sara.ivona 13.01.09, 14:54 Czy lepiej dla dobra dziecka pozostać w wolnym związku, mieszkać razem z partnerem i mieć przywileje socjalne takie jak samotne matki? Np mieć łatwiejszy dostęp do publicznego żłobka i przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
disa Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 14:57 tez sie nad tym zastanawialam, watpie aby moje chodzilo do panstwowego przedszkola, ale sa jakies inne przywileje? nasz panstwo mimo iz by chcialo to nie jest przyjazne dla rodziny ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 15:21 A jak się inne dzieci będą śmiały,że nieślubne?:> Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:01 O mój Boże czytasz i nie grzmisz - większego kretynizmu nie widziałam w życiu :((((((( Ja macie takie dylematy to odpowiadam z całą pewnością - NIE BRAĆ !!!!! Ja ślub brałam z miłości a nie dla korzyści materialnych czy odwrotnie - jestem w szoku po prostu - no chyba że macie po 15 lat to jestem w stanie zrozumieć że wasze młode móżdżki nie pojmują jeszcze na czym polega małżeństwo, odpowiedzialność i rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:04 Masz zamiar karmić dzieci tylko miłością? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:08 NIe, jedzeniem kupionym za pieniążki uczciwie zarobione. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:11 A gdzie ona napisała,że nie zarabia?Poza tym chodzi jej też o dobro dziecka,np. by miało dobre przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:13 stąd też mój komentarz - dla mnie kretyństwo i przeliczanie wszystkiego na korzyści - materialistki Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:16 Ja jestem zwolenniczką raczej złotego środka,miłość miłością,ale z czegoś trzeba żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:18 jasne ale nie za wszelką cenę - małżeństwo to coś wyjątkowego nie można tego przeliczać na kasę i rozważać pod tym kątem Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:21 Dla mnie to też coś wyjątkowego,ale zdaję sobie sprawę,że nie dla wszystkich.Cóż,świata nie zmienimy. Odpowiedz Link Zgłoś
winomusujace Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:34 bez przesady, przedszkole nie kosztuje 500 tysięcy złotych miesięcznie..., pozatym poza kryterium samotności biorą również kryterium zarobków w niektórych miejscach, jeśli więc mama dobrze zarabia nici z planu, który zresztą wd mnie jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:12 nie bądź śmieszna autorka pisze co lepsze dla większych korzyści jakoś nie piesze że przymiera głodem i ta kasa potrzebna jej jak woda do życia Poza tym wspomina o przedszkolu i jak łatwiej sie do niego dostać - więc nie rozśmieszaj mnie górnolotnymi hasełkami Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:14 Pisze też,że chodzi jej o dobro dziecka.Nie pisze,że przymiera głodem,nie pisze też,że śpi na kasie.Nie przasadzajmy,że samotnym matkom znów takie socjalne kokosy przypadają. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:16 to tym bardziej nie rozumiem tego kretyńskiego pytania - swoją drogą ciekawe co na to ojciec dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:18 Ojciec czeka z pierścionkiem i czeka,co na forum poradzą;) Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:19 całkowite uprzedmiotowienie - jestem chyba starej daty - mnie zszokowało to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:06 NIketórzy wszytko przeliczą na kasę. Ja słyszałam o facecie, który nie uznał dzicka (dziecko ma w papierach że ojciec nieznany), dlaego żeby samotna matka więcej kasy wyciągnęła od państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.perelski Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:18 Ja za takie podejscie do zycia ( oplaca sie) zatrzaskal bym ci po gebie.Czytaja to was forum KOBIETA dochodze do wnisku ze wiekszosc z was to zwykle ku.... Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek do kuba.perelski 13.01.09, 19:21 kobiety nie bije się nawet kwiatkiem ale muszę przyznać ci trochę racji - jestem kobietą i ale to pytanie kompletnie mnie wyprowadziło z równowagi Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:20 > Ja ślub brałam z miłości a nie dla korzyści materialnych czy odwrotnie Jeśli brałaś ślub w USC - po co podpisywałaś dokument w którym nie ma ani słowa o miłości ? Jest za to o pieniądzach, prawach, obowiązkach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:26 nie podpisywałam w USC - brałam ślub konkordatowy - a co do przysięgi to jest w niej m.in to" i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe." - czyli miłość tylko napisana trochę urzędowym językiem Poza tym małżeństwo to oprócz miłości odpowiedzialność i obowiązki nie napisałam że tylko młość - ale nie ma w nim miejsca dla egoizmu i przeliczania na krzyści czy niekorzyści Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:43 Konkordatowy to to samo co USC - w sensie prawnym. "Zgodne , szczęśliwe i trwałe" to nie miłość. To przedsiębiorstwo. Ale nie o to chodzi. Do czegoś ten konkordatowy był potrzebny , bo z miłości byłby tylko kościelny. Tak tylko chciałem sprawdzić, czy faktycznie z miłości... Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:52 wiesz co nic o mnie nie wiesz więc mnie nie oceniaj - dla mnie miłość to nie tylko seks i przytulanie ale też obowiązki, szacunek i odpowiedzialność A tak w roli wyjaśnienia jak braliśmy ślub mój małżonek był bezrobotny ( bo dopiero co po szkole - żyliśmy z mojej renty rodzinnej po zmarłym ojcu ) - więc masz racje wyszłam za niego dla ogromnych korzyści materialnych - oj ja niedobra Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: do silic 13.01.09, 20:01 Raczej mężatkiem. Silic to mężczyzna. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: do silic 13.01.09, 20:04 to wszystko wyjaśnia nie masz pojęcia o małżeństwie Poza tym nie bardzo rozumem dlaczego na mnie naskakujesz i poddajesz w wątpliwość powody dla których braliśmy ślub - wyjaśnij mi to proszę Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: do silic 13.01.09, 20:15 To niczego nie wyjaśnia. Nie muszę pójść się utopić, żeby wiedzieć , że woda jest zdradliwa czy uprawiać seksu z psem żeby wiedzieć, że mnie to nie pociąga. Ja na ciebie nie naskakuję - natomiast ty naskoczyłaś wcześniej na innych. Byłem tylko ciekaw jakie przełożenie na rzeczywistość ma ta deklaracja o ślubie z miłości. Jestem cyniczny i lubię szukać prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: do silic 13.01.09, 20:06 chyba że jesteś narzeczonym czy reproduktorem autorki tego kretyńskiego pytania to wszystko wyjaśnia już Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 20:08 Wiem tylko tyle ile napisałaś i na tej podstawie piszę co myślę - chyba mi wolno ? A obowiązki, szacunek i odpowiedzialność USC nie potrzebują. To, że on kiedyś był bezrobotny niczego nie zmienia. Czystej miłości wystarczyłby kościelny., Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 20:13 wiesz co nie mam zamiaru ci się tłumaczyć bo ślub braliśmy z miłości do siebie i Boga ( dla naszej miłości nie byłby potrzebny nawet kościelny jeśli już ) Sam chyba nie bardzo wiesz czego się przyczepić ale najwidoczniej prawda w oczy kole i doszukujesz się czegoś czego nie ma - żal mi cię jesteś śmieszny człowieczku :) Swoją drogą to dobrze że jesteś kawalerem jeśli sądzisz że małżeństwo to tylko transakcja Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 20:23 >( dla naszej miłości nie byłby potrzebny nawet kościelny jeśli już ) Teraz to stąpasz po niepewnym gruncie. Albo jesteś katoliczką i ślub zgodnie z twoją wiarą był potrzebny albo nie jesteś katoliczką i wzięłaś ślub wyznaniowy bo... wygodnie ? ładnie ? czy z innych powodów ? Dopiero coś pisałaś o tym , że ja nie znam ciebie a tu już "śmieszny człowieczek" ? Kogo tu co kole w oczy... Właśnie dlatego jestem kawalerem bo sądzę o małżeństwie to co sądzę. Twoje stwierdzenie jest zbyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 20:38 napisałam że z miłości do siebie i Boga wzięliśmy ślub kościelny gdybym nie była katoliczką nie byłby mi w ogóle ślub potrzebny tylko po to żeby komuś coś udowadniać - absolutnie nie mam zamiaru do niczego cię przekonywać - ja i mój mąż wiemy dlaczego braliśmy ślub i że był on tylko i wyłącznie z miłości a co ty o tym myślisz naprawdę nie bardzo mnie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
aaaguniaaa Re: opłaca się brać ślub? 14.01.09, 08:08 no tak... z tego wynika ze nikt na tym swiecie nikogo nie kocha skoro przeczy temu slub cywilny. i wszyscy tylko z wyrachowania i dla pieniedzy biora slub. choc wlasciwie to chyba jedna strona przewaznie musi kochac bo rzadko sie zdarza ze dokladnie tyle samo oboje zarabiaja, wiec moze ta ktora zarabia wiecej bierze slub z milosci.. choc rzewaznie to faceci wiecej zarabiaja... i pewnie biora slub by miec darmowa gosposie, bo do lozka to niekoniecznie potrzebna zona... Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek do silic i aaaginiaaa 14.01.09, 08:21 Właśnie aaaguniaaa masz święta rację - a ja głupia myślałam ze wyszłam za mąż z miłości i dobrze że taki silic sie pojawił bo pewnie umarłabym ze świadomością że kochałam męża a ja przecież tylko dla pieniędzy ten slub brałam oj słodka naiwności Odpowiedz Link Zgłoś
mona817 Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:18 Wszystko ma swoje plusy i minusy. Pomijajac uczucia i kalkulujac calkiem na zimno... Hmmm... Z przedszkolem nie widzialam, zeby ktos mial problemy, jesli chodzi o tzw. "socjal" raczej nie ma na co liczyc, chyba, ze Wasze dochody roznia sie diametralnie i bez slubu dostaniesz zasilek rodzinny (zawrotna kwota, bodaj 64 zl). Idac zalatwiac pewne sprawy, mozesz, nie majac slubu, spodziewac sie pytania o alimenty i dosc jasnej sugestii, ze nic nie zalatwisz, poki nie zobacza chocby pozwu, a najlepiej wyroku sadu. Mimo wszystko latwiej np. do szpitala wejsc "mezowi", niz "partnerowi". "Partner" nie zarejestruje samodzielnie dziecka w USC, nie zalatwi zadnej sprawy urzedowej itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:25 Partner nie zarejestruje i nie wejdzie do szpitala. Ale ojciec tak! Odpowiedz Link Zgłoś
mona817 Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:32 Ojciec, ale nie maz nie zarejestruje. Odpowiedz Link Zgłoś
winomusujace Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:38 Dla mnie nie byłyby to żadne argumenty, nie korzystam i nie chcę korzystać z żadnych "przywilejów" dla samotnej matki, służba zdrowia od lat prywatna, do przedszkola też wolę prywatnego, na żadne zasiłki się nie łapię więc kierowałabym się innymi kryteriami niż opłacalność. Wszystko chyba zależy od zarobków mamy dziecka. Ale nie słyszałam o jakiś wielkich kokosach dla samotnych matek. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelka_dziopkowa Re: opłaca się brać ślub? 13.01.09, 19:39 dla dobra dzieci najlepiej zrobić sobie ich kilkanaście, dostaniecie wtedy mnóstwo pieniędzy z zasiłków, dobrze byłoby gdyby konkubent uzależnił się od alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl mówił ci już ktoś, że jesteś żałosną 13.01.09, 19:50 materialistka? A haslo o dobru dziecka to juz w ogole szczyt hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
pepegi Re: opłaca się brać ślub? 14.01.09, 08:57 Mnie dziwi jedno: dlaczego nikt z Was nie zapytał autorki postu, czy nie pomyślała o naprawdę samotnych matkach, którym przez swoje wyrachowanie odbierają możliwość umieszczenia dziecka w przedszkolu, lub uzyskania choćby marnego zasiłku. Wysnuwam z tego niezbyt przyjemny wniosek, że fałszywych „samotnych matek" jest tyle samo, co "bezrobotnych". Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 14.01.09, 17:46 A czy to działa tak,że zasiłków jest określona liczba i "fałszywa"samotna matka komuś go odbiera? raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 09:43 Ilość pieniędzy na pomoc społeczną w budżecie np. gminy jest ograniczona, nie przychodzi Ci to do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
malwan Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 11:12 Tytuł postu mnie mierzi. Jeśli w takich kategoriach myślisz o ślubie to wyrazy współczucia dla przyszłego męża. Dzieci zresztą też. I nic im po dobrym przedszkolu skoro rodzice po ślubie bo akurat z kalkulacji wyszło, że się opłacało. Tylko czy opłaciło... Nie pojmuje myślenia takimi kategoriami o rzeczach kluczowych w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 11:20 Jeśli rodzice się kochają,to raczej nie ma dużego znaczenia,czy są po ślubie,czy nie.Ciekawe,że autorka postu już się nie odezwała- troll? Odpowiedz Link Zgłoś
malwan Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 11:31 Pewnie, że nie ma. Ale tytuł postu sugeruje, że ślub to kalkulacja i uczucia niewiele mają do rzeczy. Uczucia uczuciami, ale ważna jest opłacalność przedsięwzięcia. Dla mnie nienaturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 11:29 > Czy lepiej dla dobra dziecka pozostać w wolnym związku, mieszkać razem z > partnerem i mieć przywileje socjalne takie jak samotne matki? Jeżeli kobieta mieszka z ojcem dziecka, który ją i dziecko utrzymuje, a pomimo tego korzysta z pomocy dla samotnych matek, to powinna się wstydzić, bo to jest oszustwo, wyłudzanie pieniędzy i okradanie nas wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 11:40 Możesz bliżej wyjaśnić "okradanie nas wszystkich"? Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 11:53 za przywileje samotnych matek płaci państwo, czyli są to pieniądze z naszych podatków, czyli nas wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
powiewlata Re: opłaca się brać ślub? 15.01.09, 13:07 ja brałam ślub z miłości do mojego męża i nie myslałam o sprawach ekonomicznych więc nie nic Ci nie poradzę.. swoją drogę to okropne żeby wyceniać uczucie i oceniać co jest bardziej opłacalne brrr Odpowiedz Link Zgłoś
sorbek Re: opłaca się brać ślub? 16.01.09, 10:17 powiewlata wiesz nie bądź taka pewna ;) bo mnie tu jeden wszechwiedzący kawaler silic chciał uświadomić ze skoro wzięłam tez ślub cywilny to zrobiłam to dla jakiś korzyści i na pewno nie kocham męża ( paranoja - nie ma to jak rady skrzywdzonego kawalera ) Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: opłaca się brać ślub? 16.01.09, 15:30 Jeszcze to przeżywasz ? Jest takie powiedzenie: uderz w stół a nożyce się odezwą... Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: opłaca się brać ślub? 16.01.09, 16:22 Kto,jak kto,ale silic raczej na skrzywdzonego nie wygląda,przynajmniej sądząc po postach.. Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: opłaca się brać ślub? 16.01.09, 17:51 nie opłaca się, bo jak się kochacie to ślub niczego nie zmieni, a trzeba będzie wydac na urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy To zależy. 16.01.09, 21:41 Zależy od tego, ile ci zapłacą za ślub. (to tak jakby pytać, czy warto zjeść obiad?) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 miszczyni jednego postu 16.01.09, 21:55 zadała kretyńskie i prowokujące pytanie...teraz się śmieje z weszej zażartej dyskusji.... Odpowiedz Link Zgłoś