Dodaj do ulubionych

ABR/BERA-pytanie techniczne

18.12.10, 23:26
Hej,
mamy do powtorzenia badanie ABR, bo wyszedl niedosluch umiarowany 45dB i 55dB, tympanogram typ B - synkowi zaczynala sie chyba infekcja. Lekarka kazala jednak aby to badanie zrobic wtedy gdy syn bedzie min. 3-4 tygodnie bez jakiejkolwiek infekcji, nawet kataru!! I suma sumarum przekladalam ta kontrolna ABR juz 4 razy, w poniedzialek znow musze dzwonic i przekladac, bo syn kaszle i ma katar. Ma ponad 2 lata, bardzo slabo i niewyraznie mowi i dobija mnie to, ze nie wiem do konca czy to wina płynu w uszach i oprzerostu migdalka, czy moze cos wiecej - jak sugeruje lekarka, ze niezbedne beda aparaty! ILE MAM czekac? czy wy tez czekacie 3-4 tygodnie przed badaniem bez kataru nawet? czy moze wystarczy zeby przez 7 dni przed badaniem byl super zdrowy???
bo tak to ja nigdy nie doczekam nastepnego ABR a w tym przypadku czas jest na wage złota, prawda? im szybciej prawidlowa i pelna diagnoza, tym lepiej!! Badania robimy w CZD. w dodatku martwi mnie ten dopisek przy badaniu - "wydłuzone latencje fali V" - ktos tak miał? lekarz na pryw. wizycie wspomnial, ze to niezbyt dobrze, ale wiecej nic nie powiedzial, bo 13 stycznia idziemy do niego na NFZ.
Obserwuj wątek
    • Gość: dal-ja Re: ABR/BERA-pytanie techniczne IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 12:48
      pisi_pisi, wiem ze jesli chodzi o latencje fali V można z tego odczytać co to za niedosłuch. Ale niestety mało lekarzy to potrafi (IFPS, dr. Radziszewska). Czytalam o tym m.in w opracowaniu dr. KRzysztofa KOchanka (poszukaj w necie), ale dla laika to troche sieczka naukowa.
      Jesli chodzi o katar to u nas wystarczyło zeby na 2, 3 dni przed i w dniu badania kataru nie bylo
      • gojapio Re: ABR/BERA-pytanie techniczne 20.12.10, 12:57
        ja też uważałam, że lepsze badanie w niedoskonałych warunkach (czy któreś z dzieci, zwłaszcza w zimie, w ogóle wytrzymuje miesiąc bez kataru??) niż wieczne czekanie na wynik
        • pisi_pisi Re: ABR/BERA-pytanie techniczne 26.12.10, 15:53
          ech, no i byłam mimo konczacego sie kataru - wynik badania oczywiscie kiepskie - nie znam wyniku pewnie ok45-55dB, zbadane tylko jedno ucho bo syn sie wybudzil i zrywal elektrody - jutro jade znow powtarzac ABR, tympanogram oczywiscie płaski B - płyn w uszach zapewne. Na szczescie katar sie skonczyl, wiec moze to jutrzejsze ABR bedzie bardziej wiarygodne dla lekarza i uda sie na 2 uszy. A opracowanie p. Kochanka tez przegladałam, dopatrzyłam sie tyko ze wydłuzone latencje fali V odpowiadaja za guzy nerwu sluchowego sad ale mysle ze gdyby takie bylo podejrzenie, to syna szybciej by zapisali na konsultacje, prawda?
          • Gość: dal-ja Re: ABR/BERA-pytanie techniczne IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 14:31
            pisi chodzi o to jak sa wydluzone. Ale powiem szczerze ze nie zabierałabym sie zainterpretacje tego sama. I napewno nie jest to jakis guz, błagam nie bierz sie za interpretacje sama bo w ten sposób mozna wszystkim wszystkie choroby swiata przypisac wink
    • pestka_w_pestce Re: ABR/BERA-pytanie techniczne 28.12.10, 23:00
      nasz pierwszy ABR robiliśmy jak młody miał dość potężny katar, ale sprawdzili mu ciśnienie w uszach i powiedzieli, że katar nie zafałszował wyników. robiliśmy na Siennej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka