anamalia 21.05.08, 18:48 cześć mamom i tatom Mam pytanie, czy ktoś z was stosował terapię Tomatisa, a jeśli tak to z jakimi efektami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaliwki Re: Tomatis 22.05.08, 16:42 Nasza logopedka powiedziała, że metoda Tomatisa nie jest przeznaczona dla dzieci z wadą słuchu. Pracuje się nią głównie z dziećmi jąkającymi się, z wadami wymowy, głosu, zaburzeniami uwagi słuchowej. Na forum dla dzieci z opóźnieniem mowy natknełam się na osobę z naszej okolicy, która szukała chętnych do seansów tomatisem. Gdy zapytałam, czy ma ona także zastosowanie u dzieci niesłyszących to nie uzyskałam niestety żadnej odpowiedzi, co mówi samo za siebie:/. Za to kosztuje sporo. Więc wydaje mi się, że dla naszych dzieci ta metoda odpada, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: Tomatis 22.05.08, 22:39 Dziwne, przeciez w kajetanach stosuja tę metodę. Musi nadawac się też dla głuchych skoro ma za zadanie poprawienie koncentracji słuchowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaliwki Re: Tomatis 25.05.08, 14:48 W takim razie zapytaj bezpośrednio w Kajetanach, na pewno jeździcie tam na ustawienia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: Tomatis 25.05.08, 16:12 Zapytam i owszem, tyle że bede tam dopiero jakos w sierpniu. Ale sama terapia jest robiona codziennie wiec i tak bym jej nie robila w warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: Tomatis 22.05.08, 22:46 znalazlam na stronie tomatisa takie zdanie : "La Méthode Tomatis ne permet aucune amélioration de l'audition dés lors qu'il y a lésion irréversible ; en revanche, elle permet, quel que soit le cas, d'optimiser l'utilisation du potentiel d'écoute, aussi faible soit-il." Metoda Tomatisa nie pozwala na poprawę słuchu w przypadku nieodwracalnych uszkodzeń; jednakże pozwala niezależnie od przypadku zoptymalizować potencjał słuchania nawet jeśli jest on niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś
martas29 Re: Tomatis 23.05.08, 10:08 anamalia cy ktoś Wam zalecił tę metodę? Skąd pomysł czy może potrzeba by korzystać z tej metody? Pytam bo po przeczytaniu Twojejgo pytania zapotyłam naszej logopedy i powiedizała że nie widzi powodu by stosować tomatisa. Nie wiem czy naprawdę nie ma powodu czy może nie zna się na tej metodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: Tomatis 23.05.08, 11:42 Skąd pomysł? Hmm, mój mały na badaniach wolnego pola ma niezle wyniki (35-40 dB) ,ale z rozumieniem mowy idzie mu bardzo ciezko, dlatego szukam tu i owdzie. Tomatis to stara metoda znana w Europie juz w latach 50-tych. Jesli jedno z jej zadan polega na poprawie koncentracji sluchowej, to mysle ze powinna sie nadac dla mojego synka. Ale moje myslenie nie ma zadnych podstaw. Zzaden lekarz nic mi nie zalecał, ale oni wogole mało co zalecają Dlatego pytam czy ktos z was poddawal dziecko tej terapii? A dlaczego twoja logopedka nei widzi powodu? Moze twoje dziecko doskonale sie koncentruje na dzwiekach i dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
martas29 Re: Tomatis 23.05.08, 15:13 Witam. Anamalia u nas badania w wolnym polu wychodzą podobnie jak u Twojego synka ( może nawet trochę godzej )Generalnie słyszy dobrze. I tak też reaguje. Mowę rozumie bardzo dobrze. Właściwie można z nim już przeprowadzić swobodną rozmowę. Z rozróżnianiem dzwięków ( np odgłosy zwierząt typu koza, owca, indyk czy bocian ) jest gorzej. Może to dlatego że na codzień tego nie ćwiczymy. Jeżeli chodzi o koncentrację to potrafi dość długo się skoncentrować np jak mu czytam bajkę to godzinę wysiedzi i wysłucha z zainteresowaniem. Tzn ciągle przerywa pytaniami a każde pytanie zaczyna się od "Dlaczego...?" Ale nie jest to wynik braku koncentracji raczej ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: Tomatis 23.05.08, 15:23 No to faktycznie twoja logopedka miala racje, twoj synek sie swietnie koncentruje i Tomatis mu nie potrzebny )Moj nie jest zainteresowany czytaniem, niestety. A ile lat ma twoja pociecha? Odpowiedz Link Zgłoś
martas29 Re: Tomatis 23.05.08, 19:09 Mój szkrab ma 3 latka i 5 miesięcy. wiesz a może spróbuj wierszyki - mój może do znudzenia słuchać " pan pomidor wlazł na tyczkę" i godzinami chciałby by mu śpiewać o kaczce dziwaczce. A głos mam naprawdę nienadzwyczajnyAle problem jest tylko z koncentracją czy z mową też? Bo to się trochę jedno z drugim wiąże Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: Tomatis 23.05.08, 19:50 Moj maly koncentruje sie na wszystkim tylko nie na sluchaniu. Klocki moze ukladac godzinami, ukladanki robic, przesypywac piasek, przelewac wode, bawic sie pociagami, etc. No i skutek jest taki ze wcale nie mówi, nic a nic i niewiele rozumie (kilka poleceń). Jesli ja sie zabiore za czytanie to on zawsze znajdzie sobie zastepcza zabawe. No i własnie dlatego zastanawiam sie czy taki Tomatis by mu nie pomógl Odpowiedz Link Zgłoś
a.jaworskaa Re: Tomatis 24.05.08, 16:38 witam. Wiesz tym niemówieniem to możebym się tak nie martwiła. Jedne dzieci zaczynają szybcie mówić a inne później. Chłopiec którego spotkałam w Kajetanach dopiero 3 lata po wszczepieniu implantu ( w wieku 5,5 lat ) ruszył z mową. Z mamą jestem w stałym kontakcie i w styczniu spotkałyśmy się w Warszawie. Gadał jak szalony, więcej nawet niż mój chociaż u nas ten rozwój był jednostajny. Gorzej z tym rozumieniem. Czy naprwdę nie rozumie czy ignoruje? U nas był taki okres że na moje polecenia nie było żadnej reakcji. Pytałam słyszysz ?Nic . Dopiero przy którymś popwtórzeniu mówił Nie rozumiem a po około 2 tygodniach doszliśmy do wniosku że rozumie tylko nie chce tego zrobić. Bo np ja proszę chodz do kąpieli i nic dalej siedzi i ogląda bajkę Ale jak zapytałam Chcesz iść do wesołego miasteczka do reakcja natychmiastowa. Wtedy też sięprzyznał że słyszał to co mówiłam o kąpieli tylko nie mógł przyjść bo oglądał bajkę. Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: Tomatis 25.05.08, 12:27 Nie, mój naprawdę nie rozumie. Rozumie tylko 4-5 polecen. nawet gdy ktos zapyta "gzie jest mama" to nie wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś