Dodaj do ulubionych

Witam-pomóżcie :-(

15.10.07, 21:14
Chcemy się przedstawić-jestem Justyna i mam synka Filipka (15miesięcy)u którego w piatek badanie bera potwierdziło najgorszą diagnoze 100db na oba uszka-jesteśmy załamani sad jutro zabieram się za załatwianie dofinansowania zdecydowaliśmy się na aparaty Sumo DM.Mamy już orzeczenie o niepełnosprawności z innego powodu niz wada słuchu czy musimy do załatwienia dofinansowania na aparaty czekać na następną komisję??? W tym roku czeka nas prawdopodobie zabieg poszerzania krtani bo Filipek jest na rurce tracheostomijnej ale jak tylko będzie na to gotowy to chcemy wszczepić implanty (jeszcze jestem troche zielona z tym wszystkim)ale staram sie jakoś zebrać do kupy z tą diagnozą,ponoć ma szanse się zakwalifikować na implanty.Pocieszyło mnie że są refundowane jak czytałam na waszym forum bo ostatnio trudno związać koniec z końcem.Napiszcie prosze jak najlepiej oprucz rechabilitacji w ośrodku zająć sie dzieciaczkiem w domu jakie ćwiczenia można wykonywać żeby jak najwięcej pomogły.Naprawde mnie przeraża to wszystko-boje sie że nie dam rady-pozdrawiam wszystkie dzieciaczki
Obserwuj wątek
    • fogito Re: Witam-pomóżcie :-( 15.10.07, 21:34
      Dasz rade, bo matki sa z zelaza smile Moj syn nie ma implantow, wiec Ci
      nic nie doradze, ale trzymam za was kciuki, bedzie dobrze, bo musi
      byc. Pozdrawiam
    • mamaliwki Re: Witam-pomóżcie :-( 15.10.07, 21:54
      Witaj! napisałam do Ciebie maila! posłałam przykładowe ćwiczenia,
      które mozesz wykorzystać do pracy z Filipkiem.
      Nasza Liwia jest zakwalifikowana do wszczepienia implantu. Od 4
      miesiąca życia nosi aparaty, teraz ma 7m.
      Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
      Trzymajcie się mocno!!!!
      Pozdrawiam!
    • dalmag Re: Witam-pomóżcie :-( 15.10.07, 23:17
      Nie musisz stawać na nową komisję, to orzeczenie jest ważne. Moja
      Amelka też miała orzeczenie o niepełnosprawnosci z innych powodów,
      jak jeszcze nie wiedzielismy, że nie słyszy. Trzeba po prostu będzie
      dołączyć do dokumentacji zaświadczenie od lekarza audiologa.
      W kwestii implantów - jak na razie standardem jest wszczepianie
      jednego implantu. Jest grupa osób, która, powiedziałabym - testowo,
      ma dwa implanty, ale regułą jest implantowanie jednego ucha, które
      ma głębszy niedosłuch.
      Uściski dla filipka. Witajcie na forum!
      • justynakif Re: Witam-pomóżcie :-( 16.10.07, 17:01
        Dziś już opadłam z sił-PFRON nie ma dla nas w tym roku pieniążków na aparaty-(PAN)kazał nam złożyc wnioski w przyszłym roku po 1 połowie stycznia-o kombinowałam się obeczałąm ale wezme aparaty na raty bo mój Filip nie może czekac na tak odległe terminy Nie wiem czego mamy zawsze pod góre za co sie nie wezmę to wiecznie mnie gdzieś odstawią tak samo było jak mówiłam że z Filipka słuchem jest coś nie tak a teraz mówią że jest póżno-przepraszam ale jestem zła już dziś bo ja dla swojego Synka zrobie wszystko-pozdrawiam
      • justynakif Re: Witam-pomóżcie :-( 16.10.07, 17:01
        Dziś już opadłam z sił-PFRON nie ma dla nas w tym roku pieniążków na aparaty-(PAN)kazał nam złożyc wnioski w przyszłym roku po 1 połowie stycznia-o kombinowałam się obeczałąm ale wezme aparaty na raty bo mój Filip nie może czekac na tak odległe terminy Nie wiem czego mamy zawsze pod góre za co sie nie wezmę to wiecznie mnie gdzieś odstawią tak samo było jak mówiłam że z Filipka słuchem jest coś nie tak a teraz mówią że jest póżno-przepraszam ale jestem zła już dziś bo ja dla swojego Synka zrobie wszystko-pozdrawiam
        • dalmag Re: Witam-pomóżcie :-( 16.10.07, 17:29
          A może skorzystaj z banku aparatów! Skąd jesteś? W wielu miastach
          moża wypożyczyć aparaty.
          A pytałaś o dofinansowanie w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie?
        • borfro Re: Witam-pomóżcie :-( 19.10.07, 20:59
          CZESC JUSTYNA,

jak tam udało Ci się zdobyć aparaty dla Filipka?

Pozdrawiam

Paulina, Mama Maksa
          • justynakif Re: Witam-pomóżcie :-( 20.10.07, 16:39
            znalazlam taka metode ze wezmiemy aparaty na raty NFZ dofinansuja nam troche a po nowym roku sklep odtworzy fakture i wtedy zloze wnioski do pefronu -jakos to bedzie Filip jest najwazniejszy i nie ma na co czekac
            • borfro Re: Witam-pomóżcie :-( 21.10.07, 09:30
              super, bardzo sie ciesze. my tez zaaparatowalismy Maksa tak szybko jak to
              mozliwe. I mysle ze wlasnie dzieki temu prawe ucho poprawilo mu sie po miesiacu
              noszenia aparatow ze 110 na 50 dB ( aparaty nosi od 8 tyg zycia). Nie ma co
              czekac, masz racje. Trzymam kciuki

Paulina
    • tubisa Re: Witam-pomóżcie :-( 16.10.07, 08:48
      witaj. Napisz do mnie na maila tubisa@gazeta.pl. Chętnie odpowiem na
      Twoje pytania. Mam dziecko prawie 3 letnie implantowane w ubiegłym
      roku. pozdrawiam
      • terenia3000 Re: Witam-pomóżcie :-( 21.10.07, 20:21
        Witajcie,
        myślę że dobrze że trafiłaś na to forum - tutaj wszyscy mają złote serca -
        chociaż czasami cięte języki wink Ale jak trzeba będzie pomocy, wsparcia, czy kopa
        w tyłek, żeby się zebrać do kupy - to nigdzie indziej tylko tutaj.
        Ja też kilka miesięcy temu usłyszałam diagnozę i nic innego po drodze lepszego
        mnie nie spotkało - jak trafienie tutaj. Więc witajcie i zaglądajcie - tu
        znajdziesz siły - w razie pytań służe pomocą smile

Aaa, współpraca z surdologopedą będzie bardzo ważna, więc rozejrzyj się za kimś.
        Pozdrawiamy serdecznie big_grin
        • justynakif Re: Witam-pomóżcie :-( 06.11.07, 15:11
          No-dość długo się nie odzwaliśmy.
          Chcemy się pochwalić,że w piątek odbieramy aparaty dla Filipka,już nie mogę się doczekać -pan w sklepie doradził nam że najbezpieczniej będzie jak będziemy zakładali Filipkowi opaske na główkę bo gumki do utrzymywania aparacikow dodatkowo "ponoć" uciskaja uszka i jest jeszcze taka "smycz" aby nie spadły aparaty na ziemie nie wiemy co jest najlepsze -napiszcie bo wy juz pewnie macie to za sobą pewnie to jest nie ważne,ale te aparaty tyle kosztuja że aż strach.
          Narazie pomału rehabilitujemy się ,i jest dobrze ale z aparacikami napewno pójdziemy do przodu.
          Odezwiemy sie po piątku POZDRAWIAMY PA
          • mamaliwki Re: Witam-pomóżcie :-( 09.11.07, 19:50
            Witam! my używamy gumek i jesteśmy z nich zadowoleni. Dobrze
            przytrzymują aparaty przy uszkach i nie zauważamy, aby powodowały
            ucisk.

pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka