runewyrm Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 15:27 Od razu przyznam ze nie doczytalam watku do konca, ale moze Alma dla dziewczynki? Tak sie nazywala corka mojej dawnej sasiadki, i zadne zdrobnienie nie przychodzi mi do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 15:28 Miłochna, tylko z tym występowaniem w Hiszpanii może być problem. ;)) Bogna też może być. ;) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 21:16 Bogna to Bonia - przynajmniej moja kol jest tak zdrabniana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 15:35 A mnie to przypomina za moja mama miala przyjaciolke ktora nazwala dziecko Rebeka. No i mama sie jej pyta jak na nia wolaja: "Rebeczko?" "Beczko?" Na co tamta: ja do niej mowie: "Misiu" Odpowiedz Link Zgłoś
earlyyears Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 16:16 Ojcosław i Juda. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaczech1988 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 16:21 Żanet, jak Żanet Kaleta! :P Odpowiedz Link Zgłoś
lulumay Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 17:23 każde imię da się zdrobnić. trzeba wybrać takie, dla którego zdrobnienia są mało oczywiste (mimo wszystko do Ewy najczęściej mówi się Ewa, a nie Ewcia, ale do Aleksandry częściej jednak Ola). znam Wiktora, do którego rodzina i znajomi próbowali zwracać się Witek, ale rodzice uparcie zwracali uwagę na to, że nie życzą sobie takiego zdrobnienia i dziś wszyscy mówią tylko Wiktor (no, jego mama czasem powie Wiktorek, ale to w ramach rodzinnych czułości:P) Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 17:32 > A ja nie cierpię zdrobnień! Moje imię do tej pory jest zdrabniane przez > niektórych członków rodziny, a ja tego nie znoszę! nerwicę natręctw się leczy... Odpowiedz Link Zgłoś
eneny.askin Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 17:46 a może Bruno? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
cmlu pfffffffffffffffff 06.05.09, 17:53 izergiel! jestes nienormalna. przykro mi ze masz takie skojarzenia. jeszcze bardziej żal mi Twoich dzieci. może Aurelia? jak w jeżycjadzie ta matka idiotka mowila do swej córki "Aurelio" a dziecko smutne z tak ofizjalnego imienia przedstawialo sie "Gienia" od genowefy... cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
agatha1986 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 17:53 MATYLDA Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 18:23 Dolores, Mercedes, Gala, Dagny, Miriam, Noemi, Ruth, Lea Fernando (ma zdrobnienie Nando, ale nie brzmi kluchowato), Manuel (Emanuel), Kosma, Bruno, Hugo, Gwido, Wolfgang, Bertold, Arnold... Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 18:34 Nazwij go Borat. Odpowiedz Link Zgłoś
facia Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 20:19 Ferdynand Odpowiedz Link Zgłoś
nikalaj Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 20:20 Lobo... a co ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrew95 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 20:42 Pozostaje Ci tylko Hermiona, Hermenegilda, Eustachy, Euzebiusz, Alfons, Bożydar i jeszcze kilka, ale i z nimi polski zalew babcinej czułosci sobie poradzi. Sprawa wydaje się beznadziejna... Odpowiedz Link Zgłoś
abcd777 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 20:58 Zostaje Ci Roch, Kosma albo Atessa! Odpowiedz Link Zgłoś
mme_marsupilami Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 21:01 Lucja ? Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 21:10 Lusia Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 14:31 Euzebiusz zdrabnia się jak najbardziej (vide Ebi Smolarek). Przychodzi mi jeszcze do głowy Monserrat i Consuelo (bo z Conchity można zrobić ohydną Konię). Swoją drogą, skąd w tym narodzie ta upiorna mania zdrabiania i spieszczania wszystkiego, co się da i nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 21:20 obawiam sie ze nie istnieje takie imie ;) powinnas wybrac imie ktore trudno zdrobnic lub takie ktorego forma podstawowa juz jest jakby zdrobnieniem, proponuje Ci imie Anika, ewentualnie Bianka choc co nadgorliwsi beda ja nazywac Bianusia i Biancia ale zdaje sie ze to raczej nie jest naduzywane ;) nad facetami pomysle :P Odpowiedz Link Zgłoś
olylejdi_1 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 21:32 Znajomi dali dziecku Nataniel i juz mały szkrab ma własnego nicka " n8 " -fany, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
olowek_na_stole Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 22:40 Emil? Odpowiedz Link Zgłoś
sonix24 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 23:18 Musik cob Agamemnon. Albo Nabuchodonozor. Odpowiedz Link Zgłoś
ihateschool Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 23:19 Konrad, Błażej, Miłosz, Arnold, Roch, Ernest... pełno tego Odpowiedz Link Zgłoś
olgucha5 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 23:43 Tak naprawdę każde imię da się zdrobnić, nawet te z pozoru "nie zdrabnialne" z moim imieniem jest różnie bo wiele osób twierdzi że Olga=Ola, co jest błędem. Na szczęście nie przeżyłam Olguń, ale Olgusie się zdarzają. No i to co mam w nicku- zdrobnieniem nie jest ale czasem słyszę. A jeżeli nie będą zdrabniać w dosłownym tego słowa znaczeniu to zdarza się używanie zagranicznego zamiennika- Helga :D Bądź co bądź imię bardzo mi się podoba ;) zapachniało narcyzmem, więc kończę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
darek_radom Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 23:51 ihateschool napisał: > Konrad, Błażej, Miłosz, Arnold, Roch, Ernest... pełno tego Polemizowałbym...: Kondzio, Błajo, Miłek, Noldi, Roszek, Erni - tyle pamiętam z podstawówki... Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 00:48 Bo. Ładne żeńskie imię z jednego opowiadania Lema. Odpowiedz Link Zgłoś
xieni Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 10:08 Bo - to Szwedzkie imię męski - mówi się BU! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: Mam! 07.05.09, 03:36 Iwo Robin Mia Lotna a moze po prostu moda "hamerykanska" daj dziecku inicjaly n.p. Be.A Te.Wu Odpowiedz Link Zgłoś
pikapikaczu Re: Mam! 07.05.09, 09:38 dr_pitcher napisał: > Iwo > Robin > Mia > Lotna Iwcio, Iwek, Iwuś, Robcio, Robinek, Do Mia to nie wiem co? Lotuś, Odpowiedz Link Zgłoś
vous_etes Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 07:40 może dziecko lubiłoby być zdrabniane :) chociaż mnie na moim niemieckim na uczelni bawiło "Panie Wojteczku!" :P mój typ. Naomi Odpowiedz Link Zgłoś
kaczmarek.e Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 09:14 tyle tu zdrobnień i imion a potem się urodzi dziecko i bez względu na imię będzie się na nie mówić "Niunia" albo "Misio". Zastanówcie się proszę też nad tym dzieckiem, które będąc "ofiarą" pomysłów mamuśki przez całe życie będzie nienawidzić swojego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
wuyu76 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 09:31 Carmen i Xavier Odpowiedz Link Zgłoś
summerlove Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 09:33 Artur, Adrian, Robert, Daniel, Dawid, Damian, dużo jest jak sobie przypomnę jeszcze jakieś to napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
kk0101 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 09:40 Paula (nie mylić z Paulina). Problem polega na tym, że Pauliny często zdrabniają na "paula" i wtedy mamy same Paule mimo, że jest taka statystycznie 1/10 ;-) Problem jednak istnieje gdzie indziej i to niebanalny. Jesli nie wypełnia się osobiście dokumentów (tylko wypełnia je urzędnik na podstawie przeprowadzonego wywiadu)to często ignorują to im powiesz i pisza "Paulina". Na każdym kroku trzeba ich sprawdzac bo inaczej prawie na pewno nie bedzie napisane poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś