Gość: mała pysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 10:30 Co słychać po wczorajszej debacie w PWSE? Dzisiaj o 11:00 jest debata w Radiu Rzeszów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: printer Re: Debaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 11:40 Właśnie słucham debatę. Na początku najlepiej prezentują się Rząsa, Choma i Zapałowski. Reszta słabiutko.A Asterix nie przyszedł! Szkoda byłoby wesoło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: printer Re: Debaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 12:19 No i po debacie w Radio Rzeszów. Tak jak wspomniałem we wcześniejszym poście najlepiej zaprezentowali się Rząsa, Choma i Zapałowski, chodź muszę przyznać, że w drugiej połowie debaty uaktywnił się Kulej. Natomiast zaskoczyła mnie postawa Hamryszczaka. Gość w ogóle nie istniał, odnosiłem wrażenie, że nie chce mu się tam siedzieć. Ciągle tylko wypierał się PiSu twierdząc, że nie należy do partii. Jednak panie Hamryszczak dla mnie identyfikowanie się z daną partią i startowanie z jej list jest praktycznie równe z przynależnością do niej! Myślę, że zwycięzcą jest Marek Rząsa i tylko upewnił mnie w przekonaniu, że warto oddać na niego głos i tak właśnie uczynię. Wiem, że zaraz będą wpisy, że jestem ze sztabu wyborczego Rząsy, jednak z góry uprzedzam, że tak nie jest. Po prostu podoba mi się ten kandydat i tyle. Nadszedł już czas na zmianę gospodarza w Przemyślu. Choma miał 8 lat. Zrobił to co zrobił, jednak uważam, że można był więcej prze ten okres zdziałać dla mieszkańców, szczególnie w kontekście zmniejszenia bezrobocia. 19% to naprawdę dużo a przez tyle lat Choma nie miał pomysłu jak stopę bezrobocia zmniejszyć i niestety nie ma pomysłu na następne 4 lata. A chyba to dla nas mieszkańców najbardziej się liczy. Przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: Debaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 12:41 W ogolę dosyć ciekawa debata, na plus na pewno Choma i Kulej i Rząsa .Byłem na debatach w wyższej szkole i średnio mi się tam podobali wszyscy bez wyjątku. Dzisiaj trochę się to zmieniło, miałem wrażenie, że cała wyżej wymieniona trójka jest w stanie ze sobą współpracować. Cóż więcej debat chyba już nie będzie a szkoda, było coraz ciekawiej i naprawdę rzadko teraz można spotkać debaty na takim poziomie. Rząsa z Chomą mimo, że się wyraźnie różnią potrafili rozmawiać bez wzajemnego obrażania. Ogólnie zwycięstwo przyznałbym Rząsie głównie za celne riposty w stosunku do Chomy, za największą niespodziankę uważam postawę Kuleja, a Choma mimo, że jest z tego samego obozu co Hamryszczak to zupełnie go przyćmił( pozostali chyba także, czy pan Hamryszczak w ogóle tam był?). P.S. Nie piszę z biura Regia Civitas, SLD, ani PO :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Debaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 15:05 Szkoda było tracić czasu na słuchanie tej debaty. Niby ze sobą rywalizują, ale jakoś niemrawo. Powtarzali to samo co na wcześniejszej debacie. Śmieszne. Żarty sobie robią z wyborców. Nikt nie wyciągnął wniosków z wcześniejszych wypowiedzi kontrkandydatów? Kandydat Zapałowski znowu zaczyna coś tam o zadłużeniu miasta. Trzeba było sięgnąć po długoterminową prognozę z ŻP i podać dane pochodzące z magistratu - Deficyt: 59,5 miliona. Kandydat Rząsa znowu o tym, że nie rozmawia się z mieszkańcami. Co PO przez kilkanaście miesięcy zrobiła, żeby rozmawiano z mieszkańcami? Nie musiała się opowiadać po żadnej stronie konfliktu, mogła stać się moderatorem w sprawie rewitalizacji Rynku. Kandydat Kulej znowu o tym czy miasto stać na aquapark. To chyba jedyny i najważniejszy problem w mieście. Kandydat Choma znowu o sprzedaży lokali użytkowych dotychczasowym najemcom. Właściciele lub wspólnoty mieszkaniowe tego nie robią, ponieważ taki lokal to stałe źródło dochodów. Nierzadko z takiego lokalu są większe wpływy niż z pozostałych lokali mieszkalnych razem wziętych. Są więc pieniądze na bieżące utrzymanie, naprawy czy remonty. Prywatnemu właścicielowi czy wspólnocie opłaca się wynajmować i czerpać z tego stałe korzyści, gospodarzowi wspólnoty miejskiej już nie. Jeszcze niech obieca sporą bonifikatę, żeby mogli wykupić za 2-3 opłaty czynszowe. Tylko po co były te zapowiedzi o zakazie sprzedaży dopalaczy w lokalach wynajmowanych przez miasto. Jak staną się własnością prywatną, to pozostanie władzom tylko wydawanie rezolucji gdy pojawi się jakiś produkt lub usługa, która będzie budziła kontrowersje. Wrzuciłam nie tak dawno na forum pytanie do kandydatów. Proszę wymienić trzy najważniejsze sprawy jakimi zajmie się pan w pierwszych dniach swojej prezydentury? Prawie się udało, ale prawie robi bardzo dużą różnicę. Podobne pytanie zadały nowiny świeżo wybranym prezydentom w 2002 roku - Trzy pierwsze decyzje. Małe porównanie odpowiedzi trzech prezydentów. "TADEUSZ FERENC, prezydent-elekt Rzeszowa 1. Sprawdzenie finansów miasta - wierzytelności, zobowiązań. 2. Przestudiowanie budżetu miasta na 2003 r. - Chcę się dowiedzieć, co tam zaplanowano - wyjaśnia Ferenc. 3. Spotkania w terenie z samorządami osiedlowymi i mieszkańcami miasta. - Poznałem problemy poszczególnych osiedli w czasie kampanii wyborczej - mówi Ferenc. - Teraz jednak rozmawiałbym na te tematy z zupełnie innego poziomu - już jako urzędujący prezydent. PIOTR PRZYTOCKI, prezydent-elekt Krosna 1. Dobór najbliższych współpracowników i zespołu ludzi, którzy będą prowadzić obsługę prezydenta. - To bardzo ważna sprawa - przekonuje Przytocki. - W myśl nowych przepisów, musi to funkcjonować trochę inaczej. Dotychczas decyzje podejmowało ciało kolegialne - zarząd. Obecnie większa odpowiedzialność spada na prezydenta. 2. Przyjrzenie się strukturze organizacyjnej Urzędu Miasta i jej usprawnienie pod kątem interesu obywatela. - Jeżeli jakieś sprawy mogą być w kompetencji jednego urzędnika, to powinny być - przekonuje Przytocki. 3. Przeniesienie tych wydziałów Urzędu Miasta, które znajdują się na peryferiach Krosna, bliżej centrum. - Chodzi np. o wydział komunikacji - wyjaśnia. ROBERT CHOMA, prezydent-elekt Przemyśla 1. Przygotowanie raportu o stanie miasta. - Chodzi m.in. o takie sprawy, jak stan finansów, przegląd zatrudnienia, sytuacja w spółkach będących własnością miasta - wylicza Choma. - Od tej diagnozy uzależniam dalsze decyzje personalne i finansowe. 2. Zawarcie porozumienia ze starostą przemyskim i marszałkiem województwa (po ich wyborze). - Chodzi o wspólne przedsięwzięcia starosty i prezydenta w Przemyślu oraz o miejsce miasta w kontrakcie dla województwa - wyjaśnia Choma. 3. Analiza projektu budżetu Przemyśla na 2003 r." Zarówno prezydent Rzeszowa jak i prezydent Krosna są dobrze oceniani przez mieszkańców tych miast, w rankingach najlepszych gospodarzy miast znajdują się na czołowych miejscach, są faworytami w tych wyborach Łączy ich coś, co można znaleźć w odpowiedziach jakich udzielili gazecie. W tych trzech decyzjach jest również coś o mieszkańcach. Jeden chciał rozmawiać z mieszkańcami, drugi wprowadzać w urzędzie usprawnienia dla obywatela. Prezydent Przemyśla - przegląd kadr, rozmowy z urzędnikami różnych szczebli i przegląd budżetu. Na początku pierwszej kadencji zabrakło czegoś o i dla mieszkańców, pod koniec drugiej kadencji również. W tych wyborach może zabraknąć głosów mieszkańców na takiego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś