Dodaj do ulubionych

zbrodnia w salinach w Dobromilu

24.06.11, 14:05
www.rp.pl/artykul/677363.html
Obserwuj wątek
    • fanka_online Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 24.06.11, 19:46
      Historia opowiada przez moją ś.p. Babcię.....jeden z polskich oficerów miał być przerzucony ze Lwowa do Rumunii. W panice dwukrotnie zapominał hasła i wracał do Lwowa jak bumerang.
      Kolejnym razem wpadł w ręce Ukraińców, którzy wyłupili mu oczy i związanego kolczastym drutem wrzucili do solanki.
      Nie lecz kompleksów Darino....Polacy wiedzą, co potrafiło robić NKWD i na co stać było nacjonalistycznych wyznawców Bandery i Doncowa.
      • darino Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 24.06.11, 20:27
        Bajki to zapewne specjalność babci. Czy opowiadała tylko bajki o zbrodniach Ukraińców, czy wspominała czasami o Kopciuszku lub Jasiu i Małgosi ?
        Trudne dzieciństwo ... Skaza na psychice.
        • fanka_online Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 24.06.11, 20:43
          Nie wiem, o czym opowiadali Ci Twoi dziadkowie, ale moja Babcia opowiadała mi też o Żydówkach wyrzucających swoje dzieci w poduszkach podczas pacyfikacji lwowskiego getta, o tragedii na Brygidkch i o sąsiadach różnych narodowości...dobrych i złych, szlachetnych i podłych.
          Może to właśnie dzięki Niej mam sentyment do ludzi różnych narodowości i nigdy nie dzielę ich wg powierzchowności/rasy/religii, ale wg ich serc.
          • tadeusz.4 Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 24.06.11, 20:53
            mam sentyment do ludzi różnych narodowości i nigdy
            > nie dzielę ich wg powierzchowności/rasy/religii, ale wg ich serc.

I właśnie dlatego w wątku poświęconym zbrodniom sowieciarzy na Polakach i Ukraińcach, co było elementem jednoczącym te oba nieszczęsne narody żyjące w złym czasie i w złym miejscu pod słońcem, MUSISZ opisać ukraińskie zbrodnie na Polakach:
            "Kolejnym razem wpadł w ręce Ukraińców, którzy wyłupili mu oczy i związanego kolczastym drutem wrzucili do solanki.
            Nie lecz kompleksów Darino..."
            • fanka_online Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 24.06.11, 21:01
              Aha, to był wątek monotematyczny o złych enkawudzistach i dobrych Polakach i Ukraińcach!
              Sorry, nie złapałam! Myślałam , że o zbrodniach w solankach w ogóle, a nie tylko o takich o których WYPADA mówić!

Tylko nie pisz mi znów swojego słynnego "EOT", bo się załamię;)
              • darino solanka ? 24.06.11, 21:07
                Solanka to roztwór, albo ewentualnie zupa, profesórko :).
                • fanka_online Re: solanka ? 24.06.11, 21:13
                  Daruj sobie Darino i pogadaj z dziadkiem n/t tych okolic, dowiesz się okoliczna ludność nazywała miejsca wydobycia soli.
              • tadeusz.4 Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 24.06.11, 21:27
                fanka_online napisała:

> Aha, to był wątek monotematyczny o złych enkawudzistach i dobrych Polakach i Uk
                > raińcach!
                > Sorry, nie złapałam!

Nie, nie monotematyczny - ale Tobie się kojarzy wszystko z ukraińskimi zbrodniami, jak temu żołnierzowi z dowcipu wszystko się kojarzyło du.pą... Wychodzi na to, że to Ty jesteś monotematyczna...

> Tylko nie pisz mi znów swojego słynnego "EOT", bo się załamię;)

EOT
                • fanka_online Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 24.06.11, 21:34
                  Ojjjjj....załamałam sie!:(
          • darino bez ściemy 24.06.11, 21:09
            > Może to właśnie dzięki Niej mam sentyment do ludzi różnych narodowości i nigdy
            > nie dzielę ich wg powierzchowności/rasy/religii, ale wg ich serc.

Bez ściemy, Ukraińców u pani to nie dotyczy.
            • fanka_online Re: bez ściemy 24.06.11, 21:13
              Mam Ci wyznać miłość?;)
    • Gość: mat120 Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu IP: *.ztpnet.pl 24.06.11, 23:07
      Część więźniów zabito strzałem w tył czaszki, część tępymi narzędziami. Jedno z miejsc kaźni urządzono w składzie drewna. Kat rozbijał ofiarom głowy 5-kilowym młotem przymocowanym do grubego pręta. Oprawcą był miejscowy współpracownik NKWD pochodzenia żydowskiego o nazwisku Grauer lub Kramer.

Mam nadzieję, że to nie dziadziuś Nietoperza?

• Gość: Supner Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 00:05
        (...)
        Pędzono ich o świcie, z więziennych cel wydarto
        Ktoś mówił, że elicie poderżnąć trzeba gardło.
        Na wschód! – tam łatwiej zgubić śledzących losy bliskich,
        Do miejsc zbiorowej kaźni - Solanek Dobromilskich.

Tam za pomocą ciosu w tylną część głowy, młotem
        Życie im odbierano. Ciała, na stos, pokotem -
        do zbiorowego dołu, kopalnianego szybu -
        wrzucano z woli katów bolszewickiego trybu.
        (...)
        To podobno fragment większej całości, która ma byc zaprezentowana w najbliższa niedzielę w Dobromilu.
        • Gość: pysio Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu IP: *.alfaks.com 25.06.11, 07:52
          Jestem zbudowany faktem że neobanderowcy potrafią skrytykować zbrodnie wojenne. Brakuje mi tylko tego że nie potrafią to zrobić w stosunku do siebie.
          • darino w Dobromilu 25.06.11, 09:05
            > Jestem zbudowany faktem że neobanderowcy potrafią skrytykować zbrodnie wojenne.
            > Brakuje mi tylko tego że nie potrafią to zrobić w stosunku do siebie.

A którzy to neobanderowcy skrytykowali zbrodnie wojenne ?
            • Gość: pysio Re: w Dobromilu IP: *.alfaks.com 25.06.11, 10:54
              Jesteś zbyt wielkim młotem darino by zrozumieć że apoteoza zbrodniarzy wszelkiej maści i bez względu na nację jest swoistym zboczeniem. A już miałęm nadzieję że coś świta w twoim rycerskim łbie po zamieszczeniu tego linka.
              • darino do pysiomłota 25.06.11, 11:09
                Większego młota na tym forum jak ty nie widziałem. Pytam tylko, gdzie znalazłeś to potępienie, bo przeszukałem cały wątek, i nie znalazłem ?
                • Gość: pysio Re: do pysiomłota IP: *.alfaks.com 25.06.11, 14:57
                  To pierwsze zdanie jest prawdziwe. A następne już nie. Kto dał odsyłacza do artykułu? Po, co? Dlaczego u ciebie występuje niechęć do linków związanych ze zbrodniami upa. Czy to ma być psychologiczne usprawiedliwienie mordów tej organizacji i pokazanie że upa nie jest ewenementem? Otóż nie jest! Tacy sami są ruski i szwaby a nawet parę innych nacji. jeszcze dodam że to super że nigdy mnie nie widziałeś bo mam szansę że mi stodoły nie spalisz lub nie skrzywdzisz mego wnuczka lub cokolwiek bo dla banderowców jest najzupełniej obojętne co jest aktem zemsty!
                  Dzisiaj w tv w audycji dla tryzubów mówiono o Kotowie. Może napiszesz jakiś esej jak to ukrainska część ludności wymordowała polską. Jak sąsiedzi czy koledzy ze szkoły znęcali się nad bezbronnymi zapamiętali w szale sadystów i podbudowani religijnie przez popów? Wątpię czy masz tyle odwagi bo za takie cóś czeka cię ostracyzm ze strony swich.
                  • darino Re: do pysiomłota 25.06.11, 15:46
                    > Dzisiaj w tv w audycji dla tryzubów mówiono o Kotowie.!

Pysiu, oglądasz programy przeznaczone dla Ukraińców ?
                • fanka_online Re: do ulubionego Ukraińca;) 25.06.11, 14:58
                  Powiedz lepiej Darino, jak to jest z ta przyjaźnią polsko-ukraińską i w jaki sposób można Cię o niej przekonać;)))

A Pysia proszę zostawić w spokoju, bo porządny z Niego człowiek....ostatni sprawiedliwy na tym forum(!)
                  • Gość: XXL Re: do ulubionego Ukraińca;) IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.11, 15:42
                    tak prawdę mówiąc to nie wiadomo czy tych zbrodni w solankach też nie dokonali Ukraińcy, bo przecież Ukraina była republiką radziecką i w tej części ZSRR w NKWD, milicji i innych służbach służyli Ukraińcy.
                    • tadeusz.4 Re: do ulubionego Ukraińca;) 25.06.11, 16:04
                      Gość portalu: XXL napisał(a):

i w tej części ZSRR w NK
                      > WD, milicji i innych służbach służyli Ukraińcy

Podobnie jak Polacy:
                      pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Redens
                      pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Kosior
                      pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Waszkiewicz
                      pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_Waryszak
                      pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Pop%C5%82awski
                  • darino Re: do ulubionego Ukraińca;) 25.06.11, 15:44
                    Jestem wrogiem zadekretowanej "przyjaźni między narodami". Kojarzy mi się z czasami komunizmu, kiedy to Polska miała z trzech stron przyjaciół, a tylko z jednej morze. Przyjaźnie mogą istnieć tylko między ludźmi, a nie narodami.
                    Co do Pysia, to endek w czystej postaci, dlatego nigdy mnie do niego nie przekonasz.
                    • fanka_online Re: do ulubionego Ukraińca;) 25.06.11, 16:01
                      Podejrzewam, że z Pysia taki endek, jak ze mnie królowa Madagaskaru, ale wróćmy do naszej przyjaźni....rozumiem , że słowo "przyjaźń" kojarzy Ci się pejoratywnie? I wyłącznie z komunizmem?!
                      Wiec może czas, aby zaczęło Ci się kojarzyć ze mną np...;)
                      • Gość: pysio Re: do ulubionego Ukraińca;) IP: *.alfaks.com 25.06.11, 20:06
                        Jeśli chcesz wiedzieć darino to mój stosunek do każdej partii jest negatywny. A już w szczególności do takich jak oun upa, nsdap czy kpzr. W szczególności dlatego że wyznają zasadę: kto nie z nami ten przeciw nam. Jest to najbardziej odrażające hasło jakie wymyślono w dziejach ludzkości! Rzygać mi się chce gdy ktoś broni tych "idei"!!!
    • matlak2 Re: zbrodnia w salinach w Dobromilu 26.06.11, 04:46
      Znane są jeszcze inne nazwiska oprawców z NKWD, którzy mieli na sumieniu więźniów z Dobromila i transport z przemyskiego więzienia. W Dobromilu krzyki mordowanych zagłuszał pracujący silnik traktora, a ciała ładowano na ciężarówki i wywożono do solanek. Widziało to kilku świadków. Przeżył też kierowca oficera NKWD (kierowca miał być zlikwidwany jako niewygodny świadek) - uciekł i ukrywał się u krewnych pod Birczą, a po wojnie gdzieś w głębi Rosji. Kilka lat temu (może nawer osiem) był o tym artykuł w Super Nowościach, którego współautorem był mieszkaniec Dobromila, mający pewne dokumenty i relacje świadów (wielu załatwiło NKWD, a juz po wojnie zadbało o ich milczenie KGB). Pamiętam nawet tytuł: Tajemnica lackiego szybu. Niestety SN znów pokombinowały w swoim archiwum i nie sposób tekstu z tamtych lat odnaleźć.
      • darino zbrodnia w Dobromilu 26.06.11, 09:40
        Miałem takie wrażenie, że ktoś już pisał na ten temat ...
    • Gość: Ika Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 16:59
      W obwodzie lwowskim odbędą się żałobne uroczystości z okazji 70. rocznicy tragedii w Salinie
      26 czerwca w byłej kopalni Salina w pobliżu Dobromila w obwodzie lwowskim odbędą się żałobne obchody z okazji 70. rocznicy masowych mordów więźniów i
      cywilnej ludności przez NKWD w kopalni Salina.

Jak zaznaczył przewodniczący Lwowskiej Rady Obwodowej Oleg Pańkewycz zaproszenia dla udziału w uroczystościach zostały wysłane między innymi ambasadorom oraz konsulom generalnym akredytowanym we Lwowie a także gubernatorom z całej Ukrainy. W ramach uroczystości, 26 czerwca, zostaną odprawione żałobne nabożeństwa we wszystkich świątyniach Dobromiala w intencji ponad trzech tysięcy ofiar więzienia NKWD zamordowanych w kopalni Solina, po czym w miejscu kaźni odbędzie się więc z udziałem świadków tragedii.
      • tadeusz.4 Re: Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie 27.06.11, 17:36
        W ramach uroczystości, 26 czerwca, zostaną odprawione żałobne nabożeństwa w
        > e wszystkich świątyniach Dobromiala w intencji ponad trzech tysięcy ofiar więzi
        > enia NKWD zamordowanych w kopalni Solina, po czym w miejscu kaźni odbędzie się
        > więc z udziałem świadków tragedii.

Czy forum "Przemyśl" wydeleguje na te uroczystości Iszakowicza-Zaleskiego albo przynajmniej gościa z IP: *.alfaks.com, żeby na miejscu rozpoznał banderowców? A może pysia - żeby rozpoznał (neo)banderowców i pokąsał ich po łydkach?
        • Gość: Ika Re: Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 18:37
          Nasi tez tam byli.Jeden w sutannie,dwu w garniturach reszta z ruskimi pałatkami pomalowanymi na czarno przerzuconymi przez ramię.Raczej mało widoczni.
          Sami zobaczcie.
          • Gość: Ika Re: Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 18:38
            Przepraszam a tu odnośnik:www.przemysl.pl/nasze_miasto/17382.html
            • lechowski51 Re: Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie 27.06.11, 20:51
              ...a ten co tak dumnie wznosi czarno-czerwona,upowska flage to wasz czy nasz?
              www.przemysl.pl/powieksz/foto.html,9538,67
            • Gość: mat120 Re: Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie IP: *.ztpnet.pl 27.06.11, 23:49
              A ci z flagami UNA-UNSO : www.przemysl.pl/powieksz/foto.html,9539,67
              to ci sami? :
              http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.volhynia-galicia.pl/foto/UNA-UNSO_NPD.jpg&imgrefurl=http://www.volhynia-galicia.pl/art30.html&h=288&w=384&sz=30&tbnid=UClPZ9T23JYWLM:&tbnh=92&tbnw=123&prev=/search%3Fq%3Duna-unso%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=una-unso&hl=pl&usg=__sc1wAWw3Es4vEtG782_d6DYUeEM=&sa=X&ei=iPoITvzdEIvHsgbdzo2pDg&ved=0CFUQ9QEwCA
              • Gość: mat120 Re: Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie IP: *.ztpnet.pl 27.06.11, 23:56
                Proszę wkleić cały link w okienko; zadziała:)

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.volhynia-galicia.pl/foto/UNA-UNSO_NPD.jpg&imgrefurl=http://www.volhynia-galicia.pl/art30.html&h=288&w=384&sz=30&tbnid=UClPZ9T23JYWLM:&tbnh=92&tbnw=123&prev=/search%3Fq%3Duna-unso%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=una-unso&hl=pl&usg=__sc1wAWw3Es4vEtG782_d6DYUeEM=&sa=X&ei=iPoITvzdEIvHsgbdzo2pDg&ved=0CFUQ9QEwCA
                • Gość: pysio Re: Oficjalne uroczystości żałobnena Ukrainie IP: *.alfaks.com 28.06.11, 06:42
                  A może by tak ika czy tadzio którzy na pagonach noszą tytuły profesorskie choć w głowach z tymi tytułami strasznie cienko - kropnęli jakiś wykładzik czy prelekcję n\t jak uniknąć odpowiedzialności i udawać że żadnego mordu nie było. Mają w tym niebywałą wprawę i strasznie mnie zdziwiło że jakaś zbrodnia bez sensu tak nagle zaczęła im przeszkadzać?
                  • darino na Ukrainie ? 28.06.11, 12:23
                    Pysiu, gdzieś ty kończył szkoły, że profesorowie nosili pagony ?
    • Gość: Ika Czyżby drobna pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 14:17
      O widzę,ze Lechosiu się udziela.Ba nawet stawia pytanie"a ten co tak dumnie wznosi czarno-czerwona,upowska flage to wasz czy nasz?"
      Zatem odpowiadam flagę czarno-czerwoną po tamtej stronie czyli na Ukrainie noszą tamtejsi kombatanci można powiedzieć tak samo jak u nas kombatanci z AK.Co kraj to obyczaj.

Bardzo ciekawie wygląda foto relacja z uroczystości w solinach koło Dobromila.Bez problemu można poznać,że w czarnych pałatkach to nasi Rodacy.Wszyscy mają brudne buty/to taki znak rozpoznawczy naszych Rodaków szczególnie na lotniskach-jeszcze nigdy się nie pomyliłam w tym rozpoznaniu./ W tej czarnej trzynastce widać,że to też prawie kombatanci niemal wszyscy z dobrze rozwiniętym mięśniem piwnym a i wiekowo już mocno zaangażowani-kto wie czy we wczesnej młodości nie maszerowali pod czerwonym sztandarem.

Ale najciekawszy jest moment z wieńcem chyba w imieniu naszego miasta czyli Przemyśla co odzwierciedla napis na szarfie"Instytut Pamięci Narodowej w Rzeszowie" Zatem kogo Ci panowie reprezentują-czyżby niedopatrzenie.
      Jak dobrze pamiętam tam zgineli między innymi więzieni w naszym mieście czyli w Przemyślu.
      Co ma do tego IPN-to już nie rozumiem.
      • Gość: dark Re: Czyżby drobna pomyłka IP: *.aster.pl 28.06.11, 14:29
        Polskie flagi to rozdano wszystkie podczas Święta Flagi w Przemyślu ? Nie widzę na zdjęciach ani jednej ?
        • lechowski51 Re: Czyżby drobna pomyłka 28.06.11, 17:24
          ika pisze;
          Zatem odpowiadam flagę czarno-czerwoną po tamtej stronie czyli na Ukrainie noszą tamtejsi kombatanci można powiedzieć tak samo jak u nas kombatanci z AK.Co kraj to obyczaj.

...a po drugiej stronie "kombatanci" wzniosa flage ze swstyka i tak zapanuje historyczne pojednanie upowskich i hitlerowskich zbrodniarzy.
          • Gość: Ika Re: Czyżby drobna pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 18:31
            Nie mowimy o flagach lecz o tym kto nas tam reprezentował,w brudnych buciorach i chybionymi wieńcami.Czyli jak nas widzą,tak nas piszą.
            • lechowski51 Re: Czyżby drobna pomyłka 28.06.11, 19:48
              Mowisz brudne buty!?.Pewnie tutaj zabrudzili...
              www.youtube.com/watch?v=CmLATW4F6dA&feature=related
          • Gość: pysio Re: Czyżby drobna pomyłka IP: *.alfaks.com 28.06.11, 18:37
            Darino ponieważ jesteś ukraińcem to postaram się wytłumaczyć określenie na pagonach. Jest to coś co można zobaczyć jako dumnie obnoszone i widoczne dla wszystkich i zdobyte w jakiś tam sposób ale wcale nie musi odzwierciedlać stanu faktycznego jaki powinien być! To coś takiego jak literki przed nazwiskiem chętnie używane przez snobów i niekoniecznie mające związek z wiedzą snoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka