Dodaj do ulubionych

Świąteczne prezenty

10.12.09, 10:03
W moim rodzinnym domu, tylko dzieci dostawały prezenty na święta i
inne okazje. Potem juz nie...Ja żeby sprawiac sobie przyjemności
sama sobie coś kupuje w okresie prezentowym, więc jakby rekompensuje
sobie i prezenty są zawsze trafione, ale tęsknie trochę za tym żeby
dostac coś od kogoś ot tak, niespodzianka.
Jakie prezenty robicie, jak robicie swoim bliskim?
Obserwuj wątek
    • tetika Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 15:44
      U mnie w domu obdarowywani do tej pory sa wszyscy.
      Ja bylam mala to oczywiscie mit mikolaja smile potem przekazywalam tradycje 8 lat mlodszemu bratu a teraz nasze dzieci po kolei przechodza te sama zabawe.
      Wyglada to tak : starsi porozumiewawczo spogladaja na siebie , czesc dzieci jest ciagana do kuchni do "pomocy" a reszta wypatruje za pierwsza gwiazdka, w tym czasie oczywiscie podkladamy prezenty i potem "straszne zdziwienie" ze mikolaj juz byl.maluchy chodza zaciekawione podgladaja, ale nie mozna dotykac smile. Najpierw lamanie oplatkiem , zyczenia, kolacja a na koniec najmlodsze wchodzi pod choinke i wyciaga prezenty. Oczywiscie czytac nie umie wiec pomaga mu cala rodzina smileRozlegaja sie okrzyki zachwytu i radosci (nawet jesli faktycznie malo trafiony prezent)i zabawa trwa na calego.Uwielbiam ten moment wigilii i na pewno przekaze go wnukom jak nauczylam syna.Ostatnio bratowa dodala jeszcze jeden element i z bratanica(tam duza roznica wieku w dzieciach) postawily ciasteczka i mleczko dla mikolaja a bratanek w tym czasie "pisal"list do mikolaja. Rano byl strasznie podniecony faktem znikniecia mleka i ciastek smileMaluchy kiedy juz bylo wiadomo ze wiecej w mikolaja nie uwierza "dorastaly"do zdradzenia prawdy i czynil to zawsze poprzedni najmlodszy w "wielkiej tajemnicy". Szkoda ze bratanek narazie ostatni do zabawy i trzeba bedzie czekac na wnuki smile
      W kwestii jakie prezenty to zalezy od zasobnosci portfela a wiec czasami to naprawde sa drobiazgi, ale przy takiej zabawie to nawet skarpetki wydaja sie krolewskim darem smile
      • gyubal_wahazar Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 18:06
        Ładnie to opisałaś, Teti smile Aż widzi się tą choinkę i tych pędrasiów smile
      • elokwentna_marysia Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 18:55
        Tetiko, cudownie oddałaś klimat wigilijnego wieczoru smile)
        aj, pacholęciem być...
    • anirat Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 18:52
      Byłam na zakupach, poza drobiazgami i takimi tam kupiłam stroik z
      szyszek, swierku z Mikołajem, w wielkop. jest Gwiazdor i bąbkami,
      taki mały a cieszy.
      Ale hitem w tym roku jest domek z piernika. Jeden taki juz stoi w
      domu, ale ten jest na prezent, dla mnie bedzie w przyszłym tygodniu.
      Cały domek jest taki na ok 20-25cm, cały dodmowo wypiekany piernik,
      z oknami w kształcie serdusze, drzwiami, płocikiem, studnią, na
      studni siedzi figurka aniołka, a przed domkiem lezy krówka, to jest
      kupione, reszta robiona recznie, jedna pani to robi za niewielkie
      pieniazki i sprzedaje. W miejscu gdzie pracuje sprzedało sie ponad
      50 sztuk takich domków. Wszystko obficie oblane białym lukrem,
      zapakowane w celofan z kokardą. Uwierzcie, sliczne, a po swiętach
      mozna zjesc smile
      • elokwentna_marysia Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 18:57
        oryginalne smile))
        ja tacie kupię dzwonek do drzwi !
        Jestem niepoprawnie praktyczna.
    • magl-owa Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 19:01
      My oczekujemy dosłownie narodzenia smile Zostanę PRAWDZIWĄ ciotką big_grin
      Julka ma się pojawic na tygodniach jak się bratowa postara wink
      • tetika Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 20:43
        ha to ci dopiero choinkowy prezencik smilegratulacje.
        A wracajac do tego co napisalam wczesniej to naprawde tak to robimy do dzis choc moje synio ma juz 21 lat smile i mimo tego ze magia swiat coraz mniejsza ten jedyny wieczor w roku tchnie dla mnie bajka , magia i specyficznym nastrojem , ktory uwielbiam jak dziecko.
        • tetika Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 21:23
          Marysia , zawsze najtrudniej kupic prezent najblizszym smile
          • wredotek Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 22:01
            Raczej praktyczne, nie lubie dostawac prezentu"do mieszkania"jako dla mnie np.przykladowo kompletu talerzy.Wole dostac cos co bedzie sluzylo tylko mi.
            • tetika Re: Świąteczne prezenty 10.12.09, 22:02
              oooo Wredotku popieram Cie w calej rozciaglosci.
              • tetika Re: Świąteczne prezenty 11.12.09, 16:14
                Wroce ten watek, bo czy tylko ja jedna na calym forum ( no prawie jedna) kupuje prezenty na swieta??Nikt z Forumowiczow nie wypowie sie w tej kwestii?E no nie wierze.Zawsze macie tyle do powiedzenia a tu jak taki mily temat to nagle woda w usta?
                Chwalic sie co kto komu kupuje.
                • emi-26 Re: Świąteczne prezenty 11.12.09, 16:21
                  Tetikosmile
                  Każdego roku Mamy dokładnie takie święta jak u ciebie, a w tym roku,
                  bedzie ok. 40 osób u mojej mamysmile Jakos tak się udało zgraćsmile
                  Ze względu na to, robimy prezenty tylko dzieciom i gospodyni, czyli
                  mojej Mamie. Włąśnie dla niej przygotowujemy z synkiem (4,5l.)
                  prezent od serca - biały kubek wymalowany farbkami do szkła przez
                  najmłodszego wnuka jego własną rączką, pewnie będzie płacz, bo ta
                  moja Baśka to taka sercowasmile)
    • lolcia-olcia .... 11.12.09, 16:19
      Wczoraj dostałam w pracy bony więc pieniązki na zakupy są, ale nie wiem czy
      pójdę bo nie che mi się, wszystko mam, po co kupować 20te spodnie jak i tak tyle
      ich mam, mogłabym też kogoś gdzieś zabrać, ale nie mam kogo no i koło się zamyka...
      • tetika Re: .... 11.12.09, 16:22
        Olcia ja Anirat mowila o kupowaniu prezentow choinkowych a nie sobie. Rodzine przeciez jakas masz.
        • lolcia-olcia Re: .... 11.12.09, 17:08
          Kochana to już dawno załatwiłamsmile część już mam, reszta na allegro zakupiona
          jedziewink
          • tetika Re: .... 11.12.09, 17:12
            Moje juz dojechaly wszystkie i tym razem na pewno beda trafionesmileZreszta w tym roku bedziemy tylko w scislym gronie.
            • tetika Re: .... 11.12.09, 17:27
              Emi to najpiekniejszy prezent o jakim slyszlam, nie kupowany , tylko przemyslany i wlasnorecznie wykonany.Rewelacjasmile
            • lolcia-olcia Re: .... 11.12.09, 17:34
              Moje po niedzieli będą już nie mogę się doczekać jak trafią w dobre ręcesmile wiem,
              że tego się moi bliscy nie spodziewają, ale wiem też o tym marząsmile

A kiedyś świąt nie lubiłam i były dla mnie męczarnią, potrzeba było w mojej
              rodzinie tragicznego wypadku i zupełnie zmieniłam nastawienie. Teraz o świętach
              myślę tak, że nigdy nie wiem czy za rok spotkamy się w tym samym gronie i chłonę
              każdą tak spędzoną chwilę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka