12.12.21, 19:02
głupszy zwyczaj niż życzenie ,,smacznego''?

Oczywiście poza klaskaniem w samolocie i dziękowaniem na wspólną przejażdżkę windą, bo te dwa dziwactwa są poza wszelką klasyfikacją. smile

Kiedyś zdarzyło mi się jeszcze dziękować za te głupawe życzenia, teraz mam już na to wyjebane (inna sprawa, że czasem słyszę ,,smacznego'' jak akurat mam pełne usta więc podziękowanie jest utrudnione z przyczyn obiektywnych).
Obserwuj wątek
    • po-ranna-kawa Re: czy jest 12.12.21, 20:01
      Pewnie że nie ma. Jeśli gospodarz podający posiłek lub przedstawiciel restauracji (kelner) tak mówi, to znaczy, że jest zadufanym bubkiem, przekonanym, że wszystko, co poda do jedzenia, jest świetne i każdemu musi smakować
      Zresztą chyba nigdzie na świecie takiego zwrotu nie ma. Wszędzie życzy się dobrego apetytu.
      Ja często słyszę smacznego, gdy czuję, że podany posiłek raczej mi smakował nie będzie smile
    • baenzai Re: czy jest 12.12.21, 22:00
      ,,Dzień dobry'' to po prostu forma powitania kierowana do osoby z którą nie jesteśmy na ,,ty''. Nie widzę w tym nic głupiego czy nielogicznego.

I nie wiem jak można to porównywać do głupawego ,,smacznego'' gdy ktoś wpierdala kotleta albo pierogi z firmowego bufetu. W przypadku kawy jakoś nie ma tego zwyczaju (pomijam te obrazki w stylu ,,smacznej kawusi'', które Grażyny 50+ umieszczają w mediach społecznościowych).
    • obrotowy wez. k. moe cuduj. 12.12.21, 23:00
      oczywiscie "smacznego" jest troche prowincjonalne - ale jest wyrazem zyczliwosci i tylko tak nalezy to odbierac.

- bez filozofowania.
    • obrotowy podobnie widze... 12.12.21, 23:03
      gwen75 napisał:
      > owodować u szefa jakieś skutki zdrowotne? 😉

u mnie tez to "pozdrawiam" sie rozplenilo.
      jak moga sie pozdrawiac ludzie bedacy w stosunkach sluzbowych. ?

nie stosuje sie do tych dla mnie durnych zwyczajow i staromodnie pisze.: " z wyrazami szacunku".

• obrotowy Re: podobnie widze... 13.12.21, 14:23
      gwen75 napisał:
      > Szef też do Ciebie tak pisze? 😉

nie , - szef pisze : "z przyjaznymi pozdrowieniami" (co jest tu aktualna norma)

zaznaczylem juz, ze nie zamierzam pisac wbrew wlasnym odczuciom i pisze staromodnie.
      "z wyrazami szacunku"

(brzmi to to tutaj staromodnie wlasnie - ale zlosliwego kontekstu w tym nie ma)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka