Dodaj do ulubionych

Problem z aparatami słuchowym i u niemowlaka

05.11.15, 19:25
Witam
Jestem mamą trzymiesięcznej dziewczynki z obustronnym niedosłuchemn70-80db. Mamy od wczoraj wypożyczone aparaty z "dźwięków marzeń" phonak Naida s III. Aparaty są spore i ciężkie dla tak małego uszka do tego protetyk stwierdził, że lepsze dla niej będą wkładki twarde. Niestety nie radzę sobie aparaty ciągle piszczą, wkładki się wysuwają. Ręce mi opadają i płakać mi się chce. Myślałam, że choć na chwilę coś będzie lepiej dzieki tym aparatom i że na spokojnie zastanowimy się co dalej robić ale tak nie jest. Co sądzicie? Jakie jest Wasze doświadczenie z aparatami, znacie jakiegoś dobrego protetyka dla niemowlaka w Warszawie lub okolicy. Ma ktoś doświadczenie z podobnym ubytkiem u niemowlakaw. A może lepszy byłby implant? Już nic nie wiem. Proszę o Wasze rady doświadczeni rodzice. Zrozpaczona mama.
Obserwuj wątek
    • asiczak Re: Problem z aparatami słuchowym i u niemowlaka 06.11.15, 15:41
      My mieliśmy też te aparaty przejściowo, ale wkładki mieliśmy silikonowe - twarde wkładki dla malucha to porażka bo cały czas sie wysuwają. Mam dwie córki z niedosłuchem głębokim z implantami i aparatami - jak chcesz się skontaktować to napisz i podaj swój nr telefonu, chętnie podzielę się wiedzą - lisowska.j@gmail. com
      • monika.2015 Re: Problem z aparatami słuchowym i u niemowlaka 06.11.15, 19:53
        Dziękuję za odpowiedź. Czy z tymi miękkimi wkładkami aparaty przestały piszczeć? Mojej Oli przy każdym ruchu główką wkładka się wysuwa i jest to potwornie irytujące. Napiszę do Ciebie e-maila. Twoja wiedza będzie napewno dla mnie bardzo cenna, gdyż niedosłuch córeczki jest dla nas szokiem i nie bardzo wiemy jak dalej postępować i jakie decyzje dalej podjąć.
        • ortoptystkais Re: Problem z aparatami słuchowym i u niemowlaka 08.01.16, 13:04
          Córka miała 3,5 miesiąca, miała wkładki twarde, aparaty cały czas piszczały i dziecko też, lekki ruch główki i pisk. sad
          Od tygodnia mamy wkładki miękkie, rewelacja, NIC nie piszczy, nawet jak mała kładzie główkę na bok.
          Twarde to męka dla dziecka i rodziców.
    • monik_a88 Re: Problem z aparatami słuchowym i u niemowlaka 25.01.16, 22:35
      Twarde wkładki dla tak małego dziecka to jakies nieporozumienie , nie tylko że mogą się wysuwać , ale jeszcze są niebezpieczne bo w razie jakiegoś uderzenia mogą skaleczyć ucho . Pozatym jeśli aparaty piszczą to trzeba zmienić ustawienia, nie wiem na jakiego protetyka słuchu trafiłaś ale nie wydaje mi się żeby to był protetyk specjalizujący się w protezowaniu tak małych dzieci , my protezowaliśmy się w Krakowie w klinice dobrego słuchu Aurismedic , i wszystko było jak należy , od razu zrobiono nam miękkie wkładki i dostaliśmy na wypożyczenie nowe aparaty które później kupiliśmy, od początku oprócz protetyka byliśmy tam pod opieką lekarza audiologa i logopedy i myślę że tak to powinno wyglądać .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka