dori19851 01.03.06, 18:02 Co może sie stać gdy np.osoba w wieku 25 lat używa kosmetyki przeznaczone dla osób od 40 roku życia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: Co może się stac gdy... 01.03.06, 18:08 justa_79 ostatnio podawała linka do fajnego artykuliku na ten temat - poszukaj polecam Odpowiedz Link
misioczat Re: justa pomóż! 01.03.06, 18:43 tu masz te linki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16217&w=37424604&a=37466381 Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: justa pomóż! 01.03.06, 18:49 Się nie weźmiesz dziś bo wizaż szwankuje chwilowo Streszczając "nic się nie stanie, bo skóra nie przyjmie tego co jej zbędne", ale artykuły warto poczytać. Od siebie dodam- dlaczego więc nastolatka nie miałaby używać kremów "po 40"?? Odp. Bo różnią się... ceną od tych dla młodszych pań, a zresztą po co, skoro i tak jej cera większość składników odrzuci. Odpowiedz Link
justa_79 Re: justa pomóż! 02.03.06, 09:51 do tych artykułów muszę dodać jedną ważną rzecz - nie stanie się oczywiście nic w stylu przyzwyczajenie skóry itp., jednak kosmetyki do cery dojrzałej mogą po prostu wywołać na młodej skórze podrażnienie, zapalenie okołoustne itp. dlatego przez zakupem całego opakowania warto przetestować próbkę. może to mieć miejsce głównie w przypadku używania np. kremu dla cery dojrzałej przez 20-latkę. natomiast różnicami typu 30-latka i krem dla 35-latki to bym się w ogóle nie przejmowała. Odpowiedz Link
madzialenka82 Re: justa pomóż! 02.03.06, 10:14 Tylko po co takie kosmetyki urzywać? Skóra młoda nie potrzebuje takich składników jak skóra dojrzała. Nie rozumiem.... Odpowiedz Link
ania_kk Re: justa pomóż! 02.03.06, 10:29 dlatego w katalogach są podpowiedzi że od 40lat, by 25latka unikala tak silnych kosmetyków. Skoro 25 latka uzywa kremu dla 40latki to czego bedzie uzywac w wieku 40lat??!! Powinnyśmy stosowac sie do wskazówek. Różnica pięciu lat nie jest zbyt duza jesli mamy doczynienia z np przedziałem między 25 a 30. Natomiast jeśli 15-latka chce używać kremu dla 20-sto paro latki to zdecydowanie odradzam, bo dopiero po 20dziestce skóra zaczyna się starzeć. Odpowiedz Link
justa_79 Re: justa pomóż! 02.03.06, 10:56 niektóre kosmetyki oznaczane są "na wyrost" i zupełnie bez powodu, jak choćby dwustopniowy peeling z 10% kwasem glikolowym. jest wiele kosmetyków, które producent przeznacza dla konkretnej grupy wiekowej, dostosowując do niej kampanię reklamową, obietnice na opakowaniu, cenę itp. itd., a skład kosmetyków wcale nie musi być ograniczony tylko do tej grupy wiekowej. Odpowiedz Link
ania_kk Re: justa pomóż! 02.03.06, 11:21 Ale dwustopniowy peeling nie jest oznaczony wiekiem. Jest "na problemy". A wracajac do złotego kremu, to poczytałam swoje notatki i takie składniki jak miedź, czy kawior, które są zawarte w tym kremie, są przeznaczone dla naprawdę wymagającej cery. Jeśli cera jest tylko szra i zmęczona zimą to można zastosować jako kuracje, ale przez lato można spowrotem wrócić do "lżejszego" kremu. Odpowiedz Link
dori19851 Re: justa pomóż! 02.03.06, 12:19 tak naprawde zakładając ten wątek miałam na uwadze ten własnie peeling dwustopniowy.ania_kk otóż z tym peelingiem jest tak, że w jednym kataloguu widziałam ,że jest napisane od 35 lat( nio nie tylko ja to zauważyłam , ale jedna z forumowiczek też) a w jeszcze innych katalogach , że niezależnie od wieku( w katalogu 3 akurat jest napisane ,że niezależnie od wieku)Nio i w watku ,,Blizna po pryszczu" dziewczyna wypowiadała się ,że pisała e-maila ze strony Avonu nio i odpisali jeje ,że przeznaczony jest dla osób od lat 35!No i co Ty na to? Odpowiedz Link
ania_kk Re: justa pomóż! 02.03.06, 12:39 Już spiesze z odpowiedzą. Cała seria biała, czyli Dermakosmetyki, to kosmetyki stosowane typowo dla osób z problemami, kiedyś ta seria miała rzeczywiście oznaczenie że od 35 roku życia, jednak w laboratoriach kosmetycznych Avonu stwierdzono że to był błąd. Jeśli skóra, ma blizny, ale nie ma trądziku i nie jest wrażliwa to można go spokojnie używać, bez obaw o uszkodzenia, ale jako kuracje, czyli jedno opakowanie (wystarcza na 2miesiące) raz na pół roku. Po 35roku życia można już stosować trwale. Czyli np. przez cały rok, następnie miesiąc przerwy, i znowu cały rok. Odpowiedz Link
dori19851 Re: justa pomóż! 02.03.06, 13:02 ups ja mam trądik i używam bo gdziesz czytałam chyaba na forum wypowiadały sie babeczki , ze peeling ma na celu zwalczenie trądziku i blizn. Odpowiedz Link
ania_kk Re: justa pomóż! 02.03.06, 13:08 absolutnie nie jest na trądzik!! Ma na celu zwalczanie problemów potrądzikowych! A długo już stosujesz?? Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 02.03.06, 21:53 To nie jest jeszcze tak długo. Ale radze przerwać, możesz doprowadzić do trwałych uszkodzeń. Wylecz najpierw trądzik, a dopiero później blizny. Jestem kosmetyczką Avonu i staram się być na bierząco ze wszystkimi kosetykami firmy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
dori19851 Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 02.03.06, 22:02 o matko to mnie przestrazyłas a jkie to moga być uszkodzenia,jak niby one sie objawiają? Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 02.03.06, 22:49 Wyobraź sobie teraz, że na swój trądzik użyjesz grubo ziarnistego peelingu. I co możese się stać z Twoim tradzikiem?? Poprostu go "rozbijesz" doprowadzisz do powstania rany otwartej, a tym samym do powstania następnej blizny. Tak samo jest z dwufazowym peelingiem, co prawda on nie ma "ziarenek" ale działa jeszcze mocniej niż te peelingi "mechaniczne", zawiera kwasy owocowe, które wnikając w trądzik mogą go rozbić i w ten sam sposób co ziarnisty doprowadzić do powstania otwartych ran! Odpowiedz Link
dori19851 Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 02.03.06, 23:07 ania_kk fajnie to przedstawiłas dzięki!narazzie nic złego nie zauwazyłam i gdy zaczełam stosowac to byłam zadowolona z działania tylko teraz mam wiecej takich króst - pryszczy takich pod skórąale moze to ze zbliza sie okres! Ja nie mam twarzy skrosciałej mam mieszaną z tendencją do przetłuszczania sie w strefie T i mam takie momenty ,że jest ładna a czasami jak mam wysyp króst to nie moge dac rady! Odpowiedz Link
cirillla Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 02.03.06, 23:59 Przecież w przypadku ciężkiego trądziku,z otwartymi "rankami" nie można stosować peelingów(przede wszystkim mechanicznych) a do cery trądzikowej zalecane są jak najbardziej kuracje kwasami(i to czesto b . mocnymi) oraz retinolem. Więc dori nie musisz się martwić ze cos ci zaszkodzi(lo)..poczytaj sobie o tym www.wizaz.pl/poradnik_kosmetyczny_tradzik.php www.aloe.com.pl/sieczka/article_info.php?articles_id=72 www.poradnia.pl/podstrony/porady/co_robic/tradzik.html i zupełnie nie rozumiem po co ta nagonka Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 08:14 To właśnie napisałam że nie można peelingów mechanicznych, a enzymatyczne tylko pod postacią maseczek peel-off. Peeling o którym mówimy należy do enzymatycznych. Być może jest wiele teorii stosowania, czy nie stosowania kwasów w leczeniu trądziku, ja natomiast miałam w firmie bardzo dokładny wykład na temat kiedy stosować a kiedy nie dwufazowy peeling i jednym z głównych przeciwskazan był trądzik. Z tym że jeśli to jest ropny, to można sobie naprawdę tragedie zrobić na twarzy, jeśli łagodna postać, to może z tym różnie bywać. Zresztą na potwierdzenie moich słów możecie zapytać swoich oms bo one też przeszły szkolenie nt właśnie peelingu Anew. Przeprowadzała je nasza trenerka Ewa Jurasz, a babka naprawdę wie co mówi!!! Jeśli Twój trądzik jest miejscowy to możesz używać dalej tego peelingu ale na miejsca gdzie on nie występuje. Odpowiedz Link
justa_79 Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 17:23 ania_kk napisała: > To właśnie napisałam że nie można peelingów mechanicznych, a enzymatyczne > tylko pod postacią maseczek peel-off. wcale nie, są przecież peelingi enzymatyczne, które nie są maseczkami peel-off i można je jak najbardziej stosować przy cerze trądzikowej. > Peeling o którym mówimy należy do enzymatycznych. chemicznych. Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 17:31 A powiedz mi czym się różni peeling enzymatyczy od chemicznego? I podaj przykład jakiegoś peelingu, enzymatycznego, który nie jest peel off i można go stosować na trądzik? Może jestem nie douczona... Odpowiedz Link
justa_79 Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 18:11 peelingi na bazie kwasów określa się mianem chemicznych. peeling enzymatyczny zawiera enzymy np. z dyni, które rozpuszczają naskórek. zasada działania podobna. peeling enzymatyczny nakłada się na twarz, a po wyschnięciu zmywa lub ściera palcami (gommage), zaś maseczkę peel-off się zrywa. Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 08:22 A i jeszcze jedno odnośnie tego linku cirilli. Może najłatwiej będzie skopiować. "Można polecić użycie okresowo kremu złuszczającego. Umyj twarz mydłem w płynie o neutralnym pH. Nałóż na twarz maseczkę ( zob.: ZMARSZCZKI ) na bazie retinolu (wit. A) i kwasów owocowych, aby powoli naprawić lub poprawić uszkodzoną czy zniszczoną skórę." Wyraźnie pisze że okresowo możemy zastosować maseczkę na bazie między innymi kwasów owocowych, ale tylko po to by poprawić uszkodzaną skóre, a nie by leczyć trądzik. Jeśli kwasów użyjemy raz w miesiącu czy może nawet dwa razy to nam to nie zaszkodzi, ale należy uważać by nie przesadzić. Odpowiedz Link
greta101 Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 08:27 Ja mam pytanie związane z mikrodermoabrazją w kremie. Czy w jej przypadku również istnieją podobne przeciwskazania? Jak i kto może ja bezpiecznie stosować? Jakich rezultatów można się spodziewać? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 08:53 Mikrodermabrazja w kremie to łagodniejsza postać peelingu. Jest bezpieczna a przeciwskazania to:zakażenia wirusowe: brodawki, opryszczka, mięczak zakaźny zakażenia bakteryjne: liszajec zakaźny, figówka gronkowcowa zakażenia grzybicze trądzik krostkowy, ropowiczy trądzik różowaty skóra powiek przeczosy, nadżerki (uszkodzenia ciągłości skóry nowotwory skóry i znamiona naczyniaki jamiste terapia przeciwtrądzikowa Roaccutanem-wskazana co najmniej 3 miesięczna przerwa skłonność do bliznowców zabiegi chirurgiczne w obrębie twarzy (do 2 miesięcy) W przeciwieństwie do peelingów nie grozi za głębokim lub nierównomiernym złuszczeniem skóry i powstaniem blizn. Bardzo polecam bo przyspiesza regeneracje skóry, usuwa blizny i przebarwienia. wzbogacona jest również o wit A C E, olejek z awokado, wyciąg z malwy i pentanol. Ogólnie bardzo dobry kremik dla zmęczonej, i potrzebującej cery. Fajnie że pytacie, przynajmiej odświeże sobie wiadomości bo dawno nie mówłam nic na temat mikrodermabrazji, moje notatki aż były totalnie zakurzone Odpowiedz Link
greta101 Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 09:14 Jeśli mogę jeszcze Panią o coś zapytać. Jak najbezpieczniej i najefektywniej powinoo się stosować tę mikrodermoabrazję? Jak często nakładać? Jakich kremów używać oraz stosowanie jak mocnych filtrów powinno towarzyszyć tej kuracji? Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 09:35 Osobiście polecam, jeśli nie ma się dużych problemów z cerą, to stosować raz w tygodniu, przy dużych problemach max trzy razy w tyg. A jeśli chodzi o filtry to ja jestem zwolenniczką bardzo wysokich filtrów na twarz, szczególnie przy stosowaniu mikrodermabrazji, czy dwufazowego peelingu to nawet powinno się stosować bloker słoneczny!! Solarium w przypadku stosowania tych preparatów wyklucza się całkowicie przez okres stosowania i przez około miesiąc po zkończeniu kuracji. Odpowiedz Link
k0k Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 10:00 ania_kk napisała: > to nawet powinno się stosowa > ć bloker słoneczny!! Solarium w przypadku stosowania tych preparatów wyklucza s > ię całkowicie przez okres stosowania i przez około miesiąc po zkończeniu kuracj > i. w związku z tym mam pytanie czy w ofercie avonu jest taki krem z silnym filtrem bo największy to chyba 25 i to tylko w kremie anew alternative Odpowiedz Link
ania_kk Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 03.03.06, 10:24 Niestety w ofercie avonu takiego filtra nie ma. Najpewniejszym miejscem gdzie go można znaleść to apteka, takie kremy niestety są bardzo drogie. Polecam taki z filtrem 60. Jest to tubka zazwyczaj 30albo 50ml i kosztuje ok50zl, ale starcza na bardzo długo, stosując oczywiście tylko na twarz. Odpowiedz Link
grania_ja Re: to ja już sama nie wiem co o tym wszystkim my 07.03.06, 11:00 hej jesli idzie o tradzik to teoria kosmetyczna brzmi: - peeling scrub stosuje sie u osób z cera tłusta ( najczesciej przy cerze tłustej wystepuje tradzik) ale nie stosujemy go gdy wystepuja grudki, stany zapalne bo ROZNIESIEMY PO CAŁEJ TWARZY. przy prosakach spokojnie mozna - peeling 2 stopniowy powinien łagodzić tradzik, zmniejszac blizny (nie wypowiqadam sie konkretnie o peelingu avon, ale ogólnie o peelingach z kwasami) ale nie mozna go stosowac jak sa grudki i stany zapalne i alergiczne, bo zaostrzamy stan. właściwie jedynym bezpiecznym peelingiem w użyciu sa peelingi enzymatyczne (w formir kremu nakładamy na twarz i zmywamy woda) do cer delikaatnych i ze stanami zapalnymi, alergicznymi. polecam 1 raz w tyg przy tłustej skórze a suchej nie częciej niz raz na 2 tyg a nawet rzadziej przy suchej. -- Odpowiedz Link
justa_79 Re: justa pomóż! 03.03.06, 17:27 ania_kk napisała: > Czyli np. przez cały rok, następnie miesiąc przerwy, i znowu cały rok. rok stosowania kwasów AHA to za długo, należy robić przerwy co kilka miesięcy. po kilku miesiącach regularnego stosowania kwasów ich skuteczność maleje, dlatego lepiej zrobić np. 3-mies. przerwę po 6 mies. ich stosowania. Odpowiedz Link
ania_kk Re: justa pomóż! 03.03.06, 17:37 W dwufazowym peelingu avonu stężenie tych kwasów jest na tyle niskie że można bez obaw stosować pełen rok, jeżeli tylko zachodzi taka konieczność. Jeśli by chodziło o zabiegi u kosmetyczki gdzie dostaje się bardzo dużą dawkę kwasów to rzeczywiście nie wykonuje się wtedy tych zabiegów zbyt często Odpowiedz Link
justa_79 Re: justa pomóż! 03.03.06, 18:07 mylisz 2 różne sprawy. ja nie napisałam, że nie można tych kwasów stosować przez rok, bo są silne, tylko dlatego, że kwasy stosowane regularnie i długo tracą siłę eksfoliacji. i to jest opinia biotechnologa, a nie konsultantki. Odpowiedz Link
ania_kk Re: justa pomóż! 03.03.06, 18:18 jesteś biotechnologiem?? Jestem kosmetyczką, prowadze szkolenia kosmetyczne i conico też wiem o kosmetykach, ale specjalizuje się w kosmetykach Avonu. Myśle też że zwykle nie ma konieczności stosowania tego peelingu dłużej niż 8miesięcy. Po takim czasie efekty są naprawdę dobre i wyraźne. Odpowiedz Link
justa_79 Re: justa pomóż! 03.03.06, 18:29 to nie jest moja opinia, tylko największego guru kosmetycznego w Polsce i nie tylko (Basi Kwiatkowskiej). Odpowiedz Link