linea21 28.08.04, 01:18 Co to znaczy, że ktoś jest sobą, albo nie jest sobą? Przecież wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajdujemy i od osób z którymi przebywamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotaww Re: Być sobą?? Tzn. co?? 28.08.04, 11:41 Właśnie co to znaczy być soba.. Ja staram sie być zawsze soba. Ale czy zawsze jest to możliwe, czy nigdy nie udajemy przed innymi i samym soba? Być sobą, według mnie być szczerym, mówić prawde nawet jak ona boli, być otwartym.. ale czy to zawsze popłaca... wszystko tak naprawde zależy od miejsca w którym jesteśmy, od ludzi z ktorymi żyjemy. chcemy zawsze być naj... naj...dla osób z którymi jesteśmy , chcemy wypadać przed innymi najlepiej, że my jesteśmy tacy super.. Chcemy byc soba ale czy zawsze nam to wychodzi ? czy podoba sie innym? Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 28.08.04, 12:20 Być sobą to zachowywać się w każdym towarzystwie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
linea21 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 28.08.04, 15:05 Daniel czy zawsze zachowujesz się tak samo? W towarzystwie rodziny jestes taki jak z kumplami? To nie jest możliwe. I nie wierze że zawsze jestes taki sam dla wszystkich bo to nie jest możliwe niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 30.08.04, 10:29 Może nie zawsze taki sam, ale podobny. Jak tak rozumie bycie sobą. A czemu uważasz, że jest to nie możliwe. Co na przykład z rodzicami nie mogę rozmawiać tak samo jak z rówieśnikami?? Odpowiedz Link Zgłoś
arwen.a Re: Być sobą?? Tzn. co?? 28.08.04, 19:09 Być sobą to znaczy nie pozwalać sobą kierować, to znaczy zyć według swojego własnego rytmu, w zgodzie z własnymi zainteresowaniami. I to też akceptować siebie jako odrębną jednostkę. Jak też i innych. Pozdrawiam. A. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciasf Re: Być sobą?? Tzn. co?? 28.08.04, 22:44 Ewrin Goffman w ksiązce "Człowiek w teatrze zycia codziennego" napisał: "człowiek stara się grać przez całez zycie, zakłada kolejno maski, ale im więcej gra tym bardziej jest sobą" I chyba tak z nami jest. Monika pytasz sie czy zasze jestesmy tacy sami a mnie sie wydaje ze jestesmy soba - tzn. w kazdej sytuacji staramy się zaprezentować z jak najlepszej strony ale ta nasza prezentacja jest troche ograniczona bo nie staniemy sie nagle innymi ludzmi "odgrywamy" coś przed kimś ale tylko na tyle na ile mamy do tego środki A to na ile "mozemy" to wynika z tego jak zostaliśmy wychowani jakie były nasze stosunki z innymi czyli cała tzw. socjalizacja (hehe ładne słowo znam ze studiów;) ) rozmawialiśmy dawno na ten temat i mówiłem wtedy o aktorach którzy mimo tego ze mieli by do odegrania ta samo role kazdy zrobił by to inaczej I tak samo jest z nami nie mozemy byc w kazdej sytuacji inni. Jestesmy chyba zawsze soba tylko raz lepiej a raz gorzej nam to wychodzi pomimo starań czasem nie się nie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
linea21 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 29.08.04, 01:45 musze to przemysleć bo teraz nie jestem w stanie skupić mysli. Tzn wiem co bym chciała mniej wiecej napisać ale jakoś nie moge znaleść słów. Pewnie to dlatego że wróciłam z imprezy na której tak do końca nie wiem czy byłam sobą. Musze się jeszcze o sobie duzo dowiedzieć i bede sie tego dowiadywac przez całe zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 30.08.04, 10:30 Wojtek czy ty zawsze musisz używać pojęć pochodzących z socjologii i wymieniać autora i jego książkę?? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciasf Re: Być sobą?? Tzn. co?? 30.08.04, 11:31 Nie wiem co w tym złego jest Daniel ze robie to ?? I niejest to chyba zawsze bo kojarze dwa takie posty Nie rozumie Cie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 30.08.04, 16:33 Nie chciałem Cię Wojtku uradzić. Jeśli tak mnie zrozumiałeś to przepraszam. Chciałem tylko zauważyć, że używasz zawsze autorów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa Re: Być sobą?? Tzn. co?? 30.08.04, 21:57 danway1 napisał: > Wojtek czy ty zawsze musisz używać pojęć pochodzących z socjologii i wymieniać > autora i jego książkę?? Witajcie, zajrzalam tu do Was na chwile z forum Roztocze, czujac sie (wraz z innymi) zaproszona przez Daniela. Krotka uwaga: Jesli Wojtek cytuje ksiazke i autora w swoich wypowiedziach, to jest to raczej mile... Zenujace sa bowiem posty cytujace "zywcem" innych autorow bez podania zrodla, nieprawdaz? Pozdrowienia dla stalych dyskutantow tego forum oraz bardzo milej dziewczyny Arwen! Odpowiedz Link Zgłoś
arwen.a Re: Być sobą?? Tzn. co?? 30.08.04, 22:51 Dziękuję Błotniarko bardzo za pozdrowionka :-))) I ślicznie je odwzajemniam. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciasf Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 01:17 Dzikuje za docenienie mojego trudu Nie małego hehe:) A tak serio to była jedyna ksiazka na socjologii którą mógł bym polecic innym i nie powiedzieli by ze dałem im jakies bełkoty :)Ale lepiej juz nie kontynułujmy tego pisania o cytowaniu tylko piszmy o temacie watku:) Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 12:35 Błotniarka ja miałem na myśli w sensie pozytywnym. Z resztą to już zostało wyjaśnione. Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 12:59 danway1 napisał: > Błotniarka ja miałem na myśli w sensie pozytywnym. Z resztą to już zostało > wyjaśnione. Alez Danway, ja tez - w pozytywnym :-)) Mile masz to forum, ciekawe pogaduszki z przyjaciolmi, ciesze sie ze tu wpadlam. Pozdrowienia. A byc soba? - nadal na razie przygladam sie dyskusji... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 13:02 To może zostaniesz tu na dłużej?? Odpowiedz Link Zgłoś
majenka3 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 14:57 Jestesmy soba, ale na użytek chwili, różne "płaszczyki" przywdziewamy ???? I pozostaje tylko ewentualnie wspólna konsumpcja przysłowiowej "beczki soli" i już jesteśmy na prostej..... ??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 18:23 Ale to zagmatwałaś, tą Twoją wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
majenka3 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 19:02 he he ..łagodnie to okreslileś Daniel... w biegu byłam i mam na sumieniu "połknięcie" co najmniej porcyjki tego, o czym myslałam zaczynając pisanie tego posta...:))) płaszczyki przywdziewamy bedąc w gruncie rzeczy sobą...a rozpoznanie przez innych tego jakimi jesteśmy, to juz kwestia zjedzneia wspólnie tej przysłowiowej "beczki soli".. Mamy wiele masek, które zakladamy w zaleznosci od okolicznosci, ale tam pod spodem to zawsze my... Pokazywanie sie ludziom bez tych masek wymaga często odwagi, przełamania własnych obaw. Bycie sobą często nie jest proste, budzi kontrowersje, dla wielu osób bycie sobą to problem. Wolą iśc przez zycie wtapiając się w otoczenie, dostosowując się do tego, co jest normą, co jest akceptowane, co jest oczekiwane...wola się nie wychylac i soba nie być...tak tez bywa..Silne psychicznie jednostki nie maja takich problemów, stają do "walk" przeróżnych, wysoko podnoszą głowe i walczą o swoje przekonania o to, zeby w każdej sytuacji byc soba, w każdej sytuacji i za wszelka cenę.. Ten wątkowy tytuł, to nie prosty temat... Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 31.08.04, 19:52 Teraz to się zrobiło o wiele łątwiejsze do zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jatotylko Re: Być sobą?? Tzn. co?? 01.09.04, 01:11 Moim zdaniem, bycie sobą oznacza życie w zgodzie z samym sobą. Bycie szczerym wobec samego siebie. Nie uleganie naciskom ze strony otoczenia. To taki stan, w którym nie boimy się swych zachowań i nie wstydzimy swoich czynów. Ale może się mylę ? Fakt że dużo zawsze zależy od sytuacji. Jeśli ktoś potrafi być sobą w takim razie różne sytuacje polegają na tym iż w zależności od nich osoba ta inaczej się zachowuje (nie znaczy to jednak iż nie jest sobą). Takie w sumie możnaby powiedzieć jest moje zdanie na ten temat. A to czy ja sama potrafię być zawsze sobą, czy nie ulegam wpływom innych to już jest druga strona medalu. Bycie sobą wcale nie jest takie proste. I oczywiście tutaj też mogę się mylić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
danway1 Re: Być sobą?? Tzn. co?? 01.09.04, 19:45 Ja zacytuje tutaj piosenkę "Długość Dźwięku Samotności" zespołu Myslovitz a brzmi on tak: "...i nawet kiedy będę sam nie zmienie się, to nie mój świat..." To chyba coś o mnie. Odpowiedz Link Zgłoś