Dodaj do ulubionych

Jerema Wiśniowiecki...

IP: *.alfaks.com 05.01.13, 10:23
17 sierpnia 2012 r. obchodziliśmy 400-setną rocznicę urodzin, naszego wielkiego krzewiciela polskości na ziemi ukraińskiej, księcia Jeremiego Michała Korybuta Wiśniowieckiego. Czy ktoś o tym pamiętał, były jakieś uroczystości ? Proponuję w tym roku, w rocznicę 401 urządzić marsz, tak aby ukraińcy pamiętali, iż posiadamy w naszej historii takich patriotów.
Obserwuj wątek
    • Gość: dark Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: 31.187.17.* 05.01.13, 10:28
      Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będziesz szybszy :).
      • Gość: zumi77 Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.alfaks.com 05.01.13, 10:34
        Lepiej późno niż wcale.
    • 99venus Re: Jerema Wiśniowiecki... 05.01.13, 11:07
      ponieważ Jerema był Rusinem-patrz szczegóły - pl.wikipedia.org/wiki/Jeremi_Wi%C5%9Bniowiecki
      to twój post jest dowodem wyjatkowego kretynizmu i pewnie prowokacją.
      • Gość: zumi77 Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.alfaks.com 05.01.13, 15:25
        Syn polskiego magnata Michała Wiśniowieckiego, ojciec króla polskiego Michała Korybuta Wiśniowieckiego. Przeszedł na katolicyzm i szanował dalej prawosławie. Bronił spraw polskich i skutecznie utrzymywał porządek na ziemi ukraińskiej. Zapewne przeczytałeś, iż był Wojewodą Ruskim i stąd tak wnioskujesz. Skoro Ukraińcy hołdują Banderę, mordercę ludności polskiej, to dlaczego mamy nie pamiętać o Jeremim ? Bo to niewygodny fakt dla relacji polsko - ukraińskiej ?
      • Gość: zumi77 Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.alfaks.com 05.01.13, 15:40
        OK, był spolonizowanym Rusinem. Niemniej ilość jego zasług dla Rzeczypospolitej była większa od wpadek. Bronił ziem polskich, Beresteczko, Zbaraż.
        • Gość: abc Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.01.13, 18:21
          Tak naprawdę bronił swoich interesów. Jego ojciec był ruskim bojarem a matka Wołoszką
          (kraina między Rumunią a Serbią). Z uwagi na to,że Rzeczpospolita dyskryminowała prawosławnych, uznał,że lepiej będzie przejść na katolicyzm. Taki z niego Polak. ( zresztą ogromna część polskiej arystokracji ma podobne pochodzenie).
          Powstanie Chmielnickiego objęło jego dobra znajdujące się na wschodniej Ukrainie, dlatego tak zaciekle z nim walczył, wyżynając całe wsie. Zresztą podobnie jak on, większość jego żołnierzy było Rusinami. Takie paradoksy. Bronił swoich posiadłości i tyle.
          A gdzie ci wszyscy Braniccy, Potoccy itp mieli dobro ojczyzny okazało się w XVIII w. Po prostu ją sprzedali ...
          • Gość: zumi77 Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.alfaks.com 05.01.13, 22:31
            Jak to przyjemnie jest przeczytać merytoryczną odpowiedź, a nie doszukiwać się "spiskowej teorii dziejów" :)
      • Gość: ksj Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 19:15
        w małych miasteczkach mało zdolni, ci po niby-uczelniach wiedze historyczna posiedli po oglądnięciu Pasikowskiego albo przeczytaniu Sieńkiewicza
    • Gość: Historyk Prawosławna arystokracja rodem z Rusi i Litwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 17:09
      A w państwie jagiellońskim najpotężniejsi byli jednak panowie kniaziowie z Rusi prawosławnej wyznania prawosławnego. Byli wśród nich Ostrogscy, Zbarascy i Słuccy, Zasławscy i Wiśniowieccy – szczycić się mogli niezwykłymi fortunami . Daleko po nich stali litewscy Radziwiłłowie ze swoją mitrą książęcą, otrzymaną od cesarza.
      Późniejsi prawosławni Hlebowicze, Giedroycie, Kiszkowic, Pacowie, Opalińscy, Zamoyscy, Chodkiewicze, Żółkiewscy, Sobiescy, Gosztoldowie, Sapiehowie, Lubomirscy, Stadniccy, Zborowscy, Firlejowie, Platerowie, Opalińscy i Ossolińscy,którzy się przechrzcili dla swojego dobra to już była norma.
      Zwłaszcza dużo pętało się kniaziów/po przejściu z prawosławia na katolicyzm w Rzeczypospolitej książętami zwanych/ , litewskich czy ukraińskich, bo w tych krajach Rzeczypospolitej posiadacz dwóch kóz i jednego barana kniaziem zazwyczaj bywał.
      W Rzeczypospolitej zaś z wielkim szacunkiem był podejmowany i hołubiony.
      Mam nadzieję,że to rozjaśni patrząc na Wiśniowieckich.
      • Gość: Tubylec Re: Prawosławna arystokracja rodem z Rusi i Litwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 23:28
        A to ci dopiero.
        Same Rusini i Litwini za polskiego księcia robili.
        A nasza szlachta to tylko nasza czy tez ruska i litewska była w naszej Rzeczypospolitej.
        O ile wiem to za mieszczan w większości Niemcy robili.
        A chłopstwo mieliśmy jednak swoje.

• Gość: Posiadamy401 Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.rzeszow.hypnet.pl 07.01.13, 00:04
      Czy miano "wielkiego krzewiciela polskości na ziemi ukraińskiej" nie wydaje Ci się niestosownym i... po prostu głupim. Na ziemi ukraińskiej? Miej choćby odrobinę wyobraźni! Pamiętaj, że przecież byli krzewiciele germanizmu, rosyjskości itd. na ziemiach polskich!
    • Gość: Z nasłuchu Ludzie powiadają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 09:30
      Ludzie powiadaja,że to był typowy zbrodniarz mordujący dla własnej uciechy w wyrafinowany sposób ludzi/czytaj chłopów./
    • Gość: historyk Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.toya.net.pl 07.01.13, 12:30
      Jerema bardziej nadawałby się na guru globalnego kapitalizmu ;)
      Ojciec Rusin, matka Wołoszka, lecz interes prywatny związał go z Rzeczpospolitą. Dzięki temu zbudował swoją wielką rolniczą korporację - harowało na niego 200 tys. pańszczyźnianych chłopów (głównie Ukraińców), których traktował jak niewolników (buntowników torturował lub zabijał). Na dodatek doprowadził do buntu Kozaków, co skutkowało ugodą perejasławską i utratą sporego kawałka ziem II Rzeczpospolitej na rzecz Rosji. Takich to bohaterów narodowych wykreował nam Sienkiewicz.
      • Gość: historyk Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.13, 12:50
        utratą sporego kawałka ziem II Rzecz
        > pospolitej na rzecz Rosji.

I RP, kolego historyku, Pierwszej Rzeczypospolitej...
        • Gość: historyk Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.toya.net.pl 07.01.13, 13:02
          fuckt, Pierwsza ;d
          Za mało snu ;)
      • 99venus Re: Jerema Wiśniowiecki... 07.01.13, 13:36
        Rusin gnębił Rusinów.wszystko w jednej rodzinie.
        • Gość: Tropiciel Szukajcie a znajdziecie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 14:33
          Kolejny kandydat na "prawdziwego"Polaka" z bandyckim rodowodem.
          Szukamy dalej.Może wreszcie trafimy na normalnego.
          • 99venus Re: Szukajcie a znajdziecie. 07.01.13, 20:44
            raczej prawdziwy Rusin.nie odbiegał od innych w tamtych czasach.
        • Gość: mat120 Ostap Steca - Łemko z Komańczy IP: 109.110.193.* 07.01.13, 19:57
          99venus napisał:

> Rusin gnębił Rusinów.

Przesada. Rusin Wiśniowiecki rozmawiał po prostu ze swoimi współbraćmi w języku jaki byli w stanie rozumieć. Podobnie zresztą potraktował ich car w Perejasławiu gdzie na złość Rzeczpospolitej chcieli się na niby poddać Rosji.

Nic zatem dziwnego, że współautorem koncepcji przesiedlenia Ukraińców w ramach Akcji Wisła był Łemko z Komańczy - Ostap Steca, który wyraził się o nich - "w przyszłości nie można liczyć na lojalność tej społeczności względem państwa" - stąd niezbędne przesiedlenie.

Był współautorem większości dokumentów opracowanych przez Sztab Generalny WP w związku z akcją „Wisła” oraz koncepcji przesiedlenia z terenów Polski południowo-wschodniej Ukraińców i Łemków na Ziemie Odzyskane.
          Jako generał WP do czasu rozpoczęcia akcji Wisła opracowywał m.in. raporty dotyczące stopnia zwalczania ukraińskiego podziemia w Polsce.

Wnioski same się nasuwają.....
          • Gość: ciemny lud Re: Ostap Steca - Łemko z Komańczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.13, 23:02
            > Przesada. Rusin Wiśniowiecki rozmawiał po prostu ze swoimi współbraćmi w języku
            > jaki byli w stanie rozumieć.

Podobnie Polak Dzierżyński potrafił rozmawiać z rodakami.I Polak Gomułka. Debilizmem jest tak uzasadniać represje.
            • Gość: mat120 Re: Ostap Steca - Łemko z Komańczy IP: 109.110.193.* 08.01.13, 21:40
              No cóż Jarema dobrze się zapisał w historii Polski. W roku 1648 bronił cywilów i Żydów przed dziczą rusińską, kiedy to "bandy ukraińskie pod wodzą Chmielnickiego" urządzały pogromy.

O tym co się wtedy działo tak pisze ówczesny kronikarz żydowski Natan Hannover: “Wielu [...] nie mogących uciec zostało wymordowanych [...] i poległo wśród mąk strasznych i gorzkich. Z jednych zdarto skórę, a ciało rzucano psom na żer, innym obcięto ręce i nogi, a tułów rzucano na drogę; przez ich ciała przejeżdżały wozy [...] Innych grzebano żywcem. Dzieci zarzynano na łonach matek; wiele dzieci pocięto na kawały jak ryby. Kobietom ciężarnym rozpruwano brzuchy i wsadzano żywego kota do wnętrza i tak zostawiano przy życiu zaszywając brzuchy. Następnie obcinano im ręce, żeby nie mogły wyjąć tego kota. [...] Kobiety i dziewice bezcześcili, z kobietami spali w obecności ich mężów.”
              Po 300 latach te same metody stosowały inne bandy - UPA. Niestety zabrakło Jaremy...

• Gość: Jerema,Jarema Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.rzeszow.hypnet.pl 07.01.13, 20:30
      Jarema to był Stępowski!
    • Gość: Tropiciel Gdzie wpisujemy Jeremę Wiśniowieckiego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 21:17
      Mam rozumieć,że Jarema Wiśniowiecki nie jest jednak "prawdziwym " Polakiem tak jak w poście założycielskim wymarzył sobie zumi77 .
      Wpisujemy Jeremę Wiśniowieckiego w poczet zbrodniarzy,który został Polakiem by mordować.
      Mordował oczywiście tych co można było czyli bezbronnych chłopów obojętne czy ruskich czy tez polskich.Oni i tak nie wiedzieli kim są.Byli miejscowymi.
      • Gość: Smutnaprawda Re: Gdzie wpisujemy Jeremę Wiśniowieckiego. IP: *.rzeszow.hypnet.pl 08.01.13, 00:34
        Najpewniej tak...
    • Gość: jarema Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 00:47
      Jesteś, kim byłem, będziesz, kim jestem"
      • Gość: pysio Re: Jerema Wiśniowiecki... IP: *.alfaks.com 09.01.13, 07:16
        Nie wiem co was dziwi w poczynaniach Jaremy? Przecież poczynając od starożytnej pomroki dziejów po współczesność możni tego świata ani na jotę nie zmienili swojego postępowania! Dalej są okrutni, pazerni .chciwi, gotowi palić i mordować, pozbawieni grama empatii, etc, etc. Nie wiem czy ktoś to policzył? Bo ja mam wrażenie że najwięcej ukraińców wymordowali sami ukraińcy w bratobójczych wojnach, ruchawkach czy zwykłych porachunkach albo jako najemnicy - dobrowolnie ginęli popierając obłędne idee. Dlatego jestem bardzo zdziwiony ich postawą skierowaną w stronę nas, Polaków, kiedy logika i zdrowy rozsądek mówią wyraźnie że to do siebie powinni mieć największe pretensje!
        • darino pretensje 09.01.13, 08:26
          > Dlatego jestem bardzo zdziwiony ich postawą skierow
          > aną w stronę nas, Polaków, kiedy logika i zdrowy rozsądek mówią wyraźnie że to
          > do siebie powinni mieć największe pretensje!

Wiem, Pysiu, że bardzo to przeżyjesz, ale Polacy w pretensjach ukraińskich zajmują co najmniej trzecie miejsce, a może i dalsze :)
          • 99venus Re: pretensje 09.01.13, 08:55
            czy mogę prosić o początkowe pozycje - z uzasadnieniem?
            • Gość: pysio Re: pretensje IP: *.alfaks.com 09.01.13, 10:17
              Z postów zamieszczanych na różnych forach i z tfórczości udzielających się tam ukraińców wynika jasno że Polacy to jedyni winni ich nieszczęść! A ty darino jako znawca i expert od pretensji tej nacji mógłbyś zamieścić jakieś odnośniki jeżeli nie masz ochoty własnymi słowami tego zrobić? Proszę tylko po polsku bo w ukraińskim jestem kompletnie niekumaty!
              • darino ranking pretensji 09.01.13, 10:43
                > Z postów zamieszczanych na różnych forach i z tfórczości udzielających się tam
                > ukraińców wynika jasno że Polacy to jedyni winni ich nieszczęść!

Nie wiem pysiu, na jakich forach bywasz, ale przypuszczam, że to na jakichś kresowych polacy takie rzeczy wypisują, żeby poczuć się ważniejszymi, niż są.

> A ty darino jako
                > znawca i expert od pretensji tej nacji mógłbyś zamieścić jakieś odnośniki je
                > żeli nie masz ochoty własnymi słowami tego zrobić? Proszę tylko po polsku bo w
                > ukraińskim jestem kompletnie niekumaty!

Niestety odnośniki tylko w języku ukraińskim, ale mogę na podstawie forów, artykułów pracowych i wypowiedzi telewizyjnych zbudować taką listę, i to dla obu narodów.

Dla Ukraińców przyczyna nieszczęść to:
                1. Ukrainiec innej opcji politycznej.
                2. Moskal czyli Rosjanin.
                3. Żyd.
                4. Polak.

Dla Polaków przyczyna nieszczęść to:
                1. Polak innej opcji politycznej.
                2. Żyd
                3. Ruski czyli Rosjanin.
                4. Niemiec czyli szwab.
                5. Ukrainiec.
                • darino Re: ranking pretensji 09.01.13, 10:49
                  Zapomniałem napisać na miejscu 6 i 7 "polskiej" listy Litwina i Czecha, ale to niewiele zmienia.
                  • gate.of.delirium Re: ranking pretensji 09.01.13, 11:00
                    A jak to wygląda u rosyjskojęzycznych Ukraińców oraz ukraińskojęzycznych Rusinów Karpackich ?
                    • darino Re: ranking pretensji 09.01.13, 11:21
                      > A jak to wygląda u rosyjskojęzycznych Ukraińców oraz ukraińskojęzycznych Rusinó
                      > w Karpackich ?

Jeśli chodzi o rosyjskojęzycznych Ukraińców, to uwzględniłem ich w rankingu, stąd tak odległe miejsce Polski.

Co do ukraińskojęzycznych Rusinów Karpackich, to ich nie znam, więc sie nie wypowiadam. Jest ich tak mało, że nie wpłyną na wyniki ogólnoukraińskie. Przypuszczam tylko, że moze pojawić się u nich dodatkowo niechęć do Węgrów, pod których władzą pozostawali przez kilkaset lat.
                  • Gość: pysio Re: ranking pretensji IP: *.alfaks.com 09.01.13, 11:22
                    Ja natomiast odnoszę takie wrażenie że nie jest tak iż Polacy kogoś lubią lub nie . Przynajmniej ja uważam ze przyszedł czas na nowe czasy i należy historię traktować jak naukę a nie przyjmować że to jest źródło nieszczęść i powód do pretensji! Mamy status quo i należy się tego trzymać! Jeśli czytasz moje posty to chyba zauważyłeś że nigdy nie zaczynam propagandowej wojny a jedynie zwalczam idiotyczne poglądy i to bez względu na to, kto je wygłasza. Co do ukraińców to wiem że jeśli będą robić dalej banderowską propagandę to wszelki słuch o nich zaginie. Natomiast dzisiaj mają szansę zostać normalnym i miłym narodem który potrafi wznieść się na wyżyny klasycznego współżycia między narodami. To oni ze swym zdziczałym nacjonalizmem są cierniem w rodzinie europejskich narodów a co się robi z cierniami? Wiadomo! Poczekajmy te kilkaset lat i wtedy zobaczymy bo na przestrzeni jednego pokolenia z takimi fanatykami i matołami to na pewno nie przejdzie. Ja często pisząc ukraińcy mam na myśli zawsze tę część narodu która ma wpływ na opinię i stara się prostym ludziom zaszczepić debilne poglądy. A zawsze mam mam spore pokłady empatii dla tych którzy tak samo jak my muszą się zmagać z losem jaki nam narzucają dyktatorzy czy inne mendy mające wpływ na nasze życie.
                    • darino Re: ranking pretensji 09.01.13, 11:24
                      > Natomiast dzisiaj mają szansę zostać normalnym i miłym narodem który pot
                      > rafi wznieść się na wyżyny klasycznego współżycia między narodami.

Pysiu, wy, polacy, tez macie szansę zostać normalnym i miłym narodem. Czy z niej skorzystacie, to inna sprawa.
                      • 99venus Re: ranking pretensji 09.01.13, 15:08
                        "też" - ?
                        czy możesz to rozwinąć?
                • 99venus Re: ranking pretensji 09.01.13, 16:33
                  Dla Ukraińców przyczyna nieszczęść to:
                  > 1. Ukrainiec innej opcji politycznej.
                  > 2. Moskal czyli Rosjanin.
                  > 3. Żyd.
                  > 4. Polak.

4 pozycja na liście przyczyn nieszczęść zaowocowała przeszło 100 tysiącami ofiar.
                  jak to wygląda w przypadku pozostałych pozycji?
    • Gość: HIstoryk Między Stalinem a Hitlerem?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 15:00
      Jarema Wiśniowiecki był twórcą Holocaustu Rusinów na Ukrainie.
      Należy sobie postawić pytanie cz dokonując tak olbrzymiej eskalacji zbrodni przy ówczesnej populacji Rusinów należy się mu miejsce między Stalinem i Hitlerem czy też za Stalinem i Hitlerem w unicestwieniu narodu ukraińskiego wówczas Rusinami zwanego.
      • Gość: pysio Re: Między Stalinem a Hitlerem?. IP: *.alfaks.com 09.01.13, 15:47
        Wtedy nie było jeszcze hitlera i bandery i miał kto obronić polską ludność. Interpretacja historyka jak zwykle rodem z bunkra i na dodatek kompletnie idiotyczna. Okrucieństwa były normą w tych czasach gdy dochodziło do powstań, buntów czy innych zamieszek. A może ten historyk zna jakieś ruchawki z tego okresu i na całym świecie gdy okupant czy kolonizator zwijał manele i przepraszając wynosił się grzecznie?
        • Gość: HIstoryk Re: Między Stalinem a Hitlerem?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 16:07
          Ale był Jarema Wiśniowiecki prawdziwy zbrodniarz nawet patrząc na okrucieństwa związane z prowadzeniem wojny w tamtej epoce.
          Problem w tym,że Wiśniowiecki nie tylko mordował wszystkich jeńców wziętych do niewoli/rzadko spotykana praktyka nawet w tamtym okresie/ale mordował ludność cywilną nie mającą nic z wojna wspólnego.
          Dlatego jest tylko zbrodniarzem.Takim samym jak Hitler i Stalin tylko trochę wcześniej.
          Nie da się obronić tezy,że był żołnierzem czy też rycerzem jak kto woli.Jarema Wiśniowiecki był zbrodniarzem i nic więcej.
          • Gość: pysio Re: Między Stalinem a Hitlerem?. IP: *.alfaks.com 09.01.13, 18:20
            Ciekawy pogląd z tym zbrodniarzem? A teraz mi powiedz dlaczego on jest zbrodniarzem a takie same wyczyny ze strony bandery są bohaterstwem? Przykładanie podwójnej miary do takich samych spraw nie mieści się w logice normalnego homo sapiens! Jakoś dziwnie nigdy nie napisałeś że bandera to też zbrodniarz i na pewno na większą skalę.
    • Gość: HIstoryk Hitler,Stalin i Wiśniowiecki Jarema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 19:40
      To wszystko zależy od punktu siedzenia.W jednym narodzie ta sama osoba która narobiła mnóstwo krzywd dla drugiego narodu uznawana jest za bohatera i dokładnie odwrotnie widziana jest w drugim narodzie gdzie występuje jako zbrodniarz.
      Tylko na wschodnim pograniczu mamy wiele takich przykładów.
      Popatrzmy AK w Polsce to bohaterowie.Na Litwie,Białorusi i Ukrainie to zbrodniarze i bandyci.
      UPA w Polsce to zbrodniarze.Na Ukrainie to bohaterowie.
      Bandera w Polsce to zbrodniarz.Na Ukrainie bohater narodowy.
      I wiele wiele innych przykładów.

Natomiast Jarema Wiśniowiecki to zbrodniarz nie tylko na Rusi ale także w uwczesnej Polsce został uznany.Dzisiaj niektórzy ze zwykłego mordercy chcą zrobic bohatera.To kwestia sumienia.Wszystko co wiązało się z osobą Jaremy Wiśniowieckiego zostało zniszczone łącznie z jego prochami przez Polaków.Nie ma po nim żadnej materialnej pamiątki.
      A Polacy zrobili to z pełną świadomością w epoce Oświecenia,kiedy to mieliśmy dużo światłych ludzi znanych nie tylko w kraju ale także za granicą.Pomocnicy w zbrodni Jaremiego Wiśniowieckiego czyli Jezuici też nie byli w stanie temu zapobiec.Już wówczas uważano,że Jarema Wiśniowiecki zhańbił Rzeczpospolitą.
      • Gość: pysio Re: Hitler,Stalin i Wiśniowiecki Jarema IP: *.alfaks.com 09.01.13, 21:03
        Pokrętne to co piszesz. Faktem stwierdzonym jest dla każdego humanisty że zbrodnia jako taka musi mieć jednakową ocenę. Trudno przyjąć że w czasie walk nie giną ludzie ale jeśli giną niewinni tylko dlatego że przywódca jest psychopatą mającym w pogardzie życie to już ocena jego postępowania musi być jednoznaczna! Okrutnik nie może liczyć na pobłażliwość. Jak sam zauważyłeś Polacy potrafili to zrobić.
        • Gość: HIstoryk Re: Hitler,Stalin i Wiśniowiecki Jarema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 22:18
          Co Ty tutaj o narodowościach.W tym wątku piszemy i zbrodniarzu Jaremie Wiśniowieckim.
          Jeżeli masz argumenty to dyskutujemy i nic więcej.Widzę,że jednak nie masz.
          Chcesz czy nie chcesz to Jarema Wiśniowiecki był zbrodniarzem potępionym przez Naród Polski i Naród Rusiński dzisiaj ukraińskim zwany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka