lilaaa30 07.04.09, 10:34 czy teraz kiedy trudno jest o prace,ten kryzys to uwazacie ze jest sens rejestracji w urzedzie czy to strata czasu?jakie teraz sa przepisy zasady o poszukiwaniu pracy przez urzad?napiszcie prosze ten kto wie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malutka_kropka82 Re: urzad pracy 07.04.09, 10:55 Nie warto... Chyba, że potrzebujesz ubezpieczenia zdrowotnego. U mnie w urzędzie jest tak: 1. Jedziesz co miesiąc się podpisać (bulisz zresztą na dojazd). 2. Pani, która jest niby "pośrednikiem zawodowym" informuje cię co miesiąc, że niestety żadnych ofert dla ciebie nie ma, a jak są to od miesiąca i już nieaktualne. 3. Jedyny plus, to że można zrobić u nich kurs, po którym teoretycznie łatwiej będzie znaleźć pracę, ale to fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: urzad pracy 07.04.09, 10:59 U mnie jak u kropki, tyle ze ja na piechote chodze:) Odpowiedz Link Zgłoś
nederlandka Re: urzad pracy 07.04.09, 11:01 U mnie nawet chodzic nie trzeba.Jak mają dla Ciebie ofertę to Cię wzywaJą,czyli nigdy:P Odpowiedz Link Zgłoś
joanna29 Re: urzad pracy 07.04.09, 11:04 Widzę, że nie tylko u mnie w UP jest tak. Wysłano mnie do pośrednika pracy a tam pani wzięła mój dowód, zaznaczyła w komputarze i kazała przyjść za 2 miesiące. Jak się spytałam po co do niej mnie wysłali to zbaraniała, zreszta nie tylko ona w pokoju. Wciągnęła jakieś kartki zaczeła się zastanawiać czy mają jakąś oferte dla mnie. Jeszcze lepszy numer: zgłosiłam się na staż na stanowisko referent kadrowy, u potencjalnego pracodawcy dowiedziałam się, że tak się stanowisko nazywa bo inaczej nie mogli by wystapiś o stażystę, a praca ma polegać na obsłudze klientów, rozworzenie towaru a także transport pracowników na miejsca pracy. Korzyść z bycia zarejestrowanym to ubezpieczenie, ale jak juz sama znajdziesz pracę to będziesz mogła otrzymac z UP pieniądze za samodzielne znalezienie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
lilaaa30 Re: urzad pracy 07.04.09, 11:08 a nie ma takiej zasady ze do 3m-cy musza znalesc prace badz staz bo inaczej musza placic zasilek?slyszalam takaie cos,stad pytam czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka_kropka82 Re: urzad pracy 07.04.09, 11:12 Nic takiego nie kojarzę. Jak dostawałam zasiłek, to nawet do pośrednika nie chodziłam, tylko co miesiąc podpisywałam oświadczenie, że nie mam żadnego dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilaaa30 Re: urzad pracy 07.04.09, 11:24 dali Ci zasilek na jakiej podstawie czy po jakim czasie? bo oni chyba tak latwo nie daja zasilkow. tylko slyszalam to ze po 3m-cach daja,jak nic nie znajda,ale nie wiem czy to prawda i jak to jest dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka_kropka82 Re: urzad pracy 07.04.09, 11:35 Dali mi zasiłek od razu. Na podstawie takiej, że starciłam pracę nie ze swojej winy i miałam przepracowane 14 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
aminoe Re: urzad pracy 07.04.09, 17:00 joanna29 napisała: "Korzyść z bycia zarejestrowanym to ubezpieczenie, ale jak juz sama > znajdziesz pracę to będziesz mogła otrzymac z UP pieniądze za > samodzielne znalezienie pracy. " Naprawdę tak jest? Orientujesz się może, jak taka procedura dokładnie wygląda itp? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna29 Re: urzad pracy 07.04.09, 17:40 Dodatek aktywizacyjny DODATEK AKTYWIZACYJNY Bezrobotnemu posiadającemu prawo do zasiłku przysługuje dodatek aktywizacyjny, jeżeli: Z własnej inicjatywy podjął zatrudnienie lub inną pracę zarobkową Dodatek przysługuje w wysokości do 50 % zasiłku dla bezrobotnych przez połowę okresu, w jakim przysługiwałby bezrobotnemu zasiłek. W wyniku skierowania przez PUP podjął zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu pracy i otrzymuje wynagrodzenie niższe od minimalnego wynagrodzenia za pracę. Dodatek przysługuje w wysokości różnicy między minimalnym wynagrodzeniem za pracę a otrzymywanym wynagrodzeniem, nie większej jednak niż 50 % zasiłku dla bezrobotnych, przez okres w jakim przysługiwałby bezrobotnemu zasiłek. Dodatek przysługuje od dnia złożenia wniosku. Aby ubiegać się o przyznanie dodatku aktywizacyjnego należy złożyć wniosek w Powiatowym Urzędzie Pracy i dołączyć do niego umowę o pracę. (podstawa prawna: art. 48 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy) Odpowiedz Link Zgłoś