.
                      Ustapie jej miejsca, przepuszcze bez kolejki, pomoge, ale zachowam neutralny
                      do niej stosunek.Usznuje fakt, iz nalezy jej sie specjalne traktowanie, ale
                      nie bede jej szanowac, bo do tego potrzebna jest mi wiedza, jaką jest osoba.
                      • mike_mike Nie ułatwię Ci: 06.11.03, 13:41
                        Szacunek, cześć, uznanie. Postawa znacząca dla normowania stosunków
                        międzyludzkich. Wywołuje zwykle obiektywną przychylność, która pozwala na
                        rozumienie innych. Szacunek jest obowiązkiem moralnym, doznawanie szacunku -
                        jedną z podstawowych potrzeb ludzkich.jest mi wiedza, jaką jest osoba.
                        • Gość: lola Re: Nie ułatwię Ci: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 13:55
                          No własnie, okazywanie czci, uznania, wobec kazdej osoby w ciazy to
                          niedorzecznosc.To samo dotyczy osób starych.Sam wiek nie upowaznia ich do
                          zadania okazywania szacunku.

>jest mi wiedza, jaką jest osoba.

Mijajac obcą "ciezarówke" nie wiesz jaka jest osoba.
                          • tse-tse szanuj zieleń!... 07.11.03, 14:02
                            jak ustosunkujesz sie do tego wymogu?
                            Co to znaczy "szanowac" wg ciebie w tym zestawieniu? Bo chyba nie wiaze sie z
                            okazywaniem czci i uznania.
                            Prosze o jakies sugestie.
                            pozdrawiam

> No własnie, okazywanie czci, uznania, wobec kazdej osoby w ciazy to
                            > niedorzecznosc.To samo dotyczy osób starych.Sam wiek nie upowaznia ich do
                            > zadania okazywania szacunku.
                            >
                            > >jest mi wiedza, jaką jest osoba.
                            >
                            > Mijajac obcą "ciezarówke" nie wiesz jaka jest osoba.
                            • Gość: lola Re: szanuj zieleń!... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 14:16
                              Poszanowanie, tak samo jak poszanowanie cudzej własnosci na przykład.
                              • Gość: ice Do loli IP: *.chello.pl 22.01.04, 00:06
                                Wiesz co, lola. Usiłujesz wyjść na intelektualistkę, ale jakoś nie bardzo Ci to
                                wychodzi.
                                Uszanowanie, poszanowanie, szanowanie to to samo. Podobnie jak oddychac i
                                pooddychac...świeżym powietrzem,na przykład.
                                Może zapoznaj się z definicją przytoczoną przez mike'a, to zrozumiesz, co to
                                szacunek.
                      • Gość: ice Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chello.pl 22.01.04, 00:14
                        Koontynuujac Twoją wypowiedź i zakładając, że szanujesz Matkę Teresę, można by
                        założyć, że jesteś w niej po uszy zakochana.No bo przecież, Twoim zdaniem,
                        szanować to mieć tylko i wyłącznie pozytywny stosunek.
                        Załóżmy, że szanuję Saddama H. za to, że potrafił tak długo trzymać władzę.Czy
                        to oznacza, że automatycznie mam do niego dobry stosunek? Otóż nie, jestem
                        nastawiona jak najbardziej neutralnie wobec tego pana.
                        I wiesz co, nawet nie możesz mi zarzucić, że szanuję go za jakieś koszmarne
                        zachowania, bo nawet o tym nie wspomniałam. Przecież nie ma nic złego w tym, że
                        facet długo utrzymywał się przy władzy...
                        Nie rozumiesz, podobnie jak zdecydowana większość osob w tym kraju, czym jest
                        szacunek.
            • euphemia Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:30
              i jeszcze jedno - czy wg Ciebie ludzie, ktorzy ze względu na sytuację w kraju i
              na swiecie oraz z sobie tylko znanych względów nie decydują się na dziecko,
              automatycznie nie zasługują na szacunek?
            • melitele Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 19:41
              Rzadko jest to sprawa decyzji, raczej oczekiwań rodziny, tradycji, spełnienia
              powinności.
          • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 13:01
            Jeśli chodzi o tamten wątek z Cosmo to panienka wyraźnie napisała, żeby inne
            nie były święte bo pieniążek się przyda - uprawnianie seksu za
            pieniądze/prezenty/inne świadczenia to domena kurew, czyż nie?
            • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:04

> Jeśli chodzi o tamten wątek z Cosmo to panienka wyraźnie napisała, żeby inne
              > nie były święte bo pieniążek się przyda - uprawnianie seksu za
              > pieniądze/prezenty/inne świadczenia to domena kurew, czyż nie?

Jeśli już to prostytutek. Życzę Ci, żebyś nigdy nie została postawiona pod
              ścianą, różnie w życiu się układa. Niektóre kobiety nie mają innego wyjścia.
              • aguszak Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:48
                mike_mike napisał:

> Jeśli już to prostytutek. Życzę Ci, żebyś nigdy nie została postawiona pod
                > ścianą, różnie w życiu się układa. Niektóre kobiety nie mają innego wyjścia.

Szczerze pisząc, to ja nie wierzę w brak innego wyjścia. Można żyć o wiele
                skromniej żyjąc godniej... Często postępowaniem tych kobiet kieruje chęć
                szybkiego i znacznego wzbogacenia się.
      • Gość: zlewozmywak Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 213.134.136.* 06.11.03, 13:02
        a w środowisku protestanckim? a w muzułmańskim ? A poza tym jak zwał to kultura
        czy szacunek, to zdaje mi się, ze zastanawianie sie nad impulsem, który popycha
        nas do ustąpienia miejsca kobiecie w ciąży jest potzrebne tylko zastanawiaczowi.
        • Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 06.11.03, 13:11
          a w jakims kraju byl zwyczaj, ze kobieta w ciazy byla "nieczysta" i musiala na
          ten czas sie wyniesc z "domu" do jakiejs jamy wykpanej w ziemi - gdzie jesli
          przezyli to bylo to silne dziecko -innych narod nie potrzebowal..
          moze tam by Triss wyslac w celu zastanawiania sie..?
          • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:13
            Gość portalu: aly napisał(a):

> a w jakims kraju byl zwyczaj, ze kobieta w ciazy byla "nieczysta" i musiala
            na
            > ten czas sie wyniesc z "domu" do jakiejs jamy wykpanej w ziemi - gdzie jesli
            > przezyli to bylo to silne dziecko -innych narod nie potrzebowal..
            > moze tam by Triss wyslac w celu zastanawiania sie..?

Mozna by ja tam zakopać, dać tylko laptopa, żeby mogła nas rozweselać na forum,
            codziennym briefingiem z wygnania.
    • fitit Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 12:51
      Za to, że urodzą komuś fajne dzieci !
    • aguszak Szanować może niekoniecznie z automatu, ale... 06.11.03, 12:51
      ... uszanować. To wystarczy :)
    • sinsi Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 12:55

> Tytuł jest nieco przewrotny ale: oczywiste wydaje się, że kobiety w ciąży/
      > osoby starsze/chore ze względu na stan zdrowia powinny mieć określone
      > przywileje np. owo ustępowanie miejsca w autobusie. Kultura i dobre
      > wychowanie wymagają pewnych zachowań.

Tak.

> Ale szacunek? Za co powinnam szanować kobietę w ciąży? Za to, że poczęła? Za
      > to, że urodzi przyszłego podatnika/obrońcę ojczyzny/kolejną matkę?

Nie. Wystarczy,że będziesz je szanowała jako człowieka. I dodatkowo zauważając,
      że chwilowo to człowiek słabszy i wymagający większej uwagi.

> Chyba Wam się pomyliła kultura z szacunkiem, żeby szanować trzeba mieć powód,
      > a samo zajście w ciążę szczególne trudnym wyczynem dla większości nie jest (z
      > góry przepraszam te kobiety, które miały problemy i lata starały się o
      > dziecko).

Czy wątek ma być o czystości języka polskiego i poprawności określeń? Czy o
      tym,że nie każdy ma zasługiwać na szacunek?
    • inusia0 Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 12:58

> Ale szacunek? Za co powinnam szanować kobietę w ciąży? Za to, że poczęła?

A nie sądzisz,że szanować powinno się każdego człowieka,bez względu na
      płeć,pochodzenie itp.???
      • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:00
        inusia0 napisała:

> Gość portalu: Triss Merigold napisał(a):
        >
        > > Ale szacunek? Za co powinnam szanować kobietę w ciąży? Za to, że poczęła?
        >
        > A nie sądzisz,że szanować powinno się każdego człowieka,bez względu na
        > płeć,pochodzenie itp.???

Z różnych wątków w których Triss się udziela (m.in. wątek na temat ubrania -
        pisła coś o egzaminach na których kandydtaki na studia przychodzą w
        przeźroczystych bluzeczkach), wynika, że na szacunek zasługuje tylko Triss, by
        default, bez powodu.
      • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 13:04
        Szanuje sie kogos,za to co robi, jak postepuje, jakim jest człowiekiem.Nie za
        sam fakt, ze jest człowiekiem.Skoro wiem ze ten pan obok jest złodziejem, to
        przeciez nie bede go szanowac.Szanuje sie ludzi o których cos wiemy, kogos
        anonimowego nie moge darzyc szacunkiem, bo nie wiem czy na niego zasługuje.
        • inusia0 Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:06

> Szanuje sie kogos,za to co robi, jak postepuje, jakim jest człowiekiem.Nie za
          > sam fakt, ze jest człowiekiem.Skoro wiem ze ten pan obok jest złodziejem, to
          > przeciez nie bede go szanowac.Szanuje sie ludzi o których cos wiemy, kogos
          > anonimowego nie moge darzyc szacunkiem, bo nie wiem czy na niego zasługuje.

Skoro oczekujemy,by szanowano nas,najpierw trzeba szanować innych.
        • aguszak Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:52

> Szanuje sie kogos,za to co robi, jak postepuje, jakim jest człowiekiem.Nie za
          > sam fakt, ze jest człowiekiem.Skoro wiem ze ten pan obok jest złodziejem, to
          > przeciez nie bede go szanowac.Szanuje sie ludzi o których cos wiemy, kogos
          > anonimowego nie moge darzyc szacunkiem, bo nie wiem czy na niego zasługuje.

OK! O tym panu obok wiesz, że jest on złodziejem - nie szanujesz go.
          Ale skąd wiesz, że kobieta, która wsiadła właśnie do autobusu nie zasługuje na
          Twój szacunek; nic o niej nie wiesz; poza tym, co widzisz; nie możesz jej
          ocenić. Czy nie wydaje Ci się, że właśnie dlatego, że jest człowiekiem nie
          należy się jej szacunek (i nie mówię tu o składaniu hołdu)?
          • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 15:19
            Czy nie wydaje Ci się, że właśnie dlatego, że jest człowiekiem nie
            > należy się jej szacunek (i nie mówię tu o składaniu hołdu)?

Widzisz, ja juz dawno wyrosłam z przekonania, ze ludzie z natury sa
            dobrzy.Zycie zweryfikowało, ze jest inaczej.Dlatego jestem wobec drugiego
            człowieka grzeczna, jestem miła, ale szacunek rezerwuję dla ludzi, których mam
            okazje poznac.I wiem ze na niego zasługuja.Sam fakt bycia człowiekiem o tym
            nie przesadza.
            Do kobiety mijanej na ulicy mam stosunek neutralny po prostu, nie wiem co o
            niej myslec, dopóki nie bede miała okazji wyrobic sobie zdania.
        • Gość: stankiee Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chomiczowka.waw.pl 07.11.03, 17:26
          Nie doszłam do końca czytania, ale mam pytanie. Jeśli pewną grupę osób -tu się
          zgadzam-szanujesz, to co z pozostałymi osobami? Nie szanujesz ich, znosisz ich
          obecność bo nie masz wyjścia? Jesteś wobec nich obojętna. To chyba normalne.
          Czy szanujesz swoją matkę? (to nie są pytania bezpośrednio skierowane do
          ciebie, raczej do wszystkich tu wypowiadających się) Często słyszę, że matce
          należy się szacunek. Za co wy szanujecie, jeśli już szanujecie rodziców? Bo
          jeśli kierować się (słusznie zresztą) definicją szacunku, to mocno się nad tym
          zastanawiam. Ciekawe, co zrobiliby moja mama czy tata, gdybym im powiedziała,
          że ich nie szanuję.
          • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 17:48
            Moi rodzice nie sa dla mnie wzorem, bo zapracowali na to swoim
            postepowaniem.Oczywiscie jest pomiedzy nami wieź rodzinna, ale nie powiem
            osobom postronnym ze zywie do rodziców szacunek.Nie powiem tego tez rodzicom.
            Moje zachowanie wobec nich jest poprawne jak najbardziej, brak uznania nie
            oznacza ich lekcewazenia, pogardy.Absolutnie.Natomiast mam wobec nich duzo
            rezerwy, mimo ze matke w jakis tam sposób kocham, a ojca toleruje.
            Natomiast osoba która szanuje jest moja tesciowa, bo wielokrotnie udowodniła,
            ze jej sie on nalezy.
            Mysle ze zalezy to od tego na ile dana osoba kieruje sie bliskimi nam zasadami.
            • Gość: stankiee Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chomiczowka.waw.pl 07.11.03, 17:52
              No to jedziemy na tym samym wózku.wujek.Dziękuję za odpowiedź.Myślałam, że
              tylko ja mam taki stosunek do rodziców.
            • Gość: stankiee Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chomiczowka.waw.pl 07.11.03, 17:53
              Pomiń wujka. Chciałam napisać o jedynej osobie w mojej dalszej rodzinie, która
              zasłużyła na szacunek.
      • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 13:04
        Traktować bez jakiejkolwiek dyskryminacji, z pewnymi przywilejami dla słabszych
        tak - należy wszystkich ludzi. Dla mnie szacunek wiąże się z konkretnym
        powodem, jakimś osiągnięciem, zasługą. Każdemu należy się kulturalne zachowanie
        z naszej strony, szacunek tylko niektórym.
    • pajdeczka Szacunek dla stanu odmiennego,.... 06.11.03, 13:03
      ..który dotyczy matki i nienarodzonego dziecka. Wiąże się to z powszechną
      ochroną życia poczętego. Tak więc, nie chodzi o szanowanie kobiety za to, bo
      jest w ciąży tylko o uszanowanie jej spokoju i zdrowia w trosce o mającego
      przyjść na świat nowego człowieka. A więc: nie denerwować jej, ustępować
      miejsca, służyć pomocą. Znerwicowana matka urodzi znerwicowane dziecko, więc w
      naszym intersie jest, jak społeczeństwa, żeby na świat przyszła jednostka
      zdrowa na ciele i umyśle.
      • plucha Re: Szacunek dla stanu odmiennego,.... 06.11.03, 13:09
        Bo jak się sprzeciwisz kobiecie w ciąży, to ci myszy wszystko pogryzą ;))
    • twoj_aniol_stroz Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:07
      Każdy człowiek, bez względu na wiek, wyznanie, narodowość, chorobę lub jej brak
      jest godzien szacunku. Kobieta w ciąży podwójnie ponieważ to dwoje ludzi.
      • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 13:09
        Każdy zasługuje na godne i bez dyskryminacji traktowanie. Szacunek należy się
        za coś nie za sam fakt istnienia.
        • Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 06.11.03, 13:15
          to najpierw zdefinjujcie znaczenie poszczegolnych slow
          a potem czepiajcie sie kobiet w ciazy.
        • atlantis75 Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:22

> Każdy zasługuje na godne i bez dyskryminacji traktowanie.

Tylko nie każdy o tym pamięta. Dlatego niektórym trzeba o tym przypominać.

>Szacunek należy się za coś nie za sam fakt istnienia.

Oczywiście. Ja szanuję kobiety w ciąży. W dzisiejszych czasach, gdy spadek urodzeń
          spowodowany jest kryzysem gospodarczym i ogólnie kiepskim samopoczuciem społecznym,
          szanuję i podziwiam kobiety w ciąży za odwagę, determinację i siłę.
          • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 13:25
            Taak zwłaszcza te, które nie mają co do gara włożyć i produkują kolejne
            dzieciaki stojąc z ręką wyciągnętą do opieki społeczne. Albo te nastolatki co w
            efekcie wielkiej miłości w wieku 16-17 lat rodzą a dziecko niańczą dziadkowie.
            • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:27

> Taak zwłaszcza te, które nie mają co do gara włożyć i produkują kolejne
              > dzieciaki stojąc z ręką wyciągnętą do opieki społeczne. Albo te nastolatki co
              w
              >
              > efekcie wielkiej miłości w wieku 16-17 lat rodzą a dziecko niańczą
              dziadkowie.

Masz Triss dzieci? Chyba nie...
            • inusia0 Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:40

Albo te nastolatki co w efekcie wielkiej miłości w wieku 16-17 lat rodzą a
              dziecko niańczą dziadkowie.

Co do tych nastolatek...to chyba wina rodziców,prawda??Poza tym co ma wiek do
              szacunku,albo się kogoś szanuje albo nie.
              • Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 06.11.03, 13:51
                > Poza tym co ma wiek do
                > szacunku,albo się kogoś szanuje albo nie.

bo wg Triss najwyrazniej "dzieci i ryby glosu nie maja" ;))
                i dlatego m.in. trzeba bylo utworzyc Konwencje Obrony Praw Dziecka z zapisami
                o SZacunku
              • Gość: stankiee Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chomiczowka.waw.pl 07.11.03, 17:38
                Czyli rozumując dalej: większym szacunkiem powinniśmy darzyć ciężarne kobiety w
                wieku 25 lat, jeszcze większym w wieku 30 lat? Czy ja rodząc pierwsze dziecko w
                wieku 20lat jestem warta mniej szacunku niż koleżanka z klasy, która do tej
                pory nie zdecydowała się na dziecko?Nie pracuję (zawodowo), czyli nie należy mi
                się szacunek? A gdybym była zmuszona pójść z ręką wyciągniętą do opieki
                społecznej, to nikt nie powinien obdarzyć mnie szacunkiem?
                To oczywiście pytania nie do ciebie inusia0
                • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 07.11.03, 18:00
                  To była odpowiedź na tekst atlantis75, że w chwili gdy mamy niż demograficzny
                  szanuje kobiety za determinację i siłę bo zdecydowały się urodzić w ciężkich
                  czasach. Chyba chodzi o ten tekst prawda?
                  Jeśli kobieta wbrew faktycznym przeciwnościom losu (choroba, trudne warunki
                  materialne) świadomie decyduje się na dziecko to zgodzę się - graniczy to z
                  heroizmem. Heroizmem ani czynem godnym podziwu nie jest niekontrolowana wpadka,
                  jest po prostu wpadką, ciążą nieplanowaną. Godne podziwu jest natomiast zawsze,
                  niezależnie od wieku, wykształcenia, warunków materialnych itd. wychowanie
                  dziecka na dobrego i uczciwego człowieka.
                  • Gość: stankiee Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.chomiczowka.waw.pl 07.11.03, 18:11
                    Ależ ja nie oczekuję (broń Boże) szacunku za fakt nieplanowanej ciąży. Zostawmy
                    szacunek dla kogoś innego. Ale staram się wychować synów na porządnych ludzi i
                    mam nadzieję, że zasłużę na ich szacunek. Kiedyś powiedziałam mojej teściowej,
                    że na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Do dzisiejszego dnia nie rozmawia ze mną.
                    A na "do widzenia" powiedziała swojemu synowi, że nie interesują jej nasze
                    poglądy, szacunek jej się należy i koniec. Naszym synom(wobec czego ja
                    zaprotestowałam) powiedziała, że mają OBOWIĄZEK ją szanować. Tyle na temat
                    szacunku.
                    Boli jednak ocenianie z góry kobiet, które z takich, czy innych powodów zaszły
                    w ciążę, zdecydowały się na urodzenie dziecka.Co wątek to inne podejście do
                    tych spraw.
                    • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 07.11.03, 18:21
                      Nie oceniam ich bo wiem, że mogło być milion powodów. Należą im się przywileje
                      i specjalne traktowanie jak każdemu w danym momencie słabszemu choiażby ze
                      względów zdrowotnych) ale specjalne traktowanie nie oznacza z automatu ani
                      potępienia czy lekceważenia ani podziwu.
                      • stankiee Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 18:30
                        Warto czasami przytoczyć powiedzenie:
                        "nie oceniaj byś sam nie został oceniony".

To ogólnie do wątków, gdzie ktoś ocenia innych.
                        Ale, prawdę mówiąc, gdyby ktoś nieznajomy podszedł do mnie i powiedział, że
                        darzy mnie szacunkiem, zapytałabym wprost: "za co?".
            • atlantis75 Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:45

> dzieciaki stojąc z ręką wyciągnętą do opieki społeczne. Albo te nastolatki co w
              >
              > efekcie wielkiej miłości w wieku 16-17 lat rodzą a dziecko niańczą dziadkowie.

Wiesz, życie nie jest czarno-białe. Szwankuje tu nasza edukacja seksualna, brak refundacji na
              środki antykoncepcyjne (wtedy taka kobieta, która nie stać na pigułki, czy spiralę mogłaby
              się zabezpieczyć), brak szerych rozmów o zapobieganiu ciąży, stosunek kościoła takich
              regulacji poczęć itd. Temat rzeka. Ale widzę, że ty masz zadnie wyrobione już na ten temat.
              W takim razie po co ten wątek?
            • aguszak Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:57

> dzieciaki stojąc z ręką wyciągnętą do opieki społeczne. Albo te nastolatki co
              w
              >
              > efekcie wielkiej miłości w wieku 16-17 lat rodzą a dziecko niańczą
              dziadkowie.

A nie uważasz, że popełnianie błędów jest rzeczą ludzką...? Ciesz się tym, co
              masz, co wyniosłaś z domu. Nie każdy miał takie szczęście. Ale każdy jest
              człowiekiem... czasem trudno jest wykrzesać z siebie ten szacunek, ale szacunek
              się należy każdemu...
        • Gość: ines Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 81.15.189.* 06.11.03, 21:07

> Każdy zasługuje na godne i bez dyskryminacji traktowanie. Szacunek należy się
          > za coś nie za sam fakt istnienia.

To jak przejawi sie u Ciebie szacunek dla osoby którą uznasz za godną szacunku?
          Jak przejawi się brak szacunku dla osoby którą uznasz za niegodną tego? Dwa
          proste pytania , oczekuję dwóch prostych odpowiedzi.
    • ydorius definitio ad absurdum 06.11.03, 13:15

uszanowanie vs. szacunek.

Dwa słowa, dwie różne definicje, droga Triss.
      W "szacunku" dla kobiet ciąży chodzi o uszanowanie tego, iż są w stanie
      błogosławionym, podobnie, jak uszanujemy człowieka dźwigającego kolejny krzyżyk
      na karku.
      Szacunkiem darzyć będziemy kombatanta AK, dysydenta, dzielnego człowieka.

Znów, jak w przypadku z dawien wałkowanej miłości: rodzicielskiej vs.
      partnerskiej, mamy do czynienia z pomyleniem pojęć.

m,
      .y.

----------------------------------
      What is home without Plumtree's Potted Meat?
      Incomplete.
      • Gość: Triss Merigold Re: definitio ad absurdum IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 13:20
        Uszanowanie wiąże się z kulturą i dobrym obyczajem. Szacunek z zasługami -
        tytuł wątku w którym obecnie jest prawie 200 wpisów brzmi "Szacunek dla
        starszych i kobiet w ciąży". Z samego faktu bycia w ciąży nic nie wynika, tzn.
        taka kobieta może być godna szacunku lub wręcz przeciwnie.
        • ydorius Re: definitio ad absurdum 06.11.03, 13:48

Wydaje mi się, że szacunek wiąże się z obiema tymi sprawami; jest słowem po
          prostu popularniejszym. I tak, trzymając się ścisłości, powinniśmy
          mówić: "poszanowanie kobiet w ciąży i osób starszych", miast "szacunek".
          I zgoda: z samego faktu bycia w ciąży szacunku nie przybywa, choć można
          uszanować stan odmienny. Zważ, że mówi się, iż dzisiejsza młodość nie ma
          szacunku dla starości, najwyraźniej mając na względzie właśnie poszanowanie,
          nie szacunek sensu stricto.

Swoją drogą ciekawe byłoby prześledzenie powiązań uszanowania z kulturą i
          dobrym obyczajem, bo nie jest to sprawa - przynajmniej dla mnie - wcale
          oczywista.

m,
          .y.

----------------------------------
          What is home without Plumtree's Potted Meat?
          Incomplete.
    • monika.zdz Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 13:35
      Według mnie kobietę w ciąży należy szanować dokładnie tak jak innych ludzi,bo
      ciąża jest rzeczą normalną,fizjologiczną, a ludzie powinni się szanować
      nawzajem (czego zresztą nie robią).Inną sprawą jest natomiast zrozumienie stanu
      w jakim się znajduje kobieta w ciąży i pomoc w sytuacji kiedy tego potrzebuje
      np.stojąc w zatłoczonym tramwaju.Przywileje dla ciężarnej kobiety wynikają
      właśnie z tego zrozumienia.
      • charade Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:08
        Szacunek dla kobiet w ciąży ? No bez przesady, a cóż to takiego machnąć sobie
        oseska ? Niech go wychowa na dobrego, prawego człowieka, to będę czuła
        szacunek. Nie rozumiem też tych lamentów, że przyrost naturalny spada, dlatego
        musimy bić pokłony kobietom, które zdecydowały sie na ciążę. Ja tam widzę, że
        właściwie to każdy ma jakiegoś dzieciaka, każda para małżenska. Co w tym
        heroicznego ? Normalka.

Co do ustępowania miejsca w tramwaju czy w kolejce, to jak najbardziej
        ustępuję, bo wiem, że ciężarna może się źle czuć. Tylko co to ma wspólnego z
        wielkim słowem "szacunek" ?
        • atlantis75 Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:29
          charade napisała:

> Nie rozumiem też tych lamentów, że przyrost naturalny spada, dlatego
          > musimy bić pokłony kobietom, które zdecydowały sie na ciążę.

Trochę wyolbrzymiasz. A kto mówi o tym, żeby bić pokłon?

Ja tam widzę, że
          > właściwie to każdy ma jakiegoś dzieciaka, każda para małżenska. Co w tym
          > heroicznego ? Normalka.

Szacunek nie dotyczy wyłącznie czynów heroicznych.
    • raszefka Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:02
      Podobnie możnaby się zastanawiać nad szacunkiem dla własnych rodziców. Czy
      dokonali czegoś wielkiego? Z samego faktu bycia rodzicami należy im się
      szacunek?
      • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 14:08
        Według mnie sam fakt bycia rodzicem nie jest wystarczajacym powodem do zadania
        szacunku od dzieci.Tylko rodzic zachowujacy sie w sposób wzbudzajacy ów
        szacunek moze na to liczyc.
    • lastka Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:08
      Czuję się wywołana do odpiwedzi, może żle ujęłam tytuł mojego watku, uważam
      jednak że szacunek należy się każdemu, nizależnie od tego czy jest to to osoba
      stara czy też młoda, mężczyzna czy kobieta. W końcu jest przykazanie: Szanuj
      bliżniego swego jak siebie samego, prawda?
      • Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 06.11.03, 14:09
        Triss niewierzaca przeciez i od wszelkich przeykazan sie odzegnuje.. :)
      • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 14:11
        rRzumiem ze odnosi sie to takze do wszelkiego rodzaju bandziorów, złodziei i
        innego elementu? Jesli tak, to nalezysz do nielicznego grona prawdziwych
        chrzescijan.
        • lastka Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 14:29

> rRzumiem ze odnosi sie to takze do wszelkiego rodzaju bandziorów, złodziei i
          > innego elementu? Jesli tak, to nalezysz do nielicznego grona prawdziwych
          > chrzescijan.

I tak żle i tak niedobrze, ciężko Wam dogodzic ludzie, każdy chciałby żeby go
          szanowano ale sam szacunku nie okaże nikomu. Nie mówię tu o bandziorach, do
          takich sama nie mam szacunku a mówiłam ogólnie o ludziach starszych, młodszych,
          kobietach w ciąży, ludziach chorych...
          • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 15:09
            Lastko, chodzi o to,ze uwazam iz na szacunek trzeba sobie zapracowac, on nie
            przysługuje tylko dlatego ze ktos jest stary,młody, w ciazy, chory.
            Ja nie mam skrupułów zjechac jakas wyszczekaną babe, złosliwego inwalide(mam
            takiego sasiada, ze pozal sie Boze, nóz w plecy by wsadził, mimo ze inwalida
            własnie).Gdyby przyjac ze z racji stanu w jakim sie znajduja nalezy im sie
            szacunek, to dojdziemy do absurdu, ze mam szanowac jakiegos gnojka, bo tak
            jest w przykazaniu.
            Ja nie oczekuje od obcych szacunku, oczekuje ze beda wobec mnie kulturalni,
            grzeczni.Niech szanuja mnie ci, którzy mnie znaja i wiedza jaka jestem, wtedy
            przynajmniej wiem, ze szacunek ten nie wynika z jakiegos ogólnego nakazu, ale
            z tego iz moja osoba taki szacunek wzbudza naprawde.
            Mysle, ze tobie nie chodzi o szacunek, ale o uszanowanie drugiego człowieka.
            • raszefka Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 22:28

> Ja nie oczekuje od obcych szacunku, oczekuje ze beda wobec mnie kulturalni,
              > grzeczni.Niech szanuja mnie ci, którzy mnie znaja i wiedza jaka jestem, wtedy
              > przynajmniej wiem, ze szacunek ten nie wynika z jakiegos ogólnego nakazu, ale
              > z tego iz moja osoba taki szacunek wzbudza naprawde.

Padło już to pytanie, ale pozwolę sobie je powtórzyć - na czym wg Ciebie
              polegałaby różnica?
              • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 22:44
                Szacunek pojmuję jako uznanie dla mojej osoby za to jaka jestem i jak
                postepuje.
                A grzecznosc jako przejaw kultury.
                • Gość: ines Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 81.15.189.* 06.11.03, 22:55
                  Jak to "uznanie" może sie przejawić? Przykład poproszę. Zadałam powyżej pytanie
                  Triss jak przejawi się okazywanie szacunku dla osoby którą uzna za godną
                  szacunku? Jak przejawi sie brak szacunku dla osoby która nie będzie tego godna?
                  Skoro piszecie że należy traktować wszystkich z godnością i grzecznie to
                  naprawdę ciekawa jestem konkretnego przykładu okazywania szacunku i sposobów
                  jego wyrażania.
                • raszefka Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 23:00
                  Wychodzi mi jednak na to, że problem tkwi w określeniu. Upierasz się na
                  oddzieleniu szacunku od uszanowania. A ja się zgodzę z Ydoriusem, że może z
                  szacunkiem jak z miłością - może znaczyć wiele. Podziw, grzeczność,
                  tolerancję...
                  • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 23:22
                    Masz racje.
                    Dla mnie szacunek to cos wiecej niz uszanowanie.I o takim szacunku pisze.
                    Uszanowac moge czyjes poglady, odmienne od moich, w ten sposób ze nie okresle
                    ich jako głupie, tylko własnie uszanuje prawo do posiadania odmiennego zdania.
                    Szacunek zas pojmuje jako uznanie- szanowac bede osobe, która wg mnie
                    postepuje godnie, nie popełnia niegodziwosci.
                    • Gość: ines Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 81.15.189.* 06.11.03, 23:56
                      Wszystko dobrze , ale jak to okażesz. Jak okażesz uszanowanie, a jak szacunek?
                      Moze jakiś konkretny przykład .
                      • wasza_bogini Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 00:02
                        uszanowanie moje i siacuneczek, droga pani::::))))))
                      • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 07.11.03, 00:09
                        Ines, okażę grzeczność (uszanowanie właśnie) np. ustępując w autobusie,
                        pomagając itd. Takie zachowanie nakazują dobre obyczaje i normy wspóżycia
                        społecznego. Obca osoba jest mi dokładnie obojętna ale postępuję w myśl
                        zasady "traktuj innych tak jak chcesz żeby ciebie traktowano". Od obcych
                        szacunku nie oczekuję tylko neutralnej obojętności. Rozumiesz? Zwisa mi
                        szacunek bądź jego brak ze strony ludzi kompletnie mi obojętnych, życzę sobie
                        tylko żeby zachowywali się nieagresywnie.
                        Szacunek słowem, gestem, zachowaniem mogę okazać komuś kogo znam i cenię.
                      • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 00:10
                        Mysle ze chodzi tu nie o pokazanie, ale o wewnetrzne poczucie.

• Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 07.11.03, 00:15
                          Tak, o wewnętrzne poczucie. W stosunku do obcych ludzi nie żywię na ogół
                          żadnych uczuć, są mi obojętni, czasem irytują, czasem bawią, więc o szacunku
                          nie może być mowy. O poprawnym zachowaniu - jak najbardziej.
                          • Gość: ines Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 81.15.189.* 07.11.03, 00:41
                            Ydorius miał rację, bawicie się słówkami. Co kogoś obchodzi Wasze wewnętrzne
                            poczucie że kogoś darzycie szacunkiem? Czy ktoś Wam każe myśleć o kobietach w
                            ciąży z szacunkiem? Czy naprawdę sądzicie że ktoś pisząc "kobietom w ciąży
                            należy się szacunek" chce rządzić Waszymi myślami i wewnętrznymi przekonanimi,
                            które sa tylko Wasze? Nie rozśmieszajcie mnie. Bawicie sie słówkami i trochę
                            zamotałyście się . Sądzę że jednak ludziom chodzi o przejawy, okazywanie
                            szacunku ( wasza terminologia: uszanowanie, grzeczność, kultura)wyrażające się
                            w traktowaniu.
                            • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 01:23
                              > Ydorius miał rację, bawicie się słówkami. Co kogoś obchodzi Wasze wewnętrzne
                              > poczucie że kogoś darzycie szacunkiem?

Równie dobrze moge napisac co kogo obchodzi twoje zdanie na ten temat.Jednych
                              obchodzi a drugich nie.To dotyczy wszystkich wątków.

Czy ktoś Wam każe myśleć o kobietach w
                              > ciąży z szacunkiem?
                              Ci którzy pisza, ze nalezy szanowac kobiety w ciazy bo w tych trudnych czasach
                              zdecydowały sie na dziecko.Przeciez jasno widac ze nie chodzi o ustapienie
                              miejsca w tramwaju, tylko o uznanie.Zatem autor pojmuje szacunek tak jak ja.

Czy naprawdę sądzicie że ktoś pisząc "kobietom w ciąży
                              > należy się szacunek" chce rządzić Waszymi myślami i wewnętrznymi
                              przekonanimi,
                              > które sa tylko Wasze? Nie rozśmieszajcie mnie.
                              Rzadzic? Ktos po prostu uwaza ze tak powinno byc.Nie moze rzadzic, bo nie ma
                              władzy w tym zakresie.
                              Bawicie sie słówkami i trochę
                              > zamotałyście się .
                              Na poczatku wytłumaczyłam czym dla mnie jest szacunek.Wiec nie bawie sie
                              słowkami, tylko tak własnie odbieram to słowo- szacunek to uznanie.

Sądzę że jednak ludziom chodzi o przejawy, okazywanie
                              > szacunku ( wasza terminologia: uszanowanie, grzeczność, kultura)wyrażające
                              się
                              > w traktowaniu.
                              I to starałam sie wytłumaczyc.Ze jest cos takiego jak szacunek i jest
                              poszanowanie.Dla mnie nie jest to tozsame.Dla innych- tak.
    • wana Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 15:20
      Za to samo, za co szanujesz innych - za to, że są ludźmi. I - jak sądzę - im
      (tj. kobietom w ciąży) o nic innego nie chodzi, jak o to, by traktowa je jak
      ludzi, może troszkę więcej potrzebujących pomocy, a nie jak zawalidrogi,
      nieestetyczne grubasy, obrażające delikatne uczucia innych.
      A szacunek należy się każdemu, choć niektórzy sami z tego rezygnują (zboczeńcy,
      przestępcy, chamy, itp.)
      Pozdrawiam
      wana
      • charade Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 15:23
        Hej Atlatnis, "bicie pokłonów" oraz "heroizm" to przecież przenośnia, nie wiem
        czemu potraktowałaś to tak dosłownie.

Szacunek dla rodziców. Otóż zgadzam sie z tymi, co mówią, że rodzicom nie
        należy się szacunek tylko z tego powodu, że spłodzili dzieci. Mój ojciec miał
        matkę, która olewała w dzieciństwie zarówno jego, jak i jego brata. W zamian za
        to latała do kościoła. Chłopcy wychowali się właściwie sami i tylko dzieki
        własnej silnej osobowości wyrosli na porządnych ludzi, a nie stoczyli się
        pozostawieni sami sobie. Na starość mamusi (czyli mojej babce) odbiło na
        punkcie szacunku jej własnych dzieci do niej. Uważała ona, że psim obowiązkiem
        jej synów jest skakać wokół niej, bo przecież była ich matką, czyli zaszła w
        ciążę i rodziła. Wiele razy wpajała nam też, jej wnuczkom, że rodzice to rzecz
        święta i czego by nie powiedzieli, to i tak mają rację.
        Co do moich rodziców - zgadzam się i szanuję ich. Ale nie szanuję mojej babki
        za to, że swoją rolę matki ograniczyła do spłodzenia dzieci i porodu i jeszcze
        damoagała sie "szacunku".

Wg mnie szacunek = podziw, tak dla wyjaśnienia.
    • Gość: Triss Merigold Droga Aly IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 17:14
      Bycie ateistą nie oznacza automatycznie braku systemu wartości, radzę zajrzeć
      do słownika i sprawdzić znaczenie pojęcia "ateizm". Uznawanie bądź nie
      przykazań nie ma nic wspólnego z szacunkiem dla kobiet ciężarnych i w ogóle
      ludzi. Neutralne traktowanie (i pomoc w określonych sytuacjach) należy się
      wszystkim, na szacunek trzeba zasłużyć. Zajście w ciążę nie stawia
      automatycznie na piedestale bo nie jest żadnym wyczynem. Potrafi to każda
      dziewczynka odkąd ma owulacje, z wyjątkiem bezpłodnych. Można mieć poziom
      umysłowy kalafiora i szczęśliwie płodzić dzieci.
    • hellio Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 06.11.03, 19:36
      Twój post brzmi tak, jakbyś czuła się jakoś zmuszana do szacunku. Ja - nie
      odczuwam takiej presji.Wiem, że w ciąży bywa ciężko, więc jak mogę
      pomóc "ciężarówie" - to pomagam, tak jak innym, którzy tego potrzebują (sorry
      za porównanie, mam na mysli staruszków, kaleki etc). Kobieta w ciąży
      jest "przed czymś ważnym" - ma przed sobą poród (niektóre kobiety się go boją),
      może pogorszenie sytuacji materialnej, może jakieś tam inne rodzaje
      niepewności, hormony w niej skaczą i robią co chcą. Więc jeżeli mogę dodać
      hartu jakimś miłym gestem, to to robię. Ale szacunek? Tyle, co dla innych
      ludzi, z grubsza biorąc. Pozdrawiam h
      • wasza_bogini podpisuje sie pod Toba 06.11.03, 20:08
        tez mi sie wydaje, ze kobiety w ciazy maja rozne dziwne, niezrozumiale dla
        innych potrzeby, co nalezy uszanowac. jest to wyjatkowy okres w zyciu kobiety,
        zwlaszcza, ze po urodzeniu dziecka czeka kobiete niezla gehenna.

moze w naszej kulturze bardzo malo zwraca sie uwagi na szacunek wobec kobiet w
        ciazy, bo zyjemy w meskiej kulturze? tak mi sie wydaje. bycie w ciazy i
        urodzenie dziecka wydaje mi sie jakims niesamowitym kosmosem.
        • Gość: karolina Re: podpisuje sie pod Toba IP: *.net.pl 06.11.03, 20:39
          kazdy zasluguje na szacunek. Kazdego czlowieka powinno sie szanowac,
          niezaleznie od wieku, pochodzenia czy stanu zdrowia...
          • wasza_bogini Re: podpisuje sie pod Toba 06.11.03, 20:41
            > kazdy zasluguje na szacunek. Kazdego czlowieka powinno sie szanowac,
            > niezaleznie od wieku, pochodzenia czy stanu zdrowia...

oczywiscie, ze kazdego ale niektorzy czasami maja troche wieksze potrzeby.
            dlaczego mamy np. bardziej szanowac profesora uniwersytetu, a mniej kobiete w
            ciazy z ptasim mozgiem, jak napisala triss.
    • Gość: renia Wiesz Triss... IP: *.ath.spark.net.gr 06.11.03, 21:28
      Tak przeczytalam dosc pobieznie ten watek, ale twoje wypowiedzi wszystkie
      dokladnie. Mysle, ze jestes strasznie, nie obraz sie, upierdliwa, ze tak
      nieelegancko sie wyraze. Uczepilas sie tego slowa "szacunek " i walkujesz i
      walkujesz bez konca. Szczerze mowiac wczoraj widzac tamten watek Lastki tez
      zwrocilam uwage na ten "szacunek" i tez sobie pomyslalam - szacunek, niby za
      co? Ale zeby odrazu zakladac o tym watek i walkowac po dziesiec razy, ze na
      szacunek to sobie trzeba zapracowac, a nie tak sie domagac za sam fakty
      istnienia, to wybacz, ale traci mi kurna ... no nie wiem jak to powiedziec,
      zebyCie nie urazic. Dziewczyna sobie napisala "szacunek " bo czuje sie
      wyjatkowo, ale na pewno nie chodzilo jej o jakis szczegolny szacunek, tylko
      wlasnie o ludzkie odruchy, ktore mimo ze sa swiadectwem kultury, to jednak sa
      tez mimo wszystko wyrazem szacunku. Ale nie sadze, zeby Lastka uwazala, ze z
      tytulu ciazy naleza jej sie jakies szczegolne poklony. Ale podchwycilas temat
      i walkujesz do znudzenia. Mam w kazdym razie wrazenie, ze strasznie dzielisz
      ludzi na tych rownych i rowniejszych. I z pewnoscia latwiej Ci jest kims
      pogardzac niz kogos szanowac. Rozumiem tez, ze w Twoim mniemaniu na szacunek
      zasluguja tylko osoby wyksztalcone, (vide post o intelekcie kalafiora i
      szczesliwym plodzeniu dzieci). Troche sledze Twoja tworczosc na tym forum,
      mysle, ze jestes strasznie zadufana w sobie i zapatrzona w te swoje
      osiagniecia akademickie. Jednak ciesze sie, bo znam ludzi naprawde
      wyksztalconych, profesorow, doktorow, a jednak klase ich poznaje glownie po
      tym jak sa skromni i wlasnie potrafia szanowac kazdego czlowieka, niejako z
      defaultu, jak ktos tu powiedzial. Moja Mama byla dosc prosta kobieta, ze
      srednim wyksztalceniem, nie dokonala zadnych wielkich rzeczy w swoim zyciu, a
      jej najlepsi przyjaciele to byla Pani Zosia, kobieta po szesciu klasach
      doslownie i moj stryj, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, zreszta v-ce
      rektor tej uczelni. I wierz mi, w trojke potrafili spedzac godziny na
      rozmowach i smiechu, darzyli sie ogromna sympatia i szacunkiem, a stryj plakal
      zywymi lzami na pogrzebie Mamy i wyglosil taka mowe nad Jej trumna, ze nigdy
      sie tak nie wzruszylam jak wlasnie wtedy. I to jest dla mnie czlowiek godzien
      szacunku wlasnie - umiejacy odnalezc prawdziwa wartosc kazdego czlwieka, nie
      oceniajacy przez pryzmaty i schematyczne myslenie. Ty jednak tego chyba
      absolutnie nie potrafisz. Przekonuje mnie o tym tez chociazby Twoj post o
      kolezance ktora zgodzila sie ochrzcic dziecko mimo, ze jest ateistka. Mysle,
      ze mimo wyksztalcenia, sloma Ci ze szpilek wystaje troche, nie obraz sie.
      • wasza_bogini Re: Wiesz Triss... 06.11.03, 21:37
        troche sie zgodze z toba Reniu. Triss strasznie krytykuje wszystkich dokola,
        glownie kobiety, ktore nie ida po linii wykladowczyni uniwersyteckiej, ktora
        nie boi sie wracac sama do domu w godzinach nocnych i cwiczy aikido.

Triss, ja tez nie ide po linii kobiety z ptasim mozgiem, ktora ma kilkanascioro
        dzieci ale zeby az tak strasznie krytykowac... dlaczego uwazasz, ze kobietom z
        ptasim mozdzkiem nalezy sie mniejszy szacunek niz profom uniwersyteckim, ktorzy
        niekiedy sa idiotami, i w sposob bardzo dosadny szanuja ludzi mniej niz robia
        to kobiety z ptasimi mozgami, na dodatek w ciazy;).
        • wasza_bogini ps. 06.11.03, 21:40
          a juz szczegolnie denerwuje mnie traktowanie jak wyroczni ksiezy, lekarzy i
          nauczycieli!
          • raszefka ot 06.11.03, 22:43
            wasza_bogini napisała:

> a juz szczegolnie denerwuje mnie traktowanie jak wyroczni (...) lekarzy

Właśnie dziś usłyszałam, że uczą się tylko po to, żeby okradać, a potem
            mordować. Wiesz mi, nie poczułam się jak wyrocznia :///
            • wasza_bogini Re: ot 06.11.03, 22:50
              > Właśnie dziś usłyszałam, że uczą się tylko po to, żeby okradać, a potem
              > mordować. Wiesz mi, nie poczułam się jak wyrocznia :///

teraz stosunek do lekarzy sie troche zmienil bo media robia nagonke, moze i
              dobrze. slyszy sie o roznych przypadkach, a stosunek lekarzy do pacjentow
              pozostawia wiele do zyczenia. moja cala rodzina to lekarze, wiec znam
              srodowisko z bliska;)spotkalam sie z przypadkami, ze kogos sie lepiej
              traktowalo, tylko z tego wzgledu, ze byl lekarzem.
        • Gość: Triss Merigold Re: Wiesz Triss... IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 23:37
          Nigdzie nie napisałam, że szacunek zależy od wykształcenia. Zależy od zasług a
          te dużego związku z wykształceniem nie mają. Kobietom w ciąży należy się pomoc
          i kulturalne traktowanie - napisałam to w pierwszym poście i podkreślałam parę
          razy.
          Sam fakt bycia w ciąży szczególnym osiągnięciem nie jest - o to mi chodziło.
          Nie krytykuję kobiet w ciąży po prostu w kontekście problemu "ustępować w
          autobusie" słowo szacunkek było nie na miejscu. Ja zaczęłam wątek ale to Wy
          napisaliście ok. 80 postów na ten temat więc nie zarzucja mi, że wałkuję.
          • wasza_bogini Re: Wiesz Triss... 06.11.03, 23:47
            > Nigdzie nie napisałam, że szacunek zależy od wykształcenia. Zależy od zasług
            a
            > te dużego związku z wykształceniem nie mają.

ale zaslugi tez sa pojeciem wzglednym. co dla Ciebie jest zasluga?
            • Gość: Triss Merigold Re: Wiesz Triss... IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 23:54
              Jeśli pozostaniemy przy tematyce wątku: zajście w ciążę zasługą nie jest,
              wychowanie dziecka na dobrego, uczciwego i mądrego człowieka - tak. Szacunek
              nie należy się "z góry", tylko za działanie, czyny, które w powszechnym
              odczuciu są godne, zasługują na uznanie.
              Oczywiście, że zasługi są pojęciem względnym. W niektórych kręgach szacunkiem
              cieszy się ten kto potrafi więcej wypić, pobić kogoś, nakraść i nie dać się
              złapać. Mnie chodziło o bardziej zdroworozsądkowe podejście.
              • wasza_bogini Re: Wiesz Triss... 07.11.03, 00:20
                > Jeśli pozostaniemy przy tematyce wątku: zajście w ciążę zasługą nie jest,
                > wychowanie dziecka na dobrego, uczciwego i mądrego człowieka - tak. Szacunek
                > nie należy się "z góry", tylko za działanie, czyny, które w powszechnym
                > odczuciu są godne, zasługują na uznanie.

no i wlasnie dlatego szanuje kobiety w ciazy i matki dzieciom, bo maja mniejsze
                szanse, zeby sie wykazac zaslugowo. w powszechnym odczuciu bardziej godne jest
                bycie profesorem, czy director menagerem niz matka pieciorga dzieci. nie kazdy
                jest bohaterem z ostatniej strony komiksow o kapitanie zbiku;)

moze gdyby matki cieszyly sie wiekszym szacunkiem, byloby wiecej uczciwych i
                dobrze wychowanych ludzi,szanujacych innych ludzi.
    • lalka74 Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 01:30
      Za to, że są. Szacunek należy się każdemu człowiekowi.
      • Gość: renia Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.ath.spark.net.gr 07.11.03, 08:55
        A Triss tak nie uwaza, z tego co pisze wynika, ze na szacynek trzeba sobie
        najpierw zasluzyc :)

A ja mysle, ze jesli ktos ustepuje miejsca kobiecie w ciazy, to poza tym, ze
        wykazuje sie ultura osobista, okazuje tej kobiecie rowniez szacunek. I chwala
        Bogu, ze nie wszyscy kaza nam sie najpierw wykazywac zaslugami, a potem
        dopiero zastanawiaja sie, czy nas szanowac, czy tez jeszcze za malo sie
        zasluzylismy. Zas z postu o kalafiorze jasno wynika, ze czlowiek bez
        wyksztalcenia jest dla Triss niegodny szacunku i koniec. Musialby chyba
        uratowac ludzkosc od zaglady pewnie, to moze by zasluzyl.

Co zas do walkowania - walkowaniem uwazam powtarzanie w kolko tego samego, A
        Triss powtorzyla te same kwestie w tym watku ok 10 razy.
        • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 12:45
          Jak tu juz wczesniej wyjasniono, nieporozumienie bierze sie z innego
          pojmowania słowa "szacunek".Triss rozumie twierdzenie "szanowac kogos" jako
          wyraz uznania.Wy jako ogólne poszanowanie kazdej zyjacej istoty.

> A Triss tak nie uwaza, z tego co pisze wynika, ze na szacynek trzeba sobie
          > najpierw zasluzyc :)

I ma racje, skoro pojmuje szacunek jako dowód uznania dla kogos.Zeby je
          zdobyc, trzeba zrobic cos, co ów szacunek wzbudzi.

A ja mysle, ze jesli ktos ustepuje miejsca kobiecie w ciazy, to poza tym, ze
          > wykazuje sie ultura osobista, okazuje tej kobiecie rowniez szacunek.

Niezupełnie.Ustapiłam kiedys miejsca kobiecie w ciazy, tylko ze wzgledu na
          przysługujace jej niepisane prawo do siedzenia w czasie jazdy komunikacja
          miejska,ona mojego szacunku nie wzbudzała chocby tym ze miałam okazje słuchac
          jej przeklenstw w co drugim słowie, kierowanych do osoby jej towarzyszacej.
          • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 07.11.03, 13:13
            Odnośniki do mojego postu o kalafiorze świadczą o tym, że niektorzy nie
            potrafią czytać ze zrozumieniem. Nie wynika z niego brak szacunku dla osób bez
            wykształcenie tylko stwierdzenie faktu, że samo zajście w ciążę jest jedną z
            najprostszych rzeczy na świecie. W ciążę może zajść kobieta z zespołem Downa,
            trzynastolatka i kobieta - pisarz, inżynier itd. Kultura osobista a szacunek to
            dwie różne rzeczy.
            • Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 07.11.03, 13:17
              niemozliwe ;))
              NAwet kobieta z zespolem Downa...

tak,tak
              kultura osobista, szacunek .
              • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 13:19
                Gość portalu: aly napisał(a):

> niemozliwe ;))
                > NAwet kobieta z zespolem Downa...
                >
                > tak,tak
                > kultura osobista, szacunek .

Tak nie da się ukryć, z postów Triss przebija się jej stosunek do ludzi...
                Chlapie zupełnie jak pani Błochowiak...
              • Gość: Dosia Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 195.217.253.* 07.11.03, 13:58
                Otoz akurat taka kobieta nie moze...
                • l2m Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 16:30
                  Może. Fakt naukowy.
            • Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 13:21
              Triss, teraz zostaniesz zjechana za traktowanie osób uposledzonych jako
              niegodnych szacunku.
              Lepiej wyjasnij,ze chodzi ci o uznanie, które wiaze sie dla ciebie ze
              wzbudzaniem szacunku, bo inaczej wyglada, ze lekcewazysz osoby "niezasłuzone".
              Ja wiem o co ci chodzi, ale reszta twój post uzna za ponizanie jednych a
              wywyzszanie drugich wg kryterium osiagniec naukowych i IQ.
              • mike_mike Lola walczy o szacunek Trissss n/txt 07.11.03, 13:25
              • Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 07.11.03, 13:31
                Wyjaśniałam z 10 razy. Już mi się nie chce.
                Powiem prościej skoro nie rozumiecie: zdolność płodzenia ma każdy człowiek
                niezależnie od IQ. Czytaliście może artykuły o problemie unikania ciąż w
                koedukacyjnych domach opieki dla dorosłych upośledzonych ludzi, była taki min.
                w "Polityce".
                • lastka Re: Jak widać nie każdy człowiek 07.11.03, 13:38

> Wyjaśniałam z 10 razy. Już mi się nie chce.
                  > Powiem prościej skoro nie rozumiecie: zdolność płodzenia ma każdy człowiek
                  > niezależnie od IQ. Czytaliście może artykuły o problemie unikania ciąż w
                  > koedukacyjnych domach opieki dla dorosłych upośledzonych ludzi, była taki
                  min.
                  > w "Polityce".

posiada tę zdolność płodzenia, poczytaj sobie to forum, to może zrozumiesz, że
                  jednak nie każdy.
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=191
              • Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 07.11.03, 13:44
                > Lepiej wyjasnij,ze chodzi ci o uznanie, które wiaze sie dla ciebie ze
                > wzbudzaniem szacunku, bo inaczej wyglada, ze lekcewazysz osoby "niezasłuzone".

jestes pewna, ze tylko "wyglada"??

> Ja wiem o co ci chodzi, ale reszta twój post uzna za ponizanie jednych a
                > wywyzszanie drugich wg kryterium osiagniec naukowych i IQ.

ja moze tez wiem o co chodzi, eeeeee??? hmmmmmm..?? yyyy..?

lola chcesz zostac tlumaczka "z Triss na forumowe" ?
                ale jesli ktos nie potrafi formulowac i zrozumiale wyrazac-przekazywac swoich
                mysli mimo lat nauki to cos chyba ma nie tak z tym IO ktore jest podobno
                konieczne yyyy.. by znalezc u innych nalezny tennn..tegoo.. szacuek ,..

• Gość: lola Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 14:12
                  Nie zamierzam bronic Triss, czy jej tłumaczyc.Widze tylko ze nieporozumienie
                  bierze sie z odmiennej definicji szacunku.
                  W szerokim rozumieniu to poszanowanie godnosci kazdej zywej istoty.
                  W waskim- szacunek oznacza uznanie, autorytet.
                  I cała dyskusja rozbija sie o to, ze jeden o chlebie a drugi o niebie.
                  >
                  > jestes pewna, ze tylko "wyglada"??
                  Tak, jestem pewna.
                  Jezeli pojmuje sie szacunek tak jak Triss to brak uznania dla danej osoby nie
                  jest jednoznaczne z jej lekcewazeniem czy ponizaniem.

> lola chcesz zostac tlumaczka "z Triss na forumowe" ?
                  > ale jesli ktos nie potrafi formulowac i zrozumiale wyrazac-przekazywac
                  swoich
                  > mysli mimo lat nauki to cos chyba ma nie tak z tym IO ktore jest podobno
                  > konieczne yyyy.. by znalezc u innych nalezny tennn..tegoo.. szacuek ,..

Ja nie miałam problemów ze zrozumieniem, o jakie pojmowanie szacunku chodzi.A
                  ci wszyscy którzy tak sie tu zjezyli nie zadali sobie widac trudu zrozumienia
                  o co chodzi autorce watku.

• Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 07.11.03, 15:14
                    > Ja nie miałam problemów ze zrozumieniem, o jakie pojmowanie szacunku chodzi.A
                    > ci wszyscy którzy tak sie tu zjezyli nie zadali sobie widac trudu zrozumienia
                    > o co chodzi autorce watku.

autorka tego watku nie zadala sobie trudu zrozumienia o co chodzilo autorce
                    poprzedniego watku (szacunek dla starszych i kobiet w ciazy) :)
                    co wiecej
                    swej watpliwosci co do zasadnosci uzycia slowa "szacunek" nie poparla
                    przedstawieniem jakiejkolwiek definicji tego slowa chocby ze slownika czy
                    encyklopedii- a jedynie przykladami ktore w formie czy w tresci niezadko mogly
                    obrazac pewne osoby czy grupy spoleczne .

zamiest dyskusji akademickiej "szacunek a poszanowanie" ktora tu wystarczyla
                    mamy wiec nie zawsze milą dyskusje "za co Triss nie szanuje kobiet w ciazy,
                    osob niepelnosprawnych, gorzej wyksztalconych, wielodzietnych, ..itp."

niestety sposob w jak Triss się o nich wyraza wskazuje, ze najwyrazniej dla
                    wielu nie tylko ze nie ma "szacunku" ale nawet "poszanowania godnosci kazdej
                    zywej istoty".

• Gość: Triss Merigold Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.acn.waw.pl 07.11.03, 16:28
                      Parę osób jakoś nie miało problemów ze zrozumieniem mojej wypowiedzi. Szacunek
                      to podziw i uznanie. Nigdzie nie napisałam, że kogoś nie szanuję.
                      Po prostu na temat kompletnie obcych mi ludzi np. w autobusie nie mam zdania
                      ergo o szacunku nie może być mowy. Sama również szacunku ze strony kogoś kto
                      mnie nie zna nie oczekuję.
                      Poszanowanie godności zakłada traktowanie zgodnie z prawem, bez żadnej
                      dyskryminacji ze względu na: np. płeć, wiek, kolor skóry, wyznanie, narodowość,
                      orietnację. Autorka wątku nt. kobiet w ciąży i starszych sama przyznała, że
                      wyraziła się niezbyt zręcznie, bo chodziło jej właśnie o poszanowanie, pomoc
                      dla osoby w danym momencie słabszej.
                      Jak można dyskutować z Tobą Aly skoro nawet nie znasz znaczenia słowa "ateista"?
                      • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 16:31

> Parę osób jakoś nie miało problemów ze zrozumieniem mojej wypowiedzi.
                        Szacunek
                        > to podziw i uznanie. Nigdzie nie napisałam, że kogoś nie szanuję.

Nie napisałaś, ale wynika to jednoznacznie z Twoich wypowiedzi...
                      • Gość: aly Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: 62.121.128.* 12.11.03, 07:59
                        ??
                        odsylam do "Listu św Pawla do Rzymian" werset ..bodajze..13 i nastepny.
                        "blizni", "przykazania", ..tak tak.."szacunek" wlasciwie tez ;)))
                  • tse-tse Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 16:47

> Nie zamierzam bronic Triss, czy jej tłumaczyc.Widze tylko ze nieporozumienie
                    > bierze sie z odmiennej definicji szacunku.
                    > W szerokim rozumieniu to poszanowanie godnosci kazdej zywej istoty.
                    > W waskim- szacunek oznacza uznanie, autorytet.
                    > I cała dyskusja rozbija sie o to, ze jeden o chlebie a drugi o niebie.

a wniosek z tego taki, ze szacunek nie jedno znaczy, a Triss no coz, to przykre-
                    jakos zdaje sie tego nie zauwazac- szacunek pojmuje bardzo wasko, co chyba
                    swiadczy o waskich horyzontach i marnej zdolnosci pojmowania u tej osoby.
                    • mike_mike Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 07.11.03, 16:50
                      tse-tse napisała:

> Gość portalu: lola napisał(a):
                      >
                      > > Nie zamierzam bronic Triss, czy jej tłumaczyc.Widze tylko ze nieporozumien
                      > ie
                      > > bierze sie z odmiennej definicji szacunku.
                      > > W szerokim rozumieniu to poszanowanie godnosci kazdej zywej istoty.
                      > > W waskim- szacunek oznacza uznanie, autorytet.
                      > > I cała dyskusja rozbija sie o to, ze jeden o chlebie a drugi o niebie.
                      >
                      >
                      > a wniosek z tego taki, ze szacunek nie jedno znaczy, a Triss no coz, to
                      przykre
                      > -
                      > jakos zdaje sie tego nie zauwazac- szacunek pojmuje bardzo wasko, co chyba
                      > swiadczy o waskich horyzontach i marnej zdolnosci pojmowania u tej osoby.

Ona jest egocentryczką...
                      • tse-tse ach..egocentryczka... 07.11.03, 16:54
                        by dojsc do takich wnioskow, chyba trzeba byc w temacie "zlotych " mysli tej
                        osoby ;-) Obiecuje nadrobie, moze nowy watek na ten temat stworzymy? ;)))))
                        • mike_mike Re: ach..egocentryczka... 07.11.03, 16:56
                          tse-tse napisała:

> by dojsc do takich wnioskow, chyba trzeba byc w temacie "zlotych " mysli tej
                          > osoby ;-) Obiecuje nadrobie, moze nowy watek na ten temat stworzymy? ;)))))

Popieram, popieram. Potrzebne są tu szersze konsultacje...
        • kasia.lomanczyk Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 12.11.03, 09:58
          Renia, dobrze to ujelas w poprzednim poscie, a i w tym dosc trafnie.
          Ja takze chcialabym zauwazyc, ze istnieje roznica pomiedzy szacunkiem, a
          uznaniem dla zaslug. Szacunek to cos, co wg filozofii humanistycznej nalezy sie
          kazdemu czlowiekowi z samego faktu, ze jest czlowiekiem - respektowanie praw
          itepe. Mozna go stracic, jesli sie popelni jakies czyny, ktore czlowiekowi nie
          przystoja (ja na przyklad uwazam, ze szacunek taki nie nalezy sie ludziom
          tlukacym niemowleta, albo pedofilom gwalcacym dzieci, bo takie zachowanie
          swiadczy o zezwierzeceniu).
          Ty natomiast mowisz o podziwie dla zaslug. Faktycznie, samo zajscie w ciaze to
          nie zadna zasluga, ale juz na przyklad wychowanie malego czlowieka to IMHO jest
          zasluga, i na uznanie zasluguje w takim przypadku matka dziecka, niewazne czy
          jest profesorem na uniwersytecie, czy kucharka.
          Podobnie jest z szacunkiem dla rodzicow. Szanujemy ich z zalozenia, chyba ze
          zrobili nam jakas krzywde. Dla mnie bardzo przykry jest widok ludzi, ktorzy
          zdobyli wyksztalcenie czesto dzieki ciezkiej pracy swoich niewyksztalconych
          rodzicow, a teraz pogardzaja tymi rodzicami i traktuja ich z gory, bo uwazaja
          ich za glupszych od siebie.

Triss, ja rowniez jakos ostatnio przyjrzalam sie Twoim postom i zauwazylam
          podobnie jak Renia, ze bije z nich - bez urazy - zarozumialosc i pogarda. A
          moim zdaniem o prawdziwej klasie czlowieka swiadczy wlasnie to, ze potrafi
          uszanowac innych ludzi poczawszy od kucharki, a skonczywszy na krolowej Anglii.
          • lolyta Re: Za co szanować kobiety w ciąży? 22.01.04, 00:40

kasia.lomanczyk napisała:

> ...jesli sie popelni jakies czyny, ktore czlowiekowi nie
            > przystoja (ja na przyklad uwazam, ze szacunek taki nie nalezy sie ludziom
            > tlukacym niemowleta, albo pedofilom gwalcacym dzieci, bo takie zachowanie
            > swiadczy o zezwierzeceniu).

Kasia, wiele Twoich postow czytalam i wylania sie z nich obraz osoby
            inteligentnej i fajnej. Ale trzesie mnie, kiedy ktos obraza zwierzeta tak, jak
            Ty w tym kawalku powyzej. ja wiem, to takie powiedzenie itp., ale prosze, nie
            pisz tak wiecej... widzialas zwierzeta tlukace lub gwalcace niemowleta? tak sie
            sklada, ze to sa zachowania godne CZLOWIEKA nie zwierzat. Niestety.
    • Gość: ciężarna Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 22:38
      Jako kobieta w ciąży uważam, że nikt kto mnie nie zna i nie uważa, że powinien
      mnie szanować -nie musi mnie szanować. A to, że jestem w ciązy to żaden powód.
    • Gość: Julia Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 11:04
      Mam wrażenie,że jakaś małolata trafiła na to forum... Albo wam się wątki
      pokończyły...
    • Gość: fey Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 10:51
      MyĘl´, ´´e drugiego cz?owieka powinno szanowaç si´ bezwarunkowo (bez wzgl´du na
      to, czy jest to akurat kobieta w ciŕ´´y czy ktoĘ zgo?a inny). Szacunek traci
      ten, kto sobie na to zas?u´´y?. I tyle.
      Przecie´´ nie jest tak (chyba?! mam nadzieje. ´´e nie...), ´´e pogardzamy
      wszystkimi a szanujemy tylko tych, którzy sobie SPECJALNIE na to zas?u´´yli.

Sama jestem w ciŕ´´y i naprawd´ nie oczekuj´ od nikogo SPECJALNEGO traktowania
      ani SPECJALNEGO szacunku.
      Nie chc´ tylko, ´´eby ktoĘ specjalnie wbija? mi ?okieç w brzuch w autobusie. I
      tyle.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
    • Gość: xsz Re: Za co szanować kobiety w ciąży? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 14:55
      puknij się w łeb baranie, a ciebie za co szanować chyba za prostotę którą sobą
      prezentujesz takimi tekstami!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka