Dodaj do ulubionych

dziwny pośpiech?!

31.10.08, 21:05
Ciekawa jestem co sądzicie na ten temat, czy to nie jest dziwne Hania miała
tylko dwa razy robione badanie ABR i już na drugiej wizycie wyznaczono nam
termin operacji na 07.12, dwa dni temu zadzwoniono do mnie z Kajetan i chcieli
żebyśmy przyjechali na operację 06.11, w końcu jedziemy 18.11, czy Hania
będzie miała robiony tam ABR przed operacją przecież mogło się coś zmienić?
Czy raczej nie jest możliwe żeby przy 105 db coś się zmieniło na tyle żeby
implant nie był potrzebny no i jeszcze jedno ona nosi aparaty dopiero 4
tygodnie nikogo nie interesuje czy te aparaty coś jej dają, no i gdzieś
czytałam że przed implantem powinno dziecko chociaż ze 3 miesiące nosić
aparaty, boję się że przez moją ignorancję w temacie coś znów pójdzie nie tak...
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: dziwny pośpiech?! 31.10.08, 21:54
      Widzę że tempo im wzrosło niesamowicie. Jeżeli ABR wyszedł Wam powtarzalny 2 razy to raczej nie sądzę (przykro mi to pisać) żeby coś się polepszyło.

Co do oceny korzyści z aparatów to moim zdaniem jest za krótko, ale ja tylko tatą dziecka niedosłyszącego jestem..... Podkreślę po raz kolejny (i pewnie nie ostatni) że IFPS (czyli Pstrowskiego i Kajetany) są nastawieni na implanty. Definitywnie i nieodwołalnie. Za to CZD z dr Radziszewską wierzą w aparaty. A my biedne żuczki musimy się w tym sami znaleźć sad

Trzymam kciuki i wierzę że będzie dobrze.
    • elawal Re: dziwny pośpiech?! 31.10.08, 22:22
      Cześć Ewa! Obawiam się, że wiem skąd ten pośpiech! Jest koniec roku, a oni maja
      jeszcze implanty, które muszą wszczepić. Ale bardzo wierzę w to, że Twojej Hani
      wyjdzie to na dobre, będzie miała podłączony procesor jeszcze zanim skończy
      roczek, a nasza Hania ma już 19 miesięcy i jeszcze nie znamy daty operacji. W
      Poznaniu, pomimo tego, że mamy tutaj znajomości, powiedzieli nam, że musi nosić
      aparat przynajmniej 3 miesiące, że taki też jest wymóg producenta i że nic nie
      da się przyspieszyć, ale tu wszczepiają tylko Nucleusy, a w Kajetanach jeszcze
      Medele, więc może tam nie ma takich obostrzeń.
      Będziesz w Oratorze 6-go?
      Wszystko będzie dobrze, trzymaj się mocno. Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: zuza Re: dziwny pośpiech?! IP: *.mmj.pl 31.10.08, 23:37
      Ja to bym nazwała "sprzedażą implantów"- wydaje mi się, że pośpiech nie jet dobrym rozwiązaniem, a chyba nie o to powinno tutaj chodzić- bo co to ma być wszczepienie dla wszczepienia, a reszta nieważna?
      • ewa_o_l Re: dziwny pośpiech?! 01.11.08, 00:04
        może jestem niesprawiedliwa, ale właśnie tak to odczuwam, że reszta nieważna, a
        może chodzi o to żeby Hania szybko nadgoniła ten czas kiedy nie słyszała, sama
        nie wiem, może moje wątpliwości biorą się z tego że moja podświadomość ciągle
        liczy na cud, na inne lekarstwo...
        Będę 06.11 w ORATORZE, tzn taki mam plan o ile dzieci mi się nie rozchorują
        ostatnio ciągle balansujemy z receptą na antybiotyk w kieszeni, więc do
        zobaczenia już się cieszę!!!!
        • egj Re: dziwny pośpiech?! 01.11.08, 19:10
          Niestety też uważam, że dziwny ten pośpiech, z mojego doświaczenia
          wynika że ABR w różnych szpitalach wychodzi różnie i trzeba też
          obserwować dziecko czy są jakieś reakcje na dzwięki , u nas pierwsze
          3 ABR wychodził głęboki niedosłuch(up 80, ul brak odpowiedzi) -
          badanie było robione w Instytucie na Pstowskiego odrazu zostaliśmy
          poinformowani o możliwości implantowania, jak córka miała 5 miesięcy
          doczekaliśmy się na badanie w CZD i wyniki były zaskakujące up.55/
          ul65.
          W tej chwili ma 18 miesięcy, w aparatach słuchowych ustawionych w
          CZD ma tzw normę słuchową.
          Niewiem dlaczego są takie różnice, ale pojechaliśmy zrobić badania w
          Niemczech i również potwierdziły się wyniki z CZD.
          Teraz już nikt w Instytucie nam nie wspomina o Implantowaniu, pomimo
          że wyniki nadal wychodzą źle. Wiem również, że nie jesteśmy jedynym
          przypadkiem.
          • ewa_o_l Re: dziwny pośpiech?! 02.11.08, 15:03
            Jeszcze jedno małe pytanko czy waszym dzieciom przed operacją robili abr?
            • mamaantosi Re: dziwny pośpiech?! 02.11.08, 17:06
              Przed samą operacją już nie , moja Tosia ostatnie ABR miała robione podczas
              kwalifikacji . A co do tego pośpiechu to przecież nie jest jakaś duża różnica ,
              raptem miesiąc ... może po prostu jakieś dzieciątko "wypadło " z kolejki tak jak
              Tosia wtedy kiedy dostała kataru i na to wolne miejsce chcą wziąć Twoją córeczkę
              , ale jeżeli uważasz ,że to za wcześnie to przecież zawsze możesz się nie
              zgodzić na termin wyznaczony przez Kajetany ... to nie jest operacja wykonywana
              pod przymusem ... przed samą operacją musisz jeszcze podpisać zgodę na zabieg
              więc jest jeszcze trochę czasu do zastanowienia smile
          • aldona784 Re: dziwny pośpiech?! 02.11.08, 22:09
            Witajcie. My też jesteśmy "przypadkiem" różnych badań z IFiPS na
            Pstrowskiego i CZD. Nie wiemy z czego to wynika. W IFiPS, Zosia
            miała 60-UL, 90-UP w CZD ma 55-L 70-P . Aparaty ma ustawione wg.
            badań z CZD i rozwija się bardzo dobrze, więc można wnioskować, że
            wyniki są prawidłowe.
            ???
    • elawal Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 08:59
      Ewa, czy mała przy kwalifikacji do implantu, miała robione jakieś badania, czy tylko ABR? Przede wszystkim czy miała robiony tomograf komuterowy głowy? My terminbadań mamy na 17-go, ale z tego co wiem to w Poznaniu, komplet badań robi sę przez 2-3 dni, napewno można to zrobić szybciej, ale jednak trochę tego jest. I dopiero po tych wszystkich badaniach wyznaczają termin operacji. Pozdrawiam
      • agami1501 Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 09:47
        nie zazdroszczę Ci Twoich rozterek, dlatego trzymam kciuki mocno za
        Was i musi być wszystko dobrze, musisz w to wierzyć i nie ściągać
        czrbych myśli na siebie!!!

Aga mama Olafka (obustronny niedosłuch 70db PU, 80db LU)
        • ewa_o_l Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 10:58
          no właśnie to jest dziwne bo ona nie miała żadnych badań kwalifikacyjnych oprócz
          elektrostymulacji, no i ABR, otoemisji, żadnego tomografu, może sam wywiad im
          wystarczył, dwa razy ABR właściwie taki sam w różnych placówkach może to
          wystarcza, może szukam dziury w całym zamiast się cieszyć, że na gwiazdkę Hania
          nas usłyszy!
          • elawal Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 11:09
            Ciesz się Kochana, ale szukaj dziury w całym. Dopilnuj, żeby przed operacją mała miała tomograf, nie wiem, zadzwoń zapytaj czy będą robić. Słyszałam, że w Kajetanach nie zawsze wykonują tomograf i były już przypadki, że trzeba było reoperować, bo jak nie zrobią tomografu to przecież idą na ślepo. W Poznaniu zepsuł się tomograf i my zrobiliśmy Hani na własną rękę, bo inaczej wszystko by się przedłużyło i pewnie nie załapalibyśmy się implant w tym roku, a tak może będę się cieszyć w tym samym czasie co Ty smile
            • ewa_o_l Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 11:12
              Ela widzimy się w czwartek?
              • elawal Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 11:24
                Będziemy napewno!!! masz gg??
                • ewa_o_l Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 11:27
                  jasne pisz kiedy chcesz 10902126, ale super!
                  • elawal Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 11:50
                    napisze, napisze, jak już będziesz dostępna smile
                    • lenka1403 Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 16:57
                      Powiem wam szczerze, że troszkę bym się bała tak szybkiego wszczepu.
                      Byliśmy IFPS i dopiero po trzydniowej hospitlizacji i zrobieniu
                      wszystkich badań powiedzą czy i kiedy bedziemy mieć implant. W
                      każdym bądź razie mocno trzymam kciuki żeby wszystko dobrze poszło.
                      buziaczki dla dzieciaczków
                      • mamaantosi Re: dziwny pośpiech?! 03.11.08, 19:41
                        My po kwalifikacji dostaliśmy cały zestaw badań do wykonania przed wszczepem był
                        to tomograf , morfologia , czasy krzepnięcia krwi ( pt i aptt) grupa krwi ,
                        musieliśmy mieć komplet szczepień na wzw b , zaświadczenie od pediatry ,że
                        dziecko może być znieczulane i od innych lekarzy u których jest ewentualnie
                        leczone , my mieliśmy od neurologa ... w Kajetanach dostaliśmy skierowanie na
                        tomografię ale musieliśmy ją zrobić u siebie ... nie wiem czemu tak jest , ale
                        były z nami dzieciaki które też miały wszczep , a nie kazano im zrobić tomografii .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka