filmon 23.02.09, 12:50 Jak to jest, czy po zerwaniu ze sobą, rozstaniu się, nawet polubownym, powinna kobieta oddać facetowi pierścionek zaręczynowy czy nie? Jakie macie doświadczenia? Czy mężczyżni od Was odbierali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 12:53 ja nie miałąm takich problemów, ale znałam dwa przypadki, w obu dziewczyny chciały zwrócić pierścionki, faceci nie chcieli ich spowrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 05:16 alpepe napisała: > ja nie miałąm takich problemów, ale znałam dwa przypadki, w obu dziewczyny > chciały zwrócić pierścionki, faceci nie chcieli ich spowrotem. spowrotem nie użyłaś pierwsza ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
guyb Gdybym był kobietą to bym oddał, ale jako 09.03.09, 14:39 mężyczzna nigdy nie poprosiłbym kobiety o zwrot. Pewnie nawet nie chciałbym przyjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger No a z jakiej racji zatrzymać ? 09.03.09, 21:40 Jak w ogóle można się zastanawiać nad odpowiedzią ? - To jest pierścionek zaręczynowy. Zerwane zaręczyny - zwróć pierścionek. Tak jakby laska się zastanawiała czy korzystać dalej ze wspólnej karty kredytowej którą ją obdarował były narzeczony czy też ją mu zwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
basia172 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 17:05 Mój były niedoszły mąż pierścionka z brylancikiem za nic nie chciał z powrotem mówiąc, że on jest tylko mój na zawsze, bez względu na mój wybór. Wkrótce jednak jego matka zaczęła mu suszyć głowę, i zgłosił się po odbiór - i dobrze , bo po zarwaniu pierścionek trafił do szuflady. Co niby miałam z nim zrobić? Nosić go przecież nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
alza73 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 10.03.09, 08:47 w moim przypadku to niedoszły mąż nie chciał pierścionka, ale niedoszła teściowa przyjechała po niego. Niezły ubaw był z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwamezatka Są pierścionki i pierścionki :))) 13.03.09, 19:55 alpepe napisała: > ja nie miałąm takich problemów, ale znałam dwa przypadki, w obu dziewczyny > chciały zwrócić pierścionki, faceci nie chcieli ich spowrotem. Zależy jaki... Bo jest chyba różnica między pierścionkiem za 350 - 500 złotych, a takim z 0,5 karatowym diamentem o najwyższej czystości wartym 5000 - 7,500 Zł. Nie czarujmy się... Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 12:53 Nie odbierali.Ale gdyby tak bylo to bym nie oddala, sprzedala w komisie czy czyms takim i poszla w tango :D Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:03 :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham i w drodze wyroku sadowego musialabys zwrocic kase 06.03.09, 16:41 gdyby facet sie uparl. O ile mi wiadomo byly juz wyroki sadowe w RP, w ktorych uznawano, ze pierscionek zareczynowy to nie jest zwykly prezent, tylko rekojmia zawarcia "umowy przedwstepnej" ;-) na slub. Dlatego w przypadku rozwiazania tej umowy rekojmia mozna zazadac zwrotu tego pierscionka. btw: niezla metarialistyczna suczka z ciebie. Pare tysiecy zlotych tak bys sobie hapnela, bo mozesz, nie? Cooool :] - swietnie to o tobie swiadczy Odpowiedz Link Zgłoś
dominanto Re: i w drodze wyroku sadowego musialabys zwrocic 09.03.09, 11:17 Niestety, większość chciała by sobie zachować pierścionek. Baby lecą na drogie błyskotki - taka jest prawda :-( Odpowiedz Link Zgłoś
seattle92 Re: i w drodze wyroku sadowego musialabys zwrocic 10.03.09, 00:38 To nie kupujcie pajace drogich błyskotek, a nie teraz narzekacie, że "baba lecą na drogie błyskotki". Trzeba myśleć i potrafić odmówić "babie", a nie się teraz żalić! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu.stefan Re: i w drodze wyroku sadowego musialabys zwrocic 09.03.09, 15:28 A pierścionek zaręczynowy, który dostałam kosztował ok. 500 zł. To za taki jak mój niewiele mozna dostać w komisie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 13:28 nie na darmo sroka jest rodzaju zenskiego Odpowiedz Link Zgłoś
aietes Opłata za seks? facet wspomoże twój budżet. 09.03.09, 14:11 i odciąży budżet twej mamusi. Kobiety płacące za siebie to rzadkość. Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 12:54 moj maz nie chcial pierscionka ale jego byla- niedoszla oddala go jego matce, bo on by nie przyjal.Ja bym chyba oddala bo i tak bym go nie nosila... Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 12:54 Kobieta powinna oddac, ale mezczyzna nie powinien przyjac. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:03 phi, ze kto ci tak powiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:05 jesli kobieta ma odrobine godnosci i szacunku dla samej siebie to powinna taki pierscionek zwrocic bije od was materializmem, brzydze sie, a fe! Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:37 Sama sobie wymyslilam taka teorie na podstawie obserwacji. W praktyce nie mialam okazji sprawdzic. :) Jaki materializm? Kobieta oddaje pierscionek. Facet honorowo nie przyjmuje. (przyklad w mojej rodzinie) I taka sytuacja wydaje mi sie politycznie poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:38 A pozniej lombard i popijawa :D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:59 Dokladnie! :) A rodowego tez bym nie oddala jakby mnie zdradzil i nieelegancko zostawil! o! Moze mialby pierszenstwo by go odkupic po cenie licytacji ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 06.03.09, 16:43 > A rodowego tez bym nie oddala jakby mnie zdradzil i nieelegancko > zostawil! o! Moze mialby pierszenstwo by go odkupic po cenie licytacji > ;)) wtedy gosc powinien zadoscuczynienie wyciagnac sadowo. I przez nastepne 10 lat bys splacala ta popijawe. I slusznie - za bycie materialistyczna s.... powinno sie placic :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala2424 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 15:56 Chciałam tylko przypomnieć,że za niedotrzymanie obietnicy małżeństwa też można w sądzie uzyskać spore odszkodowanie,jeżeli już tak straszymy się sądem. A w sprawie pierścionka-ja bym oddała. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 17:00 > Chciałam tylko przypomnieć,że za niedotrzymanie obietnicy > małżeństwa też można w sądzie uzyskać spore odszkodowanie W Polsce?? Chyba tylko i wylacznie wtedy, gdy jedna ze stron poczynilaby jakies kosztowne i uzasadnione przygotowania juz do wesela. Za "straty moralne" to nie slyszalem, zeby mozna bylo cokolwiek dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
mala2424 Re: Do swinia_i_cham 09.03.09, 21:16 Widać w swoim zacietrzewieniu potrafisz słuchać tylko siebie (człowieku z jakimi kobietami miałeś do czynienia skoro tak ziejesz ogniem?). Jak to się dzieje,że kobieta nie oddająca pierścionka odsądzana jest od czci i nazywana pazerną,a facetowi upominającemu się nie chodzi czasem też o pieniądze???? Zaznaczam.,żeby nie było wątpliwości,ja bym oddała. Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Do swinia_i_cham 10.03.09, 10:16 Ja chce tez zaznaczyc, ze w moim poscie byla emota: ;))) Tak naprawde to bym ten piersconek mu w wysoka trawe wrzucila. :) Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham Re: Do swinia_i_cham 10.03.09, 17:29 > Jak to się dzieje,że kobieta nie oddająca pierścionka odsądzana jest > od czci i nazywana pazerną,a facetowi upominającemu się nie chodzi > czasem też o pieniądze???? z ta roznica, ze jej chodzi o pieniadze, ktore ON zarobil, a jemu - o wlasne. Drobna moze dla niektorych roznica, zwlaszcza dla lachonkow, ktore nigdy prezentu drozszego niz wizyta u fryzjera nie daly... Odpowiedz Link Zgłoś
dyl.sowizdrzal Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 13:26 Boże, chroń facetów przed takimi babsztylami jak sadosia...! Odpowiedz Link Zgłoś
muza24 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 06.03.09, 11:30 a ja nie rozumiem tych gierek - oddaję Ci pierścionej, ale tak naprawdę nie powinieneś go odbierać..... to jest chore... i polityczna poprawność w relacjach damsko-męskich.... bleee Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 12:13 muza24 napisała: > a ja nie rozumiem tych gierek - oddaję Ci pierścionej, ale tak > naprawdę nie powinieneś go odbierać..... to jest chore... Nie chodzi o to, ze taka powinna kobieta miec intencje. Mysle, ze kultarlan kobieta powinna miec intencje oddac, a kulturalny mezczyzna nie powinien miec intencji przyjac. Nie chodzi o puste gesty, tylko o to, ze jak ktos potrafi sie zachowac, to postapi wlasnie w ten sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 12:20 > Mysle, ze kultarlan > kobieta powinna miec intencje oddac, zgadzam sie. > a kulturalny mezczyzna nie powinien miec > intencji przyjac. a z jakiej paki, z okazji rozejscia sie zwiazku w ktory oboje zainwestowali pare lat zycia, to kobieta ma dostac wart kilka tysiecy zlotych prezent?? Wygodna definicje "kultury" sobie panienki przyjmujecie.... Wspolczuje waszym facetom :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 13:28 swinia_i_cham napisał: > Wygodna definicje "kultury" sobie panienki przyjmujecie.... Wspolczuje waszym facetom : > -/ Zalozyles (blednie ), ze jestem kobieta. Nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 13:46 > Zalozyles (blednie ), ze jestem kobieta. Nie wiem dlaczego. przepraszam za bledne zalozenie (podstawy do takiego zgadywania: zdanie w dyskusji podobne do tego pojawiajacego sie czesciej wsrod kobiecych wpisow, nick meth kojarzacy mi sie z methapmphetamine, bedaca rodzaju zenskiego) :-) Nie zmienia to mojego zdania - skad niby wiazanie kultury z nieprzyjeciem zwrotu pierscionka zareczynowego? To NIE jest zwykly prezent - jakby byl, to dawaloby sie go jak zwykly prezent, kosztowalby tyle co zwykly prezent i znaczylby tyle co zwykly prezent Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 15:19 swinia_i_cham napisał: > To NIE jest zwykly prezent - jakby byl, to dawaloby sie go jak zwykly > prezent, kosztowalby tyle co zwykly prezent i znaczylby tyle co zwykly prezent Pierscionek zareczynowy moze kosztowac tyle samo, mniej, lub wiecej niz "zwykly prezent" - cokolwiek to znaczy. Nie ma zakazu dawania srebrnego pierscionka bez kamienia, tak jak i nie ma zakazu dawania zdecydowanie drozszych prezentow. Tak w ogole, rozumujac Twoim sposoem - pierscionek zareczynowy to forma kontraktu. Oznacza, iz obie strony recze za jego wykonanie. Jezeli Ty zrywasz ten kontrakt, pierscionek pozostaje wlasnoscia branki, w p/p dostajesz go z powrotem. W zadnym wypadku nie potrafie zrozumiec jak doszedles do wniosku, ze zawsze powinienes onego "odzyskac". Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 10.03.09, 17:32 > Tak w ogole, rozumujac Twoim sposoem - pierscionek zareczynowy to forma > kontraktu. Oznacza, iz obie strony recze za jego wykonanie. Jezeli Ty zrywasz > ten kontrakt, pierscionek pozostaje wlasnoscia branki, w p/p dostajesz go z > powrotem. W zadnym wypadku nie potrafie zrozumiec jak doszedles do wniosku, ze > zawsze powinienes onego "odzyskac". tak by bylo, gdyby rekojmia szla w dwie strony. A nie idzie. Tak wiec ten piersionek jest sila rzeczy SYMBOLEM umowy, nie jej gwarancja (bo gdyby mial byc traktowany jako gwarancja, to dlaczego jednostronna?) Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 14:48 a czy pierśnionek zaręczynowi musi być od razu wart kilka tysięcy? Mój jest wart ok. 200zł i jestem zadowolona. Nie chodzi o kasę, a o emocje. o. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham moze byc nawet napredce wystrugany z kory :-) 09.03.09, 17:03 Nie oceniam BRON BOZE tego jaki on POWINIEN byc. Mowilem o tym, jakie one - z tego co slyszalem - zwykle sa. > Mój jest wart ok. 200zł i jestem zadowolona. Nie chodzi o kasę, a o emocje. o. Gratuluje i ciesze sie Twoim zadowoleniem :-) Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
chickita Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 25.05.09, 19:58 meth.p napisał: > muza24 napisała: > > a ja nie rozumiem tych gierek - oddaję Ci pierścionej, ale tak > > naprawdę nie powinieneś go odbierać..... to jest chore... > > Nie chodzi o to, ze taka powinna kobieta miec intencje. Mysle, ze kultarlan > kobieta powinna miec intencje oddac, a kulturalny mezczyzna nie powinien miec > intencji przyjac. Nie chodzi o puste gesty, tylko o to, ze jak ktos potrafi sie > zachowac, to postapi wlasnie w ten sposob. A jesli osoby nie maja juz odwagi ani checi sie widziec to pierscionek wyslac poczta? Wtedy juz nie bedzie mial mozliwosci odmowic przyjecia wiec z honorem wyjdzie tylko ONA :) Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 12:57 mozna go wspolnie sprzedac i upic na to konto:) Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz tak, oddaje się .... do lombardu 23.02.09, 12:58 .. a forsę przepuszcza się na dziwki... tfu... wróć w Twoim przypadku na psychoterapeutę... Odpowiedz Link Zgłoś
mruff Re: tak, oddaje się .... do lombardu 23.02.09, 12:59 sprzedaj pierścionek i kup sobie coś fajnego, na osłodę Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:02 To jedna z rzeczy, którą obowiązkowo trzeba oddać, bo to nie jest prezent. Pierścionek należy do mężczyzny i do niego powinien wrócić. Nie przypuszczam ze facet podaruje go kolejnej wybrance, ale może go odsprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
psc0 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:05 Zgadzam się z opinią, że kobieta powinna go oddać, a mężczyzna nie powinien go przyjąć ;) A sprzedaż jest dla mnie najgorszym pomysłem.. Lepiej niech zostanie czy to u niego, czy u niej głęboko schowany w szufladzie, ot tak, na pamiątkę .. dla wspomnień :) Odpowiedz Link Zgłoś
bablara Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:29 Nie wiem jak inni , ale ja jak konczylam zwiazek z facetem , to wcale nie chcialam zadnych pamiatek. Po co mam wspominac cos nieudanego. Przeciez jak cos sie konczy to z jakiegos powodu i ja wcale nie chce o tym pamietac. Fakt facet nie chcial przyjac pierscionka z powrotem, ale ja go tez nie chcialam zatrzymac. Wiec go sprzedalam i kupilam sobie za to zloty lancuszek, ktory byl bardzo pechowy. Na poczatek urwalo mi sie zapiecie, wiec schowalam go do portfela. Jeszcze tego samego dnia ukradli mi portfel. Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 14:05 Bo kase za takie rzeczy trzeba przebalowac a nie przetopic na inna forme. :) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:07 gdybys go nie stracila i tak mialabys pamiatke..nosza ten lancuszek pamietalabys,ze to za kase z zareczynowego ;] czy nie mozna zrobic tak,ze jesli obie strony go nie chca...to sprzeda sie go i pieniadze odda na jakis charytatywny cel ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mlena30 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 03:58 tAK NAJLEPIEJ U NIEGO I KOLEJNA NARZECZONA NIECH GO KIEDYŚ ZNAJDZIE PODCZAS PORZĄDKÓW;] Odpowiedz Link Zgłoś
rastalioness Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 15:13 Bezwarunkowo powinno sie go oddac. W niektorych rodzinach pierscionek zareczynowy jest przekazywany z pokolenia na pokolenie- wtedy wazne jest, by pozostal w rodzinie. A nawet jesli jest to nowy pierscionek kupiony specjalnie dla konkretnej dziewczyny, to i tak nalezy go oddac. A co z tym zrobi facet, to juz zalezy od faceta....nie sadze, ze jest tu dla faceta jakikolwiek wymog ustanowiony przez savoir-vivre poza "moze ale nie musi" Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:10 co? jak to nalezy do mezczyzny? chyba tylko w sytuacji jak ciulal na niego cichaczem, no i sam ;) u mnie to jest tak ze skoro mamy wspolne konto to raptem tyle ze uzyl wlasnej karty - ja sie nie poczuwam absolutnie ze jest jego - jest nasz i nie mam zamiaru go nikomu oddawac bo jest za.ebisty poza tym mam do niego kolczyki :P Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Do jakiego mężczyzny..... 23.02.09, 13:14 Kto takie brednie wypisuje! Skoro coś się komuś daje to już do nas nie należy. Tylko w kwestii kobiety jest to czy go odda czy nie. Ja swojego nie oddałam-sprzedałam w lombardzie i niezła imprezka za tą kasę była. Mój ówczesny facet dostał ode mnie na zaręczyny-zresztą na jego żądanie-prezent zaręczynowy ode mnie i tyle w temacie-też sobie go zatrzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: Do jakiego mężczyzny..... 23.02.09, 13:37 Ja wypisuję. Pierścionek zaręczynowy nie jest prezentem, mężczyzna go daje, bo chce poślubić kobietę, kobieta go przyjmuje bo się na to zgadza. Jeśli wycofuje się ze swojej decyzji, powinna oddać pierścionek. Moim zdaniem tylko kobiety bez klasy zatrzymują pierścionek zaręczynowy, chyba ze facet nie chce go przyjąć, ale zaznaczam że to moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Do jakiego mężczyzny..... 23.02.09, 15:10 masz bardzo dobra opinie.. w obecnych czasach wymaga sie symboli..ale symbolike tych symboli,znaczy sie znaczenie , juz ma sie w dupie...co za czasy;] Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Do jakiego mężczyzny..... 23.02.09, 15:27 Obiektywnie rzecz biorąc, masz rację Lisku :). Tzw. dobry obyczaj nakazuje zwracać niedoszłemu mężowi pierścionek zaręczynowy, nawet jeśli nie jest on pamiątką rodzinną. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Re: Do jakiego mężczyzny..... 23.02.09, 16:03 Proponuję,żeby zwracać dziewictwo-przy rozstaniu z partnerką.... Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: Do jakiego mężczyzny..... 09.03.09, 11:49 i zwymiotować wszystkie romantyczne kolacje. Dziewczyno co z tobą?? Odpowiedz Link Zgłoś
zmichalg1 Re: Do jakiego mężczyzny..... 10.03.09, 01:33 he he... o ile było na początku związku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Re: Do jakiego mężczyzny..... 23.02.09, 15:59 Sam fakt podarowania komuś czegoś świadczy już o tym,że dajemy coś komuś, a jak się coś daruje to nie oczekuje się zwrócenia tej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_i_cham Re: Do jakiego mężczyzny..... 06.03.09, 16:46 > Sam fakt podarowania komuś czegoś świadczy już o tym,że dajemy coś komuś, a jak > się coś daruje to nie oczekuje się zwrócenia tej rzeczy. bzdura. Pierscionek jest symbolem umowy "za x miesiecy sie pobierzemy, jak sie pobierzemy to bedzie juz tylko twoj jak wszystko, co wypracujemy wspolnie". Umowa zostala zerwana, pierscionek nalezy zwrocic. Chyba ze sie jest zwykla suka, ktora sie polasi na pare tysiecy cudzych juz wtedy pieniedzy.... Chyba, ze dalas w ramach zareczyn cos rownie wartosciowego Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Chyba czegos tutaj nie rozumiesz 10.03.09, 00:47 To nie jest DAROWIZNA ani PODAREK, tylko przedmiot o znaczeniu symbolicznym. Jesli nie zamierzasz go zwrocic (czy facet przyjmuje czy nie to nie gra roli), to jestes po prostu materialna suka i tyle w temacie. Nie jestes warta poslubienia przez porzadnego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka I jeszcze jedno 23.02.09, 16:01 Idąc tym tropem-tylko facet bez klasy oczekuje zwrotu pierścionka zaręczynowego-po co mu on-odsprzeda?-komu-kolejnemu facetowi bez klasy, który podaruje go swojej ukochanej, czy sam podaruje go następnej kandydatce na żonę.... Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: I jeszcze jedno 09.03.09, 11:54 Co Cie to obchodzi co zrobi z tym pierścionkiem?? Tylko kobieta bez klasy i pazerna zatrzyma pierścionek i będzie waliła głupa, że się jej należy. Pierścionek zaręczynowy to rodzaj specyficznej "umowy" i deklaracji. To nie jest byle prezent typu złoty łańcuszek czy przywieszka. Za tą rzeczą idzie coś więcej i jeśli przestaje istnieć to coś więcej to kobieta z klasą wie co robić. Wariatka pójdzie, sprzeda i wyda na ciuchy i jeszcze gębę wydrze i obsmaruje że facet materialista. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciiaa Re: I jeszcze jedno 10.03.09, 07:19 jak koniecznie chcesz podciagać zaręczyny pod umowe, a pierścionek jako zabezpieczenie wykonania niej - znaczy wadium albo rekojmię - to wiedz, że na mocy KC, zabezpieczenie wykonania umowy może przepaść wskutek winy strony wręczającej. co oznacza, że skoro ma być tak, jak mówisz z pierścionkiem, to pierścionek powinien zostać u dziewczyny w każdym przypadku, gdy para rozstała się z winy faceta. teoretycznie praktycznie uważam, że powinno się takie coś sprzedać, a pieniążki dac na cel dobroczynny - bo skoro nam nie pomogło, to może wydane na dobry cel przyniesie coś dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: I jeszcze jedno 10.03.09, 07:49 A z winy kobiety?? Też cel dobroczynny?? Odpowiedz Link Zgłoś
mlena30 Re: Do jakiego mężczyzny..... 09.03.09, 04:02 a może powiedzcie co zrobić z takim pierścionkiem i obrączkami po rozwodzie;] tez sprzedać w lombardzie i zabalować? ;D osobiście nie lubię takich pamiątek Odpowiedz Link Zgłoś
zmichalg1 Re: Do jakiego mężczyzny..... 10.03.09, 01:32 Hm... A wg mnie to zależy też od tego, z czyjej inicjatywy dochodzi do zerwania zaręczyn. Psychologia ewolucyjna (czyli psychologia zachowań ludzi w sytuacjach tzn. "damsko-męskich") mówi, że facet obdarowując kobietę (również pierścionkiem zaręczynowym) inwestuje w nią. Im więcej zainwestuje, tym mniej ma mu się opłacać ją porzucić, a właśnie porzucenia kobieta wg. psychologii ewolucyjnej boi się najbardziej. Dlatego kobieta będzie nalegać na coraz to nowe inwestycje - vide: wspomniana "pazerność" kobiet na błyskotki itp. Jeżeli więc zaręczyny zrywa facet (bo np. znalazł sobie młodszą i ładniejszą, a w życiu różnie bywa), kobieta wg. psychologii ewolucyjnej powinna się postawić i pierścionka nie oddać. Jeżeli to kobieta zrywa i jeżeli dodatkowo zależy jej, aby jej środowisko szanowało ją za honorowość, powinna pierścionek zwrócić. To mówią emocje. A warto jeszcze zapytać zdrowy rozsądek: czy wartość pierścionka jest na tyle wysoka, aby kruszyć o niego kopie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyl.sowizdrzal Re: Do jakiego mężczyzny..... 09.03.09, 13:29 W gruncie rzeczy, trzeba być niezłym palantem, żeby sprzedać swój zaręczynowy pierścionek tylko z powodu jakiegoś rozstania. Odpowiedz Link Zgłoś
psc0 Re: Do jakiego mężczyzny..... 09.03.09, 14:29 Czy dla was jak się związek kończy to zawsze z powodu totalnej klęski której się nie chce pamietać? A co w sytuacji kiedy związek się kończy bo się kończy, bez kłótni, ludzie rozstają się w zgodzie.. Sprzedawać? Jest to dla mnie niewyobrażalne.. Nie wszystkie związki kończą się tak, że nie należy ich pamiętać, niektóre są bardzo fajne, a kończą się bo konczy się miłość, po prostu wygasa.. Jeśli by Cię nie łączyło z z kimś coś wspaniałego, nie doszło by do zaręczyn, Warto go zachować, tak jak się zachowuje w sercu osobę z którą się spędziło miłe chwile mimo tego, że się już razem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:33 Jezeli pierscionek byl przekazywany z babki na matke itp to owszem powinno sie oddac. ale kupiony dla tej kobiety to niby po co? przeciez dal jej ten pierscionek i w momencie podarowania pierscionka stal sie jej wlasnoscia. a ze swoja wlasnoscia to czlowiek moze robic co chce. jeszcze pierdzionek oddawac phi! sprzedac, pojsc w tango a facet niech sobie dynda kolo zadka :D Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:00 sadosia75 napisała: > Jezeli pierscionek byl przekazywany z babki na matke itp to owszem powinno sie > oddac. A co za różnica ? > ale kupiony dla tej kobiety to niby po co? przeciez dal jej ten > pierscionek i w momencie podarowania pierscionka stal sie jej wlasnoscia. a ze > swoja wlasnoscia to czlowiek moze robic co chce. A jeśli pierścionek był w rodzinie od pokoleń, to co ? Nie dał ? Wypożyczył? Dlaczego z takim pierścionkiem nie można zrobić co się chce ? Moim zdaniem należy oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:03 Gigantyczna roznica. Pierscionek przechodni z babki na matke ma wartosc mentalna dla kazdej kobiety w rodzinie, ktora zostala nim obdarowana. wtedy powinno sie odda. bo nie nalezy do nas tylko do rodziny. a kupiony dla mnie nalezy do mnie a nie do ciotki kryski mojego narzeczonego. Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:25 A wartość materialna się nie liczy ? A jeżeli facet w romantycznym odruchu, wierząc, że kobieta zostanie jego żoną, ofiaruje swojej ukochanej pierścionek z gigantycznym brylantem, to co ? Właściwie należałoby wyciągnąć wniosek, że jest ciężkim frajerem i w żadnym wypadku nie należy kupować drogich pierścionków zaręczynowych :> Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:26 Jesli facetowi zalezy na wartosci materialnej pierdzienia no to chyba lepiej, ze sie rozstaja:) i na zlosc materialiscie sprzedac w lombardzie a pieniadze wydac na impreze :) Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:35 Jeżeli władował w ten pierścionek równowartość niezłej bryki, albo nawet i więcej, to ja się wcale nie dziwię. Pokaż mi takiego, który beztrosko machnie ręką na taką kasę. Ja w każdym razie nie chciałabym się związać z kimś o tak niepraktycznym podejściu do spraw materialnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:37 Dlaczegoz niepraktycznym? :))) Czy wystawne przyjecie z okazji zerwania zareczyn na koszt nie doszlego pana mlodego jest niepraktyczne? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:42 Ja to sie najbardziej tych praktycznych wlasnie boje. :) (Ty mi tyle, ja tobie to, ty mi tyle za to... ) Zreszta to nie praktycznosc. To honor i szarmancja. Tak, w druga strone tez. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:44 A ja i tak obstaje przy opchnieciu pierscionka w lombardzie i pojscie w tango :D Odpowiedz Link Zgłoś
drie Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:48 Ba! Uwazam, ze to powinno sie w zwyczaj tradycji wpisac jako prikaz! Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:05 sadosia75 napisała: > A ja i tak obstaje przy opchnieciu pierscionka w lombardzie i pojscie w tango : > D No ja myślę. Szampańska zabawa na cudzy koszt jest o wiele fajniejsza niż jakieś honorowe głupoty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:18 Honor swoja droga a zabawa na odreagowanie swoja droga. jesli mezczyzna przyjmuje pierscionek ( kupiony dla mnie ) to kto z nas gorzej wychodzi na tym? ja czy on? serio czy to takie wazne? czy oddam czy nie oddam. wazniejsze jest to jakie relacje pozniej zostaja i jak wyglada sam fakt zerwania zareczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:48 to pochwal sie tym na samym poczatku znajomosci z potencjalnym kandydatem - zobaczymy czy nie popatrzy na ciebie jak chciwego lachona, ktos dobrze napisal, wymaga sie symboli ale o tym co to znaczy to juz sie zapomina ja uwazam ze jesli zrywa ona to bez dwoch zdan powinna oddac jesli ma choc krzte honoru, jesli to on to w dobrym tonie jest pierscionek oddac - wtedy w rownie dobrym tonie byloby zeby facet tego pierscionka nie przyjmowal to co wypisuje sadosia75 to zwykla pazernosc i przewrazliwiona duma kobieca i nadwerezone ego chyba ze tak sobie rekompensujesz "stracony" (na przyjemnosciach ktore przeciez mialy miejsce) czas Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:19 Gdyby swiat byl pelen zjadliwych chlopcow takich jak Ty to bylabym stara panna a nie szczesliwa mezatka :] Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 19:38 alez nie zawstydzaj mnie :) nauczylem sie tego od kobiet, takich jak ty ;) slonko a jak mowi porzekadlo "kazda potwora znajdzie swego amatora" Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 20:06 jak mowi porzekadlo "kazda potwora znajdzie swego > amatora" Nie pocieszaj sie. Ty za duza potwora, zeby znalezc amatora ew amatorke ;) Ale pamietaj nadzieja umiera OSTATNIA ;) Wiec trzymaj sie dzielnie swojego porzekadla a moze kiedy, gdzies, daleko, za gorami, za lasami.... Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 22:29 nie zrozumialas :) piszac o potworach i amatorach mialem na mysli ciebie ;) a o mnie sie nie martw, ja sobie rade dam Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 22:41 po pierwsze nie klam starszej pani! Ty i mysli? prosze Cie w te bajki nikt nie uwierzy. a po drugie naprawde nadzieja umiera oststnia.. moze kiedys gdzies itp itd. jak sam sobie dajesz rade to swietnie. przynajmniej nie masz braku seksu. a masturbacja jak mowi stare porzekadlo to seks z tym kogo sie kocha ;) wiec uskuteczniaj swoja milosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 00:41 Koleżanki były nie chciał pierścionka przyjąć, więc wysłała mu go pocztą. Uważam, że pierścionek należy oddać, niech mężczyzna zrobi z nim co uzna za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 10:14 i kto tu jest zjadliwy? nie przestaniesz dopoki twoj post nie bedzie ostatni, prawda? nie wiem skad wysnulas tak daleko idace wnioski, jesli nie doczytalas to powtorze, nie napisalem ze SAM daje sobie rade :P ale widac brak pomyslow na sensowna odpowiedz to siegasz po to co nawinie sie pod reke, to co teraz bedzie? "twoja stara potrafi znaleźć trufle" czy cos rownie idiotycznego? "nie kloc sie z madrym inaczej bo sprowadzi cie na swoj poziom i pokona doswiadczeniem" - zatem koncze zeby uniknac tej srogiej porazki szczesliwa mezatko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 12:02 Ja mam podobne zdanie i wcale nie muszę się trzepać, wprost przeciwnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zmichalg1 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 10.03.09, 01:46 > masturbacja jak mowi stare porzekadlo to seks z tym kogo sie kocha ;) wiec > uskuteczniaj swoja milosc :) Niesmaczne... :-( Weź no się ze dwa razy zastanów, zanim palniesz coś równie głupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 12:01 Bo się maskowałaś przed ślubem a twój chłop to biedny frajer, dlatego jesteś taka szczęśliwa :D Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 12:04 tak tak masz racje. tylko ty jestes jedyny porzadny chlop na calym globie a reszta to frajerzy. juz lepiej ci? gula zazdrosci przeszla? to oddychaj spokojnie policz do 10 i od nowa jesli nadal bedziesz czul scisk za gardlo. a to, ze ci jakas dziewoja pierscionka nie zwrocila to juz nie nasza wina. wykosztowales sie, pewnie chleb od ust odejmowales, zeby jej zaimponowac. ok rozumiem... urazona duma meska. taka tradycyjna zabawa chlopcow z piaskownicy... Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 12:43 Sprawa pierwsza - nie sądzę że reszta to frajerzy, tylko tacy którzy zadają się z takimi jak ty. Po drugie - gula mi nie skacze bo nie mam czego zazdrościć - jestem dobrze ustawiony materialnie jeśli o to chodzi. Po trzecie - nie kosztowałem się - patrz po drugie. Po czwarte - tu niestety muszę się zgodzić. Moja duma ucierpiała ale na skutek wdania się w dyskusję z tobą. Normalnie w takiej sytuacji milczę i odwracam się na pięcie bo z takim jak ty się po prostu nie dyskutuje tylko ignoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 12:45 ale, ze co mam sie tym przejac? juz teraz czy za chwile? daj mi znac kiedy mam zaczac udawac swiecie oburzona i przejeta twoim zdaniem ok? tak, zeby cie nie dobic do reszty,ze jestes calkowicie obojetny :) znaj me dobre serce :) Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 13:20 Dzizas, wynika z konwersacji, że moim interlokutorem jest osoba której rozwój emocjonalny zatrzymał się na poziomie co najwyżej szkoły średniej. Jak na razie to ty jesteś bardzo oburzona(patrz twój post poprzedni). Ja się tylko dobrze bawię zabijając kryzysową nudę w pracy. Nawet nie wiesz ile radochy sprawia mi zabawa z takimi pazerniakami płci przeciwnej. Może ja jestem jakiś zboczony?? :/ Widzę też, że znalazłaś sobie towarzystwo o podobnych poglądach, to dobrze możecie się nawzajem wspierać bo jesteście na szczęście w przytłaczjącej mniejszości. Potraktuj to jako post "bez odbioru" (nie chce mi się już z tobą gadać), zrozumiem jednakże jeśli będziesz miała potrzebę "postawienia kropki" pod moją wypowiedzią i jeszcze potoczyć trochę piany. Takie jak ty po prostu tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
one2be Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 15:06 po przeczytaniu wypocin sadosi75 jej mąż zwymiotował na nią i 'jej' zareczynowy pierścionek po czym wyszedł do kiosku po papierosy.. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 16:05 O prosze kolejny "prawdziwy mezczyzna" coraz ich wiecej :) Odpowiedz Link Zgłoś
anisia25 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 03:23 genoveva napisała: > Jeżeli władował w ten pierścionek równowartość niezłej bryki, albo > nawet i więcej, to ja się wcale nie dziwię. Pokaż mi takiego, który > beztrosko machnie ręką na taką kasę. Ja w każdym razie nie > chciałabym się związać z kimś o tak niepraktycznym podejściu do > spraw materialnych ;) Jeżeli ktoś wydaje na pierścionek całe swoje oszczędności to owszem. Mój były kupił mi pierścionek u Tiffany'ego za który spokojnie mogłabym kupić samochód, i nie uważam, że miał niepraktyczne podejście - po prostu było go na to stać. Gdy się rozstawaliśmy chciałam mu oddać pierścionek, ale on poprosił mnie, żebym go sobie zostawiła i dała kiedyś mojej córce lub wymieniła na coś innego. Pierścionek więc sobie leży, ja go nie noszę, a z byłym jesteśmy najlepszymi przyjaciółmi. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 15:21 miałaś chyba jakieś ciężkie przejścia z facetami albo za grosz honoru Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 14:55 hehe, raczej bym uważała, że nie ma gustu, jakby dał mega świecidło :) mój pierścionek zaręczynowy ma wartość około 300zł - uważam,że to DUŻO. Odpowiedz Link Zgłoś
chickita Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 25.05.09, 19:45 A jesli oboje juz nie moga na siebie patrzec to pierscionek wyslac poczta? Wtedy nie bedzie mial mozliwosci odmowic przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
zmichalg1 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 10.03.09, 01:41 > A jeśli pierścionek był w rodzinie od pokoleń, to co ? Nie dał ? > Wypożyczył? Tak! Mam coś takiego tzn. pierścionek, który kiedyś był własnością mojej prababci. Osoba, która go ode mnie dostanie, usłyszy, że dostaje go na przechowanie z prawem noszenia przez najbliższe 40~50 lat, a po upływie tego czasu ma go przekazać naszemu wnukowi. Sprawa prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
zerwana.z.tapczana Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 20:31 "pierdzionek" :D ahahaha dobre Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 09.03.09, 05:22 Pierścionek zaręczynowy, to nie zwykły pierścionek. Do diabła z zaręczynami, ślubami. Po co to? Jeśli frajerom potrzeba, niech tracą zresztą hahhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
s3tonline Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:49 Duzo nie trzeba zeby was kupic... :> Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 13:55 uhm, powiedz to kiedys swojej kobiecie :D Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 14:20 Ja nie oddałam ani razu. No ale jeden był z plastiku a drugi z uszczelki (takiej gąbeczki). ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:59 kitek_maly napisała: > > Ja nie oddałam ani razu. No ale jeden był z plastiku a drugi z uszczelki (takie > j > gąbeczki). ;-) > :-) ;-) ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:16 U mnie tak czy tak pierścionek wróciłby do faceta. Już tłumaczę dlaczego, gdybym to ja zerwała zaręczyny to pierścionek bym mu oddała, dlaczego mam mieć coś na co nie zasługuję (czy tam inne tłumaczenie), a gdyby to zerwał facet to pierścionek bym zdjęła i palnęłabym nim z całej siły, w (już) byłego. I tak oto wg mnie pierścionek wraca do faceta :) Odpowiedz Link Zgłoś
seattle92 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 10.03.09, 00:39 lol Oglądasz za dużo dramatów typu Moda na sukces Odpowiedz Link Zgłoś
satin.mat Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:38 Trzeba oddać, chyba, że facet powie Ci, żebyś go zatrzymała. Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 15:55 nalezy oddac!!!! koniecznie! chyba ze to Tiffany &Co:) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:06 uwazam ,ze nalezy miec honor i zwrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:37 ja tez tak uwazam:) chociaz z pierscionkiem of Tiffany byloby mi sie baaardzo trudno rozstac - zwlaszcza gdybym go sama wybrala:). Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:01 ja oddałam. Pomijam, że byłam idiotką, żeby go w ogóle przyjąć. Jak dla mnie to jest coś co "parzy" bo mówi o tym co byc miało, do czego nie doszło i troche nie fair mieć pierścionek zaręczynowy od kogoś z kimś się ani nie jest ani tym bardziej nie wychodzi się za Niego za mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:31 e ja to bym pewnie zgubiła, zanim by mi przyszło oddać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rlena Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 16:56 To zalezy, w niektorych krajach jest to nawet ustalone prawnie. Jesli pierscionek jest wartosciowy, to raczej powinno sie oddac. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 17:08 Jeśli facet zerwał - pierścionek zatrzymujesz. Jeśli ty zerwałaś, pierścionek oddajesz. Taka opinię gdzieś słyszałam. A jak to się ma do savoir vivreto nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 19:45 oddać a jak facet nie chce zwrotu to do rzeki :D Odpowiedz Link Zgłoś
aquamaryna Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 21:19 Moja koleżanka chciała oddać pierścionek, ale jej ex nie chciał go przyjąć.Razem postanowili, że najlepiej będzię go sprzedać a pieniądze przeznaczyć na cele charytatywne.I tak też zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 21:27 gdybym byla w takiej sytuacji - oddalabym gdyby nie przyjal - oddalabym na np, wośp ale nie zgodze sie z powyzszymi opiniami, ze pierscionek nalezy do mezczyzny.. nie, nalezy do kobiety od momentu, gdy jej go podarował i to ,ze cos nie wyszlo nie oznacza, ze pierscionek staje sie znowu jego wlasnością Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 23.02.09, 22:32 Wydaje mi się, że się nie oddaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantinka Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 11:25 ja bym oddała, pierścionek to symbol ze chcemy być razem, skoro już nie chcemy to symbolicznie też to można zaznaczyć. Szczerze mówiąc każda inna opcja wydaje mi się niegrzeczna ;) Z drugiej strony jak panna nie oddała z własnej inicjatywy to upominaje się o niego byłoby żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
rzmija Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 11:58 Oddawać, nie oddawać, jak kto uważa. Wiem jedno, nie robić jak mój były który siłą mi pierścionek z ręki zerwał choć wcale nie zamierzałam go zatrzymać. I żeby nie było wątpliwości to pierścionek nie był wartościowy, ani pamiątka rodzinna to nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
unbreakable Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 13:13 mój ex nie chciał pierścionka zatem symbolicznie zakończyłam ten związek posyłając pierścionek ów z mostu do wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
helga22 Re: Czy oddaje się pierścionek zaręczynowy? 24.02.09, 13:42 oddałam wszystko a pierścionek był w szufladzie u niego i jak spytał czy pierścionek tez oddaję to odpowiedziałam że tak. Jak to o nim świadczy? Dodam, że na pierscionku mi nie zależało, miał w dodatku pewną wadę ale nie myślałam o nim w takiej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś