darino 17.07.10, 16:10 wiadomosci.onet.pl/2699,2198969,slaski_marsz_nie_polak__nie_niemiec_-_slazak,wydarzenie_lokalne.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
common-sense-ltd Re: Polska Regionów ? 17.07.10, 17:04 Żałuję, że zalinkowany materiał nie opatrzyłeś własnym komentarzem, ponieważ pozbawiłeś nas możliwości zapoznania się z twoją opinią na wspomniany temat Jestem jednak przekonana, że nie odbiega ona zbytnio od zdroworozsądkowej, zgodnie z którą wszelkie separatyzmy prowadzą do osłabienia obu stron, słabszą rzucając wręcz na pożarcie siłom zewnętrznym, inspiratorom sztucznych konfliktów. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Polska Regionów ? 17.07.10, 17:29 A dlaczego zaraz na pożarcie jakimś zewnętrznym siłom? Autonomia to nie niepodległość. Przed wojną Autonomiczne Województwo Śląskie było przecież reprezentowane na arenie międzynarodowej przez państwo polskie. A postulat decentralizacji państwa jest bardzo sensowny, szczególnie z punktu widzenia bogatszych regionów. Najwieszą ochotę mieliby na to Wielkopolanie, którzy w prywatnych rozmowach mówią o tym bardzo chętnie, ale oni nie mają takich tradycji jak Ślązacy i są z natury praworządni, wiec pewnie nia założą własnego ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
darino będzie i komentarz 17.07.10, 18:55 Nie uważam autonomii za coś groźnego, funkcjonowała w różnych krajach, w różnych okresach historycznych, i nic się nie działo. Szczególnie Śląsk ma do niej prawo, jako że w czasach II RP korzystał z autonomii. Co do innych regionów, to może jeszcze kwalifikują się Opolszczyzna, Kaszuby, no i może Podlasie (ale to już z wątpliwościami). Wiem, że oczekiwałaś wzmianki o Ukraińcach, ale tu cię zawiodę - nie wspominam o nich, bo nigdzie nie stanowią na tyle znaczącej mniejszości, aby mogli ubiegać się o autonomię terytorialną. Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: będzie i komentarz 17.07.10, 18:59 Nie wiesz, czego oczekiwałam, ale nie zaskoczyłeś mnie. Prawo do autonomii? Ależ tak, mają je wszystkie regiony, gminy, miasta...jednostki również. Problem w tym, czy i komu się to opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: będzie i komentarz 17.07.10, 22:19 To już kwestia ekonomii i zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wołyniak2 Re: będzie i komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 09:46 Darino, znudziło ci się pisanie na pukniętym forum pod hasło naczelnego histeryka pietrka? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: będzie i komentarz 18.07.10, 10:16 Tam ruchy separatystow tez sa wspierane przez neobanderowskich ideologow.Oczywiscie w Polsce a nie jak ruch separatystow ruskich na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś