amoretka 13.07.09, 07:43 Tak właśnie zastanawiam się nad sprzątaniem mojego mieszkania. Dwa pokoje + kuchnia + łazienka + przedpokój = 7 h I tak każda sobota:( Jak u Was jest ze sprzątaniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: Sprzątanie 13.07.09, 08:05 a co Ty robisz, że Ci to 7 godzin zajmuje i to co tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: Sprzątanie 13.07.09, 08:25 Łazienka klozet umywalka wanna kafelki na ściane + drzwi podłoga kuchnia umycia okapu kilku koszyków plastikowych np. na przyprawy, kuchenki, pralki, lodówki (tylko z zewnątrz) kafelki na ścianie podłoga pokoje kurze, dywany, umycie podłóg Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Sprzątanie 13.07.09, 10:52 to strasznie długo Ci schodzi, ja myję oddzielnie wc, nastawiam jeszcze pranie w soboty zwykle, na zmianę z sąsiadką myję klatkę schodową i 2 godziny to maks. rozpraszasz się czyms? odchodzisz od sprzatania? ząłóż sobie, ze robisz to i to w pol godziny i realizuj plan po kolei, nie rob kilku rzeczy naraz, bo naprawdę szkoda tego czasu cotygodniowego Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: Sprzątanie 13.07.09, 10:58 No właśnie niczym się nie rozprasza. Wczesniej miałam duzo większe mieszkanie (z rodzicami) i zajmowało mi to max 3 3,5 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
aasb Re: Sprzątanie 13.07.09, 13:38 dokładnie to samo poza okapem (bo nie posiadam) zajmuje ok godzinę :) plus odkurzanie całego mieszkania. amoretka napisała: > Łazienka > klozet > umywalka > wanna > kafelki na ściane + drzwi > podłoga > > kuchnia > umycia okapu kilku koszyków plastikowych np. na przyprawy, kuchenki, > pralki, lodówki (tylko z zewnątrz) > kafelki na ścianie > podłoga > > pokoje > kurze, dywany, umycie podłóg > Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Sprzątanie 13.07.09, 08:26 U mnie to wygląda tak: 3 pokoje + kuchnia + łazienka + przedpokój ( w sumie około 70m2)= 2,5-3 h raz na 2-3 tyg. (niekoniecznie sobota). Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: Sprzątanie 13.07.09, 08:31 1. Albo tak powolna jestem (w co wątpię) 2. albo mam tak zabrudzone przez tydzien mieszkanie 3. albo wszystko za dokładnie sprzątam Odpowiedz Link Zgłoś
green_basik Re: Sprzątanie 13.07.09, 08:47 > Dwa pokoje + kuchnia + łazienka + przedpokój = 7 h > I tak każda sobota:( Moja koleżanka ma to samo, tyle tylko, że sprząta z rodzeństwem. Od kiedy sięgam pamięcią każdą sobotę jej rodzina poświęcała na sprzątanie, bo co ludzie powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya 7 godzin??? 13.07.09, 08:57 u mnie dość dokładne sprzątnięcie 200-metrowego domu zajmuje ok. 5 godzin... Odpowiedz Link Zgłoś
elfmeter35 Re: 7 godzin??? 13.07.09, 09:54 Te 7 godzin to za mało. Powinnaś bardziej się przyłożyć. Wtedy dopiero będziesz miała laboratorium. Proponuję zakup wysokociśnieniowej pompy z wrzątkiem by odkazić lepiej Twoje gniazdko. Tylko nie wpuszczaj potem nikogo, bo jeszcze nie wiadomo jakie brudy naniesie. Wyluzuj dziewczyno. 7 godzin co sobota to fundowanie sobie samej powodu do, conajmniej, zastanowienia. I widzę, ze Cie to rzeczywiście zastanawia - to dobrze. Pomyśl ile można zrobić fajnych rzeczy przez 7 godzin... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: 7 godzin??? 13.07.09, 11:00 Moje mieszkanie na pewno nie wygląda jak laboratorium:) i nie mam tego na celu. Ale od ponad roku nie umiem się z tym pogodzic. Wyprowadziłam sdię z b. dużego 3-pokojowego mieszkanie (ponad 90 m) gdzie sprzątanie w sobote zajmowało ok. 3 godzin, a teraz jak mam 60 m to ... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: 7 godzin??? 13.07.09, 14:16 > u mnie dość dokładne sprzątnięcie 200-metrowego domu zajmuje ok. 5 > godzin... zapomnialas dodac ze 2 godziny dodatkowo na mycie i woskowanie dwoch (nowych - bo to wazne) samochodow w 50 metrowym garazu :> Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Sprzątanie 13.07.09, 11:26 A od czego są poszukujące pracy Rosjanki, Białorusinki, Ukrainki? Nie biorą dużo. Wolę im zapłacić niż marnować swój czas. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Sprzątanie 13.07.09, 11:47 Ja mam 3 pokoje z łazienką, kuchnią i długaśnym przedpokojem i sprzątamy oboje z mężem raz w tygodniu, zajmuje nam to max 2h. I jeszcze balkon zdążę w tym czasie umyć (a mamy tam niezłą dżunglę ;) Przyznam jednak, że na co dzień staram się utrzymać porządek ale robię to pomiędzy innymi czynnościami, nawykowo, więc trudno mi czas wyliczyć (np po pracy w kuchni myję płytę gazową i blaty; po myciu naczyń myję zlew, odkładam wszystko na miejsce itd). Mam dla ciebie parę wskazówek: - mycie ścian i drzwi nie musi być wykonywane co tydzień, - rozłóż sobie może te czynności na cały tydzień, np codziennie godzinę albo 2h co drugi dzień; - staraj się sprzątać na bieżąco; - znajdź sobie kogoś do pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: Sprzątanie 13.07.09, 13:33 sprzątam na bieżąco. Nie jest tak że mam wszystko w nieładzie czy coś takiego. ALe nie wyobrażam sobie posprzątania kuchni w sobotę bez umycia kafelek, na których przecież zbiera się całotygodniowy osad z gotowania, tłuszczu i kurzu. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Sprzątanie 13.07.09, 14:01 No ale ile masz tych płytek? Całą kuchnię masz płytkami wyłożoną? Ja mam tylko pas płytek nad blatem i przetarcie tego ścierką z płynem to parę minut. Mi w kuchni najwięcej czasu zabiera mycie płyty i okapu (niech szlag trafi inox) ale to i tak zajmuje tylko jakieś 20- 30 min roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Sprzątanie 14.07.09, 06:59 Moze masz za wysokie standardy. Moze nie wyobrazasz sobie jak inaczej moglabys spedzic sobote? Idz na rower to "brudne" plytki sprzatana codziennie przestana ci przeszkadzac jak wrocisz zmeczona. NAdmierna gorliwosc do sprzatania to oznaka zaburzenia. Skoro sprzatasz regularnie, to nie rozumiem dlaczego nie umiesz sobie wyobrazic inaczej spoedzonej soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
just-for-fun Re: Sprzątanie 13.07.09, 12:32 O rany...chyba każdy kącik myjesz 3 razy. Szkoda by mi było czasu:/. Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: Sprzątanie 13.07.09, 13:28 Każdy kącik sprzątam tylko raz:) Oczywiście ja też po kazdej czynności staram się ogarną (i płytę kuchenki, itp., podłogi myję codziennie - psu to zawdzięczam) i dlatego nie wiem jak to możliwe że pół soboty spędzam nad tym. Zastanawiam się czy nie jest tak dlatego, że to mieszkanie jest mniejsze, pokoje są mniejsze, rzeczy sporo (np. wycieram biurko wiec musze zdjąc drukarkę a wcześniej zdjęcie które na niej stoi itp.) a i kątów więcej niż w większym i przestronniejszym mieszkaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
aasb Re: Sprzątanie 13.07.09, 13:35 Też mam dwa pokoje, kuchnię i łazienkę i sprzątanie co tydzień zajmuje około godzinki :) 7 h co tydzień? u mnie tyle czasu sprzątanie trwa raz na jakiś czas kiedy myje się okna, robi przegląd garderoby itd :) a w tygodniu zmywanie po jedzonku :)i jakieś bieżące sprzątanko :) Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: Sprzątanie 13.07.09, 13:37 W takim razie ile czasu zajmuje Ci np. wysprzątanie łazienki (umycie kibelka, umywalki, wanny, wytarcie lustra, rurek od wody oraz umycie podłogi)? Ja sama nie wiem dlaczego to tak wygląda. Powtarzam mieszkałam w duzo większym mieszkaniu i szło to duuuuuzo szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Sprzątanie 13.07.09, 14:07 U mnie na to idzie około godziny. Łazienka i kuchnia zabierają najwięcej czasu i każda wymaga po godzinie sprzątania. Reszta mieszkania to około 1-1,5h (z myciem 3 luster od sufitu do ziemi). Więc dla jednej osoby to jest 3 - 3,5h sprzątania. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Sprzątanie 13.07.09, 14:14 7 h co sobotę? Masakra! U mnie w domu rodzinnym też się sprzątało w soboty, sprzątaliśmy z reguły w trójkę i na cały dom (2 piętra) schodziły 2-3 h. Teraz mieszkam w mieszkaniu 3 pokojowym i po pierwsze nie sprzątam w soboty, bo wolę ten dzień przeznaczyć na odpoczynek. Po drugie na sprzątanie (ja i mój chłopak) przeznaczamy średnio godzinę raz na 2 tygodnie, czyli jakbym sprzątała sama, wyszłyby 2 h. Ostatnio robiliśmy generalne porządki (mycie okien itp.), zajęło nam to 2 h, czyli 4 w przeliczeniu na jedną osobę. Na co dzień tylko zmywanie + sanitariaty. Na Twoim miejscu bym trochę wyluzowała albo wzięła kogoś do pomocy - zapłaciłabyś 30-50 zł na tydzień i mieszkanko byłoby wypucowane, a Ty miałabyś czas dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Sprzątanie 13.07.09, 14:25 Mi się wydaje, że u niej takie rozwiązanie nie zda egzaminu. Wg mnie ona ma po rpostu wyśrubowane standardy czystości. Nie będzie zadowolona z pracy sprzątaczki i będzie poprawiać przez kolejne 4-5h albo się wykłócać i denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
your-beta Re: Sprzątanie 13.07.09, 14:15 A u mnie sprzátamy z mézem -3 sypialnie, 2 lazienki, garderoba, salon przedpokoj i klatke schodowa (jakies 130m2)2.5 godziny raz w tygodniu w piatek - 1 na 2 tygodnie gruntownie a co drugi tydzien tylko ja "po wierzchu" bo okapu nie myje i nie pastuje podlog tylko zmywam. Niby nie przepracowujemy sie a znajomi i tak mowia ze mamy jak w muzeum - brak kurzy i poukladane jak w pudeleczku. Zastanow sie czy wszystko co robisz musisz robic co tydzien np okap? Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Sprzątanie 13.07.09, 14:52 żyjesz ze świniami? jaki pie...ik trzeba mieć, żeby co tydzień sprzątać 7 godzin?! Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: Sprzątanie 13.07.09, 15:02 paulinaa nie musi być pie...ik. umycie bardzo brudnej podłogi pewnie zajmuje tyle samo czasu co co tylko brudnej. W domu nie mam sterylnego klimatu ale pie...ika tym bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
pajda-chleba Re: Sprzątanie 13.07.09, 16:52 5 pokoi,kuchnia,lazienka,schody,przedpokoj=3h raz tygodniu.Osoby sprzatajace ja+wkrotce maz.Codzienne ogarniecie ok.pol godziny dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Sprzątanie 13.07.09, 17:10 Dużo mniej czasu zajmuje przetarcie półki, jeśli nie trzeba przy okazji przetrzeć 2 ramek, 3 słoników każdy w innym rozmiarze, 1 świecznika... plus wytrzepać miśka-maskotkę ;) Nie znoszę durnostojek, duszno mi jak je widzę, to właśnie one nie pozwalają na szybkie sprzątanie! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yoyo Re: Sprzątanie 13.07.09, 20:13 haha, strasznie mi sie podoba slowo durnostojka - pewnie dlatego ze tez nie znosze:) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Sprzątanie 13.07.09, 20:20 princess_yoyo napisała: > haha, strasznie mi sie podoba slowo durnostojka - pewnie dlatego > ze tez nie znosze:) Witam w klubie! To słowo doskonale opisuje moje emocje względem tychże :D Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Sprzątanie 13.07.09, 22:19 to masz niezly blysk... ja sprzatam jak ma ochote, chlop tez czasami mamy zrywy ale zwykle nie przejmujemy sie za bardzo i jak mamy do wyboru wypad nad jezioro to glowy nam niezaprzata niezmyta podloga czy zatkany prysznic Odpowiedz Link Zgłoś