Dodaj do ulubionych

Gianni Rodari

03.11.05, 22:52
Hanka jakiś czas temu dostała "Interesy Pana Kota" które pamiętałam,
drukowane były we fragmencie w Magazynie Wyborczej jakieś 4 lata temu.
Tłumaczył J.Mikołajewski. Super wydanie z Muchomora z ślicznymi
ilustracjami. Na stronie tego wydawnictwa udało mi się zamówić i zakupić 2
inne jego książeczki. dziś przyszły z pocztą i już było czytanie na dobranoc.
Ten humor nam b. pasuje:-) polecam książeczki tego pisarza i samo
wydawnictwo - ich książki są niezwykle starannie wydane i zatrudniają
świetnych ilustratorów. Polecam. Również ich stronkę: www.muchomor.pl pozdr.
Anetta.
Obserwuj wątek
    • bea-sjf Re: Gianni Rodari 19.11.05, 22:30
      Za wydawanie książek Rodari'ego zabrało się również krakowskie wydawnictwo
      Skrzat ( które proponuje książki w wyjątkowej na rynku przystępnej cenie ),trzy
      tytuły znalazlam w merlinie "Tort na niebie " ,"Dziwne przypadki krzywej wieży
      w Pizie "( forma komiksowa),"Gondola widmo" .Zdaje się ,że są to propozycje dla
      starszych nieco dzieci .Chyba trzeba będzie zakupić :)
      • i2h2 Re: Gianni Rodari 19.11.05, 23:08
        Agnieszka chyba "Gondolę..." miała w ręku, ale nic nie wspominała, że bardzo
        warto- może poczekaj, aż coś napisze :-)
        Iwona
        • agnieszka_azj Re: Gianni Rodari 21.11.05, 17:41
          W ręku miałam, bo kupilam na fali aniowego zainteresowania Wenecją po "Królu
          złodziei". Pobieżne przekartkowanie wywołało wrażenie, że się Ani nie spodoba,
          więc odłożyłam... tylko dokąd ???
          Przejrzę moje tajne scchowki na ksiązki i wtedy będę mogła powiedzieć cos
          więcej.
          • ombretta Re: Gianni Rodari 12.01.06, 23:08
            Czytalam moim dzieciom chyba wszystkie ksiazki Rodariego, ktore ukazaly sie na
            polskim rynku. Moim zdaniem wszystkie doskonale. Niektore dla nieco starszych
            dzieci. Szkoda tylko, ze krakowskie wydawnictwo Skrzat zatrudnilo do tak
            dobrych tekstow, tak marnych ilustratorow. Muchomor za to ma swietne
            ilustracje. Ale i tak polecam "Tort na niebie" - wbrew pozorom ksiazeczka
            bardzo aktualna i "Tajemnice Wenecji..." - choc niektore z opowiadan sa dosyc
            trudne - chyba dla dzieci 10-12letnich - sa jednak dowodem na niesamowita
            wyobraznie tego pisarza.
            • ombretta Re: Gianni Rodari 17.01.06, 08:19
              Co ja wypisuje? Poplatalam dwa tytuly Rodariego. Gondole widmo i Dziwne
              przypadki krzywej wiezy w Pizie. To ta ostatnia jest godna polecenia. Zupelnie
              zakrecona.
            • malinela Re: Gianni Rodari 18.01.06, 09:49
              ombretta napisała:

Szkoda tylko, ze krakowskie wydawnictwo Skrzat zatrudnilo do tak
              > dobrych tekstow, tak marnych ilustratorow.

Święte słowa! Wydają np. Jana Sztaudyngera w tak fatalnej szacie graficznej! a
              szkoda.

Wracając do głównego wątku - dla dzieci, w jakim wieku są książki Rodariego
              wydane przez Skrzata :Gondola widmo, Tort na niebie, Dziwne przypadki..?

ps
              bea, ależ mi się Twój Kraków podoba !. Właśnie wróciłam i nie mam żadnych
              zastrzeżeń.. poza szatą graficzną Skrzata ;o))
              Ania, mama Malinki i Nelki
              • ombretta Re: Gianni Rodari 18.01.06, 12:07
                Ksiazki Rodariego "Tort na niebie", "Gondola widmo", "Dziwne przypadki krzywej
                wiezy w Pizie" to ksiazki dla przynajmniej dziesieciolatkow. Czasem trudno jest
                zrozumiec dowcip i ironie autora. "Tort" jest chyba najlatwiejszy i wyjatkowo
                aktualny: bomba, ktora zamienia sie w wysmienity tort. Pomysl godny
                geniusza! "Gondola" niezla, ale mozna ja bylo zilustrowac o wiele lepiej,
                przeciez postaci wloskiej komedii dell'arte sa barwne i zabawne. To byla
                okazja, zeby przyblizyc je polskiemu malemu czytelnikowi. Najtrudniejsze, bo
                wymagaja zastanowienia i wyjasnien rodzica, ale i chyba najlepsze sa "Dziwne
                przypadki...". Mnooooostwo informacji: np. z mitologii wplatanych w taki sobie
                niby niewinny tekst.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka