Dodaj do ulubionych

Bykowe - projekt obywatelski

12.04.25, 18:15
Posłowie zajmą się propozycją wprowadzenia "bykowego". Do Sejmu wpłynęła obywatelska propozycja wprowadzenia dodatkowej daniny od osób bezdzietnych i par mających tylko jedno dziecko. To miałby być sposób na to, by zachęcać młodych Polaków do zakładania rodzin. Z pierwszych szacunków wynika, że państwo mogłoby zyskać nawet kilka miliardów złotych rocznie na nowym rozwiązaniu. "Fakt" przeanalizował szczegóły tego projektu.

Źródło:
www.hejto.pl/wpis/projekt-bykowego-juz-w-sejmie-pensja-nizsza-nawet-o-tysiac-zlotych-tabela
www.fakt.pl/pieniadze/pensja-nizsza-o-nawet-1000-zl-w-sejmie-projekt-bykowego/lxhly0q

Dla mnie projekt jest durny i mam nadzieję, że nie przejdzie.
Obserwuj wątek
    • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 12.04.25, 20:14
      Był chociaż jeden projekt obywatelski, który został zaakceptowany przez Sejm?
      • tapatik Re: Bykowe - projekt obywatelski 12.04.25, 21:13
        Nie wiem. Akurat wpadło w oczy.
    • tomekzgor Re: Bykowe - projekt obywatelski 13.04.25, 02:28
      Dobre. Może powoływane byłyby specjalne komisje sprawdzające czy prawdę mówią małżeństwa deklarujące że próbują mieć dzieci ale im nie wychodzi?
      I kto ewentualnie wchodziłby w ich skład. Rodzice mający dużo dzieci? Ksiądz? Pracownik ZUS? Przedstawiciel urzędu gminy?
      A co z ludźmi którzy deklarowaliby że bardzo chcą ale nie mogą znaleźć partnerki/partnera? Może by przysyłano partnerki/partnerów z urzędu?
      • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 13.04.25, 02:59
        tomekzgor napisał:

> A co z ludźmi którzy deklarowaliby że bardzo chcą ale nie mogą znaleźć partnerk
        > i/partnera? Może by przysyłano partnerki/partnerów z urzędu?

Nie wiem w jakim wieku jest autor tego projektu, ale dla pokolenia boomerów problemy ze znalezieniem partnera to raczej abstrakcja i trudno im się wczuć w sytuację milenialsów i zetek na rynku matrymonialnym.

A jak ktoś jest jednocześnie politykiem i boomerem to tym bardziej jest mocno oderwany od rzeczywistości i to nie tylko w tej kwestii.
    • stasi1 Re: Bykowe - projekt obywatelski 15.04.25, 15:59
      A czemu durny? Takie właśnie 800 plus to jest bykowe. Bezdzietni płacą pośrednio tym co mają dzieci. Tu było by ewidentnie że bezdzietni płacą bezpośrednio tym dzieciatym. Kwestia tego tylko jak to nazwiemy.
      Również można podnieść procent podatku. Za każde dziecko jeden procent mniej podatku, albo i trzy
      • 999karolina Re: Bykowe - projekt obywatelski 16.04.25, 00:00
        Idąc dalej to także płacenie z budżetu na żłobki, szkoły, pediatrów itp. jest formą bykowego. Bo osoby, które nie mają dzieci, za to płacą.

Trzeba zdecydować, jakie maja być funkcje państwa i tyle. Moim zdaniem bykowe byłoby przesadą, bo byłoby formą kary za brak dzieci. 800+ jest formą nagrody za posiadanie dzieci. Powinno być jednak wypłacane wg kryteriów dochodowych a nie na każde dziecko.
        A swoją drogą tzw. bykowe było w powojennej Polsce stosowane przez wiele lat. Chyba za Gierka przestało istnieć.
        • tapatik Re: Bykowe - projekt obywatelski 16.04.25, 23:31
          Po wojnie było więcej kobiet niż mężczyzn, bo to my głównie na tej wojnie walczyliśmy i ginęliśmy.
          Dlatego bykowe miało sens, bo zmuszało mężczyzn do szybkiej decyzji o ślubie.
          Obecnie mamy nierównowagę w drugą stronę, więc nakładanie podatku na mężczyzn nie ma sensu.
          • 999karolina Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 03:18
            Liczby ogólne pokazują, że nie masz racji. Obecnie kobiet szczególnie w większych miastach jest zdecydowanie więcej niż mężczyzn. Gdzieś ostatnio czytałam, że średnio 125 kobiet na 100 mężczyzn. A w niektórych miastach jest 140:100. Szczególnie mocno sfeminizowany jest Wrocław.
            Wskaźniki te w ostatnich latach podbijają dodatkowo Ukrainki (ok. 70% z 1,5 mln przebywających w Polsce obywateli Ukrainy to kobiety). Więc statystycznie mężczyźni nie powinni narzekać.

Nie wiem, jak to wygląda w poszczególnych przedziałach wiekowych, ale ogólnie kobiet jest więcej.

A jeśli chodzi o straty wojenne, to pamiętajmy, że w 1939 r. walczyliśmy dzielnie, ale tylko miesiąc i kilka dni. Potem była okupacja. Tzw. ofiary militarne (czyli ci, którzy walczyli, głównie mężczyźni) w Polsce szacuje się na ok. 240 tys. osób (przy ok. 6 mln ofiar wojny w ogóle - ludność cywilna). Tyle że wśród tych 6 mln byli zarówno kobiety, jak i mężczyźni.
            • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 19:23
              Przewaga liczebna kobiet wynika z tego, że dłużej żyją.

Gdy jednak spojrzymy na stosunek liczby kobiet w wieku 20-39 lat do liczby mężczyzn w wieku 20-39 lat wg gmin to dostrzeżemy, że sytuacja jest dla mężczyzn wysoce niekorzystna. A jak z tego zestawienia wyrzucisz Warszawę (gdzie kobiety mają bardzo wysokie wymagania odnośnie potencjalnego partnera) to wygląda to wręcz tragicznie.

BTW: dane sprzed wojny, czyli sprzed najazdem Ukrainek. Trudno powiedzieć ile jest u nas singielek w wieku 20-40 lat z tego kraju. Ja głównie poznają albo pary albo samotnych mężczyzn.
              • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 19:25
                Zapomniałem o załączniku.
                • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 19:58
                  Zauważ, że na tym forum jest sporo panów 40+, tak więc w kategorii wiekowej, gdzie jest równowaga lub przewaga kobiet. Dla nich wymówka chyba jest słabiutka...
                  • tomekzgor Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 23:50
                    okruchlodu napisała:

> Zauważ, że na tym forum jest sporo panów 40+, tak więc w kategorii wiekowej, gd
                    > zie jest równowaga lub przewaga kobiet. Dla nich wymówka chyba jest słabiutka..
                    > .
                    Niby tak. Ale przy założeniu że facet 40+ jest zainteresowany równolatką lub starszą. Z reguły tak nie jest wink
                    • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 18.04.25, 13:06
                      Czyli generalnie problem jest taki sam jak u kobiet. Nie chodzi o brak osobników płci przeciwnej a brak osobników spełniających kryteria. Tylko kryteria inne niż u kobiet.
                      • tomekzgor Re: Bykowe - projekt obywatelski 18.04.25, 23:08
                        okruchlodu napisała:

> Czyli generalnie problem jest taki sam jak u kobiet. Nie chodzi o brak osobnikó
                        > w płci przeciwnej a brak osobników spełniających kryteria.

Nie do końca. Bo jednak stosunek podaży do popytu ma jakieś znaczenie. W handlu jeśli popyt jest większy niż podaż to nawet jeśli (założenie zupełnie teoretyczne) niektórzy wybiorą produkt który nie do końca im pasuje to i tak dla kogoś zabraknie. Poza tym ktoś kupi np. 2 sztuki.

> Tylko kryteria inne niż u kobiet.

Niech sobie przypomnę - te kryteria kobiet to oczywiście wyższe i wysublimowane wartości. Takie przyziemne sprawy jak wiek, wygląd, zasobność portfela mają kompletnie drugorzędne znaczenie wink
                        • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 18.04.25, 23:32
                          tomekzgor napisał:

Niech sobie przypomnę - te kryteria kobiet to oczywiście wyższe i wysublimowane wartości.
                          itp.

jedna mala uwaga, a moze i pod rozwage..
                          jakos nie widze (wezmy chociaby forum jako przyklad), zeby kobiety narzekaly, ze nie moga znalezc fajnej mlodej dupy (meskiej) do lozka badz tez do kochania (co kto woli).
                          to panowie 40+ placza, ze ich mlodki nie chca, ze za malo ich, itp. itd.
                          tak mnie to lekutko zastanawia :d
                          • tomekzgor Re: Bykowe - projekt obywatelski 19.04.25, 22:55
                            permet napisała:

> tomekzgor napisał:
                            >

>
                            > jedna mala uwaga, a moze i pod rozwage..
                            > jakos nie widze (wezmy chociaby forum jako przyklad), zeby kobiety narzekaly, z
                            > e nie moga znalezc fajnej mlodej dupy (meskiej) do lozka badz tez do kochania (
                            > co kto woli).
                            > to panowie 40+ placza, ze ich mlodki nie chca, ze za malo ich, itp. itd.
                            > tak mnie to lekutko zastanawia :d

Jeśli weźmiemy choćby forum jako przykład to tu też chyba narzekania że nie może duzo młodszej dupy znaleźć.
                            Ale przypominam że to forum nie jest całym światem.
                            W świecie jest tak, że generalnie mężczyznom podobają się młodsze dziewczyny (nawet dużo młodsze), a kobiety raczej patrzą na coś co można nazwać eufemistycznie stabilizacją (nawet jeśli im się wydaje że jest inaczej)
                            • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 14:00
                              na tym forum mozna kilku takich narzekajacych mezczyzn znalezc, kobiety jeszcze zadnej nie wylapalam.

"W świecie jest tak, że generalnie (...)"
                              generalnie... nie lubie tego slowa.
                              faceci z ta duzo mlodsza chca tylko zaszalec, czy czasami jednak szukaja stabilizacji?
                              kobiety tez nie zawsze szukaja emerytow do "stabilizacji", tylko mlodszych do (dodaj co chcesz, bo potrzeby maja przerozne, nie podejme się zamykania tego w jakims schemacie)
                              • obrotowy tak i tak... 20.04.25, 17:27
                                permet napisała:
                                > faceci z ta duzo mlodsza chca tylko zaszalec, czy czasami jednak szukaja stabilizacji?

- i tak i tak. jedno nie przeczy drugiemu.

> kobiety tez nie zawsze szukaja emerytow do "stabilizacji", tylko mlodszych do...

a to Ty wiesz do czego smile

moje pytanie: - ale biorac kogos mlodszego Panie maja swiadomosc, ze byc moze bedzie dobra zabawa,

ale... jest ryzyko, ze ktoregos dnia ten "Pan Mlody" sie "zmyje" ?
                                • permet Re: tak i tak... 20.04.25, 17:38
                                  "ale biorac kogos mlodszego Panie maja swiadomosc, ze byc moze bedzie dobra zabawa,
                                  ale... jest ryzyko, ze ktoregos dnia ten "Pan Mlody" sie "zmyje" ?"

a panowie biorac duzo mlodsza panne, maja swiadomosc, ze ona byc moze ktoregos dnia sie zmyje?
                                  wydaje mi sie, ze to dziala dokladnie tak samo, niezaleznie od plci.

problem pojawia sie kiedy ten mlody/mloda nie bedzie chcial "sie zmyc", a ty planowales dobra zabawe tylko na chwile.
                        • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 19.04.25, 07:01
                          > Nie do końca. Bo jednak stosunek podaży do popytu ma jakieś znaczenie. W handlu
                          > jeśli popyt jest większy niż podaż to nawet jeśli (założenie zupełnie teorety
                          > czne) niektórzy wybiorą produkt który nie do końca im pasuje to i tak dla kogoś
                          > zabraknie. Poza tym ktoś kupi np. 2 sztuki.

Młode kobiety praktycznie zawsze były 'towarem' luksusowym. Jeśli zwiększy się ich to i młodych mężczyzn przybędzie a więc i konkurencji. Niektóre młode kobiety wybierają starszych. Dzięki temu mogą być bardziej wybredne jeśli chodzi o inne kryteria np. status społeczny (zarobki, wykształcenie, obycie), cechy fizyczne (wzrost, sylwetka, uroda), inteligencja itd.

Pogląd, że młodsza partnerka powinna być mniej wybredna, akceptować faceta 'takim jaki jest' jest żenujący. Szczególnie jeśli piszą to mężczyźni z listą oczekiwań, gdzie na pierwszym miejscu są widełki wiekowe.

> Niech sobie przypomnę - te kryteria kobiet to oczywiście wyższe i wysublimowane
                          > wartości. Takie przyziemne sprawy jak wiek, wygląd, zasobność portfela mają k
                          > ompletnie drugorzędne znaczenie wink

Kto tak powiedział, że tylko na wykształcenie patrzymy? Ja patrzę też na wiek i urodę. Zamiast sztywnej listy punktów staram się jednak oceniać człowieka jako całość. Od faceta starszego będę więcej oczekiwać niż od równolatka czy młodszego.

Mój obecny chłopak jest kilka lat starszy, nie ma wykształcenia wyższego, bogatszy też nie jest ale nadrabia w innych ważnych dla mnie kwestiach. Gdyby był z 15 lat ode mnie starszy to pewne kwestie mogłyby być dla mnie problemem.
                          • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 19.04.25, 08:36
                            "Mój obecny chłopak"
                            zakochalas sie, nogi sie pod toba ugiely, niebo zagrzmialo, kot zaszczekal, wlosy sie wyprostowaly, i inne takie?
                            czy tylko wybralas kogos, kto w miare spelnial "kryteria" i tez mial ochote?
                          • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 19.04.25, 10:12
                            Pozycje na rynku matrymonialnym wyglądają tak:
                            1. atrakcyjny mężczyzna
                            2. atrakcyjna kobieta
                            3. przeciętna kobieta
                            4. kobieta poniżej przeciętnej
                            5. przeciętny mężczyzna
                            6. nieatrakcyjna kobieta
                            7. mężczyzna poniżej przeciętnej
                            8. nieatrakcyjny mężczyzna

Ta kolejność została ukształtowana głównie przez social media, niekorzystną demografię i wychowywanie kobiet na księżniczki.

To powinno wyglądać tak:
                            1. atrakcyjny mężczyzna
                            2. atrakcyjna kobieta
                            3. przeciętna kobieta
                            4. przeciętny mężczyzna
                            5. kobieta poniżej przeciętnej
                            6. mężczyzna poniżej przeciętnej
                            7. nietrakcyjna kobieta
                            8. nieatrakcyjny mężczyzna
                            • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 19.04.25, 20:53
                              baenzai napisał:

> Pozycje na rynku matrymonialnym wyglądają tak:
                              > 1. atrakcyjny mężczyzna
                              > 2. atrakcyjna kobieta
                              > 3. przeciętna kobieta
                              > 4. kobieta poniżej przeciętnej
                              > 5. przeciętny mężczyzna
                              > 6. nieatrakcyjna kobieta
                              > 7. mężczyzna poniżej przeciętnej
                              > 8. nieatrakcyjny mężczyzna

Myślę, że ten pogląd wynika głównie z faktu, że bardzo rygorystycznie oceniasz atrakcyjność kobiet. Jeśli typowa przeciętniara wygląda jak Wiktoria z rolnika to sorry ale peron Ci odjechał.
                              • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 19.04.25, 22:48
                                Według mnie ma brzydkie oczy, przeciętne rysy twarzy i dość staro wygląda. W makijażu i dobrej stylizacji wyglądała ok, ale bez szału.

Aż mnie kusi żeby zapytać o zdanie pań z forum ematka. Z tego co widzę to wygląd takiego Stanowskiego oceniły dość rygorystycznie. smile
                                • trentino Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 10:12
                                  baenzai napisał:

> Według mnie ma brzydkie oczy, przeciętne rysy twarzy i dość staro wygląda. W ma
                                  > kijażu i dobrej stylizacji wyglądała ok, ale bez szału.
                                  > Aż mnie kusi żeby zapytać o zdanie pań z forum ematka.
                                  Dobrze wiesz jaką odpowiedź otrzymasz wink
                                • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 13:52
                                  "Według mnie ma brzydkie oczy, przeciętne rysy twarzy i dość staro wygląda"

ciekawe ile komplementow ja moglabym od ciebie uslyszec :d
                                  • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 14:56
                                    Przecież nie twierdzę, że ona jest jakaś szpetna. Po prostu wygląda dość pospolicie, nie wyróżnia się z tłumu. Nie nazwałbym jej ponadprzeciętną ani piękną.

Przykład kobiety, która faktycznie jest powyżej przeciętnej:
                                    • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 16:00
                                      zartujesz??
                                      jest pospolita, ma brzydkie zeby, chyba wade wymowy (nie jestem pewna, bo nie zrobilam sobie tej krzywdy i nie puscilam z glosem, aby tez nie slyszec co panna wygaduje i nie nastawiac sie negatywnie), nos jest absolutna porazka.

rozumiem, ze tobie moze sie podobac, bo gusta sa rozne.
                                      ale co w niej jest powyzej przecietnej?
                                      • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 16:40
                                        Ja akurat nie przepadam za takim typem urody. Taki za bardzo korpo-julkowy.

Ale na pewno ładniejsza od tiktokerki.
                                        • trentino Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 17:05
                                          Pogodzę Was. Obydwie są po prostu bardzo średnie.
                                          • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 17:08
                                            "Obydwie są po prostu bardzo średnie"

kazda z nich moze sie podobac. ja jednak nie pieje z zachwytu nad czyms przecietnym i pospolitym, jest tyle naprawde pieknych kobiet, ze strata czasu jest zachwycanie sie byle czym.
                                            ale skoro baenzai wskazal na jej ponadprzecietnosc, to niech okresli co konkretnie jest ponadprzecietne.
                                        • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 17:05
                                          baenzai:
                                          "Ja akurat nie przepadam za takim typem urody"

tez baenzai, kilka godzin wczesniej:
                                          "Przykład kobiety, która faktycznie jest powyżej przeciętnej"

dlaczego zatem uwazasz, ze jest powyzej przecietnej? bo tak ja przeciez okresliles?
                                          a ten twoj typ urody to jaki? piwniczny zapewne.
                                          • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 17:18
                                            Jest lekko powyżej przeciętnej. Wysoka, szczupła, regularne rysy twarzy.
                                            • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 17:31
                                              regularne rysy twarzy to ma anita werner, wysoka tez jest i chyba calkiem szczupla, albo przynajmniej normalna.
                                              anita ma do tego jeszcze hipnotyzujace spojrzenie, a ta twoja rolniczka no sorry, troszke bezmyslne ma to spojrzenie.
                                              jest lekko powyzej niczego, nie zadnej przecietnej. czy ty widziales kiedys piekno? nie tylko i niekoniecznie w kobiecie?
                                              • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 17:47
                                                Werner ma mocny vibe lesby/babochłopa.

Ale ok - możemy przyjąć, że ta typiara z filmiku jest przeciętna i powinna uderzać do przeciętnych chłopów a nie do typa z pałacem. wink

Chociaż z kandydatek Staszka ona miała drugie miejsce pod względem urody więc jakoś tam na tle innych dziewuch się wyróżniała.
                                                • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 20.04.25, 17:58
                                                  moze i anita ma vibe les, za ta twoja ma vibe pustej lekutko panienki. ale nie wiem, wypowiedzi jej nie sluchalam, oceniam wylacznie urode, a tu jak wiemy mozna sie bardzo pomylic :d

moze typ z palacem gustuje w pannach o przasnej urodzie, moze w modelkach, moze aktorkach ogladanych przez ciebie filmow porno, moze w kobietach robiacych kariere naukowa. i pewnie taka wybierze.
                                                  dla ciebie jednak panna ta zdaje sie nie jest przecietna, jednak nie umiesz tego obronic. :d
                                • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 09:51
                                  baenzai napisał:

> Według mnie ma brzydkie oczy, przeciętne rysy twarzy i dość staro wygląda. W ma
                                  > kijażu i dobrej stylizacji wyglądała ok, ale bez szału.
                                  >
                                  > Aż mnie kusi żeby zapytać o zdanie pań z forum ematka. Z tego co widzę to wyglą
                                  > d takiego Stanowskiego oceniły dość rygorystycznie. smile

Specjalnie poszukałeś słabego ujęcia? Dziewczynie nic nie brakuje. Jest młodziutką, ma figurę jak modelka, wiele cech, które mogą się podobać. Krytykujący powinno wrzucić swoje zdjęcie, żeby można było porównać poziom atrakcyjności. Zawsze mam takie poczucie zniesmaczenia, gdy dużo starsi panowie krytykują urodę młodych, fajnych dziewczyn.

Nie znam Stanowskiego, nie oglądam takich treści bo nie bardzo mnie interesują. Od młodszych koleżanek z pracy wiem jednak, że jest oceniany jako mizogin. A jeśli facet dorobi się takiej łatki to nawet, gdyby wyglądał jak David Garrett nie będzie się podobał pewnej, coraz bardziej licznej, grupie kobiet.
                                  • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 10:16
                                    okruchlodu napisała:

> Specjalnie poszukałeś słabego ujęcia? Dziewczynie nic nie brakuje. Jest młodziu
                                    > tką, ma figurę jak modelka, wiele cech, które mogą się podobać. Krytykujący pow
                                    > inno wrzucić swoje zdjęcie, żeby można było porównać poziom atrakcyjności. Zaws
                                    > ze mam takie poczucie zniesmaczenia, gdy dużo starsi panowie krytykują urodę mł
                                    > odych, fajnych dziewczyn.
                                    >

Jeżeli tiktokerka jest ponadprzeciętna to ta Aleksandra tym bardziej taka jest, bo jest od niej ładniejsza (choćby z tego względu, że nie ma żadnej wady rzucającej się w oczy). Ustalcie zatem z permet jakąś wspólną wersję. smile

> Nie znam Stanowskiego, nie oglądam takich treści bo nie bardzo mnie interesują.
                                    > Od młodszych koleżanek z pracy wiem jednak, że jest oceniany jako mizogin. A j
                                    > eśli facet dorobi się takiej łatki to nawet, gdyby wyglądał jak David Garrett n
                                    > ie będzie się podobał pewnej, coraz bardziej licznej, grupie kobiet.

A koleżanki podały chociaż jeden argument czy tak sobie pierdolą od rzeczy? smile
                                    • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 10:30
                                      "Ustalcie zatem z permet jakąś wspólną wersję"

dlaczego? kazdej z nas moze sie co innego podobac. dla mnie obie sa przecietne, w zadnej nie ma nic, co by mnie porwalo. sama mlodosc to za malo, by powiedziec o kobiecie, ze jest piekna czy ponadprzecietna (tylko dlatego, ze jest mloda? c'mon! moze starszym panom to wystarcza, na szczescie tez nie wszystkim).

piekno i ponadprzecietnosc to nie jest brak rzucajacych sie w oczy wad :d
                                      • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 11:23
                                        permet napisała:

> "Ustalcie zatem z permet jakąś wspólną wersję"
                                        >
                                        > dlaczego? kazdej z nas moze sie co innego podobac. dla mnie obie sa przecietne,
                                        > w zadnej nie ma nic, co by mnie porwalo. sama mlodosc to za malo, by powiedzie
                                        > c o kobiecie, ze jest piekna czy ponadprzecietna (tylko dlatego, ze jest mloda
                                        > ? c'mon! moze starszym panom to wystarcza, na szczescie tez nie wszystkim).

Czekaj, czekaj. Nie wydaje Ci się to obleszkowate jak starsi, często niezbyt atrakcyjni panowie oceniają atrakcyjność fizyczną dużo młodszych kobiet? Ja pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych jak mój obleśny wujek tak robił na imprezach rodzinnych i do tej pory czuję spory niesmak.

Jestem przekonana, że większość z tych panów, którzy oceniają urodę Wiktorii, nie ma najmniejszych szans u niej i jej koleżanek. Tak wiec...

> piekno i ponadprzecietnosc to nie jest brak rzucajacych sie w ocz
                                        > y wad :d

Może Ty Permet obracasz się wśród samych młodych i olśniewająco pięknych kobiet. Ja obracam się wśród tych 'normalnych'.

Przeciętna Polka ma 40 lat i nadwagę. Chcesz ustalić czym jest przeciętność to musisz wziąć pod uwagę wszystkie kobiety. Młode i stare, szczupłe i otyłe, z zębami jak Aimee Lou Wood i z licówkami. Nie można tej przeciętności oceniać tylko na podstawie kobiet pięknych i młodych bo to za średnia? To tak, jakby oceniać poziom wiedzy uczniów tylko po wynikach tych najzdolniejszych.
                                        • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 11:56
                                          okruchlodu napisała:

> Przeciętna Polka ma 40 lat i nadwagę. Chcesz ustalić czym jest przeciętność to
                                          > musisz wziąć pod uwagę wszystkie kobiety. Młode i stare, szczupłe i otyłe, z zę
                                          > bami jak Aimee Lou Wood i z licówkami. Nie można tej przeciętności oceniać tylk
                                          > o na podstawie kobiet pięknych i młodych bo to za średnia? To tak, jakby ocenia
                                          > ć poziom wiedzy uczniów tylko po wynikach tych najzdolniejszych.

My tu jednak rozmawiamy o przeciętności w kontekście rynku matrymonialnego więc nie ma sensu zawracać sobie głowy 4 milionami emerytek.
                                        • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 12:01
                                          okruchlodu napisała:

> Czekaj, czekaj. Nie wydaje Ci się to obleszkowate jak starsi, często niezbyt a
                                          > trakcyjni panowie oceniają atrakcyjność fizyczną dużo młodszych kobiet? Ja pami
                                          > ętam jeszcze z lat młodzieńczych jak mój obleśny wujek tak robił na imprezach r
                                          > odzinnych i do tej pory czuję spory niesmak.
                                          >
                                          > Jestem przekonana, że większość z tych panów, którzy oceniają urodę Wiktorii, n
                                          > ie ma najmniejszych szans u niej i jej koleżanek. Tak wiec...
                                          >

Że niby kto tutaj jest tym obleśnym wujkiem?

Swoją drogą nie trzeba mieć głosu Freddiego Mercurego żeby stwierdzić, że ktoś fałszuje.
                                          • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 14:17

> Że niby kto tutaj jest tym obleśnym wujkiem?

Pierwszy raz kiedy tak pomyślałam moim wujku mialam ok 12 lat a on był mniej więcej w Twoim wieku. 😉

> Swoją drogą nie trzeba mieć głosu Freddiego Mercurego żeby stwierdzić, że ktoś
                                            > fałszuje.

Wrzuć focie, myślę, że forumowicze chętnie ocenią Twój śpiew.
                                            • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 15:22
                                              A ty myślisz, że te babki z ematki jadące po wyglądzie Stanowskiego wyglądają jak Natalie Portman? Pewnie większość z nich to ulane Grażynki.
                                              • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 18:18
                                                Czy nie lepiej jednak pojsc na silke niz po raz setny pisac, ze jakas rolniczka jest brzydka, a jakis facet atrakcyjny? Tym razem, jak rozumiem, Stanowski ma byc tym apollo...
                                                • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 19:02
                                                  Teraz mam trochę gorszy okres i nie jestem w stanie się zmusić do jakichś siłowni.
                                                  • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 19:23
                                                    Blad. Sport jest wlasnie jedynym niezawodnym remedium na gorsze okresy. Cos o tym wiem. W ramach bonusu mozna spotkac ludzi, ktorzy potrafia niespodziewanie wiele zmienic w naszym zyciu....
                                                  • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 19:59
                                                    "Teraz mam trochę gorszy okres i ble ble ble"

ty masz zawsze gorszy okres, od kiedy tu jestem czytam, ze masz gorszy czas. on sie sam lepszy nie stanie
                                                  • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 22:52
                                                    permet napisała:

> "Teraz mam trochę gorszy okres i ble ble ble"
                                                    >
                                                    > ty masz zawsze gorszy okres, od kiedy tu jestem czytam, ze masz gorszy czas. on
                                                    > sie sam lepszy nie stanie

Ale teraz doszły jeszcze problemy ze snem.
                                                  • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 22.04.25, 10:16
                                                    Ale teraz doszły jeszcze problemy ze snem.

W tej sytuacji to juz na pewno najlepsze, co mozesz dla siebie zrobic, to zaczac uprawiac sport.
                                                  • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 05:01
                                                    wilczamia napisała:

> Ale teraz doszły jeszcze problemy ze snem.
                                                    >

> W tej sytuacji to juz na pewno najlepsze, co mozesz dla siebie zrobic, to zacza
                                                    > c uprawiac sport.

No nie wiem czy skoro nie mam na nic siły to intensywny wysiłek fizyczny byłby dobrym rozwiązaniem. Obawiam się, że to by jeszcze mogło pogorszyć sprawę.
                                                  • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 08:33
                                                    Krotko i na temat: kompletny nonsens. Nie jestes zmeczony z powodu przygotowan do maratonu ani ciezkiej choroby, jak rozumiem. Podstawowe badania, ewentualnie jakies suplementy i zapierdalaj, bo Twoje zmeczenie bierze sie ze stylu zycia.

I nie chodzi znowu o zadne przygotowania olimpijskie. Znajdz tez sobie lekcje plywania dla doroslych, ale moze w drugiej kolejnosci. W pierwszej wez na probe karnet na miesiac do sieciowki. Polecam zdrofit, serio traktuja spotkanie wprowadzajace z trenerem. Powiedz lasce w recepcji, dlaczego sie zapisujesz i zeby Ci polecila najlepszego trenera, ktory Ci doradzi sensowny plan dzialania. Trener Cie oprowadzi po sprzecie, ale wlasnie nie tylko, doradzi Ci pod katem Twojej indywidualnej sytuacji.

Nie ma na co czekac i szukac wymowek. Wygodne buty i jazda.
                                                  • tapatik Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 15:58
                                                    baenzai napisał:

> No nie wiem czy skoro nie mam na nic siły to intensywny wysiłek fizyczny byłby
                                                    > dobrym rozwiązaniem.

Tak.

> Obawiam się, że to by jeszcze mogło pogorszyć sprawę.

Jesteś zmęczony, bo się nie ruszasz.
                                                    Jak się zaczniesz ruszać, to będziesz mieć więcej energii.
                                                  • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 16:41
                                                    A zdarzył ci się jakiś trening po kilku źle przespanych nocach?
                                                  • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 17:26
                                                    Nie raz i nie piec. Zapewniam Cie, ze od tego sie nie umiera.

Ciagle szukasz pretekstu, zeby nie uprawiac sportu. To jest OK, ale nie dziw sie, ze zle sie czujesz, a bedzie gorzej i zadne dragi na recepte tego nie zmienia. Trafialam w zyciu na treningi po nocach w samolotach, po 2 h snu, w trakcie wielotygodniowych okresow bardzo intensywnej pracy do poznych godzin nocnych i zawsze na tym dobrze wychodzilam. Jedyne, co warto zrobic, to nie trenowac pozno na poczatek, a potem nie zwiekszac ciezaru/intensywnosci wieczorami, bo faktycznie duze (ale duze!) zmeczenie moze powodowac problemy z zasnieciem. Natomiast na pewno nie lekkie kardio, wprost przeciwnie. Od przetrenowania to Ty jestes poki co lata swietlne...

• baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 17:59
                                                    wilczamia napisała:

> Jedyne, co warto zrobic, to nie trenowac pozn
                                                    > o na poczatek, a potem nie zwiekszac ciezaru/intensywnosci wieczorami, bo fakty
                                                    > cznie duze (ale duze!) zmeczenie moze powodowac problemy z zasnieciem.

Ja nie mam problemów z zasypianiem tylko ze zbyt płytkim snem, zbyt szybkim budzeniem się oraz z czymś co się nazywa revenge bedtime procrastination. smile
                                                  • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 18:45
                                                    Doskonale! Mialbys czas na treningi rano. Znam wielu ludzi, ktorzy sobie bardzo chwala treningi przed praca. Sport poprawia jakosc snu. Prawdopodobnie tez pomoglby Ci rzucic palenie, jesli nadal palisz. Sprobowac zawsze mozna. Nie sprobowac nie warto.
                                                  • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 20:40
                                                    wilczamia napisała:

> Doskonale! Mialbys czas na treningi rano. Znam wielu ludzi, ktorzy sobie bardzo
                                                    > chwala treningi przed praca. Sport poprawia jakosc snu.

Takie coś ma sens jeżeli do siłowni i pracy masz 5-10 minut a nie 30 czy 40.
                                                  • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 21:54
                                                    Nieprawda. Mam znajomych, ktorzy wstaja o 4 rano i jada na drugi koniec aglo na trening plywacki, a kiedys na hokejowy ktos inny tez jezdzil podobnie (hokej w normalnych godzinach jest dla zawodnikow, dla amatorow lodowisko jest dostepne w bardzo dziwnych godzinach).

Nie mam zadnej silowni w odleglosci 5-10 min., ani od pracy, ani od domu. Kolega z zona maja ponad godzine na squasha, jezdza 2 x tyg., majac dziecko. Bylabym wniebowzieta, gdybym na trening rano miala tylko 40 min., regularnie bym jezdzila.
                                                  • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 22:30
                                                    wilczamia napisała:

> Nieprawda. Mam znajomych, ktorzy wstaja o 4 rano i jada na drugi koniec aglo na
                                                    > trening plywacki, a kiedys na hokejowy ktos inny tez jezdzil podobnie
                                                    >

Ale chyba zdajesz sobie sprawę, że to są ludzie o typie skowronka i dla nich poranna aktywność jest czymś naturalnym.

Ja zawsze byłem typową sową. Pamiętam, że miesiąc przed maturą oraz dwa tygodnie przed sesją na studiach wchodziłem w tryb spanie do 14 i nauka po nocach i bardzo dobrze to wspominam. smile

Wiadomo, że w dorosłym życiu nie ma tak dobrze ale nawet jak wstaję rano to prawdziwe przebudzenie ma miejsce gdzieś o 10. Na szczęście nie mam pracy typu pilot samolotu więc nie muszę być maksymalnie skoncentrowany od pierwszej sekundy jej rozpoczęcia i dzień zaczynam od jakichś pierdół i odbioru poczty.
                                                  • obrotowy ale to sie skonczylo 24.04.25, 03:28
                                                    baenzai napisał:
                                                    > Wiadomo, że w dorosłym życiu nie ma tak dobrze ale nawet jak wstaję rano to pra
                                                    > wdziwe przebudzenie ma miejsce gdzieś o 10. Na szczęście nie mam pracy typu pil
                                                    > ot samolotu więc nie muszę być maksymalnie skoncentrowany od pierwszej sekundy
                                                    > jej rozpoczęcia i dzień zaczynam od jakichś pierdół i odbioru poczty.

radze wstawac wczesniej
                                                    kobiety - to sie zdobywa od 8-mej rano.

bye.
                                                  • baenzai Re: ale to sie skonczylo 24.04.25, 07:53
                                                    Ale czemu mam swoje życie dostosowywać do kobiet?
                                                  • obrotowy Re: ale to sie skonczylo 24.04.25, 15:43
                                                    baenzai napisał:
                                                    > Ale czemu mam swoje życie dostosowywać do kobiet?

bo k... z Twoich wpisow wynika, ze tylko kobiety Ci brakuje.

- reszte podobno masz.
                                                  • baenzai Re: ale to sie skonczylo 26.04.25, 12:10
                                                    obrotowy napisał:

> baenzai napisał:
                                                    > > Ale czemu mam swoje życie dostosowywać do kobiet?
                                                    >
                                                    >
                                                    > bo k... z Twoich wpisow wynika, ze tylko kobiety Ci brakuje.
                                                    >
                                                    > - reszte podobno masz.

Ale to nie znaczy, że mam szukać na siłę. Na pewno nigdy nie zamienię się w stasia, który nie ma kompletnie rigczu.
                                                  • tomekzgor Re: ale to sie skonczylo 28.04.25, 22:30
                                                    obrotowy napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > radze wstawac wczesniej
                                                    > kobiety - to sie zdobywa od 8-mej rano.
                                                    >

Czy ja wiem? Może te wracające z nocnej zmiany smile
                                                    Ja bym jednak zalecał wieczór.
                                                    No chyba że o 8 rano razem z nią się budzisz wink
                                                    Ale wtedy to już nie jest zdobywanie tylko dosyć oczywista realizacja wcześniejszych zdarzeń.
                                                  • wilczamia Re: Bykowe - projekt obywatelski 24.04.25, 09:23
                                                    Jesli budzisz sie o swicie i kilka godzin przewracasz z boku na bok, racjonalna rzecza jest wstac i zaczac cos robic. Takie sa zreszta rekomendacje medycyny snu: nie lezec w lozku, probujac zasnac.

Zeby biec, nie musisz byc skoncentrowany. Nie musisz czekac na szczyt dzienniej formy ani byc wyspany. Po prostu wychodzisz i biegniesz. Moja kolezanka, ktorej ze wzgledu na wiek dzieci trudno zorganizowac sobie regularna silke, znalazla apke i zaczela wieczorami biegac od zera.

Nie dam sie przekonac, ze 30-parolatek w duzym miescie nie moze uprawiac sportu. Ty po prostu nie jestes zainteresowany.

Jedyna przeszkoda na Twojej drodze jestes Ty sam. Albo podejmiesz meska decyzje, ze ja pokonasz i bedziesz mial lepsze zycie, albo nie.

Good luck! 🙂
                                                  • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 09:47

> Ale teraz doszły jeszcze problemy ze snem.

Idź do psychiatry. A najlepiej do psychiatry i na terapię.
                                              • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 20:36
                                                baenzai napisał:

> A ty myślisz, że te babki z ematki jadące po wyglądzie Stanowskiego wyglądają j
                                                > ak Natalie Portman? Pewnie większość z nich to ulane Grażynki.

Ale ja wcale nie uważam, że one zachowują się ok. Szczególnie żenujące wydawałoby mi się, gdyby stare baby oceniały urodę młodych chłopców.
                                        • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 12:07
                                          "Czekaj, czekaj. Nie wydaje Ci się to obleszkowate (...)"

nie rozumiem jaki to ma zwiazek z tym co napisalam.

wiem czym jest piekno. potrafie je dostrzec i nie pierdzielic, ze cos pospolitego i z wadami jest ponadprzecietne, bo nie jest.

jezeli okreslenie piekna i (ponad)przecietnosci odniesiesz do sztuki, muzyki, malarstwa, nie bedzie juz ono budzilo tak ogromnej twojej niecheci. odpowiednik brzydkich zebow i skrajnej otylosci w muzyce nie bedzie tak kontrowersyjny, bo bedzie to po prostu niewlasciwe brzmienie tonu. ale to jest przeciez to samo :d

i chyba nie zrozumialas absolutnie niczego z tego, co napisalam. bo nigdzie nie napisalam, ze tylko mlode jest piekne zasugerowalam natomiast, ze sama mlodosc to tylko mlodosc, nie piekno, nie stopien na drodze do ponadprzecietnosci.
                                          dostrzegam prawdziwe i czyste piekno w kobiecie po 50, czy w sis ktora byla piekna kiedy miala lat 20 i teraz kiedy jest po 40. zdarza sie, ze dostrzegam ponadprzecietnie ladna nastolatke, czy mloda kobiete (bardzo rzadko, bo niezbyt czesto sa one dzis w pelni naturalne).
                                          jednak nigdy nie zgodze sie z tym, aby pieknem nazywac cos przecietnego.

i moze wlasnie dlatego, ze zdarza mi sie "obracac" posrod tych pieknych kobiet, potrafie to obiektywnie ocenic. i zeby wyprzedzic kolejne ewentualne ataki, sama za "piekna" nigdy sie nie uwazalam, bo obiektywnie nigdy taka nie bylam.

i napisalabym jeszcze o tym calym body positive, ktory wiecej szkody niz pozytku przynosi, ale.. to nie dzis.
                                    • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 11:29
                                      Dobra, chyba wiem o co może chodzić tym twoim koleżaneczkom. smile

Stan miał kiedyś imbę z Mają Staśko i faktycznie brzydko ją nazwał. Problem w tym, że... zacytował jej własne słowa. big_grin big_grin big_grin

Proponuję obejrzeć fragment od 37:00, jest to wszystko ładnie wyjaśnione. Swoją drogą to trochę przerażające, że można komuś dorobić gębę wycinając jakieś jedno zdanie z kontekstu.

• okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 11:40
                                        baenzai napisał:

> Dobra, chyba wiem o co może chodzić tym twoim koleżaneczkom. smile
                                        >
                                        > Stan miał kiedyś imbę z Mają Staśko i faktycznie brzydko ją nazwał. Problem w t
                                        > ym, że... zacytował jej własne słowa. big_grin big_grin big_grin
                                        >
                                        > Proponuję obejrzeć fragment od 37:00, jest to wszystko ładnie wyjaśnione. Swoją
                                        > drogą to trochę przerażające, że można komuś dorobić gębę wycinając jakieś jed
                                        > no zdanie z kontekstu.
                                        >

Wybacz ale film jest zbyt długi. A nie będę sobie wyrabiała zdania o człowieku po kilku minutach filmu. Wolę iść na rower.

Koleżanki miały więcej niż jeden argument. Na ile merytoryczny to nie wiem bo jak już powiedziałam nie znam tego pana. Nie udzielałam się w dyskusji, teraz też nie mam o nim żadnego zdania. Na ten moment nie interesuje mnie jego postać i jego programy- nie moja tematyka. Jeśli kiedyś zmienię zdanie i coś obejrzę, wtedy się wypowiem.
                                        • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 11:47
                                          okruchlodu napisała:

> Wybacz ale film jest zbyt długi. A nie będę sobie wyrabiała zdania o człowieku
                                          > po kilku minutach filmu. Wolę iść na rower.
                                          >

Obejrzyj fragment od 37:00 do 39:00 (czyli dwie minuty).

Tak w skrócie chodzi o to, że Maja Staśko krytykowała jakiegoś typa, który uprzedmiotawiał kobiety ale gdy ten sam typ sypnął grubym hajsem to sama zaczęła dla niego pracować. big_grin Stanowski wyśmiał tą sytuację używając jej własnego cytatu z przeszłości.
                                          • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 20:41
                                            baenzai napisał:

> okruchlodu napisała:
                                            >
                                            > > Wybacz ale film jest zbyt długi. A nie będę sobie wyrabiała zdania o czło
                                            > wieku
                                            > > po kilku minutach filmu. Wolę iść na rower.
                                            > >
                                            >
                                            > Obejrzyj fragment od 37:00 do 39:00 (czyli dwie minuty).
                                            >
                                            > Tak w skrócie chodzi o to, że Maja Staśko krytykowała jakiegoś typa, który uprz
                                            > edmiotawiał kobiety ale gdy ten sam typ sypnął grubym hajsem to sama zaczęła dl
                                            > a niego pracować. big_grin Stanowski wyśmiał tą sytuację używając jej własnego cytatu
                                            > z przeszłości.

Na pewno przed wyborami zapoznam się z tym panem. Mój brat ciągle coś o nim opowiada wiec może warto.
                                        • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 12:16
                                          "Na ten moment nie interesuje mnie jego postać i jego programy- nie moja tematyka. Jeśli kiedyś zmienię zdanie i coś obejrzę, wtedy się wypowiem"

chyba czas najwyzszy sie panem zainteresowac, do wyborow mniej niz miesiac. nalezaloby poznac przynajmniej program wyborczy tego pana, jezeli oczywiscie zamierzasz kolejne kilka lat spedzic w pl.
                                          • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 12:18
                                            permet napisała:

> "Na ten moment nie interesuje mnie jego postać i jego programy- nie moja tematy
                                            > ka. Jeśli kiedyś zmienię zdanie i coś obejrzę, wtedy się wypowiem"
                                            >
                                            > chyba czas najwyzszy sie panem zainteresowac, do wyborow mniej niz miesiac. nal
                                            > ezaloby poznac przynajmniej program wyborczy tego pana, jezeli oczywiscie zamie
                                            > rzasz kolejne kilka lat spedzic w pl.

Sześć elektrowni atomowych w pół roku, aborcja do 14 roku życia i obniżenie cen prądu o 300%. Mnie tam przekonał. wink
                                            • permet Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 12:22
                                              a mnie cpk i 500+ na kazda swinie, jak wygra porzuce uprawe marchewek na ich rzecz :d
            • tapatik Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 20:15
              Dane z Wikipedii mówią co innego:
              pl.wikipedia.org/wiki/Demografia_Polski
              Mamy nadmiar mężczyzn w wieku 0-49. Dopiero po 50 zaczyna się dominacja kobiet.
              Może być więcej kobiet w dużych miastach, ale w małych miasteczkach jest na odwrót, a na wsiach to już w ogóle tragedia.
              • okruchlodu Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 20:29
                Czyli panowie po 50 już nie mogą zwalać winy na niedobór kobiet?
                • tapatik Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 21:31
                  Jak ktoś chce to zawsze znajdzie powód do narzekania i zwali winę na kogoś innego.
                • obrotowy na niedobor - nie 20.04.25, 16:08
                  okruchlodu napisała:
                  > Czyli panowie po 50 już nie mogą zwalać winy na niedobór kobiet?

na niedobor nie - ale na brak ich checi - tak
                  • baenzai Re: na niedobor - nie 20.04.25, 17:21
                    obrotowy napisał:

> okruchlodu napisała:
                    > > Czyli panowie po 50 już nie mogą zwalać winy na niedobór kobiet?
                    >
                    >
                    > na niedobor nie - ale na brak ich checi - tak

A tymczasem 62-letni Tom Cruise umawia się z Aną de Armas.
                    • obrotowy po co o tym wspominasz ? 20.04.25, 17:32
                      baenzai napisał:
                      > A tymczasem 62-letni Tom Cruise umawia się z Aną de Armas.

po co o tym wspominasz ? - to zupelnie inny level. - tacy Ponadprzecietni wiecej moga...
                      • baenzai Re: po co o tym wspominasz ? 20.04.25, 17:57
                        obrotowy napisał:

> baenzai napisał:
                        > > A tymczasem 62-letni Tom Cruise umawia się z Aną de Armas.
                        >
                        >
                        > po co o tym wspominasz ? - to zupelnie inny level. - tacy Ponadprzecietni wiece
                        > j moga...

Chciałem po prostu dobitniej uzmysłowić tą dysproporcję. wink
                    • permet Re: na niedobor - nie 20.04.25, 17:40
                      "A tymczasem 62-letni Tom Cruise umawia się z Aną de Armas"

ale ona przeciez nie jest wysoka :d
                      • obrotowy ale, ale ..... 20.04.25, 18:18
                        permet napisała:

> "A tymczasem 62-letni Tom Cruise umawia się z Aną de Armas"
                        >
                        > ale ona przeciez nie jest wysoka :d

ale, ale...

przestapila wysokie progi - przez te swoje ladne nogi smile
                • stasi1 Re: Bykowe - projekt obywatelski 23.04.25, 21:28
                  Co z tego że jest tyle kobiet które tylko że są? One jak sa wolne, nadal chcą takie pozostać.
                  • j-k no i nie ma wyjscia, Stachu. 23.04.25, 21:40
                    stasi1 napisał:
                    > Co z tego że jest tyle kobiet które tylko że są? One jak sa wolne, nadal chcą t
                    > akie pozostać.

no i nie ma wyjscia, Stachu.

bier Bielaruski i Ukraiinki,

biedziesz mial doopczenie na kilka lat.

zanim i one sie nie usamodzielnia.
              • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 21:05
                Chciałem napisać, że trzeba zaorać małe miejscowości i wszystkich chłopów przesiedlić do dużych miast.

Potem jednak sobie przypomniałem, że Tokio ma przecież 15 milionów mieszkańców a za bardzo ten fakt problemów samotnośći wśród Japończyków nie rozwiązuje. wink
        • stasi1 Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 20:57
          Znaczy jakie to kryterium według ciebie powinno być?
          • tapatik Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 21:07
            Żadne. Niech politycy dadzą dobry przykład i sami się wezmą za robienie dzieci.
            • tomekzgor Re: Bykowe - projekt obywatelski 17.04.25, 23:55
              Nie znam szczegółowych badań ale tak na oko to większość tych bardziej znanych polityków i polityczek ma jakieś dzieci.
              Ok wiem że ten z Żoliborza nie ma. Dlatego napisałem że większość
              • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 18.04.25, 00:55
                Jeszcze Tarczyński, Senyszyn, no i oczywiście Krystyna Pawłowicz.
            • stasi1 Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 10:31
              Znaczy Nawrocki jest na plus. poprzednio Komorowski, ale on wszystkie niby swoje. Na plus dlatego że jedno dodatkowe wychowywał
              • baenzai Re: Bykowe - projekt obywatelski 21.04.25, 10:35
                stasi1 napisał:

> Na plus dlatego że jedno dodatkowe wychowywał

Chryste panie. Stasio to jakaś zakała męskiego rodu. big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka