Dodaj do ulubionych

o kosmosie

15.01.16, 11:06
Szukam książki/książek o kosmosie dla syna (lat 4,5). Przeglądałam różne wątki, i natknęłam się na takie pozycje. Podpowiedzice, które z tych książek będą najlepsze na początek. Co jeszcze polecacie (szczególnie z książek, które są łatwo dostępne)?

Z książek popularnonaukowych:
1. Profesor Astrokot odkrywa kosmos
2. Tu jesteśmy. Kosmiczne wyprawy, wizje i eksperymenty (Mizielińscy), tylko nie wiem czy będzie jeszcze wznowienie, chwilowo nigdzie nie jest dostępna
3. Neptun. Poznajemy układ słoneczny
4. Kosmos. Świat w obrazkach
5. Uniwersytet Dziecięcy wyjaśnia tajemnice kosmosu - ale to chyba dla starszych
6. Kosmos bez tajemnic (Rob Lloyd Jones, z okienkami do otwierania) - tylko na pierwszy rzut oka nakład już wyczerpany

Z fabułą:
1. Jerzy i tajny klucz do Wszechświata - to chyba dla starszych
2. Feliks - kot astronauta - to chyba też dla starszych
3. Jak tata pokazał mi wszechświat - dołączyłam do zestawienia, chociaż kiedyś pożyczyłam z biblioteki i mi się nie podobała

Dla najmłodszych:
1. Kicia Kocia w kosmosie - to już chyba nie dla nas
2. Turlututu. A kuku, to ja! - to może nie całkiem o kosmosie, ale bohaterem jest kosmita
Obserwuj wątek
    • aggala Re: o kosmosie 15.01.16, 18:46
      Profesor Astrokot - tekst zdecydowanie dla starszych dzieci. U nas na samym początku był czytany "Kosmos. Świat w obrazkach." - wydawca chyba podaje wiek 7+ i też zawiera dużo informacji, ale podane w prostszej formie i ja czytałam właśnie z około 4,5 latkiem. Jeśli dziecko zainteresowane tematem, to można spróbować.
      Ja akurat bardzo lubię "Jak tata pokazał mi wszechświat", ale to akurat nie jest książka o kosmosie;) Może jeszcze "Mam przyjaciela kosmonautę": mediarodzina.pl/prod/257/Mam-przyjaciela-kosmonaute ?
    • quistista Re: o kosmosie 15.01.16, 19:02
      A Jerzy Rafalski opowiada o planetach?
      nie widzialam ale wydaje sie ciekawe
      • ania.n-82 Re: o kosmosie 19.01.16, 10:27
        Wygląda ciekawie. Czy ktoś to widział na żywo i mógłby się wypowiedzieć na ile tekst jest skomplikowany? Na przykład jak wypada w porównaniu z książką "Profesor Astrokot" albo "Kosmos. Świat w obrazkach"?
    • effie1980 Re: o kosmosie 15.01.16, 20:41
      Profesor Astrokot jest dosc skomplikowany, ale corce 4-latce czytalam fragmenty, wykorzystywalysmy przy zabwach o kosmosie i sie podobal.
      Mamy tez Interaktywny Altals Kosmosu
      i w fazie na kosmos podobaly sie okienka, zakladki itd.
      • sylwina76 Re: o kosmosie 13.03.16, 12:54
        Dla 4,5 latka bardzo polecam Larousse'a - Kosmos z serii Moje małe encyklopedie Larousse'a, tylko pewnie trudny do zdobycia: ksiazki.onet.pl/moje-male-encyklopedie-larousse-a-kosmos. Tu jesteśmy Mizielińskich moje dzieci bardzo lubią, wyciągają do tej pory. Nie spodobały się zupełnie (mimo, że syn bardzo się interesował tematem) Uniwersytet dziecięcy wyjaśnia tajemnice kosmosu i WOW ilustrowana encyklopedia kosmosu. Syn zaczytywał się jeszcze w Porażającej galaktyce z serii Monstrrrualna erudycja
    • aggala Re: o kosmosie 14.03.16, 06:49
      Podepnę się pod ten wątek, żeby nie zakładać nowego. Czy znacie "Kosmos" Tomasza Rożka? nie miałam okazji przejrzeć na żywo, podglądy w internecie wyglądają bardzo atrakcyjnie. Jak z zawartością merytoryczną? Ja szukam czegoś przede wszystkim dla sześciolatka, ale i dla dziewięciolatki. "Kosmos" wygląda na pozycję dla starszych - czy dla dziewięciolatki będzie ok, czy jeszcze się wstrzymać? A może ktoś zna też kolejną książkę tego samego autora "Człowiek"?
      • sylwina76 Re: o kosmosie 14.03.16, 21:27
        Ja w zeszłym roku kupiłam dwunastoletniemu synowi, który interesował się tematem kosmosu. Nie chwycił, syn odłożył po kilku stronach. Nie wiem, czy mu się nie podobało, czy po prostu miał przesyt. Dość długo książki Rożka (Kosmos i Nauka. To lubię) były w promocyjnej cenie 11 zł w empiku, dlatego się skusiłam na obie. Kosmosu nawet nie przejrzałam, jakoś mnie nie interesuje. Nauka cały czas czeka na szafce nocnej. Przekartkowałam i wydaje się być bardzo fajna. Trochę mnie tylko drażnią te dialogi. Ale to moje subiektywne zdanie. Raczej dla starszych dzieci, chyba nie dla sześciolatka.
        • aggala Re: o kosmosie 14.03.16, 22:06
          Dziękuję:) Myślałam raczej o dziewięciolatce, a o młodszym - przyszłościowo, ale jeśli kupowałaś dla dwunastolatka, to się na razie powstrzymam, chyba że się skuszę dla siebie.
    • laemmchen79 Re: o kosmosie 21.03.18, 19:24
      Zainteresowanym szczegółami poszczególnych obiektów (jak planeta, księżyc, planeta karłowata itd) typu średnica, odległość do słońca, temperatura, prędkość orbitalna, gęstość bardzo polecam karty z serii WER IST WAS - niestety na polskim rynku nie znalazłam, ale te pięć kategorii łatwo sobie przetłumaczyć (nazwy obiektów też nie powinny stanowić problemu, może poza Jowiszem, który po niemiecku to Jupiter).

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/hh/uf/m3jr/Ju2P83m1SrFb8OcrcB.jpg

Karty kosztują na niemieckim amazonie 3,99 €.

Gramy nimi w ten sposób, że po równo rozdajemy wszystkie graczom karty, następnie pierwszy gracz bierze swoją pierwszą kartę i podaje kategorię, co do której jest pewien, że jego planeta jest w niej najlepsza (np. największa gęstość, najniższa temepratura, największa odległość do słońca itd.), następnie każdy głośno podaje wartość wybranej kategorii, ten, którego obiekt ma największą, wygrywa rundę, zabiera wszystkie karty, odkrywa kolejną ze swojego stosu i gra toczy się dalej. W czasie gry korzystamy z Profesora Astrokota ze schematem układu słonecznego i kosmosem Rafalskiego z dokładniejszymi informacjami nt. księżyców poszczególnych planet - po każdek rundzie szukamy informacji i ciekawostek o każdym obiekcie.

Swoją drogą koszt wydania takich kart w języku polskim nie powinien być zbyt wysoki, tym bardziej, że z tej serii są jeszcze karty o piłkarzach, dinozaurach, motocyklach, ciężarówkach - wszystkie na świetlicy syna cieszą się sporym powodzeniem - ogromnie chciałabym mieć je w polskiej wersji językowej - może kogoś zainspiruję do zrobienia interesu życia:-???
      • laemmchen79 Re: o kosmosie 21.03.18, 19:25
        Acha, zapomniałam jeszcze o pytaniu, czy ktoś z Was może nam polecić mapę układu z wyszczególnionymi wszystkimi księżycami planet i najważniejszymi planetami karłowatowymi? Z góry dzięki za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka