siuniek Lot samolotem 11.08.04, 15:05 Miało być pytanie - czy są jakieś przeciwwskazania dotyczące latania samolotem w apaprtach. W instrukcji obsługi naszych widexow nie jest nic na ten temat napisane. Wybieramy się z małym na urlop własnie samolotem i chce się upewnić, że wszystko będzie o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
trincia Re: lot samolotem 11.08.04, 15:16 Lecialam samolotem i aparaty sluchowe nie przeszkadzają w niczym. Nie ma też zakazu zdejmowania ich. Nawet dobrze, gdyby dziecko je miało, bo zawsze to jest poznawanie nowych dźwiękow. Niesamowite uczucie dla doroslego, dla dziecka może być jednak "szokiem" (hałas) Najgorzej może byc jak się wybijecie z powierzchi i znajdziecie sie "na gorze" - jest straszne ciśnienie (ale nie boli). Wcale nie trzeba ściagac aparatow. Sami zresztą sie przekonacie jak dziecku bedzie wygodnie i jak zareaguje. Może samo zacznie ściagać aparaty a może nie. Trincia. Odpowiedz Link Zgłoś
mjtom Re: lot samolotem 11.08.04, 20:21 Zgadzam się z Trincią. Też leciałam samolotem z aparatem słuchowym. Wszystko jest okey. Trzeba mieć otwarta buzię, bo rzeczywiście jest duże ciśnienie, jest efekt zatkanego ucha, podobnie jest w górach. Jak ktoś był w górach to wie co mam na myśli. Ci którzy nie noszą aparatów słuchowych pomaga zakładanie waty do uszu. Aha, jeszcze jedna ważna dla osób noszących soczewki kontaktowe. Nie można lecieć samolotem w kontaktach, za duże ciśnienie i za mało wilgoci(efekt suchego oka).Pozdrawiam. P.S, Chyba już nie ma takiego zacofania jak w latach 80-tych, gdy mnie nie chcieli wpuścić z aparatem słuchowym do samolotu i chcieli mi zabrać akumlatory do aparatu(jeszcze wtedy nie było dostępnych baterii), bo mysleli że to coś w rodzaju bomb.Ha, ha, ha...Ale poleciałam I klasą za to. Odpowiedz Link Zgłoś